Nog 100 dagen tot het einde van Windows XP: stap over op Linux!

2014 is het jaar waarin de ondersteuning voor Windows XP (na  12,5 jaar!) wordt stopgezet. Op 8 april 2014 houdt Microsoft het voor gezien. Dit betekent dat er geen beveiligingsupdates meer voor XP worden uitgebracht en dat Microsofts prehistorische besturingssysteem al heel snel onveilig zal worden en een makkelijke prooi voor virussen en andere malware. Internetten op XP is dan niet meer aan te raden - en internetbankieren of online winkelen al helemaal niet.

Als je nog computers hebt met Windows XP dan zul je over precies 100 dagen een alternatief moeten hebben. Je kunt upgraden naar Windows 7 of Windows 8, maar aangezien het waarschijnlijk oude - en verouderde - machines zijn, kun je ook overwegen om een Linux-variant te kiezen. Deze zijn lichter en draaien nog soepeler op oude hardware. En zijn bovendien gratis. Met name Ubuntu en Linux Mint zijn heel gebruikersvriendelijk en aan te raden voor overstappers.

> Lees hier ons stappenplan en tips voor XP om up te graden of over te stappen op een ander besturingssysteem

Deel dit artikel: 

Reacties

wat een zwak punt van xp is=netwerkverbindingen, elke keer gezeik. windows 7 lijkt op xp en die heeft dat niet, dus probeer een versie windows 7 te bemachtigen van PLIEK en je kunt uitproberen de voordelen van windows 7. bevalt het je dan kan je altijd officieel aanschaven. Heb je favouriete windows programmas, niet alles draait onder wine goed in linux. Soms is het beter niet te updaten met windows, komt ook shit van.
Een goede firewall doet wonderen: zie http://www.matousec.com/p...
Outpost is mijn favouriet, omdat ik het woord comodo kan invoeren om te blocken, comodo breekt overal in en dat is te zien aan het aantal keren dat ze proberen in te breken.Comodo heeft twee petten op: 1 zogenaamde security en twee portscanner om in te breken. KILL COMODO WITH THE BACKDOOR
Ze zijn niet transparant en niet eerlijk tegen de gebruikers, wat outpost wel is.

Ik heb w7werkt prima
Aanrader voor xp gebrukers

Oude zooi

Kan ik met Linux mijn iPhone nog updaten?
En mijn Tomtom?
Kan ik de firmware-update (.exe bestand) van mijn fototoestel toepassen?
Ik heb een dashboardcamera met Windows-software bijgeleverd om instelling te doen en de beelden te bekijken, kan ik dit met Linux ook gewoon doen?
Is Open Office en/of Libre Office volledig compatibel met MS office?

Ongelooflijk hoe ondoordacht 90% van de reacties zijn !!

er zijn een aantal hele goede redenen om over te stappen naar bijvoorbeeld windows7 of een nieuwe computer te kopen of tablet.

1: De onderdelen in een consumenten pc hebben een gemiddelde levensduur van 8 jaar waarna er dus een zeer grote kans is dat ineens je hardeschijf stuk gaat of je geheugen of processor enz .......

2: Microsoft heeft 3 jaar geleden al aangekondigd dat ze zouden gaan stoppen met de support van XP waarna ze het ook nog eens met een jaar hebben verlengt !! (XP is meer dan 11 jaar oud)

3: De resources die microsoft nu nog moet inzet om update voor xp te maken kan veel beter worden ingezet op de nieuwere besturings systemen.

Mensen zijn zo vaak huiverig voor iets nieuws zoals een besturings systeem , helemaal nergens voor nodig , binnen no-time werk je net zo lekker of lekkerder met bijvoorbeeld windows 7 !!!

en als je alleen maar wat simpel internet en bankiert en mailt met je xp bak kun je dat voortaan net zo goed doen op de mobieltje..

mensen zeuren altijd zo en leggen de schuld altijd het liefst bij anderen, kijk eerst eens naar jezelf ! het verschil tussen XP en de nieuwere besturings systemen is echt immens zoals in het artikel ook staat xp was in ontwikkeling toen Internet nog in de Kinderschoenen stond , nog voor 2000 dus ....

Als je een bedrijf runt wil je maar een ding en dat is : zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk bedienen dat betekend dat wanneer er zo weinig mensen nog op xp draaien je niet heel veel kosten meer gaat maken ..waarom ?
OMDAT XP COMPUTERS ELK MOMENT UIT ELKAAR KUNNEN VALLEN DE LEVENSDUUR IS BEREIKT !!
voorkom dus een hoop gedoe , hardeschijf kapot alle bestanden kwijt enz.. en kijk naar een andere oplossing....

Koppel XP los van het internet.
Gebruik een live USB-stick met Linux Mint (16), dus niet installeren! voor internet.
Voor internetbankieren:
- (Her)start de computer met Linux.
- Ga direct (URL) naar de banksite en handel de zaken af.
- Zet de computer uit of herstart om e.v.t. sporen te wissen.

Geen updates en geen scans of lastige instellingen nodig.
Live USB-stick met Linux Mint 16 start veel sneller op dan een live CD.
Niet moeilijk maar enige kennis/ervaring is nodig.

Nadeel van Ubuntu is dat andere computers in het netwerk toegang hebben tot mijn files, ze zijn zichtbaar en benaderbaar.
Daarintegen kan mijn mediaplayerbox de files niet meer vinden.
Mijn buren maken gebruik van mijn internet op hun tablet en gelukkig zijn het leken op computergebied dus met Ubuntu zullen ze niet snel in aanraking komen, maar toch ik blijf het een soort van lek vinden dat ik op mijn notebook toegang heb tot de mijn harde schijven. In XP was dit niet mogelijk.

Welke bestanden bedoel je? Op een andere pc of op een externe harde schijf of NAS? In Ubuntu kun je gewoon instellen of je mappen/pc's wel of niet deelt dus wat je wilt kan wel.

Sinds twee maanden ben ik weer Linux gaan gebruiken en dit maal MINT 16.
Ik eerste instantie had ik deze naast mijn Windows 7 geïnstalleerd, maar al snel kwam ik er achter dat ik Windows bijna niet meer gebruik en dan vooral omdat Windows zo verschrikkelijk traag werkt en dan steeds weer die lekken welke via beveiligingsupdates gedicht moeten worden (dat is toch al een teken dat Windows uberhaupt een onveilig OS is en waarschijnlijk zal blijven).
Linux is op zich al veel veiliger en daardoor heb je ook eigenlijk geen virusscanner meer nodig. Ook in Linux ben je weer "gewoon" eigen baas over je eigen systeem , waardoor je daarom ook al veiliger bezig bent.
Op een desktop heb ik Windows 8.1 draaien en daar is het helemaal slecht in de hand te houden wat Microsoft (denkt dat hij voor jou moet regelen en daardoor vertragen en de deuren weer wagenwijd open zet waar ze op hun beurt weer sloten voor moeten bedenken en steeds maar weer moeten controleren en vernieuwen.
De meeste software is tegenwoordig goed draaiend (of makkelijk te draaiend te maken) op Linux MINT.
Ik durf daarom Linux aan te raden als alternatief al moet je het grote forum en help aanbod daar wat meer bij gebruiken dan in Windows , hopelijk zijn jullie daarna net zo enthousiast over een erg prettig OS op je PC

Over het algemeen heb je wel gelijk maar nu steeds meer mensen en bedrijven overstappen op linux zal het aantal virussen snel toenemen. je moet echt niet denken dat linux zo veilig is dat je geen virusscanner of firewall nodig heb dat blijkt ook wel uit deze link :
http://itsfoss.com/virus-...

Het is prachtig, maar ik wil Ubuntu binnenhalen en installeren.
Klik ik op download Ubuntu, dan kom ik hier en kan ik het nog niet dowunloaden. Hoe kom ik bij de Ubuntu software???? niet via Uw site kennelijk, want ik kom een soort van loop terecht iedere keer weer de zelfde twee sites als ik klik op douwload Ubuntu.

Geen bemoedigend begin voor iets dat zo makkelijk zou moeten zijn.

m.v.gr. Karel de Bloois

Hoi Karel,

Download je versie bij Ubuntu Nederland (Tik in bij Google: Ubuntu Nederland). Kijk goed wat je wilt/je PC aan kan. Dat het makkelijk is, is voor iedereen verschillend, maar het branden van een CD is niet voor iedereen even gemakkelijk. Een live-CD kan je mogelijk ook via een steunpunt krijgen.

Succes.

Ik heb de discussie niet gevolgd over het stoppen van XP, want het is mij te techniesch. Ik ben maar een simpele gebruiker, die, zolang de pc het doet, er aardig handig mee overweg kan?
Nu heb ik misschien een simpele vraag. Als ik straks een vervanger van XP installeer, wat gebeurt er dan met alles wat ik heb opgeslagen? Ben ik dan alles kwijt? En wat gebeurt er met het e-mail?

Als je kiest voor Linux (Lubuntu, Xubuntu, Ubuntu enz.) kan je kiezen voor dualboot. Linus komt dan naast Windows. Alles in Windows blijft bestaan. Tijdens het opstarten kun je kiezen voor Linux of Windows. Wat er gebeurt met je e-mail, zie hierboven mijn antwoord aan Mark.

Ik gebruik mijn computer met XP al jaren voor dezelfde zaken: internetbankieren, e-mail, je vaste internetadressen langsgaan zoals buiennradar, nu.nl enzo, een paar spelletjes maar geen zware grafische oorlogs"spellen" . En alles naar volle tevredenheid. PC is Personal Computer en ik heb hem naar mijn persoon geoptimaliseerd. Wat geheugen erbij en een grotere harde schijf.
Nu moet ik dus een nieuw apparaat kopen, want upgraden naar w7 of w8 zal niet gaan. Maar ik moet na 8 april wel mijn vaste lasten betalen, online belasting aangifte doen, rekeningen per e-mail behandelen etc.
Als ik een paspoort of rijbewijs moet verlengen kan ik alleen maar on-line een afspraak maken om naar het stadhuis te gaan!
Zelfs voor mijn iets lager dan modaal salaris moet ik on-line zijn, maar deze extra kosten zijn te hoog voor mij in deze lastige tijd.
Dus hartelijk dank microsoft, ik denk er hard over na om mij te verdiepen in Linux om daarnaar toe over te stappen. Ik heb echter geen idee wat er dan gebeurd met bv. outlook waar mijn e-mail inzit. De instellingen hiervan heb ik jaren geleden gedaan en ik heb geen flauw idee hoe dat ook al weer zit.
Ik denk dat meerdere (oudere ) gebruikers dit ook hebben, dit zal ook gaan gelden als je een nieuwe pc koopt. Kan je alles opnieuw instellen. Waar waren die wachtwoorden nou? Hoe heb ik dit of dat gedaan? Alles werkt nu toch goed, waarom moeten ze het nu weer overhoop gooien ?
@$&(~@#$%& (een hoop lelijke vloeken)

Hoi Mark,

Ik gebruik mijn pc op dezelfde manier als jij (alleen geen spellen). Eerst de live-CD geprobeerd, dat viel in eerste instantie tegen (geen geluid, geen video), maar nadat ik ruim een maand geleden Lubuntu 12.04 heb geïnstalleerd naast Windows XP en een paar nuttige verbeteringen heb doorgevoerd (tik bij Google Lubuntu direct doen) verzeker ik je: geweldig! In een paar uur voel je je thuis bij Lubuntu. Ik heb het standaard emailpogramma vervangen door Thunderbird (heel eenvoudig). Het instellen van Thunderbird is kinderlijk eenvoudig, installeren gebeurt bijna automatisch, alles van Outlook kan worden overgezet. Maak je daar geen zorgen over. Voorts heb ik AbiWord vervangen door LibreOffice Writer. Ook geen probleem.

Probeer het maar eens en als het niet lukt, er zijn genoeg sites waar je antwoorden kunt vinden/hulp kan krijgen. Succes (en lelijke vloeken zijn echt niet nodig.

Tip, de kritieke patches zijn straks nog zeker een jaar via het custom support programme van Microsoft te verkrijgen. Zoek dus eventueel een vrindje die daar bij kan (dus geen trojans als patches binnen gaan halen)

Jawel hoor, een geweldige discussie. Draai gewoon maar de kale versie van XP met een goede beveiliging er omheen. Ik wil de lachers niet op mijn hand krijgen, maar ik heb een een werkelijk pc met windows 3.11. Succes verder met deze discussie.

Kom toevallig hier terecht, en het discussie helemaal gelezen.
Die mensen die 12jaar lang op xp blijven hangen zijn van diegenen die ook 12 jaar lang een en hetzelfde jas dragen. Bang voor iets nieuws, conservatief en stil blijvend. In de steentijdperk, mensen hadden het ook goed, eten zat van de bomen plukken, een keer jagen en vlees genoeg voor een week of zo, in het groten lekker warm, kon pakken elke vrouw die tegen kwam...super leven...maar toch...

Mens is niet tevreden, wil meer, wil iets nieuws. Daarom is Vooruitgang gekomen, en wij kunnen nu hier via deze weg communiceren en niet met rook signalen of zo...

Even terug op computers discussie. Een oude systeem met pak een beet een Pentium 4 processor en 512mb geheugen is op xp tegenwoordig niet vooruit te branden. Xp sp3 heeft al een gig nodig om beetje redelijk te draaien. Maar waarom zou je in godsnaam nog op xp draaien op de bovengenoemde systeem, wanneer met nog een extra gig geheugen(5 euri op marktplaats)totaal 2gig, kan je, bijvoorbeeld, soepel windows 7 32bits draaien die 3 klasse beter is met alles dan xp. En vooruit kan tot het jaar 2020, 14 januari, als Microsoft met updates van W7 ophoud. En idd, kunnen de "kenners" hier zeggen wat ze willen, blijven interneten met xp na april 2014 is niet verantwoord en uiteindelijk niet slim. XP heefd zijn cyclus gedaan en gaat naar de "museum". Over en uit.

Linux: leuk om te spelen, ubuntu leuk, maar wordt ook steeds zwaarder omdat meer grafische interface komt, gelukkig, want niet iedereen houd van veel typen, maar vraagt nog meer kennis dan windows. Niet echt iets voor brede publiek. Meer voor liefhebbers naar mijn mening. En dat blijkt ook van het aantal gebruikers. Met gegevens van december 2013, wereldwijd, en na al die jaren, Linux met alle distro's samen zit op 1,73% gebruikers aandeel, de veel te aangeprezen en peperduur Mac met 7,54%, en maar liefst 90,73% Windows gebruikers...

Die Mac gebruikers zijn naar mijn mening dief van eigen portemonnee. Waarom moet je in godsnaam 1300euro voor een systeem betalen, als je ongeveer het zelfde hardware met windows bijvoorbeeld voor 500euro kan kopen?

Tenslotte, even terug op Linux en veiligheid. Ja voor Linux zijn veel minder virussen dan voor windows. Maar niet omdat het systeem zelf veiliger is, maar omdat simpelweg te weinig gebruikers zijn om interessant te zijn virussen voor te schrijven. En dat gaat ook voor Mac eigenlijk...

Dus, beste forum lezers, als je verstandig, en jezelf een plezier wil doen, gooi nou die XP weg, en probeer een moderne, veilig en krachtig OS als windows 8.1 (beter dan ooit) of Ubuntu Linux bijvoorbeeld. Linux vraagt wel meer tijd om te wennen dan windows. Succes...

Zoals hier op hilarische wijze wordt uitgewerkt: http://www.evilpeople.nl/...

Even voor de update: http://pearlinux.fr/
Nieuwsgierig geworden dacht ik eens bij Pear OS te gaan kijken, werkt 't niet meer en als je nog bestanden in de perenboom hebt hangen (PearCloud), moet je ze d'r vòòr 31 januari nog uit halen, anders ben je ze kwijt.
"Opgekocht door een anonieme koper" staat op de site. Waarchijnlijk om te voorkomen dat we Apples en Pears gaan vergelijken.

We kunnen nog wel even vooruit!
Kijk hier maar eens:
http://www.theinquirer.ne...

Hoi redactie,

Goed te zien dat het aantal XP gebruikers op jullie site afneemt, hoewel het niet hard gaat. Hier zit een voormalig XP gebruiker zeer tevreden te werken met Lubuntu. Ik zou wel eens willen weten hoeveel % de Linuxgebruikers bedraagt op jullie site. En dan zou het mooi zijn als het ook zou kunnen per distro (Ubuntu,Lubuntu, Mint enz.)

De redactie slaapt nog denk ik.

Dan slapen ze al 10 dagen!

Ik gebruik al meer als 10 jaar een light versie xp pro. Updates en de windows firewall direct uitgezet ! Prima beveiligd met eset , malware bytes...

Microsoft is zelf zo lek als een zeef haha. Laat me niet lachen met hun updates.
Heb nog nooit last van een virus of spyware gehad

Vervolg op het jaar 2000, nu nog altijd heel actueel.

Het jaar van de e-llende

Deze week lieten Amerikaanse internet-handelaars weten dat ze in de kersttijd slechte zaken hadden gedaan. Ik glunderde toen ik het las, nieuws dat mooi op tijd kwam. Een perfecte illustratie van de e-llende die computers en aanverwante elektronica in het voorbije jaar aanrichtten. 2000 had het grote e-jaar moeten worden. Als je geheugen nog niet te zeer is aangetast door kerststronken en cocktails met rum, weet je ongetwijfeld nog dat de kranten vorig jaar bol stonden van de wonderen die de elektronica ons zou bescheren.
Het eerste dat we in 2000 zouden doen, was rijk worden dank zij beleggingen in aandelen van
e-bedrijven. Gekleed in slechts een onderlijfje (om thuis te e-bankieren heb je geen maatpak nodig) zouden we op ons scherm goochelen met enorme getallen. Bedragen zo groot dat we ze aan het eind van de dag moeten omzetten in euro om geen migraine te krijgen van de nullen. In het e-jaar 2000 zouden we niet langer tijd verdoen met winkels af te dweilen. Alles konden we kopen in e-warenhuizen op het internet : prinsessenboontjes en wandelschoenen, boeken en zelfs auto’s met veel letters en cijfers op het kofferdeksel. Met een knipoog zouden we onze baas ook meedelen dat we niet langer lijfelijk op kantoor wensten te verschijnen, maar dat we door glasvezelkabels e-data met hem zouden uitwisselen. Wazige e-beelden van een webcam zouden volstaan om onze virtuele aanwezigheid te bevestigen.
Wat er van die e-rijkdom is geworden, weten we intussen. L&H en confraters gingen aan de haal met meer geld dan in normale jaren verspeeld wordt aan Afrikaanse diamantvelden, Antilliaanse kasbons of timeshares op de Canarische Eilanden. Van het e-bankieren is er ook niet veel in huis gekomen. Niet eens bij gebrek aan fondsen, maar veeleer omdat enkele incidenten in de loop van het jaar bevestigden wat we onderhuids al wisten. Slimme mensen vertrouwen geen cent toe aan computers die om de haverklap appelflauwtes krijgen en hun gebruikers toelaten meer fouten te maken dan alle deelnemers aan het Groot Dictee van de Nederlandse Taal samen.
En e-winkelen ? Dat hebben we ook één keer geprobeerd. Om vast te stellen dat e-commerce op Fred Flintstones tv-toestel lijkt. Gestroomlijnd aan de buitenkant, maar met een binnenkant uit het stenen tijdperk: een bode in een witte bestelwagen die aanbelt als je niet thuis bent en een briefje achterlaat om te melden dat je pak ergens ligt waar je niet bijkan. Het systeem is zo primitief dat het volgens de Amerikaanse cijfers niet eens aanslaat bij de inwoners van Stinkhole (Montana) of Barf Gulch (Utah). En die sukkels wonen zo ver van een winkel dat ze een dagreis moeten afleggen om een paar sokken te kopen. Thuiswerken ? De files waar ik me elke morgen doorheen worstel, brengen aan het licht dat de tijd van de e-pendelaar nog lang niet aangebroken is. Bazen zien hun medewerkers nog altijd liever in levende lijve opdagen. Misschien omdat ze zelf internetten en dus weten hoeveel nuttige tijd een mens per werkdag verliest met gefrustreerd wachten op tekens van e-leven uit het wereldwijde net. Mijn bittere vreugde was echter van korte duur. De verdwaasde e-goeros negeerden de ontgoochelende cijfers en gingen onvermoeid door met nieuwe voorspellingen. In 2001, prediken ze onder andere, zullen we onze menselijke waardigheid alleen overeind houden als we ook per zaktelefoon internetten. Kan je op de fiets lezen welk weer het is, of in de file nagaan dat je in de file staat. Op voorwaarde dat er geen mus op de antenne zit, en nog wat sap in de batterij is, je vingers niet te dik zijn en je brillenglazen sterk genoeg.
Bedrijven ,middenstanders en particulieren die om de haverklap dezelfde berichten folders en andere rotzooi toegestuurd krijgen.
Computerprogramma’s die nadat ze zijn geïnstalleerd, direct, zonder dat ge erg in hebt op het net zitten om de laatste update’s/upgrades te installeren en liefst met de bankkaart bij de hand.
Mobiele e-llende dus, maar wel verdomd modern.

Uittreksel uit De Nieuwe Gazet door Bert Verhoye

Ja; nou ik mijn zegjes weer gezegd, hoor! Zo gaat het altijd op fora! Heb het meer meegemaakt. Je probeert met meerdere mensen een onderwerp verder uit te diepen, waarbij je er van uitgaat en ook hoopt dat je even met verstandige mensen in gesprek kunt zijn op zo'n forum. Soms lukt dat niet!

Dan zijn er altijd weer een aantal van die lozers, die het qua niveau en laag intellect gewoon niet aankunnen er op een normaal, vooral beschaafde manier over een onderwerp te praten. Die gaan dan schelden met ''sukkel'' Hebben niet in de gaten hoe ze zichzelf dan onsterfelijk belachelijk maken!

Dan krijg je een enorme degradatie van niveau en voor je het weet zit je op een totaal andere ''golflengte'', waar je helemaal niet zijn wilde en ook WILT! Dus ik houd het voor gezien. Hierna stop ik met bijdragen. Mooi geweest!

Ik hoop dat andere verstandige mensen mijn voorbeeld volgen, zodat de redactie niet iedere keer die tendentieuze figuren eraf moet gooien. Volgens mij is er genoeg over Windows XP geschreven. Alle argumenten met voor en tegen zijn gegeven. Wat moet je er nu nog meer over zeggen. Het is klaar!

Ik neem bepaalde verstandige adviezen van enkele inzenders alhier ter harte en probeer mij ook in te leven in hun overtuiging. Ik heb dan ook zeker nooit beweerd, dat ik alle wijsheid maar in pacht heb. Dat heeft namelijk niemand!

En zo zal ik na april wel zien wat of ik dan ga doen. Blijft voor mij wel vast staan, zonder twijfel, dat mijn besluit niet op angst gebaseerd zal zijn! De soep wordt niet zo heet gegeten als het wordt opgediend, denk ik maar!

Verdergaan met XP of, wie weet dat er een ''schip met geld'' langs vaart.Tot die tijd blijft bij mij zonder vrezen Windows XP draaien en blijf ik vertrouwen op een virus en storingsvrije werking. Een wereld zonder risico bestaat niet!

"Dus ik houd het voor gezien. Hierna stop ik met bijdragen. Mooi geweest!"

Ron, gewoon door blijven gaan. Anders denken ze ook nog dat ze gewonnen hebben.
En toch denk ik dat een account hier aanmaken zou helpen om "sukkels" te weren. Alhoewel je daar ook mee kan rommelen door meerdere accounts aan te maken.

"Het houdt vanzelf wel op".
Ik denk het niet. Altijd het laatste woord willen/moeten hebben is ook erg belangrijk. Vooral om je minachting naar andere nog even te willen benadrukken.
Als of Bill Gates het van hun geleerd heeft, anders zou er niet eens een pc bestaan. Zo'n soort mentaliteit.
Want sinds (bijna) iedereen een pc heeft, zijn het ook allemaal ineens pc specialisten geworden en er is niemand die ze nog iets kan bijleren.
Met zo'n instelling, zal je je zelf nog vaak tegen komen.

Je heb helemaal gelijk, Bert! Het is net onkruid! Je haalt het diverse keren weg, maar het komt toch iedere keer weer terug. Laat maar gaan. Tegen ongelooflijk dom geklets kun je toch niet op! Dan rest feitelijk negeren. Ze zullen nog heel wat keren in hun leven hun neus stoten. Ik ken dat soort.

Ze zullen jou wel even vertellen hoe de wereld werkt en vervolgens hoe jij die (HUN !) wereld moet zien en ernaar moet handelen. Ik heb er zelfs een vriendschap, mede daarom, om verloren, omdat ik dat volstrekt niet pikte!

Het houdt vanzelf wel op, want over het onderwerp Microsoft XP versus andere besturingssystemen, daar ging het hier in de kern tenslotte om, is alles volgens mij er nu wel ''uitgeperst''. We kunnen weer overgaan tot de orde van de dag. Het onderwerp is nu ineens niet meer XP, maar ''hacker''...

klopt helemaal wat je zegt hans want ik heb dit allemaal gevolgd en haha is er al een paar keer er af gegooid niet normaal dus niet eerlijk

Lijkt mij een logisch gevolg als je mensen sukkel gaat noemen.
Je moet het wel heel bont maken wil je er hier af gegooid worden.
Met persoonlijke opmerkingen naar andere maak je een goed begin om dit te bereiken.
Dit heeft niets te maken met of je nou wel of niet gelijk hebt.

Aanvulling.
Dit heeft alles te maken met de gemiddelde mentaliteit van een 13-16 jarige vandaag de dag die opgegroeid zijn als kleine prinsjes en nooit wensen tegen gesproken te worden maar altijd denken gelijk te hebben.
Anders worden ze pissig. Dat zijn ze namelijk niet gewend om tegen gesproken te worden.

ook ik sluit mij aan bij hulko en haha en wie zegt dat hackers kwaadwillig zijn beetje vreemd dit zo zie je maar dat hy niet weet waar hij het over heeft moet dus nog veel leren

ja inderdaad haha ik heb ook even nagekeken wat ron te zeggen heeft maar inderdaad hij moet zeker nog heel veel leren ben het volkommen met je eens haha

Ik heb tientallen XP computers bij klanten staan en weet je wat? Nooit updates gedaan maar overal goede beveiliging op. Nooit problemen gehad. Bangmakerij, dat ishet

Allemaal tot je dienst, ''haha''. Betaal jij dan voor ons een nieuwe pc of laptop? Dan stappen wij over op een nieuw besturingssysteem. Ik denk dat alle voors en tegens wel gewogen zijn.

En als hackers en andere kwaadwillende idioten PER SE kwaad willen, dan krijgen ze dat toch wel voor mekaar, MET of ZONDER updates van besturingssystemen. Geloof mij maar! NSA weet toch ook alles van jullie en mij? En wij maar denken dat we goed beveiligd zijn. An me toeter! Mooi niet!

Enig risico hoort bij het leven. Kunst is om het zo gecalculeerd mogelijk te doen. Wij, als simpele computergebruikers, kunnen niet meer doen dan een zware beveiliging erop zetten. Maar denk je nu echt dat onze systemen, geupdated of niet, dat we een zware cyber aanval af kunnen slaan, die hele banken kan platleggen? Ik sta er niet bij stil.

Als ik geen enkel risico wil lopen in het leven, moet ik niet computeren, niet autorijden, niet in een trein of bus stappen. Kortom; dan kan ik nog twee dingen doen:

1. De hele dag binnen blijven zitten. of 2: Mijn hoed pakken, in het water gooien en eronder gaan zitten voor een tijdje. Ik chargeer natuurlijk, maar laten we nu eens ophouden met elkaar die angst maar aan te praten.

Heeft geen zin, ofschoon bepaalde andere bijdragen alhier terdege zinvol zijn en ter harte genomen kunnen worden.

Zo denk ik erover en laat het verder hierbij zonder nieuwe bijdragen van mijn kant, want oeverloze bijdragen, ook van mijn kant, zullen de zaak toch niet veranderen. Zoveel mensen, zoveel meningen... En dat is goed en ieders goedrecht!

er zijn zeker mensen hier op deze forum die geen verstand hebben van windows + update + malware + virussen + rootkits enz enz
natuurlijk moet je over stappen naar een andere alternative linux of windows 7 + 8 of wat dan ook
windows xp zal dan ook op den duur gaan crashen of gehackt worden
een hacker zal dan ook zeer blij zijn om zo maar binnen te gaan dringen in jou computer met een draaiende windows xp want er moeten zowiezo windows xp beveiligings updates kommen maar die kommen er niet
en als die niet worden opgedate heb je een groot probleem
dan zal de hacker snel gaan slaan
en dan kan je wel zeggen alles dicht metsellen met een goede antivirus + firewall hahahahaha laat mij lache zeg
hacken is zo simpel he + virussen maken ook zo makkelijk die kun je zo maken en windows xp zal hem niet herkennen hahahahaha dus heeeeeeeeeeeeel simpel stap gewoon over en doe de updates van jou pc of laptop of wat dan ook en beveilig je goed en je doet geen rare dingen die malware of wat dan ook aantrekt
dan zul je gewoon lekker kunnen werken met je pc of laptop of wat dan ook

Als hacken zo simpel is, dan toch voor iemand die kan schrijven.
Geen hoofdletters, punten, komma's en massa's spelfouten.

zitten wij hier op school dan gruwel tsjong dat slaat nergens op wat je nu schrijft maar goed jij zal wel 5 jaar oud zijn denk ik

We zullen zien en de tijd zal het leren! Geen van de tegenargumenten kan mijn echt overtuigen, ofschoon ik ze ook niet wil diskwalificeren als onzin.

Het klinkt, begrijp ik, goedbedoeld en beredeneerd, maar het ontbreekt mij eenvoudigweg aan diepere kennis om ze allen te staven. 1 Ding staat voor mij vast! Angst laat ik echt niet toe! Dat vind ik in deze een zinloze emotie.

Ik ben er te nuchter voor. Aard van het ''beestje''.. Ik houd aan mijn zware beveiliging vast en wacht verder rustig af wat de ontwikkelingen zullen zijn.

Overigens iedereen een goed en gezond 2014 gewenst!

Wat ron zegt is wel leuk maar... je zal zien dat er heel snel geen updates meer komen voor nwe software (oa viriscanners/firewall adwareprogies voor xp) (heb dat ook gezien met win98se- ) en ook ie8 is hoogste wat je kan draaien in XP.. mijn advies is : voor oudere pc's over naar linux mint !en dan niet de nwste maar de versie met long time support.. lees>
https://sites.google.com/...

en als je pc het aankan gewoon naar windows 7..

Een firewall voorkomt niet dat er code wordt uitgevoerd. Het controleert de poorten naar buiten en binnen en zorgt ervoor dat daardoor geen verkeer komt. Echter moet je altijd poorten openhouden, om bijvoorbeeld het internet te bereiken.Daardoor kan dus vrij dataoverdracht plaatsvinden. Natuurlijk kun je de firewall instellen dat hij ook die poort dicht houdt, maar dan heb je ook direct geen internet meer.
Ik hoop dat het duidelijk is. Firewalls en en virusscanners gebruiken en niet updaten is alsof je de voordeur op slot doet, maar niet het raam van de keuken. Firewalls en mallware scanners gaan je gewoon niet helpen als de onderliggende basis (het OS) niet veilig is.

@Willempiesnor - Misschien begrijp ik het niet helemaal, maar ik leer graag!
Code injecteren - dat betekent volgens mij dat er code wordt uitgevoerd zonder dat ik erom vraag. Nu is - volgens mij - een echt goede firewall, goed geconfigureerd, in staat om elke code tegen te houden waarom niet wordt gevraagd. Als ik op een website kom die code naar mijn HD wil brengen, dan zal een goede firewall dat blokkeren (packet inspection). Elke verandering zal worden opgemerkt, en vervolgens zal deze worden tegengehouden en zal er alarm worden geslagen. Toch?
Ik heb het dan wel over een firewall als die van Comodo, of, minder goed, van Kaspersky. Kijk maar eens goed op de site van Matousec.
Ik ben het met je eens dat als die code eenmaal toch binnendringt, dat je dan in de problemen zit. En die kans is groter met XP dan met 7 of 8. Zeker.
Overigens, IE raad ik sowieso iedereen af, teveel gaten.
Zelf gebruik ik het liefst Safari (Mac) of Firefox (Linux). Bij mij geen MS-machines meer! En op beide systemen is de beveiliging door mij in orde gemaakt (!).
Maar, zoals al eerder in dit draadje door mij gezegd, niet iedereen heeft die kennis / ervaring of het budget...
Dus ben ik het met Ron eens: Geen paniek, wel voorzichtig zijn.

@Dutch Viking.
Ik ben bang dat je mijn punt niet helemaal begrijpt. Je kunt dichtmetselen wat je wilt maar dat heeft geen effect. Ooit kom je op het internet. Als er dan een klein stukje programmatuur bij je wordt "geinjecteerd" wat helemaal geen virus is, wat zelfs helemaal kan lijken op code van een webpagina, dan kan dat worden geinjecteerd in (bijvoorbeeld) een Actieve X component van IE. Of in Windows media player. Of in notepad, of in ..... vul maar in, iets van je OS. Dat zet de poort open, dan wordt er weer een stukje software opgehaald, dat installeert de rommel en bam, je bent de sjaak.
Dat injecteren gebeurt op een kwetsbaarheid die normaal met updates werd gedicht maar nu dus niet meer. Je merkt het niet, je kunt dichttimmeren wat je wilt maar elke keer dat je een webpagina opent open je in principe een stukje scripting, een stukje software. En daar kan het in verpakt worden en dan zichzelf injecteren in bv. media player.
Daar merk je niets van, daar kun je niets tegen doen.
Hoe denk je dat bv. een NSA zichzelf toegang verleent? Ook op een soortgelijke manier, ook zonder dat de virusscanner alarm slaat.

Er is maar 1 oplossing als je dit wilt voorkomen, niet meer op het internet komen en geen externe software/data openen. Maar ja, wat moet je dan nog met een computer......

Dichtmetselen, zoals jij dat noemt, helpt niks. Het gaat om fouten in je OS zoals ik al eerder schreef, je kunt dichtmetselen wat je wilt maar dat helpt niks. Elke computer is hiervoor vatbaar, ook systemen die nog worden geupdate. Alleen is de kans hierop kleiner, aanzienlijk kleiner, dan een systeem wat pak hem beet 6 maanden niet is geupdate.
Maar goed, ik wilde alleen even aangeven dat het niet zo simpel is als je computer vrij houden van virussen en dichttimmeren en dat heb ik bij deze gedaan. Het staat een ieder vrij te doen wat hij/zij wil maar zeg niet dat je het niet wist.

Misschien nog een paar extra tips toegevoegd, op het prima relaas van Dutch Viking. 1. Met software als Norton I.S. of 360 premier (wat ik gebruik) of Kaspersky, etc. kun je binnen een extra afgeschermd domein, dus BINNEN die software, al je internetbankier acties doen, zonder dat dit enige mate toegankelijk is voor kwaadwillenden. Vooral Kaspersky wordt geroemd!

De waterdichte constructie ervan is geroemd in testen. Norton en dacht dat Bitdefender zoiets ook hebben. Professionele beveiligingsprogramma's kunnen, ook in dat opzicht, duidelijk net even meer bieden, dan hun gratis tegenhangers. Dus het kiezen voor die betaalde software is zeker zinvol!

Zeker na het stopzetten van Windows XP udates lijkt het mij de investering van drie a vier tientjes voor zo'n professioneel beveiligingspakket meer dan waard, wil je echt op safe! En drie tientjes zal mensen niet ''de kop'' kosten.

Verder gebruikmaken, zeg het nog 1 keer, van goede supplementen als Malwarebytes, Super Antispyware, Emsisoft Anti malware en, wellicht 1 keer per week, even het gratis Norton Power Eraser laten kijken naar eventuele rootkits, met toch wat pech, zittend op het diepste niveau van je systeem.

Dit programma vindt ALLES! Let op met het gebruik ervan! Wellicht die laatste voor meer gevorderden... Dat programma van Norton gaat heel rigoureus te werk met scannen. Bij voorzichtig gebruik ronduit ideaal!

Verder gebruik ik een professioneel registerprogramma, als Tuneup Utilities 2013. Heel veel plezier van! Als supplement gebruik ik, daarnaast, iedere dag ook Jet-Cleaner. Een gratis registerherstel programma dat veel corrigeert!

Als je dat allemaal doet, dan heb je van Windows XP zonder updates niets te vrezen en kunnen mensen nog een hele tijd doorgaan met XP, zonder dat ze onnodig risico lopen op een crash, doordat Malware zich heeft verspreid in het systeem. Het bestaat gewoon niet, dat het dan toch nog gebeurd!

Ik ben het Dutch Viking eens! Krijg je straks toch Malware of Rootkits op je systeem, dan ben je helaas te laks geweest met je beveiliging. Dat kan uit onwetendheid zijn. Niemand veroorzaakt dit expres, want dat wil je niet! De echte veroorzakers zijn kwaadwillenden, maar je moet het wel voor blijven!

Ik denk dat de vele zinnige bijdragen in dit blok de mensen die met XP werken in het bijzonder en mensen in het algemeen weer eens op ''scherp'' hebben gezet, ten aanzien van het grote belang van een ultieme beveiliging!

@Willempiesnor: "Dichtmetselen" betekent bij mij dat mijn computer alleen dat uitvoert waartoe ik expliciet opdracht heb gegeven. Heel voorzichtig zijn op het internet, met de mail, een echt goede firewall in combinatie met een goede virusscanner, en minimaal twee goede on-demand malwarescanners, plus, en dat is de crux, rigoureuze instellingen in de router, de browser en de gebruikerssectie, maken dat criminelen weinig kunnen.
Dat vereist ook dat je tijd moet besteden aan het schoon houden van de computer.
Tja, dat is de prijs voor het werken met een verouderd systeem - maar velen hebben geen keus. Niet iedereen heeft het geld voor Apple of zelfs maar een redelijk moderne Woindows-PC. En vooral ouderen hebben weinig kennis van zaken, of kunnen de moed niet (meer) opbrengen om dieper in de materie te duiken. Zonder computer wil (bijna) niet meer, ons leven gaat zich meer en meer in het elektronische terrein afspelen.
Ik ben het met je eens dat als aan bovenstaande voorwaarden niet wordt voldaan, dat je voer wordt voor criminelen. Slordigheid, onwetendheid en een smalle beurs worden straks meedogenloos afgestraft.
Ik denk dat ik nog veel werk krijg aan het onderhouden van oude systemen.....

Even een tegengeluid voor mensen zoals Ron, het gaat er niet om dat je virussen krijgt, dat is het punt niet. Ron heeft daarmee gelijk, als je netjes een goede virusscanner draait en niet op gekke websites zit is de kans op een virus misschien iets groter geworden maar niet spectaculair (tenminste, voorlopig niet).
Waar het om gaat, en wat Ron kennelijk mist, is dat er in software fouten zitten (elke software, ook Linux en Mac en noem maar op). Ik heb het dan over software die we het OS noemen, het besturingssysteem. Die software met een fout kan een probleem opleveren zodat kwaadwillenden je pc kunnen beïnvloeden of zelfs overnemen. Dat wordt tegen gegaan door regelmatig de updates van de fabrikant te installeren, die repareren die fouten in je besturingssysteem.

Nu er geen updates meer komen voor XP zal het niet al te lang duren voordat er gaten worden ontdekt (gebeurt bijna dagelijks) die niet worden gerepareerd. Kwaadwillenden kunnen dan code schrijven die je software zodanig beïnvloeden dat je plotseling, zonder dat je het weet of merkt, deel uitmaakt van een botnet, dat je kilometers aan spam verzend of erger, dat men met je mee kan kijken als je inlogt bij de bank.

Begrijp me goed, hier merk je dus niets van! Dit gebeurt allemaal zonder dat je virusscanner aanslaat of alarmbellen afgaan.
Dit is het probleem als software niet wordt geupdate. Niet dat je plotseling virussen krijgt, zoals bv Ron terecht opmerkt is dat onzin. Op langere termijn wel maar op korte termijn (zeg een jaar of misschien zelfs wel twee), met een normale virusscanner, is er niks aan de hand.

Het gevaar schuilt hem dus niet in virussen maar in fouten die niet meer worden gerepareerd. En dat is een reëel probleem, dat is een kwestie van weken voordat daar misbruik van wordt gemaakt. Binnen enkele weken (zeg maximaal 3-6 maanden) zijn er criminelen die hier misbruik van gaan maken en op grote schaal.
Ieder moet doen wat hem of haar goeddunkt maar ik ben in ieder geval al jaren over naar Win7 en ik zou iedereen aanraden om dit ook te doen, ga in ieder geval over op een besturingssysteem wat actief wordt bijgehouden.
Of dat nu Linux, OSX of Windows moet zijn daar kunnen we over twisten als je maar zorgt dat hij wordt geupdate.

Als laatste, niemand zal je dwingen natuurlijk maar ik denk dat als je over een jaar een probleem hem dat je rekening is geplunderd bij de bank de bank dan (in mijn ogen terecht)het niet gemakkelijk zal vergoeden als je nog XP gebruikt (en ja, ze kunnen zien waarmee jij inlogd). Persoonlijk vind ik zelfs dat ze het helemaal niet moeten vergoeden (tenslotte is het ook mijn geld waarmee dat gebeurt) maar dat is mijn persoonlijke mening en heeft niks met dit verhaal te maken.

Kortom, ga over op een OS naar jouw smaak maar zorg ervoor dat hij geupdate blijft, is mijn boodschap.

Helaas is dichtmetselen geen optie, tenzij je bedoelt dat je de netwerkkaart eruit sloopt. Mensen die het over virussen hebben weten niet waar het om gaat. Ik hoop dus dat mensen niet dat eenigszins kortzichtige advies gaan volgen. Virusscanners en firewall dichten geen gaten in je besturingssysteem. Ben je verstandig, dan upgrade je naar een nieuwe computer en windows8 of je zet een modern besturingssysteem op je oude computer, zoals bijvoorbeeld een nieuwere linux systeem.

Ik vind dit bangmakerij.
Gewoon geen gekke dingen doen op de PC. Nu komen updates ook niet elke dag en loop je ook net zo goed al risico's, of dat nu Windows XP betreft of een latere versie. Wel Firefox gebruiken en niet IE. Ook Adobe Player en Java buiten de deur zetten.

Ubuntu, vooral met Cairo GLX dock, lijkt al heel veel op IOS en de LTS versie van april 2014 zal volgens mij een goed alternatief zijn voor Windows in het algemeen.

Erg onverstandig om XP te blijven gebruiken en al helemaal niet om te bankieren. Ik denk niet dat de banken je tegemoet komen als er iets mis gaat.
4 jaar geleden ben ik gestopt met XP ik heb nu Windows 7 en dit bevalt prima.

http://www.zdnet.nl/nieuw...
Nog 100 dagen tot het einde van Windows XP: stap over op Linux of een moderne windows! Hier ben ik het helemaal mee eens

Ik zal, als laatste bijdrage in dit blok, nog wat vertellen wat mijn mening van A tot Z onderbouwt vanuit de praktijk. Tot anderhalf jaar geleden werkte ik met een Medion PC met legale Windows XP erop. Die is zo'n anderhalf jaar geleden, helaas, ineens spontaan kapot gegaan. (Niet gecrasht!)

Sindsdien draai ik op een backup computer. Een Medion Laptop met in dit geval een ILLEGALE versie van Windows XP erop. (Foei! Ja! Je moet wat als de pecunia even ontbreekt voor een nieuwe aankoop. (Computer kost geld!)

Anderhalf jaar terug heb ik, uit voorzorg, de update optie van Windows uitgeschakeld. (Werkte sowieso niet met een illegaal exemplaar.) En wat dachten jullie? Echt nog nooit 1 virus van betekenis gehad, behalve de traditionele cookies dat Super Anti spyware als wat verdacht kenmerkt.

Dus hierin wordt voor mij in ieder geval FEITELIJK (!) aangetoond, dat Windows XP MOEITELOOS (!) kan draaien zonder updates! Wordt niet instabiel, helemaal niks! Maar, daar zijn we het bijna allemaal over eens, wel bij gebruikmaking van een perfecte, dus pot en potdichte zware beveiliging! Aangevuld met periodiek supplement gebruik, als bijvoorbeeld Malwarebytes.

Of super Antispyware, of Emsisoft Anti malware en als klap op de vuurpijl. Af en toe scherp filteren met het zware Norton Power Eraser. (Wel oppassen! Dat programma gaat ''tot op het bot!'') Doe je dat, zoals ik al anderhalf jaar doe, houd je gegarandeerde werking! Blijvend en dan zonder ook maar een mankement!!!

Het belang daarvan is daarvan nu, denk ik, wel genoeg onderstreept. Wie gratis wil, kan e.e.a. proberen met een programma als Comodo IS of Avast. Hele goede beveiligers. Hebben zichzelf al bewezen. Zijn erg goed bruikbaar!

Maar voor honderd procent op safe kun je beter toch drie a vier tientjes uitgeven, vind ik, aan software als Norton, Kaspersky, Bitdefender en nog wat meer, die passen in diezelfde reeks. Zeker zou ik dat doen bij internet bankieren! Wie doe dat niet, thans? Denk bijna iedere computergebruiker.

Succes gewenst, allemaal, met welke besturingssysteem dan ook! Veel plezier met computeren. Of het creatief is, of slechts gamen, of met Social Media gebruik, dan wel gecombineerd... allen, ook de redactie van Gratis Softwaresite, tenslotte een goed en tevens productief 2014 gewenst!

AV, anti malware en andere programma's worden als eerste uitgezet en je zult daar geen melding meer van krijgen.
Ogenschijnlijk werken ze nog, maar ondertussen zit je met een besmette pc te werken.
Gezien jouw verhalen hier vrees ik dat je kennis betreffende eender welk OS of software erg beperkt is en je alleen maar wat roeptoetert.
Ik hoop dan ook dat de providers in de loop van dit jaar mensen met (al-dan-niet) besmette XP computers van het internet afgooit.

Mensen pleur die ouwe pc bij het oud vuil. Linux overleeft 2014 echt niet.

Euuhhh echt wel!! Ooit gehoord van steamos?

Begrijp Ron heel goed, als nuchtere Belg laat ik me ook niet gauw bang maken.
Wie weet het nog, de millennium bug (2000), de aarde zou vergaan want alle computers zouden doorslaan en er zelf mee stoppen, vliegtuigen zouden neerstorten en de economie en democratie zouden eindigen.

Iedereen moest een patch installeren om dat op te lossen, en als dat niet werkte, dan moest alles vervangen worden.
Wat gebeurde er na die periode? NIETS...
Ik heb toen nog jaren met steenoude computers gewerkt zonder problemen en de wereld is gewoon blijven verder draaien!

Nog straffer, heb op een enkele keer na nog nooit een Windows update bij mijn XP gedaan in die 12 jaar en nog nooit ben ik in de problemen gekomen waarmee ik het niet zelf kon oplossen.

Ik weet het, veiligheid voor alles, maar in den beginne heb ik met die updates zeer veel problemen gehad zodat ik op een bepaald moment had besloten om er definitief mee te stoppen, maar daar ga ik hier nu niet (meer) over uitweiden.

Het is nu wel zo, dat mijn huidige computer toch wel redelijk versleten is en ik ondertussen aan het uitkijken ben om begin volgend jaar een nieuwe te kopen met Windows 8.1, tegen die tijd is dat probleem van die updates dan wel opgelost.

Maar daarnaast ben ik van plan om mijn oude toch nog sporadisch te blijven gebruiken, zonder de updates.
Wat tot hiertoe nooit een probleem is geweest zal het na die datum voor mij ook niet zijn. So... who cares?

Mijn nieuwe ga ik vanaf dan wel altijd updaten, maar moest M$ na X aantal jaren beslissen om daar dan ook mee te stoppen blijf ik toch gewoon die computer gebruiken totdat hij versleten is.
Doe ik steeds met al mijn computers.
Bij aankoop zijn het altijd erg dure computers maar die moeten ook steeds gemiddeld 10 jaar meegaan vooraleer ik die vervang.

Ook ben ik uiteindelijk wel eens van plan om een of andere variant uit te proberen van Linux, wil ik al jaren eens proberen, maar deze computer is er een met de eerste versie van het RAID systeem, en dat gaf mogelijk veel problemen.

Het geval met die printer komt me ook bekend voor, heb nog steeds een perfect werkende HP Deskjet 550C dat 20 jaar geleden meer dan €500 koste, maar heb helaas een paar jaar geleden een andere moeten kopen omdat er geen inktpatronen meer voor te krijgen waren.

Met mijn huidige printer, ook een HP van een paar jaar oud, zijn er al geen drivers meer te krijgen voor Windows 8.
Van HP moet ik het maar doen met de ingebouwde drivers van Windows 8 waar het ook mee zou werken, en wat ik vroeger via software handig kon bedienen moet ik nu dan maar op het paneeltje van mijn printer doen.

Wat maar weer eens duidelijk is, als het na een paar jaar niet stuk is dan moet je het toch maar vervangen omdat er geen hard- of software meer voor te verkrijgen is.
En dan maar klagen over de alsmaar aangroeiende afvalberg!

Ja! Je richt je, terecht gesteld ''dutch Viking'', op een bestaande categorie computergebruikers met weinig ervaring, c.q. computer-kennis. Vanuit dien voege geef ik je volledig gelijk en volg ik je redenatie helemaal. Het is zo!

Misschien bedoelde de redactie ook die categorie mensen die jij helpt, met name. Maar dan had men dat beter kunnen specificeren. Ik kon het mij dan ook totaal niet voorstellen, dat ik als computergebruiker met geruime tijd ervaring, het door hen geschetste en in vooruitzicht gestelde ''onheil'' over mij af zou roepen, als ik na april 2014 met Windows XP fijn door zou gaan.

Maar je kanttekening is terecht. Het is goed om mensen op het belang te wijzen van het zo maximaal mogelijk ''dichtmetselen'' van Windows XP, NA april a.s. Dat belang is niet te onderschatten en weg te bagatelliseren.

Geldt voor alle besturingssystemen op pc, laptop, tablet en noem maar op. Het geldt zeker ook voor Windows XP, na april 2014, als men, zoals je stelt, slechts gebruik maakt van Windows eigen Firewall, etc. aangevuld met Microsoft antivirusbeveiliging. Die combi is beslist onvoldoende en risicovol!

Beste Ron, ik help al jaren een kleine kring van mensen die niet veel computerervaring hebben. Zij weten nauwelijks wat computerbeveiliging is, wat een firewall doet, laat staan wat een register doet (en wat daar verkeerd kan gaan), enz. enz. Zij werken vaak met wat oudere computers, vaak ook budgetmodellen (alleen voor internetten, mailen en een briefje tikken).
Natuurlijk doen deze mensen langer met een computer dan een heavy user, en een typische set die ik heel vaak zie is een computer met een Celeron processor, 512 MB intern geheugen (soms nog 256 MB...), een 40 - 60 GB HDD, een on-board grafische kaart, enz. XP is dan ook nog volop in gebruik, vaak nauwelijks verder geüpgraded dan versie 2. Interne firewall staat aan, AVG erop, of McAfee, of, nog erger, MSSE (heerlijk eenvoudig).
En daar ligt het probleem!
Als je XP goed configureert, dichtmetselt met een paar stevige beveiligings- en schoonmaakprogramma's, dan heb jij volledig gelijk, dan kun je nog wel een flinke periode toe met XP.
Helaas, veel mensen die XP gebruiken hebben hun zaakjes - door onwetendheid! - niet voor elkaar, en dan ben je na april in groeiende mate een 'sitting duck' voor malware.
Die mensen laat ik de alternatieven zien, waarna sommigen kiezen voor Apple, anderen voor W8 (met 'hulpstukken') en een enkeling voor de een of andere Linux.
Bangmakerij? Nee - niet nodig, als je weet wat je doet.
Voor mensen met weinig tijd / verstand van zaken? Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn! Want internetbankieren en online shoppen wil men wel.....

Xubuntu is een goede linux distro, ook Zorin OS: versie 6 is gebaseerd op de LTS versie Ubuntu12,04. Men kan het uiterlijk op win7 of win xp zetten. Multimediacodecs zijn standaard meegeleverd. Mint ook geprobeerd, goed uiterlijk, maar veel problemen met het softwarecenter. Ik weet niet of deze al zijn opgelost.

Ben al een hele tijd bezig om (op een tweede / oude PC) diverse versies van Linux uit te proberen. Inmiddels heb ik een tijdje gewerkt met Debian,Ubuntu, Lubuntu, Xubuntu, Mint 13 en 14 en Mint 15.
Persoonlijk(want dat blijft het toch een beetje) vind ik Mint 15 een goede vervanger voor XP. Inmiddels werk ik een half jaar met Mint zonder problemen.

Proost!!!

Die Ron geeft precies weer in wat voor een wereld wij leven. De overheid, de banken en ook bedrijven beslissen wat of wij moeten. Laat je niet bang maken en kom in beweging, toon verzet. Hele fijne jaarwisseling en al het mooie en goede voor 2014.

Dat geloof ik zeker, Bert! Als het, als alternatief, goed voor je werkt dan ben je er! Ik sta t.z.t. voor de keuze; ofwel Windows 8.2, of het wordt Apple. (Mits ik het kan betalen! Apple I Mac's kosten wel wat! Het Apple besturingssysteem schijnt volgens horen zeggen 't mooiste te zijn wat er is.

Ik heb het bij mensen gezien en neig ernaar om ze daarin gelijk te geven. Tot die tijd freewheel ik nog rustig door met Windows XP. Wel of geen updates. Ben een nuchtere Noord Hollander die zich niet gek laat maken!

Nog bedankt voor de tip, Bert! Via webshops kun je inderdaad nog wel wat geleverd krijgen. Veel computerzaken verkopen inmiddels nee met Canon S 800 inktpatronen en navullen doe ik niet! Geen risico op verstopte sproeiers!

Mijn punt was en is dat grote multinationals, zoals Microsoft en Canon en noem maar op enorm veel macht naar zich toetrekken, door op zeker moment voor jou, als consument, te gaan bepalen wanneer het tijd is voor iets nieuws en vaak zonder te luisteren naar wat consumenten nu echt willen. Heb ik een probleem mee! Daarmee varen ze, vind ik, 'n foute koers!

Wat is de volgende stap? Dat fabrikanten een chip in computers of je audio-apparatuur gaan bouwen, dat de levensduur ervan bepaalt. Na verstreken tijd van, zeg 12 a 15 jaar, sluit die chip vervolgens definitief de werking ervan af? Het klinkt absurd, weet het, maar het is nog maar een kleine stap!

Windows 8.0 beschouwden velen thans als vrij gebrekkig. Gelukkig hebben ze de interface aangepast, zodat je weer enigszins het oude vertrouwde startscherm van XP terug hebt gekregen. Windows 8.2 wordt een opnieuw aangepaste versie...

Had Microsoft beter naar de consument geluisterd was men, vind ik tenminste, direct beter van start gegaan met hun nieuwste besturing! Blijft een merkwaardig fenomeen! Men luistert echt verdomde slecht! Diezelfde raggeling haalden ze ook met Windows Vista. Was ook geen groot succes.

"sluit die chip vervolgens definitief de werking ervan af? Het klinkt absurd, weet het, maar het is nog maar een kleine stap!"

Dat klinkt zeker absurd. In mijn oma's tijd deed een koelkast het zeker 20 jaar, nu houden ze er soms na 2 jaar (nét na buiten de garantie..?) al mee op.
Vooruitgang? Voor de anonieme aandeelhouder, 'Ja'. Voor de consumentjes? ....
"nog maar een kleine stap!" , zeg je. We zijn daar al zo lang en breed voorbij..

@Ron, een tip voor je printer.
http://www.reprint.nl/car...

Het is dat XP zich niet meer liet updaten na een nieuwe installatie op me pc, anders draaide het hier ook nog.
Linux Xubuntu vond ik een mooie vervanging voor XP.

Hahahahaha!!! Wat een bangmakerij en wat een totale onzin! Windows XP onveilig, nadat die updates straks worden stopgezet? Na stopzetting van de Windows updates breekt ''de pleuris'' uit over computerend Nederland met Windows XP. Een regen van malware, spyware etc. wordt ons voorland en deel. Een en al verderf en narigheid... Schei toch uit! Alsof een goede beveiliging niet zou volstaan om de ellende buiten de deur te houden...

Wat een holle stemmingmakerij! We hebben dit thema al vorige maand aan de hand gehad. Veel mensen waren het met mij eens. Ik laat mij geen angst aanpraten! Ik ben het zat dat bedrijven en instanties en wat dan ook grotendeels het leven van mensen, tegenwoordig, denken te kunnen bepalen. Had het met Canon laatst ook.

Ik heb nog een Canon S 800 printer.... Geen kleurenpatronen haast meer te krijgen.... Moet je maar een nieuwe kopen..... VIND CANON!!! Ja maar mijn printer doet het nog perfect!...''Niks mee te maken, vind Canon, WIJ.... vinden dat het tijd is dat je een nieuwe koopt en dus DWINGEN WE JE om een nieuwe te kopen door de verkoop van S 800 cartridges vrijwel niet meer te leveren.

Alleen de kleur zwart nog.... Gelukkig print ik alleen tekst, dus ik red me nog wel, maar ik bedoel maar.... HET IS TOCH WAT!!!! In wat voor idiote wereld leven we?

Ik heb al eerder geschreven; zodra die Windows XP updates niet meer komen, zul je wel over een zeer goede beveiliging moeten beschikken, aangevuld met supplementen als Malwarebytes, Super anti spyware, Emsisoft anti malware, etc.

Ik ben er HEILIG (!) van overtuigd dat merken als Norton, Bitdefender, Kaspersky en noem er nog maar een paar in dat rijtje, dat deze software het MAKKELIJK (!) zonder die updates kan stellen!

Daarnaast kun je nog het gratis Norton Power Eraser, periodiek, laten ''graven'' naar malware. En reken maar dat dat programma ALLES vindt! Ik vind het dus complete onzin, die bovenstaande bangmakerij, en ga voorlopig nog met een gerust hart door met mijn prehistorisch besturingssysteem dat bij mij nog altijd prima werkt, net zolang totdat IK klaar ben voor iets nieuws!

Jammer dat mensen, ineens, zulke haast middeleeuwse rare angsten wordt aangepraat. In die tijd voorspelden ze ook dat kometen het einde der dagen zouden aankondigen en zie hier... we leven nog altijd! Dus kom op, redactie; geen angst aanpraterij alsjeblieft! Computergebruikers weten wel beter! Of werd die stelling geponeerd met de gedachte; ''eens kijken wat het effect is''...

Ik laat mij in ieder geval niet gek maken en ik en niemand anders besluit op welke besturingssysteem ik t.z.t. overstap, Windows 8.1 of 8.2 of Apple.

Ik wil geen Linux en Ubuntu of wat voor ander surrogaat besturingssysteem. Tot die tijd gebruik ik Windows XP! Er niets wat mijn levens bepaalt. Niet Microsoft bepaalt wat ik met mijn p.c. doe. Dat bepaal ik dus geheel zelf! Zal toch even lekker worden. Dus ik kan na april 2014 stoppen met computeren, omdat mijn hele systeem vast zal lopen met malware? ja, Doei!!!

Toch een beetje bang voor ellende met al die "beschermingssoftware". Gewoon een eenvoudige virusscanner en Windows Firewall en zeker niet Windows Update aanzetten. Ik heb nog nooit, maar dan ook nooit een virus opgelopen, behalve de mensengriep....
Maar je zal zien dat al die producenten van de door u geroemde beschermingssoftware ook stoppen met het beschikbaarstellen van de software voor XP. Gewoon zonder die vertragende software doorgaan. Ik denk eigenlijk dat het grootste virus voor computers het Windows/Linux/MacOS is. Althans de hang naar alsmaar het nieuwste.

Mooi verhaal, gelukkig met veel emotionele superlatieven die weinig hout snijden.
Ik en de rest van de wereld zijn je ook bijzonder dankbaar dat je met het inferieure Windows XP blijft doorwerken zodat je met deze besmette computer nog lang deel uit kan maken van een botnet waardoor iedereen veel smalmail kan blijven krijgen en er nog veel virussen verspreid mag worden.

Onderaan je verhaal zeg je:
(quote):Tot die tijd gebruik ik Windows XP! Er niets wat mijn levens bepaalt. Niet Microsoft bepaalt wat ik met mijn p.c. doe. Dat bepaal ik dus geheel zelf!(/quote)
Met windows als besturing systeem bepaal niet jij wat er gedaan word met de pc maar dat bepaald Microsoft met hun gesloten software.
Alleen in Linux kan je de PC volledig naar je eigen hand zetten en laten doen wat je zelf wilt.

Het is jammer dat Microsoft indertijd de kans heeft gekregen om dit stukje inferieure software zo over de wereld te kunnen verspreiden en zijn positie zo misbruikt heeft.
De wereld zou er in Linux heel anders uitgezien hebben atm, kijk maar eens hoe auto's functioneren, of die telefoon aan je oor, je koelkast, je TV of die setop box, je router enz enz enz.
Alles om je heen draait op Linux en niet op windows of andere software van Microsoft.
En dat is een hele gerustelling....

Ron, je hebt gelijk met het bangmaken. Door veilig werken en met beveiligingssoftware, voorkomt je veel problemen. Win XP, Vista, Seven en 8,1 met de laatste patches. hebben ook nog steeds gaten. Op reis gebruik ik Win 2000 op een heel oude laptop (is niet zo erg als die gestolen wordt) en mijn vrouw kan er mee overweg.

Maar Linux, zoals Ubuntu, is zeker geen surrogaat besturingssysteem. Er is minder bedrijfssoftware voor dan voor Windows, maar er zijn nog altijd gigantisch veel applicaties voor gemaakt en die zijn vrijwel altijd gratis. Ik werk nog heel veel met XP en Vista (gewenning), maar moet ook wel toegeven dat Linux veiliger is. Het kost veel minder inspanning om een Linux omgeving veilig te houden, dan een Windows omgeving.

Beste Ron,
Ik ben het helemaal met je eens, maar we worden geregeerd door derden: banken zullen niets meer vergoeden bij een pc-hack, leveranciers van software (ook antivirus en antimalware) zullen op termijn XP 'niet meer ondersteunen' en ga zo maar door...
Er zijn maar 2 lachende derden: de firma MS en de hardware leveranciers...

Dat geeft te denken ...

Ik ben het VOLKOMEN met je eens. Ik heb nog een XP-PC (stak een PCI telefoon-modemkaart in) en die hangt aan de flatscreen, alleen om films weer te geven, die kan al enkele jaren niet meer op het Internet en heeft zeker geen last wat niet van het Internet kan binnenkomen. Ik heb wel een Speedshare Turbo Pro Wireless PCI Adapter liggen maar die heb ik er uitgehaald nadat de meest updates van XP PRO terug geînstalleerd waren. Wat betreft Ubuntu, ik heb dat geïnstalleerd op een Ex-vista PC (lege HD), de GPU (ATI Radeon 4350)werd zodanig belast (overheat)dat op het scherm niets anders te zien was dan wat gekleurde strepen tot de PC helemaal uitviel. HD eruit en op een andere PC geformateerd en terug Vista erop met een ingebakken licentie, geen gedoe met een nummer in te voeren. Het heeft wel 4 dagen geduurd om al de beveiligingsupdates en nog wat updates geïnstalleerd werden.

Zo, en gelijk heb je als je dat niet wilt.
Maar in plaats van al die troep te installeren en er uren mee bezig te zijn om mijn pc schoon te houden.....want dat wordt dan jou realiteit , zou ik graag mijn pc gebruiken waar hij voor bedoelt is......namelijk onbezorgd computeren, en die mogelijkheid bied linux je wel. Of jij het nu wilt of niet.

U heeft voor een gedeelte gelijk, de "oem" versies worden ook niet geupdate.

Is dit veilg, ja, maar mits men niet in het wilde weg gaat surfen en van alles gaat binnen halen.
Maar alle vakbladen raden toch aan eind april xp "ten begraven te dragen".

Dat zullen ze niet voor niets zeggen, en het is een verouderd systeem.

Ik heb nog al wat pc's en laptop staan, die zijn voorzien van win7 of acht.
Linux zit op andere gezien hun leeftijd, maar ik vind laatst genoemde niet prettig.
Filmpjes worden niet goed weergeven, en linux had wat meer moeite moeten doen om het wat eenvoudiger te installeren, je moet een iso dit dan dit nee, moet wel simpel blijven toch.

Bovendien vraagt het internet meer geheugen en beveiliging, en nieuwe programma's zullen in de toekomst niet meer werken.

En als uw bankrekening leeg gehaald wordt, zal de bank niet vergoeden, uw werkt met een oud systeem.

Kortom mijn conslusie is toch vervangen.
Hoeft niet direct, maar naar een paar maanden nee, dan is het niet meer stabiel xp.
Vind het ook jammer, maar nee geen enkel risco.

Updates geven geen garantie, ben ik geheel met uw eens.

Ik hoop dat ik zo mijn bijdrage heb gegeven, ik hoef geen gelijk te hebben.

Bla bla bla

Als de computer al wat ouder is, kan Ubuntu te traag / geheugenvretend worden, met name door Unity. Na ook Lubuntu te hebben geprobeerd, heb ik Mint geïnstalleerd. Mooi, maar niet helemaal wat ik zocht.
Ik heb nu Pear OS op twee computers draaien. Uiterlijk een kloon van Mac OSX, innerlijk Linux, op basis van Ubuntu.
Afgezien van een paar ruwe randjes (zie het forum!) een vette aanrader: Zelfs mijn netboekje start vlot op, draait als nooit tevoren, en sluit af binnen een paar seconden.
Toegegeven, het voelt wat dubbel (onze hoofdcomputer is een iMac), maar inmiddels zijn meerdere mensen overtuigd geraakt van de kwaliteiten (mits....) van dit besturingssysteem.
Pear OS is van een Franse maker, maar in het Nederlands!

Leuke tip, Pear OS. Ik kijk nu naar Luna van Elementary OS.

Dit is nu het leuke van Linux, zo veel GUI's die lijken op die van een ander OS.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
fra_krijk