Is er leven na Windows XP? Tips om up te graden of over te stappen op andere - gratis - besturingssystemen

8 april 2014 krijgt Windows XP zijn laatste beveiligingsupdates ooit. Daarna kunnen hackers en internet criminelen ongehinderd gaten schieten in Microsofts oude besturingssysteem (zonder dat deze nog dichtgeplakt zullen worden) en is het dus niet meer veilig om te gaan internetten met Windows XP.

Wat te doen met die oude pc of laptop met Windows XP? Een nieuw besturingssysteem installeren of toch een nieuwe machine (computer of tablet) kopen? Wij zetten wat handige tips op een rijtje.

1. Je pc upgraden naar Windows 8/8.1 of 7
(meestal niet aanbevolen)

Veel oude hardware zal helaas niet meer kunnen draaien met Windows 8/8.1 of Windows 7 (dat niet veel lichtere systeemvereisten heeft). Maar je kunt altijd checken of jouw oude pc of laptop genoeg rekenkracht heeft voor Microsofts nieuwe besturingssysteem.

> Systeemvereisten Windows 8/8.1 volgens Microsoft
Volgens Microsoft heb je minimaal een 1 GHZ processor met PAE, NX en SSE2, 1 tot 2 GB werkgeheugen en 16 tot 20 GB schijfruimte nodig om Windows 8 te kunnen draaien. Als je pc dit niet heeft dan houdt het op.

Als je pc wel aan deze minimum-vereisten voldoet bedenk dan dat Windows 8 wel zal draaien, maar zeker niet snel! Een snellere processor en minimaal 4 GB werkgeheugen is wel aan te bevelen om een beetje normaal met Windows 8 te werken.

Je kunt kijken of jouw pc geschikt is om te upgraden naar Windows 8 met de upgrade-assistent van Microsoft.

> Download de Windows upgrade-assistent en voer het programma uit
Als je pc niet geschikt is dan moet je een andere optie overwegen. En zelfs als Microsoft zegt dat je computer wel geschikt is, kijk dan nog even naar de specificaties. Hardware van jaren oud zal nu eenmaal niet snel draaien met Windows 8.

Weet je echt zeker dat je toch je Windows XP machine wilt upgraden naar Windows 8/8.1? Bedenk dan dat je eerst een backup van al je gegevens moet maken en vervolgens een schone installatie van Windows 8 moet doen.

> Bekijk hier het stappenplan van Microsoft om je XP-computer up te graden naar Windows 8/8.1

Windows 7
Voor upgraden naar Windows 7 (als je dat nog te pakken kunt krijgen of al hebt) vind je hieronder alle informatie:
> Systeemvereisten Windows 7
> Download upgrade-advisor Windows XP naar Windows 7
> Stappenplan voor upgraden van Windows XP naar Windows 7

2. Een ander - gratis - besturingssysteem op je pc installeren, zoals Linux Mint of Ubuntu

Voor oudere hardware is Linux vaak wel geschikt. Linux heeft minder hoge systeemvereisten dan Windows en draait op oude machines vaak nog aardig goed. Als je dus je oude computer wilt blijven gebruiken en je bent een gevorderde pc-gebruiker dan kun je je gaan verdiepen in de verschillende Linux-varianten die gratis te downloaden zijn. Maak altijd een backup op een externe harde schijf van al je bestanden voor je Linux installeert en vraag bij twijfel hulp bij de installatie!

Linux Mint
Linux Mint Xcfe wordt door veel mensen aangeraden als XP-vervanger. Linux Mint is op Ubuntu gebaseerd en heeft als voordeel dat het OS meer lijkt op Windows dan Ubuntu wat betreft bureaublad-indeling en menu's.

> Download Linux Mint Xcfe
> Stappenplan om Linux Mint te installeren en in te stellen
> Nederlandstalig forum voor Linux Mint gebruikers

Ubuntu
Ubuntu is het bekendste en meestgebruikte Linux besturingssysteem. Ubuntu heeft een bureaublad dat iets anders ingedeeld is dan Windows: het maakt gebruik van een zijbalk  voor applicaties in plaats van de taakbalk onderaan. Behalve dat is Ubuntu - samen met Linux Mint - een van de meest gebruikersvriendelijkste Linux-varianten. Voordeel van Ubuntu boven Mint is dat het soms iets eerder is met updates en dat dit jaar ook tablet- en smartphone-varianten van Ubuntu zullen verschijnen.

> Download Ubuntu als XP-vervanger
> Lees meer over Ubuntu
> Stappenplan voor installatie en instellen Ubuntu
> Lees hier ALLES over werken met Ubuntu

Lubuntu
Heb je een echt oude pc van tien jaar of ouder, dan kun je het beste Lubuntu proberen. Deze lichtgewicht Ubuntu-variant draait op pc's met 128 MB aan werkgeheugen!

> Download Lubuntu
> Lees meer over Lubuntu

3. Een nieuwe pc kopen met Windows 8/8.1 of 7

Is je oude pc te oud om up te graden naar Windows 7 of 8.1 (wat de meeste XP-machines zullen zijn), dan kun je of Linux op je oude computer installeren (zie hierboven) of een nieuwe kopen met Windows 8/8.1. Microsoft geeft in de VS en Canada XP-gebruikers honderd dollar korting bij de koop van een nieuwe pc, dus wellicht dat Microsoft Nederland ook wel voor zo'n actie te porren is.

Wil je geen Windows 8.1, maar per se Windows 7 dan zijn er nog veel winkels die pc's met Windows 7 erop verkopen.

4. Een Mac kopen

Apple maakt mooie laptops (MacBook Pro) en computers (iMac of Mac Mini). Voordeel is dat ze goed samenwerken met iPad en iPhone. Nadeel is dat ze prijzig zijn. Maar velen zweren bij het gebruikersgemak, de eenvoud en de schoonheid van hun Mac. Een Mac is dus een mooi alternatief voor een Windows-pc als je een iets groter budget tot je beschikking hebt.

5. Een tablet kopen met iOS (iPad), Android of Windows

Als je niet heel veeleisend bent en je computer alleen gebruikt om te internetten, mailen en wat spelletjes te doen dan kun je ook een tablet overwegen als vervanger voor je Windows XP pc. Het scheelt zo honderden euro's!
Eenvoudig foto's bewerken en tekstverwerken is eveneens mogelijk op tablets, maar voor het laatste is een toetsenbordje wel aan te bevelen. Voor zware computertaken en games is een pc wel vereist.

> Lees hier een review met een vergelijking van iOS (iPad), Android en Windows op tablets

6. Geen internet meer op de oude XP-machine
(niet aanbevolen)

Zonder internet heb je ook geen last van de meeste gevaren die je pc kunnen bedreigen. Maar zonder internet mis je ook de meeste functionaliteit van je computer. Niet echt een handige optie dus om XP af te sluiten van internet, maar het is wel de enige veilige mogelijkheid als je - om wat voor reden dan ook - XP op een pc wilt blijven gebruiken. Zonder beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zelf wordt Windows XP een gatenkaas - zelfs als je een up-to-date virusscanner en firewall draait.

Bestanden en instellingen verhuizen naar een nieuwe pc

Als je een nieuwe pc hebt gekocht, dan moet je nog al je documenten, foto's, mail, favorieten/bladwijzers en instellingen overzetten. Je kunt dit op Windows-computers doen met bijvoorbeeld:
- Windows Easy Transfer (van XP naar Windows Vista/7 alleen!)
- PCmover Express (van XP naar Windows 7/8, door Microsoft aanbevolen)
- IObit PCtransfer (van XP naar Windows 7/8)
- MailStore Home (alleen om je e-mail over te zetten)

Maar je kunt de verhuizing natuurlijk ook handmatig (laten) doen.

Heb je ook tips voor XP-computers na 8 april? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Dank voor deze overzichtelijke rangschikking van opties.
Ik heb de URL doorgestuurd aan enige sceptici die nog geloven dat XP voor "Expelliamus" staat en daarmee alle problemen worden uitgebannen.
Probeer nu zelf Petra uit (de Linux Mint code voor release 16,bedoel ik, Als het om een echte Petra ging zou deze mededeling op zoveel manieren fout zijn).

En zet je ook een inbraakbestendige deur in een onbewoonbaar verklaarde woning?

Ja! Want een onbewoonbaar verklaarde woning betekent namelijk nog niet dat er niet meer in gewoond kan worden en van bouwval, in dit geval, totaal geen sprake is! Om je enorm geestige metafoor maar even door te trekken.

Zolang die woning nog bewoond moet en kan worden, zul je je dus moeten beveiligen! En dus kan een inbraakbestendige deur (sowieso) geen kwaad! (Of zet jij je deur rustig open, met koffie en sigaren gastvrij naast je kluis?)

Nee. Ik verhuis. Een vermolmd kozijn en een stalen deur gaat niet zo goed samen, vind ik.
Maar ja, ik ga van de zomer wel weer kamperen en doe dan de rits van mijn polyester tentje dicht omdat de portemonnee binnen ligt.
Zo zie je maar, elke gek z'n gebrek.

Heel creatief! Sterkte, kerel!

O ja... Benieuwd wie eigenlijk ´´die gek´´ is?

(Ik zou voor de zekerheid de spiegels in huis toch maar verstoppen...Je weet nooit, welk antwoord je mogelijk er breed-uit in weerspiegeld ziet?

Bewaar in ieder geval je scheerspiegel! Die vergroot namelijk zo mooi!...)

Goeie laatste tip; probeer ´ns echt constructief bij te dragen, ´´grapjas!´´

*zucht* Neem me niet kwalijk, hoor. Ik wist niet dat ik op een expertforum was aangeland voor super-users.
Dus ik zorg er wel voor ver van je exotische tips vandaan te blijven. Dat is veel te moeilijk voor kleine jongens zoals ik, die nog lang geen scheerspiegel nodig hebben en er ook niet eens bij zouden kunnen.
Maar ik ben nog steeds erg blij met het stappenplan van de redactie.

Oh ja, goeie tip: als je toch op internet aan het zoeken bent of mijn beweringen kloppen, zoek ook even onder Nederlandse spreekwoorden en gezegden naar "Elke gek z'n gebrek".

Ja, jongen! ´t Is goed! Uitgezanikt?

Nu iets over Windows XP proberen te schrijven, of anders moven...

BertGitaar, zoals in je verwijzing staat :"Malwarebytes, dat als aanvulling op de virusscanner moet worden gezien, heeft een gratis en betaalde versie. De levenslange XP-ondersteuning geldt in ieder geval voor gebruikers van de betaalde versie. Of ook gebruikers van de gratis versie deze support tegemoet kunnen zien wordt niet vermeld.", MBAM is niet zoals Emsisoft Pro real-time antivirusprog, Emsisoft werkt met 2 engines n.l. voor malware de eigen en voor antivirus e.d. die van Bitdefender. Een aantal antivirus bedrijven geven nu al hints binnen 2 jaar te stoppen met XP ondersteuning

Ja!

Tip 1: Gewoon DOORGAAN met Windows XP, vind ik, dus ook op internet!

Tip 2: Zorgen voor een perfecte (professionele bij voorkeur!) beveiliging, zoals van Kaspersky, Norton, Bitdefender, ofwel een gelijkwaardig product.

Tip 3: Zorg voor regelmatig ´´parallel draaien´´ middels supplementen als Malwarebytes (gratis hier te downloaden), Norton Power eraser of Super Antispyware, e.d.

Tip 4: vergeet die ingebouwde Microsoft firewall! DIE is echt ontoereikend! Dadelijk echt helemaal! Dus alleen de allerzwaarste beveiliging, zoals boven aangegeven, garandeert een geruste en nog altijd veilig doorgaan met het besturingssysteem Windows XP. Geen angstcomplexen! Het einde der tijden breekt niet aan. Kometen blijven veilig op afstand! De wereld vergaat niet!

Deze opties staan, mijns inziens, nog voor ons open! 1. Mijn advies volgen. 2. Overstappen op Linux, Ubuntu, of naar een Mac besturingssysteem. 3. in ´´Vredesnaam´´ maar een flinke lening afsluiten voor een nieuwe computer, omdat Microsoft dat wil (!) en gelijk dan maar Windows 7.0 of 8.1 in gebruik nemen.

4. Voor wie helemaal het niet meer weet, vanaf 8 april bibberend en bijkans zwetend van angst achter de p.c. gaan zitten ´´of er niets zal gebeuren´´.

Take your pig, zoals de Amerikanen zeggen. Dat laatste is voor mij helemaal geen optie, maar ´´ik nam het even mee´´... ik houd het bij Windows XP, onder bovenstaande voorwaarden! Nuchter blijven en verstand gebruiken! Dan komt het allemaal voor elkaar en pas op iets anders overstappen als het eigen budget toereikend is, de wil er is, dus NIET omdat Microsoft je dwingt!

Doe maar....uw softwarebeveiliging kan hier geen reet aan verhelpen omdat het probleem met de versleuteling van het besturingssysteem te maken heeft. Gij moogt nog zo veel scanners opnoemen en gebruiken zoals je wilt...dit zal geen oplossing brengen. De lekken nestelen zich zowiso in het besturingssysteem van XP. Als jij je bankrekening wil geplunderd zien door één of andere Oostblok-organistatie...doe maar. Maar geef dit stom advies niet door aan anderen !

Waarvan akte!

En welke adviezen ik doorgeef aan anderen, bepaal ik zelf wel! Aan een ieder om te doen wat met wil, okay? Mooi! Is ook weer bij deze afgesproken.

En trouwens; uit welke eeuw stam je? ´´Gij´´ is wel heel erg oud V. O. C. Nederlands... Toch??? Nog een advies! Probeer eens een moderne spelling!

Beste Bezoeker,
Wellicht kunt u zelf ook enigszins constructieve reacties geven. XP is een heel keurig besturingssysteem, dat het heel lang heeft volgehouden. Ik vergelijk het maar met een huishoudelijk apparaat waarvoor 10 jaar lang na productiedatum onderdelen kan krijgen, maar die daarna dan ook vernietigd worden. Dat zegt dus niet dat het apparaat niet meer functioneert. En de vergelijking met het eerder genoemde huis: Als je alle deuren en ramen openlaat dan is de kans heel groot dat er iemand een kijkje komt nemen. Zo is dat ook met internet. Als je alle rommel en troepsites bezoekt is de kans groot dat je een besmetting (een pc-soa zou ik het willen omschrijven) oploopt. Wees gewoon heel voorzichtig en vertrouw niet al te zeer op de scanners en firewall (waarvan de meeste (en volgens kenners beste) weer komen uit het land dat graag alles monitort), maar ga zelf verstandig om met je bezittingen. Mijn pc met xp heeft nog nooit een update gehad na sp3. En ik heb ook nooit enig probleem ondervonden van de afwezigheid daarvan en ook het missen van alle pleisters heeft geen kwaad gedaan. Maar dat zal ook te maken hebben met het beperkte aantal sites dat ik bezoek en het doel waarvoor ik de pc gebruik. Dus ja ga gewoon door met xp. Een oldtimer heeft zo zijn charmes, maar je bent er meestal wel extra voorzichtig mee.

Helemaal mee eens! Zo is het dus ook volgens mij en niet anders! Kleine toevoeging. Ik vertrouw voldoende op mijn zware beveiliging, gezien de reputatie. Kaspersky heeft toch een enorme reputatie. Dat dus wel goed!

Met de restricties met betrekking tot internet-bezoek, Kaspersky geeft meteen melding vooraf eventueel bezoek aan een dubieuze site, is XP nog best en gerust bruikbaar, in combinatie met een perfecte beveiliging zoals het genoemde Kaspersky. Maar ook Norton en anderen passen prima in dat rijtje. (Bitdefender.) Mij maken ze niet gek en jou, zo lees ik, ook niet. Mooi!

Maar goed; iedereen mag zijn of haar eigen maatregelen nemen (of niet.) Experimenteren met alternatieve besturingen, of helemaal in paniek naar de Mediamarkt rennen voor een nieuwe pc. Ik doe niet aan die paranoia mee!

Ik neem aan dat je "take your pick" (neem wat je kiest = kies maar) bedoelt? Ook in de US mag je niet zomaar een varken nemen ;-)

HAHAHAHA.... Punt voor jou! Heeuuulll bijdehand, gozer! Blijf erbij, hè? (Ben alweer zowat 40 jaar van school af. Mijn Engels wordt een beetje roestig.)

A propos; (klopt wel. Heb ik even uitgezocht, voor je weer zo taalkundig en bijdehand om de hoek komt kijken.)

Kom eens met een constructief idee, passend binnen de stelling van de redactie. Doe eens een gok! Gaat over Windows XP, weet je nog wel?

Dat was en is de oorspronkelijke bedoeling, daagt het weer? Je hebt in dat kader nog niets zinnigs bijgedragen, Hansje! (Ben je zo klein, of heet je echt zo?) Kijk eens welke creativiteit je nog kan aanboren! Veel betero, knul!

Graag wil ik een alternatief aandragen voor Ubuntu / Linux Mint. Beiden hebben toch bezwaren, Ubuntu is op een oudere machine absoluut traag, en Linux Mint moet bij iedere nieuwe versie compleet opnieuw geïnstalleerd worden (= beleid van Mint).
Ik breek hier (nogmaals) graag een lans voor elementary OS, een Linux distributie op basis van Ubuntu (software centrum en installatie), met een uiterst simpele opzet (een beetje a la Mac OSX, maar geen blinde kopie).
Op mijn netboekje (Atom 1e serie, 2GB intern) draait het als een zonnetje, alleen de grafische "prestaties" blijven uiteraard zwak. Starten en afsluiten als een weerlicht, veilig, stabiel, en geheel Nederlandstalig.
Het draait (via mij) nu ook bij een aantal mensen die niet bepaald computerfreaks zijn, en ze zijn allemaal erg enthousiast.
Geen nadelen? Nauwelijks, alleen gebruik ik niet Midori en/of Geary (browser en e-mail client) maar Firefox en Thunderbird. Zet er verder LibreOffice op (alles via het softwarecentre) en je hebt een geweldig fijne vervanging van XP!

Goed dicht timmeren wat beveiliging betreft.
Firefox en Thunderbird gebruiken of iets dergelijks.
Goede scanner en firewall er op en nog wat spyware/malware prog. die meedraaien.
Je moet er alleen niet meer mee bankieren. De bank kan zien dat jij XP draait en heeft daarmee een stok voor als er toch iets gebeurt.
Alle verouderde software verwijderen en vervangen.
Maar voor de rest, gewoon blijven gebruiken. niks mis mee.

Ben ik niet helemaal met je eens, Bert! (Dat tweede blokje!) De bank kan, mijns inziens, nooit zien of vermoeden met welk besturingssysteem ik draai.

Bovendien maakt de bank niet uit, zou het om een of andere manier wel kunnen wat ik niet denk, dat ik wel of niet met Windows XP door blijf gaan.

Het lijkt mij dat je eerder andersom moet redeneren. Stel dat je je slecht beveiligd en na 8 april, via XP, toch iets zou oplopen, links of rechtsom, waardoor je rekening wordt geplunderd of zoiets. (Ik noem maar een dwarsstraat...) Ja, dan hoef je niet bij je bank aan te kloppen. Dan niet!

Immers; dan had je je maar optimaal middels een zwaar beveiligingspakket moeten beveiligen. Daarvoor nemen ze geen verantwoording en dat snap ik wel, van hun kant uitgezien! Tot zover zou het mij redelijk logisch klinken.

Zoals door mij geschetst kan die beveiliging maar op 1 manier; Kaspersky, Norton, Bitdefender gebruiken, of een gelijkwaardig pakket dat ook pot en potdicht gaat voor misbruikers. (Als je door wilt gaan Met Windows XP.)

Daarnaast, zeg ik weer, frequent supplementgebruik middels programma´s als Malwarebytes, Super Antispyware en uiteraard, last but not least, Norton´s power eraser. Software dat ALLES vindt! Dan zit je wel goed!

Maar mijn bank kan mij nooit verbieden te internetbankieren op basis van Windows XP gebruik, VOORAF! Banken hebben macht, maar zover gaat dat niet! Ze kunnen niet in mijn computer zien wat voor besturing ik gebruik.

Je bank, of met wie je ook een verbinding maakt, kan meer zien dan jij vermoed.
Onder andere welke besturing, welke browser jij gebruikt en nog veel meer.
Die gegevens stuur je namelijk zelf mee.Zoek maar gegevens over je eigen IP adres. Ook je locatie/gebied.

Ron, BertGitaar heeft VOLLEDIG gelijk wat o.a. je bank weet wat je OS is, maar nog belangrijker is dat als je rekeningen geplunderd zijn JIJ moet bewijzen dat je OS volledig bijgewerkt is en je volledig bijgewerkte realtime beveiligingprog hebt, dus als je de gratis on-demand en niet realtime versies hebt van porogjes zoals jij noemt Malwarebytes, Super Antispyware en Norton power eraser , vergoedt de bank NIETS. Als ik mijn buitendeur op laat staan mijn huis wordt leeg gejat dan vergoedt de verzekering ook niets

Lees nog eens heel goed wat ik allemaal heb geschreven, Ilze! Dan zie je dat mijn insteek niet is, dat een bank of organisatie niet in STAAT zou zijn tot het achterhalen van gegevens, maar dat men zich er gewoon niet mee BEZIG houdt! Verder gun ik iedereen, uiteraard, zijn mening. Dit is de mijne!

Vr.gr,

Ron.

Ik heb drie weken een bericht van mijn bank gekregen dat mijn besturingssysteem, (Windows XP dus), niet meer ondersteund zal worden na 8 april.

Dat ik niet meer kan internetbankieren of alle mogelijke risico's voor mijn zijn is me niet zo duidelijk, maar ik zal er wel iets op vinden.
Via Android zou het wel gaan zeggen ze daar, dus moest het echt niet meer lukken ga ik proberen met een emulator en hun app, dat je kunt downloaden, verder te bankieren.

Wegens verbouwingen kan ik geen nieuwe pc kopen voor midden juni 2014, dus ik moet wel noodgedwongen verder met mijn oude pc tot dan.

Ik denk (vermoed) dat je dat bericht van je bank verkeerd interpreteert. Die bank, welke bank dan ook, kan je nl. nooit verbieden om met Windows XP door te blijven werken. Daar is geen ene rechtsgrond voor! JIJ bepaalt dat!

Kennelijk lijden zij aan dezelfde paranoia welke dadelijk, na 8 april, over XP computerend Nederland dreigt te vallen. Ze denken dat er calamiteiten gaan ontstaan na 8 april bij bepaalde klanten die zich niet goed beveiligd hebben.

Dan zeggen ze wellicht: ´´eigen verantwoordelijkheid! Niet bij ons zijn als iets fout gaat.´´ Ze willen, neem ik aan, wijzen op dat eigen risico! Zover kan en mag een bank gaan. Daarmee zijn ze bij voorbaat juridisch ingedekt.

Tot nu toe ondersteunen ze je nog schrijf je, want je spreekt hier over ´´ondersteuning´´. Na 8 april niet meer. DAT zou kunnen! Maar dat is wel wat anders, dan dat ze ineens je internetbankieren afsnijden, louter omdat je met Windows XP werkt en nog even blijft werken! Dat kunnen ze niet!

Ik denk dat we die twee begrippen goed gescheiden moeten houden. Daar zit, mijns inziens, de Babylonische spraakverwarring / misverstand. Ik denk dat dit, bij deze, is opgehelderd! Dus wellicht na 8 april geen ondersteuning meer, is wat anders, dan ze je internetbankieren blokkeren. Dat mag niet!

Denk jij nu echt dat een bank zich daarmee bezighoudt, Bert? Een bank is een instelling om geld aan je te verdienen, c.q. met jouw geld zaken doet! Hoe meer rekeninghouders, hoe beter. Ze kijken wel uit! Die houden zich ECHT niet bezig met welk besturingssysteem jij gebruikt, geloof mij maar!

Dat zou, volgens jouw theorie, dan straks betekenen dat merendeel van de Nederlandse rekeninghouders van banken geen internetbankier-opdrachten meer zouden kunnen geven, na 8 april... Dat geloof je toch zelf niet, Bert? Dat zou het hele betalingsverkeer drastisch in de war schoppen... Neuuu...

Het is heel simpel om besturingssysteem en andere informatie over je systeem te achterhalen.

Dit laat je OS zien:
http://browserspy.dk/os.php

Lezen jullie niet, redactie? Ik schreef dat een bankinstelling wel wat beters heeft te doen, dan te bestuderen welk besturingssysteem iemand thuis gebruikt.

Moeten ze een heel legertje it´ers gaan contracteren die dat voor ze in de gaten houdt. Minstens half Nederland gebruikt Windows XP en doet daar ook hun bankzaken mee. Wat denken jullie dat er gebeurd, als al die gebruikers van XP ineens de toegang tot telebankieren wordt geweigerd?

Dan wordt het toch een rotzooitje met het betalingsverkeer. Niemand kan tegenwoordig meer om telebankieren heen?

Een ieder is voor zichzelf verantwoordelijk. En zoals ik heb gesteld, is die verantwoordelijk goed te nemen middels een deugdelijke beveiliging en is het risico verwaarloosbaar!

Daar hebben ze namelijk geen tijd voor! Bovendien kost eventueel blokkeren als het ZOU kunnen rekeninghouders. Ze zijn toch niet achterlijk? Ik geloof daar gewoon echt niet in, klaar! Zolang je maar wel goed zorgt, dat je met telebankieren keurig je transacties (en op tijd) overmaakt vinden ze ´t best!

Verder wil een bank geld verdienen aan mensen, zoals bijvoorbeeld hypotheken afsluiten, leningen afsluiten. Transacties doen. Dat is de corebusiness van een bank. Niet gaan jagen op mensen die Windows XP gebruiken!

Achterhalen welk besturingssysteem heeft geen enkele prioriteit, neem dat maar van mij aan. Gaat het toch, links of rechtsom fout, ja DAN hoef je je niet te melden bij een bank. Maar ze blokkeren je echt niet, dadelijk! Dat is gewoon onzin, vind ik echt! Dan wordt het een en al chaos in Nederland. Verder wil ik een beroep doen op nuchter inzicht en niet zo´n bangmakerij over mensen heen storten, door telkens weer diezelfde diametrale stellingen te poneren rondom het wegvallen van update´s voor Windows XP, na 8 april a.s. (Uiteraard bepalen jullie dat geheel zelf, maar ´n mening is een mening, nietwaar?)

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende.
Maar blijf jij vooral lekker ermee bankieren in de wetenschap dat volgens jouw het jouw bank geen hol zal uitmaken waar jij mee werkt.
Weleens van iets automatisch herkennen gehoord. Simpel kunstje dus waar echt bij elke bank handeling geen aparte ITer voor nodig is.
Maar dan ook niet gaan klagen achteraf. We hebben 't je verteld.
Verder ben ik wel met je eens. Gewoon blijven gebruiken waar je voor wil.
Informeer eens bij je bank, voor de zekerheid. Maar ik ben bang dat wij hier gelijk krijgen. Je hebt een niet meer bijgewerkte XP pc.
Daar zijn zij dus gauw klaar mee. Eigen schuld, dikke bult.
De kans is klein, ook dat klopt. Maar het zal je toch maar net gebeuren.
Geen poot heb je om op te staan bij de bank.

Je kan xp gewoon blijven gebruiken.
Allemaal geldkopperij.

Wij pc gebruikers worden als miljonairs gezien.

Die updates stellen toch niks voor, virus krijg je toch wel.
Ben moe aan het worden om alles te updaten.

Pagina's