Is er leven na Windows XP? Tips om up te graden of over te stappen op andere - gratis - besturingssystemen

8 april 2014 krijgt Windows XP zijn laatste beveiligingsupdates ooit. Daarna kunnen hackers en internet criminelen ongehinderd gaten schieten in Microsofts oude besturingssysteem (zonder dat deze nog dichtgeplakt zullen worden) en is het dus niet meer veilig om te gaan internetten met Windows XP.

Wat te doen met die oude pc of laptop met Windows XP? Een nieuw besturingssysteem installeren of toch een nieuwe machine (computer of tablet) kopen? Wij zetten wat handige tips op een rijtje.

1. Je pc upgraden naar Windows 8/8.1 of 7
(meestal niet aanbevolen)

Veel oude hardware zal helaas niet meer kunnen draaien met Windows 8/8.1 of Windows 7 (dat niet veel lichtere systeemvereisten heeft). Maar je kunt altijd checken of jouw oude pc of laptop genoeg rekenkracht heeft voor Microsofts nieuwe besturingssysteem.

> Systeemvereisten Windows 8/8.1 volgens Microsoft
Volgens Microsoft heb je minimaal een 1 GHZ processor met PAE, NX en SSE2, 1 tot 2 GB werkgeheugen en 16 tot 20 GB schijfruimte nodig om Windows 8 te kunnen draaien. Als je pc dit niet heeft dan houdt het op.

Als je pc wel aan deze minimum-vereisten voldoet bedenk dan dat Windows 8 wel zal draaien, maar zeker niet snel! Een snellere processor en minimaal 4 GB werkgeheugen is wel aan te bevelen om een beetje normaal met Windows 8 te werken.

Je kunt kijken of jouw pc geschikt is om te upgraden naar Windows 8 met de upgrade-assistent van Microsoft.

> Download de Windows upgrade-assistent en voer het programma uit
Als je pc niet geschikt is dan moet je een andere optie overwegen. En zelfs als Microsoft zegt dat je computer wel geschikt is, kijk dan nog even naar de specificaties. Hardware van jaren oud zal nu eenmaal niet snel draaien met Windows 8.

Weet je echt zeker dat je toch je Windows XP machine wilt upgraden naar Windows 8/8.1? Bedenk dan dat je eerst een backup van al je gegevens moet maken en vervolgens een schone installatie van Windows 8 moet doen.

> Bekijk hier het stappenplan van Microsoft om je XP-computer up te graden naar Windows 8/8.1

Windows 7
Voor upgraden naar Windows 7 (als je dat nog te pakken kunt krijgen of al hebt) vind je hieronder alle informatie:
> Systeemvereisten Windows 7
> Download upgrade-advisor Windows XP naar Windows 7
> Stappenplan voor upgraden van Windows XP naar Windows 7

2. Een ander - gratis - besturingssysteem op je pc installeren, zoals Linux Mint of Ubuntu

Voor oudere hardware is Linux vaak wel geschikt. Linux heeft minder hoge systeemvereisten dan Windows en draait op oude machines vaak nog aardig goed. Als je dus je oude computer wilt blijven gebruiken en je bent een gevorderde pc-gebruiker dan kun je je gaan verdiepen in de verschillende Linux-varianten die gratis te downloaden zijn. Maak altijd een backup op een externe harde schijf van al je bestanden voor je Linux installeert en vraag bij twijfel hulp bij de installatie!

Linux Mint
Linux Mint Xcfe wordt door veel mensen aangeraden als XP-vervanger. Linux Mint is op Ubuntu gebaseerd en heeft als voordeel dat het OS meer lijkt op Windows dan Ubuntu wat betreft bureaublad-indeling en menu's.

> Download Linux Mint Xcfe
> Stappenplan om Linux Mint te installeren en in te stellen
> Nederlandstalig forum voor Linux Mint gebruikers

Ubuntu
Ubuntu is het bekendste en meestgebruikte Linux besturingssysteem. Ubuntu heeft een bureaublad dat iets anders ingedeeld is dan Windows: het maakt gebruik van een zijbalk  voor applicaties in plaats van de taakbalk onderaan. Behalve dat is Ubuntu - samen met Linux Mint - een van de meest gebruikersvriendelijkste Linux-varianten. Voordeel van Ubuntu boven Mint is dat het soms iets eerder is met updates en dat dit jaar ook tablet- en smartphone-varianten van Ubuntu zullen verschijnen.

> Download Ubuntu als XP-vervanger
> Lees meer over Ubuntu
> Stappenplan voor installatie en instellen Ubuntu
> Lees hier ALLES over werken met Ubuntu

Lubuntu
Heb je een echt oude pc van tien jaar of ouder, dan kun je het beste Lubuntu proberen. Deze lichtgewicht Ubuntu-variant draait op pc's met 128 MB aan werkgeheugen!

> Download Lubuntu
> Lees meer over Lubuntu

3. Een nieuwe pc kopen met Windows 8/8.1 of 7

Is je oude pc te oud om up te graden naar Windows 7 of 8.1 (wat de meeste XP-machines zullen zijn), dan kun je of Linux op je oude computer installeren (zie hierboven) of een nieuwe kopen met Windows 8/8.1. Microsoft geeft in de VS en Canada XP-gebruikers honderd dollar korting bij de koop van een nieuwe pc, dus wellicht dat Microsoft Nederland ook wel voor zo'n actie te porren is.

Wil je geen Windows 8.1, maar per se Windows 7 dan zijn er nog veel winkels die pc's met Windows 7 erop verkopen.

4. Een Mac kopen

Apple maakt mooie laptops (MacBook Pro) en computers (iMac of Mac Mini). Voordeel is dat ze goed samenwerken met iPad en iPhone. Nadeel is dat ze prijzig zijn. Maar velen zweren bij het gebruikersgemak, de eenvoud en de schoonheid van hun Mac. Een Mac is dus een mooi alternatief voor een Windows-pc als je een iets groter budget tot je beschikking hebt.

5. Een tablet kopen met iOS (iPad), Android of Windows

Als je niet heel veeleisend bent en je computer alleen gebruikt om te internetten, mailen en wat spelletjes te doen dan kun je ook een tablet overwegen als vervanger voor je Windows XP pc. Het scheelt zo honderden euro's!
Eenvoudig foto's bewerken en tekstverwerken is eveneens mogelijk op tablets, maar voor het laatste is een toetsenbordje wel aan te bevelen. Voor zware computertaken en games is een pc wel vereist.

> Lees hier een review met een vergelijking van iOS (iPad), Android en Windows op tablets

6. Geen internet meer op de oude XP-machine
(niet aanbevolen)

Zonder internet heb je ook geen last van de meeste gevaren die je pc kunnen bedreigen. Maar zonder internet mis je ook de meeste functionaliteit van je computer. Niet echt een handige optie dus om XP af te sluiten van internet, maar het is wel de enige veilige mogelijkheid als je - om wat voor reden dan ook - XP op een pc wilt blijven gebruiken. Zonder beveiligingsupdates voor het besturingssysteem zelf wordt Windows XP een gatenkaas - zelfs als je een up-to-date virusscanner en firewall draait.

Bestanden en instellingen verhuizen naar een nieuwe pc

Als je een nieuwe pc hebt gekocht, dan moet je nog al je documenten, foto's, mail, favorieten/bladwijzers en instellingen overzetten. Je kunt dit op Windows-computers doen met bijvoorbeeld:
- Windows Easy Transfer (van XP naar Windows Vista/7 alleen!)
- PCmover Express (van XP naar Windows 7/8, door Microsoft aanbevolen)
- IObit PCtransfer (van XP naar Windows 7/8)
- MailStore Home (alleen om je e-mail over te zetten)

Maar je kunt de verhuizing natuurlijk ook handmatig (laten) doen.

Heb je ook tips voor XP-computers na 8 april? Laat ze weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Niet mee bemoeien, Ilse! Je gooit alleen maar olie op het vuur! RON is niet begonnen, hoor! Die heeft het hier ook allang in de gaten en heeft zich gedistantieerd. Het begon met een stelling van hem dat niet bij iedereen gehoor vindt! Dat mag dus niet want dan wordt iemand mikpunt van spot, hatelijkheden en werd zowat standrechtelijk afgeschoten. Zo begon het!

Die meneer ´´Bom´´ en zijn ´´vriendje´´ Hansje, alhier, worden nu echt zo verschrikkelijk vervelend dat ik het eens voor Ron op ben gaan nemen, want de vuilspuiterij richting hem is gewoon te zielig voor woorden en het niveau van het Nederlands van meneer ´´Bom´´ is - zo te lezen - van een dusdanig diep niveau, dat hij Ron geen misplaatste verwijten moet maken over ´´terug naar school gaan´´. Echt totaal idiote opmerkingen maakt die gast! Het gaat NERGENS meer over het onderwerp! Dat is allang klaar, hier.

Ron verkondigt een eigen mening, dat MAG (!) en vervolgens begon het gesodemieter. Ook al past dat niet in de mening van anderen. Iedereen mag hier vinden wat hij (of zij, Ilse.. een vrouw?) vindt, zolang het over XP gaat!

Maar persoonlijk gericht cynisme en andere idiote hatelijkheden en kolere-opmerkingen, alleen omdat men het niet met de ander eens is en tolerantie en respect ver te zoeken is, moeten worden afgestraft met opmerkingen van gelijk niveau. Wellicht het enige wat ze verstaan. Dat is geen moddergooien.

Ik wil dat dergelijke figuren inzien dat men verkeerd bezig is, dus ga het nu NIET voor ze opnemen, Ilse, zou ik zeggen! Daar heeft niemand wat aan. ZIJ zijn begonnen met moddergooien, niet Ron of ik! Die BertGitaar is tenminste verstandig geworden en ermee gestopt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.

Maar je zult zien; zolang de webmaster van dit forum niet ingrijpt, zullen die gasten gewoon blijven terugkomen met nietszeggende opmerkingen. Je stelling, Ilse, draagt niet positief bij op deze blog! Dus s.v.p. NIET verder je erin mengen, graag. Wees verstandig! Maar ik ben er nu ook klaar mee! Dit was mijn laatste bijdrage. Je kunt net zo goed in de woestijn staan roepen...

Reageert is met een t.

reageert hij. Niet ´´ie´´(Punt.) (Of ben je Hagenaar?) Dan nieuwe zin:

Hoofdletter: Nee. enz... Ron is een naam, dus hoofdletter R... wat je hier allemaal benoemt (t) is tegenwoordige tijd, dus met een t.

Maar (hoofdletter, nieuwe zin!) dat heb je met domme mannetjes, (komma) hè? (Liggend streepje.) Vraagteken, want het is vragende wijs.

jou fouten moet zijn; JE (je) fouten in dit geval, enz....

Wie moet hier nu eigenlijk naar school? Voor jou zou een LOI cursus Nederlands perfect zijn, of een avondcursus op een moeder mavo!

Probeer dus eerst eens in woord en geschrift jezelf goed uit te drukken, in goed Nederlands! Probeer tevens een zinnige bijdrage te leveren, in plaats van mensen hier dom af te zeiken met nietszeggend commentaar, ´´Bom´´.

@ Bezoeker, probeer eens te begrijpen dat het belangrijker is wat iemand te melden heeft dan hoe die persoon taalvaardig is. M.i. zou het te waarderen zijn als de deelnemers aan dit topic bij het onderwerp blijven en zich niet gaan verliezen in moddergooien.
In het recente verleden heeft BertGitaar een pleidooi gehouden voor een inlog-systeem, mijn steun heeft hij.

@ Bezoeker, ik ben vergeten op te merken dat je behoorlijk achter bent gebleven in je belevingswereld, de moeder mavo heeft nooit bestaan echter wel de moedermavo. Echter deze vorm van onderwijs bestaat al bijna 20 jaar niet meer en is opgegaan in het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs.

Mijn verontschuldiging de overige lezers dat ik afwijk van het topic

ik heb het idee of is ron een klein jochie van 12 jaar
zo reageerd ie
nee ron lijkt mij beter dat je vandaag weer naar school gaat
daar kun je van jou fouten leren wat je hier allemaal benoemd
maar dat heb je met domme mannetjes he

Voor die mensen die Windows XP voorlopig willen blijven gebruiken de volgende link: http://computertotaal.nl/...

Gaat WEER (!) niet over Windows XP, Hans(je!) TOCH weer persoonlijk worden?! Je kan het niet laten, hè? Sommige mensen zijn wel erg hardleers! Neem een voorbeeld aan BertGitaar! Is ineens verstandig en ermee gestopt!

Je hoopt dat het nu eens over het thema gaat, maar TOCH weer ff terug mekkeren! Ze weten niet van ophouden! WEER commentaar over iemand!

Volgende keer echt eens proberen, stel ik voor, wat over Windows XP te schrijven, als je iets zinnigs weet? Nu NIET meer op een persoon mekkeren!

En tenslotte; succes met je Linux Mint besturing! Jij zit nu echt helemaal op rozen! Fijn, joh! Laat de zomer maar komen! (Zonder XP) Veel plezier ermee!

We spreken vanaf nu iets af, stel ik voor. Iedereen richt zich, vanaf nu, alleen op Windows XP, zolang dit onderwerp nog verder gaat. Geen gezeur meer op of over personen, alleen Windows XP en daarop een mening geven.

Verder iedereen vrijlaten in zijn gedachten, zonder ridiculiseren! Probeer, zeg ik tegen iedereen, alleen te focussen op het onderwerp Windows XP!

Als je een andere toon aan zou slaan tegen mensen die geen Ron of Bezoeker heten en eerder iets .... ach laat ook maar.
Hiero:
http://www.pcmweb.nl/nieu...

Dit is een forum waarbij iemand die een diametrale opinie durft te poneren, het licht in de ogen niet wordt gegund, User216! Dan wordt zo´n persoon met hoon, cynisme, spot en belediging compleet belachelijk gemaakt. En dat alleen om zijn mening! Op dit forum mag je alleen met de wolven in het bos meehuilen, maar WAAG het niet om een eigen standpunt in te nemen! Dan word je standrechtelijk afgeschoten! Zo´n forum is dit! Heel tendentieus! De insteek van deze forumdiscussie was (is) niet, primair, problemen voor elkaar oplossen. Primair gaat het (zou het moeten gaan) om een uitwisseling van standpunten, c.q. meningen. Maar niet iedereen weet daarmee om te gaan! Dat vergt respect en tolerantie naar elkaar toe, inzake meningsvorming! Dan verstand e.e.a. al gauw in een poel van zielig cynisme, hatelijkheid, daarmee sub-discussies die totaal niets meer met het onderwerp uitstaande hebben!

"Dit is een forum waarbij iemand die een diametrale opinie durft te poneren, het licht in de ogen niet wordt gegund" neem je te vaak, te letterlijk, Bezoeker uit Noorwegen. Maar ik dacht niet dat jij de regels verzon, noch degene was die ze moet handhaven.
Gelukkig voorziet Linux Mint mij na mijn gedwongen overstap in de benodigde GratisSoftware en hoef ik dit forum niet meer te bezoeken. Du kan holde foredragene dine for deg selv, takk

Goede keuze Linux Mint! Het is even wennen, maar je bent Windows XP al snel vergeten. Razend snel en bovendien relatief veilig, zonder de noodzaak om systeem belastende antimalware op je computer te installeren.
Voor geïnteresseerden hier de link voor meer informatie en tips voor het optimaliseren van Linux Mint
https://sites.google.com/...

Wat voor forum is dit eigenlijk?
Op fora proberen de deelnemers in het algemeen problemen van een ander op te lossen.
Ook al kunnen meningen uiteenlopen men heeft een doel en dat is het probleem op te lossen of tenminste inzichtelijk maken.
Maar hier gelden klaarblijkelijk andere normen en waarden, wat op zich ook wel vermakelijk is, maar het werkelijke doel een discussie over ' is er leven na Windows XP' voorbij schiet.

Dan weet je ook wat het is. Mooi.
(en nou stop ik hiermee)

Ga je lekker, Bert? Hou nu maar je waffel als je echt niks anders kunt dan treiteren, ophitsen en klieren. Je wordt knap vervelend, kerel! Probeer eens volwassen te reageren! Laat mij in mijn eigen waarde, ja, en respecteer mijn mening, gelijk ik andere meningen ook respecteer, als ze wel normaal zijn tenminste, in plaats van dat zieken en bemoeien! Ik zou niet meer reageren, maar dat kinderachtige zieken van je hangt me nu inmiddels ver de strot uit!

Beste Ron,
Hoe het ook zal gaan na 8 april 2014 weet niemand, wel is zeker dat Windows xp er niet veiliger op zal worden.
Zelfs met een (zeer) uitgebreid beveiligingspakket worden exploits/malware niet voor 100% gedetecteerd.
In theorie kan malware er ook voorzorgen eenmaal genesteld in het besturingssysteem dat je beveiliging wordt uitgeschakeld.
Zelfs als je andere beveilingsmaatregelen (OpenDNS/Norton connectsafe, virtualisatie (Sandboxie), browserbeveilging (Hitman pro-Alert, adblockers en Noscript) neemt naast de Kaspersky is de kans dat je in de toekomst door malware getroffen wordt niet uitgesloten.
Het is niet de vraag of je geïnfecteerd wordt maar wanneer.
Ik begrijp dan ook niet dat je niet openstaat voor de adviezen van andere forumleden maar volhard in je eigen starre denkbeelden.
Maar goed, je wil graag oplossingsgericht denken, ik zal hierna wat oplossingen aandragen als je Windows xp wil blijven gebruiken.
Installeer een Linuxdistributie, mijn persoonlijke voorkeur is Linux Mint, vanuit Linux kun je een virtuele machine met Windows XP draaien.
Hiervoor kun je de licentie die je hebt gebruiken.
Via nlite kun je een iso maken met SP3 en alle relevante updates verschenen na SP3.
Verder kun je programma's die je mogelijk niet gebruikt zoals IE8, Outlook Express, Mediaplayer verwijderen ( voor deze programma's zijn tal van betere alternatieven), kortom een KAAL XP besturingssysteem.
Voor de virtualisatie kun je Virtualbox of VMware player gebruiken (de eerste wordt met Linux Mint meegeleverd).
Daarna de bescherming van Windows XP, een greep uit de mogelijkheden:
1. Een goede firewall
2. Een antivirusoplossing
Waarschijnlijk heb je deze in Kaspersky beveiligingspakket!
3. Blue coat K9 webprotectie (naar eigen inzicht kun je hier bepaalde restricties instellen)
4. EMET 4.1 maakt het exploits/Malware toch lastiger om je systeem te ontwrichten (bij zero-day exploits adviseert Microsoft met enige regelmaat dit te installeren).
5. Hitman pro scanner bij opstarten als second opinion, eventueel MBAM
6. Software restriction policy en/of werken onder LUA

En mocht het misgaan, dan is het isootje in 20 minuten opnieuw geïnstalleerd en kun met een frisse start beginnen.
De ervaring is evenwel dat Linux de mensen zo goed bevalt dat men vrijwel geen gebruik meer maakt van Windows XP.
Je kunt het zien als een overgangstraject.
Als laatste mijn advies toch liever Windows XP NIET te gebruiken bij internetbankieren, je wilt toch de rompslomp met de bank niet?

Compleet kansloos dit, wel goed bedoeld maar 't zal 'm een tering zorg zijn wat jij er van vind. Ron hoef je helemaal NIETS meer te vertellen hoe hij daar mee om moet gaan.
Maar misschien heeft iemand anders er nog wat aan.

,,Bezoeker,, : vooral BLIJVEN posten
We liggen hier echt in een deuk over wat jij er allemaal uitkost.

En jij moet, zo te lezen, heel rap beginnen aan een opfriscursus Nederlands, sukkel! In plaats van dat jouw inbreng hier constructief bijdraagt - zoals de meesten op deze blog - ga jij daar helemaal aan voorbij en speel je dus heel smerig op de man! Je bent, lijkt mij, een heel erg dom mannetje zo te lezen. Neem eens een voorbeeld aan een aantal andere inzenders op deze blog. Zij hebben ook hun eigen gedachten maar houden het strikt bij het onderwerp!

Probeer eerst eens goed, zuiver en correct Nederlands te schrijven! (Of je het spreekt weet ik niet? Heb ik ook mijn twijfel over.) En als 2e een laatste goede tip; verzin eens een goede en vooral NEUTRALE bijdrage rondom het thema Windows XP! Je bent nu gewoon, zo te lezen, een heel zielig ventje dat een klaarblijkelijke vorm van dyslexie niet weet te verbloemen! Ga dus op een opfriscursus Nederlands, leer goed en gebruik voortaan je verstand!

Ron, verder zal je best een aardige kerel zijn maar nou begin jezelf, wat je eerder nogal, in een ander artikel, zeer vervelend vond om hier mee te beginnen vanwege een ogenschijnlijk gebrek aan woorden door andere SUKKEL te noemen. Zelfs een zielig ventje.
Dus wie is er hier nou eigenlijk de echte SUKKEL.
Gebrek aan woorden soms? Omdat je maar geen gelijk krijgt?

haha ron je kan het allemaal mooi vertellen
maar zoals jij het allemaal uitlegt
ben ik er zeker van dat je binnen kort jou xp computer kunt weg gooien
of je bent zo slim dat je iedereen voor de gek hebt hier op deze site
dat laaste zal het wel zijn .
doen de meeste gekken altijd he ron ..........
wie denk je wie je bent god of zo
ik heb nu al een paar keer gezien dat de meeste mensen jou antwoord geven omdat je dus echt ongelijk hebt ...en ik spreek niet voor mij zelf hoor daar zullen de meeste mensen met mij eens zijn
of neem nog eens een op fris cursus meschien dat je dan wat wijzer van jou zelfs word

Je zou 't 'm bijna gunnen dat 't 'm overkomt en ze rekening geplunderd wordt in de volle overtuiging zijnde dat er niets aan de hand was met ze XP.
Ben benieuwd of hij dan ook dat ons nog even komt mededelen en hoe ze bank daar op reageerde. Ach, we weten 't nu wel.
Een dikke vinger mag ie van ze bank ontvangen wegens gebruik hiervan.

De upgrade-advisor Windows XP naar Windows 7 op 32-bit hardware is niet afdoende.
Het niet beschikbaar zijn van PAE (Physical Address Extension) in een oudere Pentium processor wordt niet gedetecteerd. Ga je vervolgens de Windows 8 installatie uitvoeren onder een draaiende Windows XP, dan wordt het probleem pas na de eerste reboot ontdekt met een foutmelding over PAE.
Ook al heb je maar 4 GB werkgeheugen of minder en is PAE dus niet noodzakelijk, dan nog weigert Windows 8 te installeren.
Windows XP is dan al overschreven en de PC werkt dus niet meer.

@GSM
Maar als je wilt upgraden naar Windows 8 gebruik je toch ook de upgrade-advisor XP naar 8 (ipv XP naar 7)? Of bedoel je dat niet?

Je kunt ook op een XP machine altijd nog opstarten van bijvoorbeeld een Ubuntu Live CD/DVD en dan in de Live omgeving Firefox gebruiken om te bankieren. De kans dat de Live CD/DVD geïnfecteerd raakt is uiteraard nihil en schrijven op de harde schijf is ook standaard geblokkeerd.

PC of tablet?
Koop een convertible.
Kan gebruiken als pc of tablet!
Voordelen van beide.

Ron, ik ben het wel met je eens vanuit de techniek, maar er is ook een juridische kant. De banken eisen een up-to-date besturingssysteem (zie hieronder). Bij een dispuut, kan de bank moeilijk gaan doen en die kan ook gemakkelijker een hele batterij advocaten en deskundigen inhuren dan de gewone klant.

"Hierbij geldt dat de geïnstalleerde software op de apparatuur, zoals computer, tablet en/ of smartphone, die voor het regelen van de bankzaken wordt gebruikt, is voorzien van actuele (beveiligings)updates. Geïnstalleerde software is bijvoorbeeld het besturingssysteem en beveiligingsprogramma’s, zoals virusscanner en firewall. Ook mag er geen illegale software zijn geïnstalleerd. ...."

En zo zijn er nog wat eisen waar veel Nederlanders niet geheel aan voldoen vanwege een gebrek aan geld en/of technisch inzicht.
Banken moeten trouwens ook nog veel XP licenties vervangen (bij o.a. flappentappers) waarvoor ze geen Custom Support hebben afgesloten.

Zomaar iets als aanvulling.
https://www.security.nl/p...
https://www.security.nl/p...

Natuurlijk zegt MicroSoft dit vanwege reclame en geld maar helemaal achterlijk zijn ze natuurlijk ook weer niet.

Mmm... Ik zal wel zien John. Ik kan er toch verder niets aan doen. Ik heb geen macht over Microsoft en ook niet over banken. Wel over mijn eigen bestedingspatroon en wilsbeschikking. Dat staat in mijn leven centraal.

Voorlopig blijf ik, net als meerdere mensen, gewoon doorgaan met Windows XP. Mocht mijn bank, om wat voor reden dan ook, moeilijk gaan doen, dan geen telebankieren meer. (Zouden ze mij blokkeren, wat ik niet verwacht.)

Dan mogen bedrijven, waar ik een contract mee heb, op hun kosten mij voorlopig weer accept girootjes gaan sturen die ik dan wel uitschrijf en apart bij mijn bank in de bak dump, iedere maand. Vinden ze het wel. Lekker omslachtig. Weinig efficiënt, maar ik zie het er niet van komen, hoor. Echt!

Maar ik heb het laatste woord t.a.v. de aanschaf van een nieuwe p.c. En experimenteren met een ander besturingsprogramma vertik ik. Doe ik niet!
Laat onverlet John dat je, op zich, met je stelling wel gelijk kan hebben.

Maar ik denk dat banken pas de hun ter beschikking staande juridische registers pas helemaal opentrekken, op die momenten dat er een probleem is met een klant die te maken heeft gehad met een aanslag op zijn rekening en ´´uit komt huilen´´ bij de bank. Dan volgt een onderzoek en komt het O.S. verhaal, of hoe dat mag heten, natuurlijk ook aan de orde. Niet eerder hoor.

Dan zullen ze zich pas op hun ten dienste staande juridische middelen beroepen. Ja; Ben met je eens. Dat verlies je als je tegen in beroep gaat!

Ook dat is waar! Een bank trekt een heel ´´blik´´ advocaten open, tegen 1 pro deo advocaat die jij mag meenemen. (Heb ik ervaring mee!) Maar een bank komt veel eerder in actie als je teveel rood staat zonder extra krediet.

Dan trekken ze aan de bel bij je middels een keurig mailtje. (En nu met die IBAN constructie kan dat niet meer, want rood staan zonder krediet faciliteit betekent automatisch storneren van een opdracht, dus net zolang totdat je weer positief staat. Dat is nieuw! Heeft te maken met Europese wetgeving.)

De dagelijkse praktijk zul je zien, John, ook na 8 april, zal toch zijn, naar mijn stellige verwachting en inschatting, dat banken zich primair zullen blijven focussen op hun corebusiness.

Namelijk geld verdienen aan je! Uit gaan zoeken, c.q. actie ondernemen op klanten die na 8 april nog met Windows XP werken, waarbij niets aan de hand is, kost tijd en tijd is geld. Dus verlies! Ik ben er dus niet bang voor.

En je kent het devies van een bankinstelling, of bedrijf. Zoveel mogelijk verdienen tegen zo laag mogelijk kosten met het oogmerk van een zo hoog mogelijk rendement (= winst.) Zo werkt dat! (Ben geen bankier, maar 1 + 1 is al gauw twee! (Logica!) Nee hoor. Zo´n vaart loopt het dus echt niet!

Ron, de bank komt - zoals gezegd - pas in actie nadat je een conflict hebt. Bijvoorbeeld omdat je vind dat er te veel of te laat afgeschreven is. Dan kijken ze in het log-bestand of je software hebt gebruikt die niet up-to-date is. En dan gaan ze al gauw moeilijk doen, ook als ze hun eigen flappentappers nog deels op XP hebben draaien.
Winkeliers met een kassasysteem op XP lopen hetzelfde risico.

De overheid heeft een iets andere houding. Die zegt "Het is .. niet verstandig om na 8 april 2014 nog Windows XP op uw computer te gebruiken: stap over naar een ander besturingssysteem." Bij misbruik van DigiD kan je wel een probleem krijgen met de bewijslast.

Dan zijn we het toch eens, John? Een bank komt pas in actie als je een conflict hebt, schrijf je. Precies! Dat is exact wat ik aldoor maar heb beweerd. Niet meer, niet minder. Ik blijf die stelling verdedigen. Dat mag!

Het zijn mijn eigen woorden die je gebruikt?! Ik miszeg toch niets? Al word ik hier en daar op dit blog, zonder dat ik ben begonnen (!), op een idiote wijze soms op mijn woorden aangevallen? Ik scheld niet, ben niet begonnen met beledigen. Ineens uit het niets werd ik zomaar, begon al heel in het begin, heel persoonlijk aangevallen, zonder ook maar enig raakvlak met het thema. Ja en in een enkel geval ga ik mij dan keihard verdedigen. Ik pik niet alles!

Je mag blijkbaar geen eigen mening hebben, of wordt hier zowat door enige bepaalde tendentieuze figuren ´´standrechtelijk afgeschoten!´´Krijg je de meest krankzinnige opmerkingen naar je hoofd, in plaats van dat je mening wordt gerespecteerd. Ook al kan iemand het daar niet altijd mee eens zijn.

Alleen omdat je het ´´waagt´´ een eigen mening te verkondigen. Heel wonderlijk allemaal! Goed zorgen met je beveiliging dat een conflict nooit komt is mijn credo! Ik ben er vast van overtuigd - en dat mag ik - dat dat niet gauw gebeurd met een zware beveiliging. Maar wat je te horen krijgt?

Ik hits hier niemand op. Iedereen is verantwoordelijk voor zichzelf en moet zelf besluiten wat hij of zij doet! Ik speel geen ´´God´´ (Ben niet gelovig, dus zou niet eens weten hoe dat moet? Die pretentie heb ik volstrekt niet!) Maar kom gewoon voor mijn mening uit. Mag ik! Maar waag het niet als die te diametraal op de mening van een ander kan staan. Dan heb je de poppen aan het dansen. Het is verbijsterend hoe respectloos men op fora bezig is!

Als de overheid het overstappen naar een geheel ander besturingssysteem aanmoedigt, prima! Mogen ze mij een heel zwaar gesubsidieerde p.c. met Windows 8.1 beschikbaar stellen. Wil ik er nog eens over denken. Maar geen overheid, bank of softwarebedrijf kan mij ertoe dwingen. Dat bestaat niet!

Dat is nu de insteek die als een rode draad door mijn betogen loopt en zal blijven lopen! Maar we zijn het eens, John! Pas NADAT er calamiteiten zijn, komt men in actie. Ik stop maar eens met mijn bijdragen want blijf toch op hetzelfde punt neerkomen. Volharden in eigen standpunt wekt, blijkbaar, irritatie op bij sommige mensen. Het respect is bij sommigen ver te zoeken!

Mijn standpunt is en blijft zoals het is! Wat anderen doen is afhankelijk van wat men zelf wil. Daar heeft deze ´´God´´ geen invloed op! Heb je genoeg geld en dus geen probleem om naar de pijpen van Microsoft te dansen, dan investeer je gewoon in een nieuwe p.c. of laptop. Maar voor iemand met een vrij beperkt budget vergt het gewoon financieel plannen voor dure nieuwe gebruiksartikelen als een nieuwe p.c. De node aanschaf van een nieuwe p.c. stel ik zolang uit, totdat IK vind dat ik aan een nieuwe toe ben! En rommelen met andere (gratis) besturingen doe ik niet. XP draait perfect!

Ik moet zuinig zijn omdat ik het niet zo heel breed heb, ik behoor tot de grootste groep (de minima), dus moet helaas budgettair te werk gaan. Om de zoveel jaar, noodgedwongen, een nieuwe p.c. kopen omdat een U.S. softwarebedrijf ons daar heel voortvarend toe wil dwingen past er niet in. Nooit nieuwe schoenen kopen voordat de oude versleten zijn. Mijn motto.

Misschien ben ik daarin wat conservatief maar blijf baas over eigen knip! Dit was het weer. Ik heb hier genoeg mijn mening gegeven. Nu anderen maar, waarbij ik mag hopen dat het fatsoen de boventoon zal voeren t.a.v. forum-discussies als deze en mensen elkaar eindelijk eens respecteren om hun meningsvorming en niet op tendentieuze wijze persoonlijk worden, omdat een mening niet in de pas loopt met wat gangbaar lijkt. Beter je eigen mening te vormen, vind ik, dan constant achter anderen verschuilen.

Je inzending bevat zinnige tips, John! 1 kanttekening. Ik vind dat je rustig, ook NA 8 april, kunt blijven internetbankieren via XP hoor! Maar wel met maximale restricties! Dus een echt hele zware beveiliging, in mijn geval via Kaspersky Internet Security 2014, is essentieel. Belang staat rotsvast!

Verder biedt dit programma de unieke mogelijkheid dat er een extra blok kan worden geopend. Dat heet: ´´veilig bankieren´´ en via die ingang kom je in een apart en extra zwaar afgeschermde schil, binnen dat programma. Dat is uniek. Daar ziet NIEMAND je! Dan ga je dus echt in enorme Stealth modus!

Als je daarnaast ook elders door mij genoemde supplementen gebruikt, zoals Malwarebytes etc., paar keer per week - dat belang wordt ook door jou onderstreept - dan kan er weinig tot niets gebeuren. Zeker niet als je ook nog selectief te werk gaat in het bezoeken van sites. Dat helpt ook enorm!

Ik bezoek altijd vaste sites die door en door betrouwbaar zijn. Verder zit ik ook niet op social media sites als facebook. Dat laatste kan ook een bron van besmetting zijn, heb ik zo het idee, met zoveel mensen erop en wat ze er allemaal op vogelen. Je weet het niet. Ik vind er in ieder geval niks aan!

Dus op die manier kun je rustig en zonder extra kosten in de investering van een nieuwe p.c., omdat Microsoft mensen daartoe proberen te dwingen, voorlopig door blijven computeren. En een bank gaat je echt niet blokkeren als je telebankiert met Windows XP, VOORAF zonder calamiteiten. Mag niet!

Die O.S. gegevens komen pas boven water en kunnen door hen worden gebruikt, als je wegens een slechte beveiliging, al dan niet in combi met Windows XP, je gaat beklagen dat je rekening ineens is geplunderd. Dan wijzen ze op je eigen verantwoordelijkheid en dat begrijp ik uiteraard goed.

Een ander verhaal is scimming (hoop goed geschreven?) dus het crimineel uitlezen van je gegevens tijdens het pinnen bij een pin-automaat. Dan kan een bank nog wel coulant zijn en je schadeloos stellen. Ook daar ken ik mijn verantwoordelijkheid, door mijn handpalm boven het toetsenbord te houden.

Alleen op die manier kun je de schade tot het uiterste minimum beperken, zowel onderweg en thuis, al dan niet met Windows XP als p.c. besturing. Maar internetgebruik vergt nu eenmaal immer maximaal verantwoordelijkheid nemen. Begint bij een stealth beveiliging, tevens verstandig internetgebruik!

Wanneer je te weinig geld hebt voor een nieuwe PC, dan kan je uitstel kopen door een tweedehands Vista of Seven PC te kopen.

Als je bij een bedrijf werkt dat een Custom Support programma met Microsoft heeft afgesloten, dan kan je aan critical updates komen tot 2017.

Toch bij XP blijven? Dat hoeft niet perse een ramp te zijn. In ieder geval is het niet slim om nog te blijven internetbankieren via XP. Zodra je contact maakt, ziet de bank welk OS en browser je gebruikt en kunnen ze zeggen dat jij niet veilig genoeg hebt gewerkt zodra er een hack is geweest.
Verder is - zoals eerder aangegeven - een goede set van malwarescanners, waarvan 1 resident, extra belangrijk voor XP PC's. Blijf weg bij dubieuze websites, open niet zomaar e-mailtjes en bestanden, et cetera. En hoop dat de goede sites en vrienden niet gehackt en besmet zijn. op 17 maart hadden een heel stel serieuze websites last van besmetting met banking-trojans, omdat die bedrijven en instellingen hun zaakjes niet voor elkaar hadden.

En dat geldt dus ook voor PC's up-tot-date zijn, er is geen garantie. Updates lopen vrijwel altijd achter op de criminele ontwikkelingen.

Mag jij zeggen! Lekker anoniem, hè? Wie doet je wat? Dat je totaal voorbij gaat, met je beledigende opmerking, aan de stelling in dit forum, net als bepaalde andere randfiguren op deze forumsite net als jij, maakt niet uit.

Met andere woorden; probeer eens normaal mee te denken, joh en neem een voorbeeld aan de heer Bosch. Die brengt een idee, zonder beledigend te worden. Kun je van vinden wat je wilt. Maar het snijdt hout. Zo moet het!

Zonder op de man te spelen. (Wil ik ook niet, maar ik moet soms wel scherp van repliek te dienen jegens bepaalde z.g. grapjassen even terug, die de spelregels van een goede forumdiscussie niet kennen. Zie je wel vaker!)

Dus als je weer bijdraagt, verlaag je niet zo opnieuw, maar verzin echt eens iets origineels, maar wel met betrekking tot het onderwerp. Niet de persoon!

Ron, je bent een geweldig leuke internet troll. Ik zou zeggen, ga nog even door, ik zit te genieten . . . !

Kan ook! Goed meegedacht! Positief!

Windows XP een grote schoonmaakbeurt geven. Overbodige bestanden en programma's verwijderen, schijfcontrole en defragmenteren.
Vervolgens Windows XP loskoppelen van internet.
Dan Ubuntu installeren naast Windows XP.
Ubuntu kan je vervolgens voor alle internetfuncties gaan gebruiken.
Windows XP kan je blijven gebruiken voor programma's die je bij Ubuntu mist, of niet handig vindt.

Mijn ervaring met 2 verschillende besturing systemen op 1 PC (zelfs met 2 aparte partities) is dat ze mekaar weleens in de weg zitten. Waardoor er soms een onverklaarbare storing kan ontstaan in 1 van de 2.
Mooi dat het mogelijk is maar niet ideaal.

Zodra Linux Ubuntu in april uitkomt, zet ik deze bij me ouders er ook op.
Ze wennen er maar aan. Anders kan ik ze geen veiligheid meer beloven met XP.
Tot nog toe hebben ze als gebruiker (zonder enige pc kennis) nog nooit ergens last van gehad door mij gesleutel er aan. Maar aan alles komt een end.
En het moet nu eenmaal zeer betrouwbaar voor ze zijn want zelf hebben ze er geen enkele kennis over. Ze klikken echt op alles waar je maar op kan klikken. Maar nog nooit iets binnen gehaald per ongeluk door de strakke beveiliging.
En dat moet zo blijven. Heel belangrijk als elke kennis ontbreekt.

Zoals de redactie al schreef, is het uitlezen van de browser en van het besturingssysteem uiterst simpel en het wordt geregistreerd, mogelijk zelfs per transactie. Dus zit je altijd fout, als er iets mis gaat, want de bank zal dan niets vergoeden, omdat je niet voldoet aan de zorgvuldigheidsvereisten.

Niemand dwingt Windows af, behalve Microsoft, want men kan kiezen voor een ander besturingssysteem, zoals Linux of desnoods MSDOS (eh...ja, ook Microsoft, van lang geleden)...

Tip: koop een nieuwe, moderne PC met Windows 7 of 8/8.1, zet een TV-kaart in de XP-PC en gebruik die als TV en verkoop de huidige TV ,om het een en ander (deels) te financieren. Op die manier kan de woonkamer ook weer eens anders worden ingericht...

Zo is dat!

Ach heel simpel, Bert; ik bekijk de zaken broodnuchter en vanuit een volstrekt logisch perspectief! Ik blijf onverkort staan achter mijn te berde gebrachte bijdragen. Dat is 1.

2. Iedereen heeft recht op een eigen mening. Jij, ik iedereen! Iemand krijgt geen gelijk van mij, als ik vind dat hij of zij geen gelijk heeft! Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat moet kunnen, nietwaar?

Maar wees niet bang, Bert. Ik zal mij nergens beklagen hoor! Er valt namelijk dadelijk niets te beklagen, want ik ben optimaal beveiligd! En wie zijn trouwens ´´we?´´

Spreek je namens iedereen, of namens jezelf? Ik zie namelijk maar een naam staan, boven je stukjes... Houd het dan ook bij jezelf en gun ieder zijn eigen gedachten. Nooit je gelijk via anderen proberen te halen. Spreek voor jezelf.

Laat het antwoord maar zitten! Ik sluit af met mijn bijdragen met dit: ´´iedereen mag zijn of haar eigen waarheid blijven, dan blijf ik bij mijn waarheid. Iedereen tevreden en zo hoort het ook. Voor mij geen angst!

Nadeel van mint of ubuntu is; elk half jaar een nieuwe installatie.
Je kan dit voorkomen door een zogenaamde long term support versie te nemen. In april komt deze uit voor ubuntu en later voor mint. Dan ben je voor 5 jaar onder de pannen. Maar nog beter is een rolling release. Je hoeft nooit meer een installatie uit te voeren. Een van de beste tegenwoordig is die van Manjaro. Voor oudere machines is de xfce versie perfect; supersnel en zeer veilig. Voor info zie de site van distrowatch.
Mint heeft trouwens ook een rolling release; een prima alternatief.

Je kan xp gewoon blijven gebruiken.
Allemaal geldkopperij.

Wij pc gebruikers worden als miljonairs gezien.

Die updates stellen toch niks voor, virus krijg je toch wel.
Ben moe aan het worden om alles te updaten.

Juist! Dat idee heb ik ook! Auto´s, computers, noem maar op.... Allemaal melkkoeien! Ik wil best op op een Windows 8.1 p.c. overstappen, maar wie gaat dat voor mij betalen? En rommelen met andere besturingen doe ik niet!

Ik laat mij niet gek maken, maar er zijn toch nog altijd blijkbaar goedgelovige mensen die heilig geloven in moderne onheilsprofetie, ook in de moderne tijd!

(Ik hoop dat er even geen kometen aan het firmament zichtbaar worden... Heb je helemaal de poppen aan het dansen! We zijn nog niks opgeschoten!)

Ik gebruik Kaspersky en doe mijn bankzaken in een apart soort afgeschermd domein, binnen dat programma. Werkelijk geen hond die wat ziet hoor! De Maatschappij is totaal doorgeslagen, dolgedraaid en krankzinnig geworden!

Straks ben je helemaal nergens meer eigen baas over. Maar ik weiger categorisch om dingen die krom zijn, recht te redeneren! Geldt ook ten aanzien van het veel te grote Microsoft Corp met zijn enorme hegemonie!

Maar ik merk alhier, dat er nog blijkbaar zat kapitaal zit onder bepaalde mensen, zo vermoed ik, die geen probleem maken en doodleuk naar de Mediamarkt, of zo, gaan en zeggen: ´´Microsoft stopt in april met Windows XP update´s, dussehhhh..... doe mij maar die nieuwe Acer, Hewlett Packard of weet ik wat voor nieuwe ´´kijkdoos´´ of schoot computer? Met wel gelijk Microsoft Windows 8.1... Dat wel natuurlijk! Zit je voorlopig weer geramd, totdat Microsoft het weer in hun harses krijgt om over een paar jaar met weer heeuullll iets nieuws te komen.

En zo hebben heel computerend Nederland en omstreken dan weer opnieuw bij hun ballen! Zo idioot is het nu gesteld! Je mag dus totaal niet zelf kiezen, blijkbaar... Neeuuu.... Je MOET gewoon doen wat zij willen! Tijd voor iets nieuws bepalen zij!!! (Maar IK blijf baas over mijn eigen knip en besluiten!)

Lezen jullie niet, redactie? Ik schreef dat een bankinstelling wel wat beters heeft te doen, dan te bestuderen welk besturingssysteem iemand thuis gebruikt.

Moeten ze een heel legertje it´ers gaan contracteren die dat voor ze in de gaten houdt. Minstens half Nederland gebruikt Windows XP en doet daar ook hun bankzaken mee. Wat denken jullie dat er gebeurd, als al die gebruikers van XP ineens de toegang tot telebankieren wordt geweigerd?

Dan wordt het toch een rotzooitje met het betalingsverkeer. Niemand kan tegenwoordig meer om telebankieren heen?

Een ieder is voor zichzelf verantwoordelijk. En zoals ik heb gesteld, is die verantwoordelijk goed te nemen middels een deugdelijke beveiliging en is het risico verwaarloosbaar!

Daar hebben ze namelijk geen tijd voor! Bovendien kost eventueel blokkeren als het ZOU kunnen rekeninghouders. Ze zijn toch niet achterlijk? Ik geloof daar gewoon echt niet in, klaar! Zolang je maar wel goed zorgt, dat je met telebankieren keurig je transacties (en op tijd) overmaakt vinden ze ´t best!

Verder wil een bank geld verdienen aan mensen, zoals bijvoorbeeld hypotheken afsluiten, leningen afsluiten. Transacties doen. Dat is de corebusiness van een bank. Niet gaan jagen op mensen die Windows XP gebruiken!

Achterhalen welk besturingssysteem heeft geen enkele prioriteit, neem dat maar van mij aan. Gaat het toch, links of rechtsom fout, ja DAN hoef je je niet te melden bij een bank. Maar ze blokkeren je echt niet, dadelijk! Dat is gewoon onzin, vind ik echt! Dan wordt het een en al chaos in Nederland. Verder wil ik een beroep doen op nuchter inzicht en niet zo´n bangmakerij over mensen heen storten, door telkens weer diezelfde diametrale stellingen te poneren rondom het wegvallen van update´s voor Windows XP, na 8 april a.s. (Uiteraard bepalen jullie dat geheel zelf, maar ´n mening is een mening, nietwaar?)

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende.
Maar blijf jij vooral lekker ermee bankieren in de wetenschap dat volgens jouw het jouw bank geen hol zal uitmaken waar jij mee werkt.
Weleens van iets automatisch herkennen gehoord. Simpel kunstje dus waar echt bij elke bank handeling geen aparte ITer voor nodig is.
Maar dan ook niet gaan klagen achteraf. We hebben 't je verteld.
Verder ben ik wel met je eens. Gewoon blijven gebruiken waar je voor wil.
Informeer eens bij je bank, voor de zekerheid. Maar ik ben bang dat wij hier gelijk krijgen. Je hebt een niet meer bijgewerkte XP pc.
Daar zijn zij dus gauw klaar mee. Eigen schuld, dikke bult.
De kans is klein, ook dat klopt. Maar het zal je toch maar net gebeuren.
Geen poot heb je om op te staan bij de bank.

Denk jij nu echt dat een bank zich daarmee bezighoudt, Bert? Een bank is een instelling om geld aan je te verdienen, c.q. met jouw geld zaken doet! Hoe meer rekeninghouders, hoe beter. Ze kijken wel uit! Die houden zich ECHT niet bezig met welk besturingssysteem jij gebruikt, geloof mij maar!

Dat zou, volgens jouw theorie, dan straks betekenen dat merendeel van de Nederlandse rekeninghouders van banken geen internetbankier-opdrachten meer zouden kunnen geven, na 8 april... Dat geloof je toch zelf niet, Bert? Dat zou het hele betalingsverkeer drastisch in de war schoppen... Neuuu...

Het is heel simpel om besturingssysteem en andere informatie over je systeem te achterhalen.

Dit laat je OS zien:
http://browserspy.dk/os.php

Ben ik niet helemaal met je eens, Bert! (Dat tweede blokje!) De bank kan, mijns inziens, nooit zien of vermoeden met welk besturingssysteem ik draai.

Bovendien maakt de bank niet uit, zou het om een of andere manier wel kunnen wat ik niet denk, dat ik wel of niet met Windows XP door blijf gaan.

Het lijkt mij dat je eerder andersom moet redeneren. Stel dat je je slecht beveiligd en na 8 april, via XP, toch iets zou oplopen, links of rechtsom, waardoor je rekening wordt geplunderd of zoiets. (Ik noem maar een dwarsstraat...) Ja, dan hoef je niet bij je bank aan te kloppen. Dan niet!

Immers; dan had je je maar optimaal middels een zwaar beveiligingspakket moeten beveiligen. Daarvoor nemen ze geen verantwoording en dat snap ik wel, van hun kant uitgezien! Tot zover zou het mij redelijk logisch klinken.

Zoals door mij geschetst kan die beveiliging maar op 1 manier; Kaspersky, Norton, Bitdefender gebruiken, of een gelijkwaardig pakket dat ook pot en potdicht gaat voor misbruikers. (Als je door wilt gaan Met Windows XP.)

Daarnaast, zeg ik weer, frequent supplementgebruik middels programma´s als Malwarebytes, Super Antispyware en uiteraard, last but not least, Norton´s power eraser. Software dat ALLES vindt! Dan zit je wel goed!

Maar mijn bank kan mij nooit verbieden te internetbankieren op basis van Windows XP gebruik, VOORAF! Banken hebben macht, maar zover gaat dat niet! Ze kunnen niet in mijn computer zien wat voor besturing ik gebruik.

Je bank, of met wie je ook een verbinding maakt, kan meer zien dan jij vermoed.
Onder andere welke besturing, welke browser jij gebruikt en nog veel meer.
Die gegevens stuur je namelijk zelf mee.Zoek maar gegevens over je eigen IP adres. Ook je locatie/gebied.

Ron, BertGitaar heeft VOLLEDIG gelijk wat o.a. je bank weet wat je OS is, maar nog belangrijker is dat als je rekeningen geplunderd zijn JIJ moet bewijzen dat je OS volledig bijgewerkt is en je volledig bijgewerkte realtime beveiligingprog hebt, dus als je de gratis on-demand en niet realtime versies hebt van porogjes zoals jij noemt Malwarebytes, Super Antispyware en Norton power eraser , vergoedt de bank NIETS. Als ik mijn buitendeur op laat staan mijn huis wordt leeg gejat dan vergoedt de verzekering ook niets

Lees nog eens heel goed wat ik allemaal heb geschreven, Ilze! Dan zie je dat mijn insteek niet is, dat een bank of organisatie niet in STAAT zou zijn tot het achterhalen van gegevens, maar dat men zich er gewoon niet mee BEZIG houdt! Verder gun ik iedereen, uiteraard, zijn mening. Dit is de mijne!

Vr.gr,

Ron.

Ik heb drie weken een bericht van mijn bank gekregen dat mijn besturingssysteem, (Windows XP dus), niet meer ondersteund zal worden na 8 april.

Dat ik niet meer kan internetbankieren of alle mogelijke risico's voor mijn zijn is me niet zo duidelijk, maar ik zal er wel iets op vinden.
Via Android zou het wel gaan zeggen ze daar, dus moest het echt niet meer lukken ga ik proberen met een emulator en hun app, dat je kunt downloaden, verder te bankieren.

Wegens verbouwingen kan ik geen nieuwe pc kopen voor midden juni 2014, dus ik moet wel noodgedwongen verder met mijn oude pc tot dan.

Ik denk (vermoed) dat je dat bericht van je bank verkeerd interpreteert. Die bank, welke bank dan ook, kan je nl. nooit verbieden om met Windows XP door te blijven werken. Daar is geen ene rechtsgrond voor! JIJ bepaalt dat!

Kennelijk lijden zij aan dezelfde paranoia welke dadelijk, na 8 april, over XP computerend Nederland dreigt te vallen. Ze denken dat er calamiteiten gaan ontstaan na 8 april bij bepaalde klanten die zich niet goed beveiligd hebben.

Dan zeggen ze wellicht: ´´eigen verantwoordelijkheid! Niet bij ons zijn als iets fout gaat.´´ Ze willen, neem ik aan, wijzen op dat eigen risico! Zover kan en mag een bank gaan. Daarmee zijn ze bij voorbaat juridisch ingedekt.

Tot nu toe ondersteunen ze je nog schrijf je, want je spreekt hier over ´´ondersteuning´´. Na 8 april niet meer. DAT zou kunnen! Maar dat is wel wat anders, dan dat ze ineens je internetbankieren afsnijden, louter omdat je met Windows XP werkt en nog even blijft werken! Dat kunnen ze niet!

Ik denk dat we die twee begrippen goed gescheiden moeten houden. Daar zit, mijns inziens, de Babylonische spraakverwarring / misverstand. Ik denk dat dit, bij deze, is opgehelderd! Dus wellicht na 8 april geen ondersteuning meer, is wat anders, dan ze je internetbankieren blokkeren. Dat mag niet!

Goed dicht timmeren wat beveiliging betreft.
Firefox en Thunderbird gebruiken of iets dergelijks.
Goede scanner en firewall er op en nog wat spyware/malware prog. die meedraaien.
Je moet er alleen niet meer mee bankieren. De bank kan zien dat jij XP draait en heeft daarmee een stok voor als er toch iets gebeurt.
Alle verouderde software verwijderen en vervangen.
Maar voor de rest, gewoon blijven gebruiken. niks mis mee.

Graag wil ik een alternatief aandragen voor Ubuntu / Linux Mint. Beiden hebben toch bezwaren, Ubuntu is op een oudere machine absoluut traag, en Linux Mint moet bij iedere nieuwe versie compleet opnieuw geïnstalleerd worden (= beleid van Mint).
Ik breek hier (nogmaals) graag een lans voor elementary OS, een Linux distributie op basis van Ubuntu (software centrum en installatie), met een uiterst simpele opzet (een beetje a la Mac OSX, maar geen blinde kopie).
Op mijn netboekje (Atom 1e serie, 2GB intern) draait het als een zonnetje, alleen de grafische "prestaties" blijven uiteraard zwak. Starten en afsluiten als een weerlicht, veilig, stabiel, en geheel Nederlandstalig.
Het draait (via mij) nu ook bij een aantal mensen die niet bepaald computerfreaks zijn, en ze zijn allemaal erg enthousiast.
Geen nadelen? Nauwelijks, alleen gebruik ik niet Midori en/of Geary (browser en e-mail client) maar Firefox en Thunderbird. Zet er verder LibreOffice op (alles via het softwarecentre) en je hebt een geweldig fijne vervanging van XP!

Ja!

Tip 1: Gewoon DOORGAAN met Windows XP, vind ik, dus ook op internet!

Tip 2: Zorgen voor een perfecte (professionele bij voorkeur!) beveiliging, zoals van Kaspersky, Norton, Bitdefender, ofwel een gelijkwaardig product.

Tip 3: Zorg voor regelmatig ´´parallel draaien´´ middels supplementen als Malwarebytes (gratis hier te downloaden), Norton Power eraser of Super Antispyware, e.d.

Tip 4: vergeet die ingebouwde Microsoft firewall! DIE is echt ontoereikend! Dadelijk echt helemaal! Dus alleen de allerzwaarste beveiliging, zoals boven aangegeven, garandeert een geruste en nog altijd veilig doorgaan met het besturingssysteem Windows XP. Geen angstcomplexen! Het einde der tijden breekt niet aan. Kometen blijven veilig op afstand! De wereld vergaat niet!

Deze opties staan, mijns inziens, nog voor ons open! 1. Mijn advies volgen. 2. Overstappen op Linux, Ubuntu, of naar een Mac besturingssysteem. 3. in ´´Vredesnaam´´ maar een flinke lening afsluiten voor een nieuwe computer, omdat Microsoft dat wil (!) en gelijk dan maar Windows 7.0 of 8.1 in gebruik nemen.

4. Voor wie helemaal het niet meer weet, vanaf 8 april bibberend en bijkans zwetend van angst achter de p.c. gaan zitten ´´of er niets zal gebeuren´´.

Take your pig, zoals de Amerikanen zeggen. Dat laatste is voor mij helemaal geen optie, maar ´´ik nam het even mee´´... ik houd het bij Windows XP, onder bovenstaande voorwaarden! Nuchter blijven en verstand gebruiken! Dan komt het allemaal voor elkaar en pas op iets anders overstappen als het eigen budget toereikend is, de wil er is, dus NIET omdat Microsoft je dwingt!

Doe maar....uw softwarebeveiliging kan hier geen reet aan verhelpen omdat het probleem met de versleuteling van het besturingssysteem te maken heeft. Gij moogt nog zo veel scanners opnoemen en gebruiken zoals je wilt...dit zal geen oplossing brengen. De lekken nestelen zich zowiso in het besturingssysteem van XP. Als jij je bankrekening wil geplunderd zien door één of andere Oostblok-organistatie...doe maar. Maar geef dit stom advies niet door aan anderen !

Waarvan akte!

En welke adviezen ik doorgeef aan anderen, bepaal ik zelf wel! Aan een ieder om te doen wat met wil, okay? Mooi! Is ook weer bij deze afgesproken.

En trouwens; uit welke eeuw stam je? ´´Gij´´ is wel heel erg oud V. O. C. Nederlands... Toch??? Nog een advies! Probeer eens een moderne spelling!

Beste Bezoeker,
Wellicht kunt u zelf ook enigszins constructieve reacties geven. XP is een heel keurig besturingssysteem, dat het heel lang heeft volgehouden. Ik vergelijk het maar met een huishoudelijk apparaat waarvoor 10 jaar lang na productiedatum onderdelen kan krijgen, maar die daarna dan ook vernietigd worden. Dat zegt dus niet dat het apparaat niet meer functioneert. En de vergelijking met het eerder genoemde huis: Als je alle deuren en ramen openlaat dan is de kans heel groot dat er iemand een kijkje komt nemen. Zo is dat ook met internet. Als je alle rommel en troepsites bezoekt is de kans groot dat je een besmetting (een pc-soa zou ik het willen omschrijven) oploopt. Wees gewoon heel voorzichtig en vertrouw niet al te zeer op de scanners en firewall (waarvan de meeste (en volgens kenners beste) weer komen uit het land dat graag alles monitort), maar ga zelf verstandig om met je bezittingen. Mijn pc met xp heeft nog nooit een update gehad na sp3. En ik heb ook nooit enig probleem ondervonden van de afwezigheid daarvan en ook het missen van alle pleisters heeft geen kwaad gedaan. Maar dat zal ook te maken hebben met het beperkte aantal sites dat ik bezoek en het doel waarvoor ik de pc gebruik. Dus ja ga gewoon door met xp. Een oldtimer heeft zo zijn charmes, maar je bent er meestal wel extra voorzichtig mee.

Helemaal mee eens! Zo is het dus ook volgens mij en niet anders! Kleine toevoeging. Ik vertrouw voldoende op mijn zware beveiliging, gezien de reputatie. Kaspersky heeft toch een enorme reputatie. Dat dus wel goed!

Met de restricties met betrekking tot internet-bezoek, Kaspersky geeft meteen melding vooraf eventueel bezoek aan een dubieuze site, is XP nog best en gerust bruikbaar, in combinatie met een perfecte beveiliging zoals het genoemde Kaspersky. Maar ook Norton en anderen passen prima in dat rijtje. (Bitdefender.) Mij maken ze niet gek en jou, zo lees ik, ook niet. Mooi!

Maar goed; iedereen mag zijn of haar eigen maatregelen nemen (of niet.) Experimenteren met alternatieve besturingen, of helemaal in paniek naar de Mediamarkt rennen voor een nieuwe pc. Ik doe niet aan die paranoia mee!

Ik neem aan dat je "take your pick" (neem wat je kiest = kies maar) bedoelt? Ook in de US mag je niet zomaar een varken nemen ;-)

HAHAHAHA.... Punt voor jou! Heeuuulll bijdehand, gozer! Blijf erbij, hè? (Ben alweer zowat 40 jaar van school af. Mijn Engels wordt een beetje roestig.)

A propos; (klopt wel. Heb ik even uitgezocht, voor je weer zo taalkundig en bijdehand om de hoek komt kijken.)

Kom eens met een constructief idee, passend binnen de stelling van de redactie. Doe eens een gok! Gaat over Windows XP, weet je nog wel?

Dat was en is de oorspronkelijke bedoeling, daagt het weer? Je hebt in dat kader nog niets zinnigs bijgedragen, Hansje! (Ben je zo klein, of heet je echt zo?) Kijk eens welke creativiteit je nog kan aanboren! Veel betero, knul!

En zet je ook een inbraakbestendige deur in een onbewoonbaar verklaarde woning?

Ja! Want een onbewoonbaar verklaarde woning betekent namelijk nog niet dat er niet meer in gewoond kan worden en van bouwval, in dit geval, totaal geen sprake is! Om je enorm geestige metafoor maar even door te trekken.

Zolang die woning nog bewoond moet en kan worden, zul je je dus moeten beveiligen! En dus kan een inbraakbestendige deur (sowieso) geen kwaad! (Of zet jij je deur rustig open, met koffie en sigaren gastvrij naast je kluis?)

Nee. Ik verhuis. Een vermolmd kozijn en een stalen deur gaat niet zo goed samen, vind ik.
Maar ja, ik ga van de zomer wel weer kamperen en doe dan de rits van mijn polyester tentje dicht omdat de portemonnee binnen ligt.
Zo zie je maar, elke gek z'n gebrek.

Heel creatief! Sterkte, kerel!

O ja... Benieuwd wie eigenlijk ´´die gek´´ is?

(Ik zou voor de zekerheid de spiegels in huis toch maar verstoppen...Je weet nooit, welk antwoord je mogelijk er breed-uit in weerspiegeld ziet?

Bewaar in ieder geval je scheerspiegel! Die vergroot namelijk zo mooi!...)

Goeie laatste tip; probeer ´ns echt constructief bij te dragen, ´´grapjas!´´

*zucht* Neem me niet kwalijk, hoor. Ik wist niet dat ik op een expertforum was aangeland voor super-users.
Dus ik zorg er wel voor ver van je exotische tips vandaan te blijven. Dat is veel te moeilijk voor kleine jongens zoals ik, die nog lang geen scheerspiegel nodig hebben en er ook niet eens bij zouden kunnen.
Maar ik ben nog steeds erg blij met het stappenplan van de redactie.

Oh ja, goeie tip: als je toch op internet aan het zoeken bent of mijn beweringen kloppen, zoek ook even onder Nederlandse spreekwoorden en gezegden naar "Elke gek z'n gebrek".

Ja, jongen! ´t Is goed! Uitgezanikt?

Nu iets over Windows XP proberen te schrijven, of anders moven...

BertGitaar, zoals in je verwijzing staat :"Malwarebytes, dat als aanvulling op de virusscanner moet worden gezien, heeft een gratis en betaalde versie. De levenslange XP-ondersteuning geldt in ieder geval voor gebruikers van de betaalde versie. Of ook gebruikers van de gratis versie deze support tegemoet kunnen zien wordt niet vermeld.", MBAM is niet zoals Emsisoft Pro real-time antivirusprog, Emsisoft werkt met 2 engines n.l. voor malware de eigen en voor antivirus e.d. die van Bitdefender. Een aantal antivirus bedrijven geven nu al hints binnen 2 jaar te stoppen met XP ondersteuning

Dank voor deze overzichtelijke rangschikking van opties.
Ik heb de URL doorgestuurd aan enige sceptici die nog geloven dat XP voor "Expelliamus" staat en daarmee alle problemen worden uitgebannen.
Probeer nu zelf Petra uit (de Linux Mint code voor release 16,bedoel ik, Als het om een echte Petra ging zou deze mededeling op zoveel manieren fout zijn).

Reageren