Kaspersky en BitDefender verwijderen het beste virussen van besmette computers - november 2013
Virusscanners zijn er in eerste instantie om te voorkomen dat je pc besmet wordt. Maar wat als een reeds geïnfecteerde computer schoongemaakt moet worden? De beveiligingsonderzoekers van AV Comparatives keken hoe goed diverse anti-virus producten elf hardnekkige virussen, Trojaanse paarden, ransomware en wormen verwijderden.
Maar al te vaak worden abonnementen op betaalde virusscanners niet verlengd of zijn virusdefinities niet up-to-date. In zo'n geval kan een pc makkelijk besmet worden. En zie hem dan maar weer eens schoon te krijgen. Welke virusscanner ruimt het beste de virussen op?
De malware removal test van AV Comparatives beoordeelt hoe grondig virusscanners malware verwijderen van een pc en of er geen schadelijke resten worden achtergelaten. Ook wordt gekeken of de verwijdering in de normale modus kan of dat de computer alleen in veilige modus of met behulp van een rescue disk schoongemaakt kan worden.
Verwijdering malware - oktober 2013
(score maximaal 100)
Virusscanner | Verwijdering |
Kaspersky Internet Security 2014 | 98 |
Bitdefender Internet Security 2014 | 97 |
AVIRA Internet Security 2014 | 92 |
Fortinet FortiClient 5.0 | 91 |
ESET Smart Security 7.0 | 88 |
Panda Cloud Antivirus Free 2.2.1 | 87 |
avast! Free Antivirus 2014 | 87 |
Sophos Endpoint Security 10.2 | 85 |
eScan Internet Security 14.0 | 85 |
Microsoft Security Essentials 4.3 | 83 |
F-Secure Internet Security 2014 | 82 |
Emsisoft Anti-Malware 8.1 | 79 |
AhnLab V3 Internet Security 8.0 | 75 |
BullGuard Internet Security 2014 | 73 |
G DATA Internet Security 2014 | 73 |
ThreatTrack Vipre Internet Security 2014 | 65 |
Bron: AV Comparatives (pdf)
Kaspersky en BitDefender verwijderen zeer goed alle malware, zo blijkt uit hun respectievelijke scores van 98 en 97. Alles wordt onschadelijk gemaakt en restanten blijven nauwelijks achter. Kaspersky is - net als onlangs bij AV Test - weer de beste virusscanner.
Ook Avira, Fortinet, ESET, Panda Cloud Antivirus Free en avast! Antivirus Free halen bij AV Comparatives de hoogste graad: Advanced+ (in groen weergegeven). Hierbij dient aangetekend te worden dat in deze groep uitblinkers Panda zich geen raad wist met één malware-exemplaar en dat de verwijdering hiervan grotendeels faalde.
Advanced-verwijdering (een graadje minder, maar wel goed) behalen onder andere Sophos, Microsoft Security Essentials, Emsisoft, G DATA en F-Secure. Deze zijn geel gekleurd in de tabel. Veel van deze scanners verslikten zich echter wel in de verwijdering van één of meer virussen. Alleen Vipre krijgt een 'standaard' beoordeling (rood) en heeft de meeste moeite met het schoon krijgen van besmette pc's.
Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden.
Je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken.
Reacties
Ron
26 nov 2013 - 22:19
Benieuwd wat daar cumulatief, dus als resultante, uitkomt. We zullen het zien welke accentverschuivingen nog plaatsvinden, maar het zullen geen aardverschuivingen zijn. De reputaties van populaire pakketten zijn inmiddels establishment en hebben zich al bewezen, teruggrijpend op test uit 2013.
In simpeler woorden kunnen we nu al in z'n algemeenheid vaststellen dat zowel Kaspersky, Norton, Bitdefender, gevolgd door nog een aantal andere goede pakketten hun plaats in de top vijf wel zullen weten te markeren c.q. handhaven, dan wel te continueren, al dan niet in deze test hier genoemd.
Ilze
26 nov 2013 - 21:54
redactie , mag ik nu even verwijzen naar http://www.gratissoftware... en Joseph die ook al aangaf " 3- ik gaf n link naar een cumulatief van 3 aparte testen en de redactie gaf n link naar een momentopname, m.i. is een cumulatief van meerdere testen van meer betekenis en betrouwbaarder dan 1 willekeurige test (= waar bovenstaand artikel op gebaseerd is)" en de redactie reageerde met " 3- ik gaf n link naar een cumulatief van 3 aparte testen en de redactie gaf n link naar een momentopname, m.i. is een cumulatief van meerdere testen van meer betekenis en betrouwbaarder dan 1 willekeurige test (= waar bovenstaand artikel op gebaseerd is)" en de redactie reageerde " Door redactie op 26 september, 2013 - 10:03 3 daar heb je gelijk
redactie
26 nov 2013 - 21:59
Aan het einde van het jaar komen weer de overzichten en samenvattingen van meerdere tests, dus heb geduld.
Ron
26 nov 2013 - 21:51
1 Keertje nog reply geven op Ilze. Het begrip omkoping bracht ik niet als feit op zich naar voren, maar opperde zich bij mij als mogelijke gedachte in het slechtste scenario. (Ik baseerde mij op je eerdere inbreng. Verbaasde mij!)
Zoals je las in mijn zinsbouw bleef ik voorzichtig mijn woorden kiezen. Ik kon en kan het mij dan ook moeilijk voorstellen, niet bewijzen, maar toch is het wel zaak dat een zich respecterend testteam, zoals AV-comparatives, verre blijft van mogelijke schijn van begunstiging. Daar leek het wel wat naartoe te gaan. Zeker wordt e.e.a. twijfelachtig als de inbreng van Albert waar is!
Als het dus normaal is (inbreng Albert) dat producten welke gratis worden aangeboden door een sponsoring een hogere score kunnen krijgen wil ik dat best als gegeven accepteren, maar daarmee worden al dat soort testen in 1 keer voor mij in ieder geval heel erg tendentieus en verliezen hun zuiverheid.
Zelf middels proefversies uitvogelen wat het beste werkt in een gegeven eigen situatie blijft toch de beste introductie tot een uiteindelijk te maken verantwoorde keuze. Dat is de enige conclusie dat mij, alles overziend wat hier te berde is gebracht door diverse mensen, nog rest. Blijft tendentieus.
Ilze
26 nov 2013 - 22:04
mijn dank voor je reactie, je woordkeuze waar ik nogal over snotterde was een impuls. echter omkoping c.q. beïnvloeding is misschien mogelijk, echter als ik zon zware term zou gebruiken dan zou ik dat ook moeten bewijzen, iedere test is mogelijk onderhevig aan lobbyisten
Albert
26 nov 2013 - 21:24
Het is heel normaal dat producten gratis aangeboden worden of zelfs een hoge score krijgen door een sponsoring.
Veel fotobladen werken zo met diverse cameramerken.
Ilze
26 nov 2013 - 21:39
maar als een hoogstaander in de top 10 dat niet doet, trek dan je conclusie over de waarde en sterkte van die testen, de redactie komt om de haverklap met andere momentopnames, dan is het weer Comodo dan weer Avast, ik ga alleen uit van cumulatieve testen
Ron
26 nov 2013 - 18:15
Als het zo zou zijn dat AV-comparatives alleen gratis aangeboden software test, beveiligingssoftware in dit geval, dan riekt dat mijns inziens naar een vorm van omkoping.
Dat kan ik mij moeilijk voorstellen! Als software serieus wordt getest, dient dit onafhankelijk te gebeuren en behoort IEDER beveiligingssoftwarepakket een eerlijke kans te krijgen. Dit komt een eerlijke voorlichting wel ten goede!
Het zal toch niet zo zijn, dat je je door het gratis verstrekken van een pakket je, als het ware, voor de helft kan ''inkopen'', preluderend op een 50 procent gunstige beoordeling? Dat zal toch niet? Kan ik mij niet voorstellen.
Maar goed; de test is wel, laten we zeggen, erg selectief gedaan! (Even los van de geconcludeerde waarde-oordelen.) Dus een gemiste kans, voor AV-coparatives - om ook pakketten als Norton, AVG en zo meer mee te nemen!
Ilze
26 nov 2013 - 21:32
Ron, omkoping is niet terecht, maar wie en wat en hoe er getest wordt is wel een vraagteken dus, de redactie van GSS toont steeds een moment-opname van testen maar zelden de cumulatieve overzichten. triest maar wel waar
bjorn
26 nov 2013 - 17:21
en waar is avg internet security 2014?
Ilze
26 nov 2013 - 16:06
In het kader van NSA en consorten : kijk eens hoe de AV-bedrijven reageren op een brief van Bits of Freedom https://www.bof.nl/2013/1...
Tiny
26 nov 2013 - 15:42
En waar is AVG Anti-Virus Free in deze belangrijke test!!
Ron
26 nov 2013 - 15:36
Kun je wel stellen!
Ilze
26 nov 2013 - 16:01
AV Comparatives test alleen als het programma ze gratis aangeboden wordt, evenzo worden programma's die gebruik maken van bestaande engines ook niet getest, bijv. Hitman gebruikt de Bitdefender av-engine evenals ASC Ultimate.
AV-TEST gaat vaak verder en dieper in t testen en maakt ook cumulatieve overzichten van 3 opeen volgende testen
Vant
26 nov 2013 - 15:28
Dat mag beschouwd worden als een misser>
Ron
26 nov 2013 - 14:41
Heee.... Waar is Norton Internet Security 2014 in die test? Mis ik in dat rijtje!
redactie
26 nov 2013 - 15:22
Niet getest helaas.
Reageer