Ubuntu 14.04 LTS verschijnt in april en krijgt veel verfraaiingen aan de interface (en je kunt veel meer zelf instellen)

17 april zal Ubuntu 14.04 LTS verschijnen. Dit is een 'Long Term Support' uitgave die 5 jaar ondersteund zal worden en waar nog niet al te veel schokkende vernieuwingen in zullen zitten. Integratie van Ubuntu tot één besturingssysteem voor desktop, smartphone en tablet zal pas eind 2014 of later worden doorgevoerd. Wel kennen de testversies van Ubuntu 14.04 al de nodige visuele vernieuwingen en verbeteringen. Gebruikers kunnen veel meer zelf instellen en alles ziet er weer een stuk fraaier uit. Wij zetten de veranderingen op een rijtje.

1. Je kunt de iconen in de Unity Launcher (zijbalk) nu verkleinen tot 16 pixels (was 48). De zijbalk kan daardoor veel minder breed worden en meer icoontjes bevatten. Kijk onder Systeeminstellingen | Uiterlijk: het formaat kan variëren van 16 tot 64 pixels.


Kleine zijbalk is mogelijk plus afgeronde hoeken (klik voor groter)

2. Alle vensters hebben nu mooi afgeronde hoeken (dus anti-aliased zonder karteltjes). Een detail, maar het ziet er wel veel beter uit.

3. Je kunt weer instellen dat je lokale menu's in plaats van globale menu's wilt. Dit betekent dat je de menu's in de titelbalk van een venster kunt plaatsten in plaats van bovenaan het scherm (zoals Mac OS X heeft).


Je kunt weer lokale i.p.v. globale menu's instellen (klik voor groter)

4. Het vergrendelscherm lijkt nu op het inlogscherm. In plaats van het grijze, saaie venstertje is het vergrendelscherm identiek aan het inlogscherm van Ubuntu geworden. Fraai!


Nieuw lock screen

5. Applicaties zoals de Nautilus bestandsbeheerder krijgen weer een volledig menu in plaats van alleen het tandwieltje met submenu's. Een aantal Gnome-toepassingen had vereenvoudigde menu's (zoals Google Chrome bijvoorbeeld ook heeft), maar in Ubuntu 14.04 LTS komen de uitgebreide menu's weer terug.


Weer volledige menu's in Nautilus

6. Ten slotte heeft Ubuntu 14.04 weer een nieuwe, licht aangepaste, standaard bureaublad-achtergrond:


De nieuwe standaard bureaubladachtergrond (die je natuurlijk kunt wijzigen)

Voor mensen die niet zo'n liefhebber zijn van de paars/oranje kleurencombinatie die vaak in Ubuntu gebruikt wordt is het natuurlijk mogelijk om een andere wallpaper te kiezen. Onder Systeeminstellingen | Uiterlijk heb je keuze te over. En je kunt ook een dynamische achtergrond kiezen die in de loop van de dag steeds verandert. Deze dynamische wallpapers zijn herkenbaar aan het klokje erop. En ze zijn veel mooier dan de standaard achtergrondafbeelding...

Verdere vernieuwingen zijn onder andere dat je het geluidsniveau kunt instellen op meer dan 100% (Systeeminstellingen | Geluid), trim standaard aanstaat voor SSD-schijven en dat alle applicaties natuurlijk bijgewerkt worden naar de laatste versie. Het nieuwe iconen-thema lijkt nog niet ingevoerd te worden in Ubuntu 14.04.

17 april kun je de definitieve versie van Ubuntu 14.04 LTS downloaden.

Download Ubuntu

Deel dit artikel: 

Reacties

wanneer ubuntu adobe accepteert, ben ik meteen om.

@BertGitaar en @Nick, het antwoord van Nick is onjuist, je kan van de ene naar de andere LTS versie updaten. Daar hoef je verder niets voor te doen. Je krijgt automatisch een melding als 14.04 LTS uitkomt, of je wilt updaten.

@BertGitaar , update zal wel via 13.10 moeten verwacht ik.

Ben heel benieuwd. Alleen ik hoop dat ik mijn versie 12.04.3 LTS hiermee probleemloos mee kan updaten.
Zou anders erg zonde zijn als ik een nieuwe installatie zou moeten doen want inmiddels zit hier een hoop tijd in om deze perfect te krijgen. O.a. swap verlagen, wifi installeren(waar geen driver voor was maar via terminal werkend heb gekregen) en zo kan ik nog een lijst opnoemen.
Die ik dan allemaal weer opnieuw zou moeten doen en dus weer opnieuw alles moet uitzoeken.

Ik durf er sterk vanuit te gaan dat je toch gewoon kan upgraden, hoor. Was altijd zo, en kan met nauwelijks of niet voorstellen dat ze dat gaan veranderen.

Ubuntu is natuurlijk de standaard in linuxland. Maar er gaat niets boven Manjaro. Qua snelheid en instellingsmogelijheden is Manjaro KDE top. De xfce variant is zo snel............heerljk gewoon.

Leek me leuk te proberen: Manjaro. Maar... inloggen bij de live-cd lukt niet! Volgens de aanwijzingen moet voor inlognaam en wachtwoord "manjaro" worden ingegeven, maar dat werkt niet. Ook niet met een hoofdletter, noch met een leeg wachtwoord.

Kortom: een gemiste kans van Manjaro!

Ziet er mooi uit, echter op mijn PC..
Manjaro (KDE) kan na installatie niet geboot worden van SATA schijf.
Manjaro live (KDE), geboot van een SATA DVD speler, komt niet verder dan het harde schijf symbool en de achtergrond. Fedora heeft hetzelfde probleem.
Mint en Ubuntu werken wel feilloos op dezelfde hardware.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zwit_erland