Chrome heeft Internet Explorer weggevaagd het afgelopen jaar (browserstatistieken oktober 2016)

De marktaandelen van browsers Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge en Safari worden gemeten door bedrijven als StatCounter en NetApplications die wereldwijd cijfers van tien- tot honderdduizenden websites hiervoor verzamelen. De statistieken van oktober 2016 hebben we uitgesplitst naar browsers voor desktop (pc en laptop) en mobiel (smartphones en tablets).

Wereldwijd: Chrome vaagt Internet Explorer weg het laatste jaar

We zien dat wereldwijd Chrome op alle fronten de grootste is. Zowel op desktop pc en laptop als op tablet en smartphone wordt Googles browser het meest gebruikt. Volgens NetApplication wordt bijna 55% van het internetverkeer op desktop én mobiele apparaten door Chrome verzorgd. Bij StatCounter is dat wereldwijd zelfs 63% op de desktop en 37% op tablets en smartphones.

Nummer twee op de desktop is bij NetApplications nu nog Internet Explorer met 23%, maar Microsofts oude browser heeft het afgelopen jaar meer dan twintig procent aan marktaandeel verloren (een percentage dat Chrome juist gewonnen heeft) en is dus snel op weg naar een lagere klassering. Bij StatCounter is IE zelfs al derde met nog slechts een aandeel van tien procent. Op mobiel vlak (Windows Phone) heeft IE een schamel procentje.


Chrome up en Internet Explorer down (NetApplications)

Microsofts nieuwe Edge browser op Windows 10 kan het grote verlies van Internet Explorer bij lange na niet compenseren met een mager marktaandeel van 3 tot 5 procent op de desktop wereldwijd. En op mobiele apparaten blijven ook de kruimels voor Edge over.

Browsermarktaandelen in oktober 2016 op desktop en mobiele apparaten door StatCounter en NetApplications (in %)

  StatCounter
(wereldwijd)
StatCounter
(Nederland)
NetApplications
(wereldwijd)
  desktop mobiel desktop mobiel desktop mobiel
Google Chrome 63,19 37,22 51,43 33,59 54,99 54,19
Firefox 14,59 - 15,11 0,14 11,14 0,68
Internet Explorer 9,73 1,14 15,93 0,74 23,13 1,50
Safari 5,29 22,06 8,17 45,36 3,69 26,63
Edge 3,06 - 7,09 0,29 5,26 0,41
Opera 2,0 8,97 1,32 0,67 1,04 6,49


Firefox is op de desktop tweede of derde, op gepaste afstand achter Chrome, met een marktaandeel van zo'n 11 tot 15 procent wereldwijd. De mobiele strategie van Mozilla is gedoemd te mislukken, want Firefox voor Android en iOS wordt door minder dan een procent gebruikt.

Apples Safari browser doet het goed op tablets en smartphones. De standaardbrowser op iPhone en iPad wordt door 22 (StatCounter) tot 26% (NetApplications) van de mobiele internetters gebruikt. Goed voor een stevige tweede plek achter Chrome (dat standaard op Android apparaten zit). Op de desktop is Safari een stuk minder prominent doordat de browser alleen op Macs te vinden is:  drie tot vijf procent is het marktaandeel.

Opera, ten slotte, is op de desktop heel klein, maar op mobiele apparaten gebruikt zes tot negen procent van de internetters Opera Mini of Opera Mobile.

Nederland: Safari grootste mobiele browser

StatCounter biedt ook cijfers over Nederland, NetApplications niet. Ook bij ons is Chrome op de desktop de grootste, met 51%, maar op mobiel terrein is Safari hier de koploper met een aandeel van 45%. Blijkbaar veel iPads en iPhones in Nederland.

Op de desktop vechten Internet Explorer en Firefox om de tweede plaats achter Chrome, met beide rond de 15%. Op smartphones en tablets is Chrome tweede achter Safari met 33%. Opera heeft bij ons opvallend weinig mobiele gebruikers met een aandeel van slechts 0,67%.

Tot slot: meer internetgebruik op mobiele apparaten dan desktop

StatCounter meldde vandaag dat voor het eerst sinds het begin van hun wereldwijde metingen er meer via mobiele apparaten (tablet, smartphone) van internet gebruik gemaakt werd dan met desktop pc's en laptops: 51,3 versus 48,7%. Met name in niet-Westerse landen worden veel meer mobiele apparaten gebruikt om te internetten. In Westerse landen gebruiken mensen vaker pc's en laptops.

Deel dit artikel: 

Reacties

Chrome vind ik een draak van een browser.....geen veiligheid en een enorm aantal mb's die op je schijf worden gedumpt.........nee geef mij maar firefox en ik ben het eens met wat eerder is geschreven een hoop domme mensen lopen als ene kudde achter elkaar aan en geven aan een onveilige browser de voorkeur.......

Chrome wordt vermoedelijk voornamelijk gebruikt door al die argeloze mensen die in de Google trucs getrapt zijn en deze browser door de strot geduwd hebben gekregen.

Helemaal mee eens. Vaak wordt tijdens het installeren van zowel gratis als betaalde software Google Chrome min of meer ongemerkt geïnstalleerd. Als je niet weet dat er prima (veelal snellere) alternatieven zijn (Opera, FF) voor IE of Edge ga je Chrome gebruiken.

Eigenlijk onbegrijpelijk dat er zo weinig mensen de echt goede browsers gebruiken zoals Opera, Vivaldi, Firefox enz..., en hopeloos verder de opgedrongen browsers blijven gebruiken.

Google Crome is ook niet alles
Vivaldi is stukken sneller,en Waterfox ook
En Firefox is zo langzaam als dikke stront door een zeef

De bewuste en kritische internet-gebruiker zal slechts Firefox met privacy beschermende add-ons gebruiken. Daaruit trek ik de conclusie, dat NL voor 85% uit onverschillige, domme mensen bestaat met Chrome-/ IE-/ Edge-gebruik.

om van de schrijvers en plaatsers van domme berichten te zwijgen.

Reactie van een sukkel die ook Chrome gebruikt.

Je reactie en benaming Anoniem zegt al meer dan genoeg over jezelf.

Alsof HansZ niet anoniem is

Je mag je wel afvragen of dit de verdienste is van Chrome of het feit dat Microsoft in principe is gestopt met IE. Deze wordt dan nog wel meegeleverd met windows 10 maar verder niet meer gepromoot daar de Edge browser van Microsoft naar voren wordt geschoven. Omdat de Edge browser voor velen nog steeds niet optimaal is wordt bij gebrek aan beter dan maar Chrome gebruikt, ook bij mij. Qua snelheid en opstarten is Chrome de langzaamste van deze drie. Mijn meest gebruikte brouwser is dan ook de Edge.

Mee eens. Maar ik gebruik Firefox, is natuurlijk ook een kwestie van gewenning. Maar bevalt prima.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hongarij_