Windows 8 en 8.1 groeien heel langzaam, Windows 7 blijft langer te koop: wat kies jij?

Het gaat Windows 8 - en de gratis update naar Windows 8.1 - nog niet echt voor de wind. Uit een grafiekje van de website Statista blijkt dat de groei van Windows 8/8.1 afvlakt. En toevallig of niet: het lijkt erop dat Microsoft Windows 7 langer blijft verkopen.

Windows 8 en 8.1 hebben momenteel wereldwijd samen een marktaandeel van ruim 9% volgens statistiekboer NetApplications. Dat lijkt aardig een jaar na de introductie, maar Windows 7 had een jaar na de introductie (eind 2010) een aandeel van meer dan 20%.

Maar wat nog erger is: de groei van Windows 8/8.1 lijkt af te vlakken. Waar Windows 7 gestaag meer gebruikers kreeg, komen er per maand te weinig nieuwe Windows 8/8.1 gebruikers bij. Een grafiekje van de website Statista vergelijkt de groei van Windows 7 in 2009 en 2010 (blauwe lijn) met de groei van Windows 8/8.1 in 2012 en 2013 (groene lijn).

In een jaar tijd had Windows 7 dus al meer dan twee keer zoveel gebruikers als Windows 8/8.1. En Windows 7 bleef doorgroeien (tot zo'n 46% nu), terwijl de groeicurve van Windows 8/8.1 sterk afvlakt.

Dat belooft niet veel goeds voor de toekomst van Windows 8/8.1. En juist vandaag kwam in het nieuws dat Microsoft misschien langer Windows 7 blijft verkopen. De losse verkoop zou oorspronkelijk dit jaar al stoppen en Windows 7 zou vanaf eind 2014 niet meer voorgeïnstalleerd worden op nieuwe pc's. Nu zijn deze data veranderd in de zinsnede 'To be determined', wat er op lijkt dat de verkooptermijn verlengd zal worden - of in ieder geval punt van discussie is binnen Microsoft.

Voordeel voor de consument is dat hij dan langer zou kunnen kiezen tussen Windows 7 of Windows 8/8.1.

Onze vraag is daarom:
Welk besturingssysteem wil jij op je nieuwe pc?

Via: BetaNews

Deel dit artikel: 

Reacties

wel ben 66 dus wat minder met pc en jammer dat xp er uit gaat
nu lees ik veel over ubuntu kan ik dat dan op oude xp machiene gebruiken en kan iemand mij vertellen hoe dat het veiligst gaat

Hierbij twee websites over ubuntu, de officiele voor Nederland. Op volgende link kan je kijken of er ergens steunpunten (vrijwilligers) zijn in Nederland of Belgie die je kunnen helpen bij een eventuele installatie.
http://ubuntu-nl.org/onde...
Kaart voldoende vergroten om alle steunpunten te zien, als je op de ballonnen klikt moet je de info zien om in contact te treden.
De tweede is
https://sites.google.com/...
Hier kan je al eens zien of je pc ubuntu, of lichtere versies als xubuntu of lubuntu nog aan kan.

Ik gebruik Xubuntu en ZorinOs linux versies. Zorin 6 heeft 5jaar updates, net als Ubuntu 12,04 waar het op gebaseerd is. In de gratis versie lijkt het bureaublad op windows7, men kan ook een windows XP versie kiezen.
Voor diegenen die eens willen experimenteren

Ben niet van plan over te stappen, ook na einde ondersteuning zal ik (zelfs op een nieuwe PC) gewoon XP blijven gebruiken.

Ik maak gebruik van een trippel boot systeem waaronder Xp, W7 en Ubuntu 13.10.
De laatste tijd gebruik ik ook meer en meer Ubuntu, ik vind het alleen spijtig dat Remastersys om een life dvd te maken niet meer kan. Verder niets dan lof en praktisch alles wat ik met Windows doe kan ik ook met Ubuntu's gelijkaardige programma's. Over gamen spreek ik mij niet uit want ik ben geen gamer.

Hoi Henk, Ubuntu kan wat mij betreft wedijveren met XP, alleen als je veel met games doet moet je wel terugvallen op XP, of kijken of je die onder Wine in Ubuntu kan laten draaien. Moet wel kunnen, mij is het nog niet gelukt.
Ik had de iso van Ubuntu 12.04 op een 4,7 Gb schijf gebrand, dat werkte perfect.

Hoi Henk,
Wederom bedankt.
Games speel ik bijna nooit. Voornamelijk kantoorwerk (word), e-mailen en surfen op het internet. Dat kan dus goed met Ubuntu. Ik had er bij moeten zeggen dat mijn dvd speler al een tijdje zijn werk niet meer wil doen. Dus ik moet het hebben van mijn CD speler, want opstarten vanaf een USB-stick doet mijn oude pc ook niet.

Misschien dat ik Wubi ga proberen.

Ik bedoel natuurlijk: Hoi Lammert

Ik ben ook nog een tevreden XP gebruiker, maar ik zoek ook een alternatief. Ik heb daarom Lubuntu op een cd gebrand en uitgetest. Maar wat valt dat tegen! Het is wel heel spartaans. Geen geluid, geen video. Chromium browser alleen in het Engels. Neen, dat gaat hem niet worden. Is de gewone Ubunta beter?

Hallo Henk14,
Lubuntu is voor zover ik weet een mini versie van Ubuntu.
Ik draai de Ubuntu 12.04 versie , stabiel en langdurig ondersteund, geen problemen mee. Ik raad je aan na het installeren even te googelen op ¨direct doen in Ubuntu¨,of https://sites.google.com/... dan wordt je verwezen naar een site die een aantal bekende problemen in Ubuntu aanpakt, echt een aanrader.
Verder wordt er een aantal zaken die je kunt doen zoals het aanpassen van je bureaublad, je kan via die site ook weer naar tips en trucs navigeren, kortom voor mij zeer nuttig geweest en is dat nog steeds.
Succes ermee

Hoi Lammert, ten eerste bedankt voor je info. Mijn bedoeling was ook Ubuntu 12.04 te proberen. Deze zou moeten passen op een CD van 700 Mb, maar niet dus. Een paar Mb tekort. Dus daarom gekozen voor Lubuntu (=iets kleiner). Maar als ik je goed begrijp is de gewone Ubuntu dus beter en kan wedijveren met XP?

Ik heb tot heden XP gedraaid, maar ben inmiddels tot Linux bekeerd en draai Ubuntu op m,n desktop. Voor de games blijf ik voorlopig XP draaien, echter zonder internet toegang i.i.g. nadat Microsoft de stekker uit XP trekt.
Onder Wine krijg ik deze nog niet werkend, dus wat dat betreft blijft het wachten op een beter alternatief.
Ik zou nog genegen zijn geweest naar W 7 over te stappen als ik er überhaupt nog legaal aan kon komen, echter vaak weet je niet wat je verder op je computer loslaat als je in zee gaat met een onbekende leverancier. Ik zou niet weten waar ik er op een normale manier met registratie code aan kan komen. Bovendien zit er een behoorlijk prijskaartje aan. Ubuntu bevalt me prima en kost bovendien niets, ik ben nog niet tegen zaken aangelopen die onder Ubuntu niet werken.Behalve de games dan. W 8 is voor mij een brug te ver.

Met die laatste reactie ben ik het sowieso totaal eens! De consument, ik in dit geval, laat zich zeker (!) niet dwingen! Ik draai nog ff rustig verder met Windows XP Home Edition op mijn laptop, welke ik via de optie ''F 1'' naar een groter Iiyama 20 inch scherm heb ''doorgekoppeld''. (Gebruik e.e.a. zo, omdat mijn Medion desktop vorig jaar is gesneuveld. Deze constructie werkt trager, maar het werkt! Laptop en groot scherm vormen een prima geheel!)

De Intel Celeron CPU van mijn Medion laptop laat geen Windows 7 of 8.1 toe. De processorsnelheid is 1,73 Gigahertz, dus Microsoft kan op zeker moment wel vinden dat zijn computergebruikers toe zijn aan een nieuw besturingsprogramma. Ik bepaal, als eindgebruiker, de overstap. Niet zij! (Het feit dat ze in april gaan stoppen met XP updates, lijkt op dwingen??!!)

Voor mij geldt slechts 1 ding! Mijn banksaldo en waar leg ik mijn prioriteiten in een tijd van bezuinigingen. Voorlopig voor mij nog geen nieuwe computer, laat staan een nieuw computer-besturingsprogramma. Nu geen budget voor!

Ik kan mij nog prima redden met Windows XP en die nogal wilde verhalen dat volgend jaar er geen updates meer komen maken mij niet bang! Dan maar niet! Mijn Norton 360 premier antivirussoftware, gecombineerd met soms gebruik van afwisselend Malwarebytes, Superantispyware en, af en toe, een check via het gratis Norton Power Eraser houden vrijwel alle rootkits en andere malware/spyware buiten de poort van Norton! Voor mij geen angst!

Kan ik onderwijl nog eens goed nadenken of ik t.z.t. wel verder wil gaan met Windows 8.2 of overstap op Apple, voor mij ook een optie. Maar dan moet ik het geld hebben! Zolang de crisis voortduurt en dus bezuinigingen navenant, moet ik het doen met wat ik heb en dat werkt, voorlopig, prima zo en dus voorziet XP nog goed in mijn behoeften. Windows XP vind ik stabiel en goed!

En met een prachtig programma als Tuneup Utilities 2013 houd ik mijn computer-geheel nog op speed, dankzij de Turbo-optie en optimalisatie-mogelijkheden voor snellere programma-start enz. En zo kom ik er ook wel, voor nu. En v.w.b. de toekomst? Zie ik dan weer! Ik plan nooit zo vooruit.

Microsoft heeft windows 8 gelanceerd vanwege hun Microsoft surface tablet en voor gebruik op touchlaptops, maar is daarbij de gewone computergebruiker vergeten. En dat zijn er nogal wat, dus Microsoft kiest nu eieren voor zijn geld met de verlenging van windows 7. De consument laat zich niet dwingen naar iets dat hij niet wil, Microsoft had na het mislukte Vista beter moeten weten.

Als het aan mij ligt dan zal het een Windows zijn die terug helemaal werkt met een fatsoenlijke startknop zoals dat was in Windows 7, Vista, XP...
Maar ondertussen is er al een Windows 8.1 computer, die zo direct als hij binnenkwam, aangepast werd gelijk een Windows 7 computer.

De tegeltjes worden niet gebruikt, behalve soms om het weerbericht te bekijken.
De huidige W8.1 startknop is waardeloos en daarom staat er nog steeds Stardock Start8 op.
Helaas is mijn eigen oude Win XP computer bijna aan vervanging toe en zal ik wel een pc moeten kopen met Win 8.1, maar die zal ik ook direct aanpassen.

Met het gratis programma Classic Shell kan je gewoon als met XP verder gaan. Het ziet er uit en werkt het zelfde. Bij ons levert een zaak ze compleet geconfigureerd met updates en dit programma panklaar af. Succes.

Ik draai windows 8.1 naast windows 7 en deze draait heel goed alles werkt naar behoren ik had alleen wat problemen met mijn printer een epson xp-205 maar met handmatig de stuurprogramma's installeren was het probleem zo opgelost. Voor een gewone desktop voegt dit systeem niets toe alleen hij is veel sneller met opstarten en in gebruik. De tegels vind ik wel handig want je kan ze zelf indelen.

Windows 7 extended support tot 2020. Daarna zien we wel wat of Microsoft in de aanbieding heeft. In geen geval Windows 8.
Wat moet ik met touchscreen en die tegelzooi op mijn PC.

W7 En W XP hebben een overeenkomst; nl. de populariteit. W XP is zo goed als voorbij, maar W7 gaat die plaats innemen. W8 brengt niet die vernieuwing, die de gebruiker van W7 zal overtuigen om over te gaan.
W8 zal door velen overgeslagen worden en wachten totdat er echte vernieuwingen zullen komen in een nieuwe versie. W8 lijkt een tussenstap te worden. En diegene die een nieuwe computer aanschaffen zullen W8 eerder accepteren, omdat het doorgaans al op de computer is geïnstalleerd, maar populair zal het niet worden. Ook veroorzaakt door de commentaren, voordat W8 definitief op de markt kwam.

beste Vant, u lijkt wel een weerman. Maar dan voor WINdows. En wat voor een WINter krijgen we binnenkort? ;-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denem_rken