Windows 8.1 is gratis te downloaden

Een uurtje eerder dan oorspronkelijk aangekondigd, heeft Microsoft Windows 8.1 vrijgegeven. Het nieuwe besturingssysteem is gratis te downloaden voor mensen die al Windows 8 of RT hebben op hun pc, laptop of tablet.

De upgrade wordt automatisch binnengehaald als je Windows 8 of RT draait. Of ga naar de Windows Store in de Modern UI en hij staat klaar (je moet wel eerst via Windows Update alle benodigde updates binnenhalen en dan naar Windows Store gaan). Mensen die geen Windows 8 of RT draaien moeten de nieuwe versie gewoon kopen.

Nieuw in Windows 8.1 is onder andere de terugkeer van de Startknop en de mogelijkheid om direct op te starten naar het bureaublad (en de tegelinterface over te slaan).

Lees hier meer over de nieuwe functies in Windows 8.1

Deel dit artikel: 

Reacties

ik zit nu op windows 10 , kan ik terug naar windows 8.10 ??

nee

het is goed

Even een vraagje.
Ik kreeg de afgelopen dagen steeds een blauwe balk in beeld met daarop de tekst: Windows 8 upgraden naar 8.1.
En dan kon ik aangeven binnen wat voor tijd ik dat wilde doen, maar ik zag daar het nut niet van in dus klikte ik steeds de langste tijd aan.
Nu echter kwam die balk weer in beeld met de keuzes tussen :meteen of maximaal 4 uur.
Mijn vraag is nu : Is het verplicht of zo om dat te upgraden ? ??
Ik heb het nu ingesteld op 4 uur vanaf nu .
Want wegklikken kon ik die balk ook niet.

hoe werkt het

hoe werkt het

hoe moet je het downlouden

He ik snap er niks van! Waarom draait deze update niet op mijn computer met Windows 7?

ik wil graag widhow 8.1 manken

schoon

Systeemherstel wordt uitgeschakeld na update w 8.1, dus let op deze weer inschakelen als je herstel wil gebruiken...

Ah, had ook jij de ervaring dat Windows Systeembeveiliging uitgeschakeld bleek na de upgrade naar Windows 8.1?
Ikzelf had diezelfde ervaring, en ook iemand anders (Peter V), zoals ik hier eerder vermeldde, zie:
http://www.gratissoftware...

Vandaag eindelijk een update gedaan op een andere computer naar v8.1.
Alles is wonderwel zeer goed verlopen voor zover ik kon zien, behalve was de HP printer/scanner/fax verdwenen.
Heb de driver en de bijhorende programma's terug verwijderd en daarna terug geïnstalleerd en heb probleem was gelukkig opgelost.

Heb de indruk dat Windows 8.1 wel wat sneller is, maar de startknop stelt nog steeds niet veel voor.
Goed, er is er nu eindelijk eentje zoals het hoort te zijn, maar ik heb toch Stardock Start8 toegevoegd, veel beter.

Heb daarna snel een back-up van mijn systeem gemaakt met EaseUS Todo Backup Free 6.0.
Schitterend programma.

Windows 8.1 is een verrassende update en wel hier om. Met Windows 8 viel het me op dat sommige stuurprogramma's niet goed worden geladen. Dat leidde tot een lange afsluitprocedure waarin Windows 8 een poging deed om de "missende" stuurprogramma's aan het systeem toe te voegen. Ik heb Windows 8.1 preview geïnstalleerd (multiboot) en het werkte perfect. Geen problemen met niet startende stuurprogramma's. Gewoon snel draaiend besturingssysteem zonder problemen. Vervolgens Windows 8.1 update geïnstalleerd over Windows 8. En tot mijn verrassing was geen van de problemen opgelost met de stuurprogramma's. Nu kon dat komen door de upgrade vanaf Windows 7, u weet wel verandering bovenop verandering. Vervolgens Windows 8 schoon geïnstalleerd en direct de update geïnstalleerd. Maar het probleem van niet startende stuurprogramma's bleef. Maar als ik dan weer met de preview aan de slag ga (en dat is natuurlijk een schone installatie) draait alles weer perfect en zonder haperingen en problemen. Het is dan ook jammer dat Microsoft geen ISO beschikbaar stelt waarmee je een schone installatie kunt uitvoeren. Wat ik ook een misser vind is dat ze de actie van vorig jaar niet hebben herhaald en een voordelige upgrade voor de twijfelaars hebben uitgebracht nu ze min of meer tegemoet zijn gekomen aan de kritiek van gebruikers.
Overigens, op nieuwe pc's met daarop Windows 8 komt het probleem met niet startende stuurprogramma's ook voor. Meestal waarneembaar door de lange tijd die Windows nodig heeft om af te sluiten. Je kan het wel zien, maar dan moet je het vergrendelingsscherm ingeschakeld laten. Dan zie je dat Windows Update aan het werk gaat. Wil je dit voorkomen dan moet je de toestemming om stuurprogramma's te updaten uitschakelen. Dat scheelt dan ook starttijd, want updates worden altijd in twee etappes toegevoegd een deel tijdens het afsluiten en een deel in de opstartfase.
Windows 8.1 blijft een goed besturingssysteem, maar ik blijf het eigenaardig vinden dat problemen die je met Windows 8.1 preview niet meer had, wel weer zitten in de uiteindelijke versie, maar dat ligt waarschijnlijk aan het feit dat het als een update wordt geïnstalleerd en niet als volledige upgrade met behoud van programma's en instellingen.

hoi ik heb een WSAT 4 demo gedownload

Wat bedoel je Jos?

Graag installeren van windows 8.1

Volgens NU.nl heeft Microsoft de update terug getrokken, vandaar dat deze niet te vinden is. http://www.nu.nl/gadgets/...

Al zijn er natuurlijk ook met de niet-RT versie allerlei installatieproblemen.

Zie bijvoorbeeld dit:
http://webwereld.nl/it-beheer/79745-driver-bug-uit-juni-bsod-t-windows-8-1-upgrades
en zie de véle véle véle probleemmeldingen op Microsoft Community:
http://answers.microsoft.com/nl-nl/windows/forum/windows8_1-windows_install-wininstalls
http://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows8_1-windows_install-wininstalls

Maar de niet-RT versie van Windows 8.1 is dus niet teruggetrokken.

Sinds 8.1 brandt het accu-oplaadlampje continue terwijl de computer
actief is. Weet iemand hoe dat kan, De computer is nieuw.

Rood Mormel, bedankt voor de uitgebreide reactie. Ik kan er m'n voordeel mee doen.
Groetjes,
Frantsel

Ik vind de discussie of versie 8.1 nu mooier of lelijker is dan vorige versies een beetje zinloos. Over smaak valt niet te twisten niet waar?
Wat ik wel ergerlijk vind is het volgende:
Nadat ik 8.1 had geïnstalleerd bleken mijn firewall en virusscanner (i.c. Comodo Internet Security Premium) uitgeschakeld te zijn en vervangen te zijn door de Windows firewall en Defender. Probeert MS op deze manier de concurrentie uit te schakelen?
Downloaden en installeren van apps van Windows Store lukt niet tenzij je je eigen firewall uitschakelt en de windows firewall inschakelt. Wat is dit voor een onzin?
Tijdens de installatie word je gedwongen een microsoft account te activeren. Toen ik dat weigerde kon ik niets anders dan de pc opnieuw opstarten. Tot mijn stomme verbazing kreeg ik de melding dat de installatie van 8.1 weer werd teruggedraaid.
Uiteindelijk lukte de installatie wel. Direct daarop het ms account omgezet in een lokaal account.
Verder merk ik nagenoeg niet van Win 8.1. Waarom daarover zolang gedaan moest worden si mij volkomen onduidelijk. De terugkeer van de startknop. Met de door gratissoftwaresite aangegeven programmaatjes kun je dat prima regelen. IE 11: om tv te kijken met UPC Horizon moet de widevine video optimizer geïnstalleerd worden. Dut lukte van geen kanten dus toch maar overgestapt op FF24.

De koppeling met een Microsoft-account wordt door Microsoft sterk gestimuleerd bij het gebruik van Windows 8.1. Gelukkig is die koppeling niet verplicht, maar de procedure doet dusdanig verdraaid dwingend aan, dat het erop lijkt alsof de koppeling met een Microsoft-account wél verplicht zou zijn. Érg kwalijk, vind ik dat.

Microsoft legt uit hoe je de koppeling met een Microsoft-account kunt weigeren, hier:
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/update-from-windows-8-tutorial
"Een lokaal account blijven gebruiken
[...] als u zeker weet dat u liever een lokaal account wilt gebruiken, kiest u Een nieuw account maken en kiest u op de pagina voor het nieuwe account de optie Doorgaan met een lokaal account.
"

Echter, die door Microsoft genoemde optie wordt niet altijd aangeboden !!
Daardoor lijkt het onmogelijk om de koppeling met een Microsoft-account te weigeren.
Er zijn echter mogelijkheden om dit te omzeilen:

1.
Ga door middel van de pijl voor "Meld u aan bij uw Microsoft-account" terug naar de vorige pagina, en kies daar nu "Ik ben niet [...] [je accountnaam]".
Hierna kun je vervolgen zonder dat het nodig is een koppeling met een Microsoft-account te maken.
Ik heb dat zelf met succes zo toegepast.
2.
Een tweede mogelijkheid is het op de pagina "Meld u aan bij uw Microsoft-account" invullen van een onzin e-mail adres en wachtwoord. Hierna volgt een foutmelding en alsnog de mogelijkheid een lokaal account te gebruiken.
De bron daarvoor:
http://www.youtube.com/user/mmarreri
"I typed a random e-mail and password. Then, at the tiny error message text, there's a link to use a "local account". Definitely a misleading and sneaky way to get more people into Microsoft online services."

Dat Comodo internet security werd uitgeschakeld heeft te maken met het feit dat Comodo IS geïnstalleerd voor win 8 niet compatibel is met 8.1. Het overnieuw installeren lost dit probleem op. Microsoft had er ook voor kunnen kiezen Windows Defender en Firewall niet in te schakelen, het siert ze dat ze in ieder geval de moeite hebben genomen een basis bescherming te activeren. Het probleem met downloaden en installeren van apps is een lokaal probleem op uw PC. Ik gebruik ook Comodo IS en ik kan zonder enig probleem apps downloaden en installeren. Kortom geen onzin maar een krom voltje in uw eigen systeem. Op de bladzijde waar je wordt "gedwongen" een Microsoft account te activeren is een bladzijde die enige leeskunst vereist. Onder aan die bladzijde staat dat je gewoon een lokaal account kunt gebruiken en dus eenmalig inloggen in de store (wat ze overigens niet aanbevelen, omdat je dan steeds dezelfde handeling moet herhalen om apps te downloaden). Overigens is het aanmaken van een account heel normaal. Bij Apple moet je je ook aanmelden voordat je iets kunt downloaden en dat geldt ook voor Android. Zowel Microsoft, Apple als Google willen namelijk heel graag weten wat je van hen gebruikt al dan niet tegen betaling. Maar vooral om u van gepaste reclame te kunnen voorzien. Overigens was de startknop in Windows niet weg. Die was alleen zo groot uitgevoerd dat niemand behalve ik in de gaten had dat de startknop niet was verdwenen. In plaats van al die kleine linkjes de oppopten als je het woordje start aanklikte kreeg je dit nu levensgroot als eerste scherm. De verbetering is natuurlijk dat je nu ook in de desktop kan starten in plaats van het menu start. Je klikt linksonder en er opent zich een prachtig startmenu. Met als plus dat je zelf kunt aangeven of je programma's wel of niet in het menu start wil hebben. Microsoft heeft de Modern UI steevast de naam "start" meegegeven, kijk maar als je er een programma aan wilt toevoegen of uit wilt verwijderen via het gebruik van de rechtermuisknop. Als je je eenmaal realiseert hoe het werkt hoef je niet al die paniekprogramma's "van oh, de startknop is weg" te gebruiken. Maar ja, Microsoft had die gedachtengang best aan het publiek mogen uitleggen. En tv kijken is toch het lekkerst op een tv....

De link "http://windows.microsoft...." die wordt opgeroepen door de tekst "Anders kun je Windows 8.1 hier gratis downloaden" verwijst gewoon naar de Windows store in Modern UI en is niet een alternatieve mogelijkheid om Windows 8.1 te downloaden. Kortom je moet toch eerste de noodzakelijke updates installeren....

na de installatie van 8.1 moet je direct Windows update uitvoeren, zijn nu al 4 belangrijke updates beschikbaar

het is natuurlijk ook mogelijk dat de systeembeveiliging al voor de upgrade is uitgeschakeld en dat men er achter komt er terecht gecontroleerd wordt of alles nog net zo is ingesteld als voor de upgrade. Ik zou niet direct met de vinger naar Microsoft wijzen. Upgrade verliep zonder enig probleem en alle belangrijke beveiligingsinstellingen waren perfect overgenomen.

Ik wijs niet met een vinger naar Microsoft.
Er was slechts de constatering dat Windows Systeembeveiliging na de upgrade naar Windows 8.1 uitgeschakeld bleek.

Of de upgrade naar Windows 8.1 werkelijk de oorzaak was van het uitschakelen van Windows Systeembeveiliging, of dat er een andere oorzaak was, al dan niet in samenspel met die upgrade, dat heb ik niet kunnen vaststellen. Daartoe had ik direct vóór die upgrade de status van Systeembeveiliging moeten controleren, en dat is iets dat ik niet gedaan heb.

Wel weet ik van het systeem waarop ik zelf constateerde dat Windows Systeembeveiliging was uitgeschakeld na de upgrade naar Windows 8.1 dat Systeembeveiliging daarop eerder beslist was ingeschakeld. Maar nogmaals, of de upgrade naar Windows 8.1 werkelijk de oorzaak was van het uitschakelen van Windows Systeembeveiliging, dat kan ik niet met zekerheid vaststellen.

Nogmaals, ik wijs dus niet met een vinger naar Microsoft, er kunnen ook andere oorzaken zijn voor het uitschakelen van Systeembeveiliging, maar ik vind het gezien de ervaring van gelijk al twee personen in enkel al die thread op Security.NL verstandig om na upgrade naar Windows 8.1 zekerheidshalve eventjes de status van Windows Systeembeveiliging te controleren. Een kleine moeite, immers.

Bedankt voor de tip Spiff, moet een van de dagen ook een update uitvoeren op een Windows 8 machine.

ZEER BELANGRIJK:

Controleer na de upgrade naar Windows 8.1 of Windows Systeembeveiliging (Systeemherstel) nog wel is ingeschakeld.
Peter V. berichtte op Security.NL over een uitgeschakelde Windows Systeembeveiliging na upgrade naar Windows 8.1, en ikzelf heb dat ook waargenomen:
https://www.security.nl/p...
https://www.security.nl/p...

Het uitschakelen van Systeembeveiliging is een zeer serieuze slordigheid bij de upgrade naar Windows 8.1.
Als een uitgeschakelde Systeembeveiliging niet door de gebruiker wordt opgemerkt en gecorrigeerd, dan gaat dat op termijn bij velen een serieus probleem opleveren wanneer een keer Systeemherstel nodig is.

Controleren en corrigeren van Systeembeveiliging doe je via
Configuratiescherm, Systeem, Systeembeveiliging.
Zorg dat Systeembeveiliging is of wordt ingeschakeld voor de partitie waarop Windows is geïnstalleerd, doorgaans is dat C:

Het zal aan mij liggen maar ook ik zie het nergens in de windows store, zie wel van fb. maar 8.1 ?

Dat komt omdat de update KB 2871389 ontbreekt. Eerste deze update installeren via windows update in het configuratiescherm, herstart windows, ga naar de windows store en als het dan echt goed gaat ziet u een grote app aankondiging voor het installeren van de upgrade 8.1.

Hoi Fred, prima tip, bedankt

mis (W7) systeem backup

Ik zie echt niks maar ik heb Windows 8 Enterprise...

Eerst alle andere belangrijke updates installeren.

Dan de app store openen.
De update-download voor Windows 8.1 wordt, als het goed is, prominent vooraan in de store getoond.
Als het vandaag nog niet het geval is, kijk dan gewoon morgen weer opnieuw in de store.

Windows 8 Enterprise kan niet worden geupgrade via de Windows Store.
Zie onder "U voert mogelijk een editie van Windows 8 uit die geen ondersteuning biedt voor de gratis update vanuit de Store":
http://windows.microsoft....
http://windows.microsoft....

Hallo,

Ik zie nog geen update, iemand enig idee hoe dat komt?

Via de App store downloaden. Links onderin.

als je illegale windows 8 hebt krijg je geen update

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
gr_ekenland