Hoe werkt het: op reis met CoronaCheck app als vaccinatie- of testbewijs

Als je op reis wilt naar het buitenland (of toegang wilt tot evenementen in Nederland) dan kan gevraagd worden naar een vaccinatiebewijs of testbewijs als bewijs dat je je vaccinaties hebt gehad of minder dan 48 uur geleden (meestal voor het buitenland) of 24 uur geleden (voor evenementen in Nederland) een negatieve test hebt gedaan. Dit kun je aantonen met de CoronaCheck app. Wij laten zien hoe de CoronaCheck app werkt en geven handige informatie voordat je op reis gaat.

Kijk eerst voor je buitenlandse bestemming wat de specifieke corona-vereisten voor dat land zijn, want die verschillen per land!

Donderdag of vrijdag 15 of 16 juli kunnen deze adviezen weer bijgewerkt worden als Nederland misschien 'op rood' gaat door het stijgende aantal besmettingen. Dus houd bovenstaande website in de gaten.

Het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC) dat je maakt met de CoronaCheck-app (QR code of afgedrukt) is alleen geldig in EU-landen! Neem voor de zekerheid ook je gele vaccinatieboekje mee.

1. CoronaCheck app: als vaccinatiebewijs of testbewijs

De Rijksoverheid heeft de CoronaCheck app gemaakt. Je kunt deze downloaden voor je Android telefoon of iPhone en gebruiken als vaccinatiebewijs of testbewijs in het buitenland (EU) en voor evenementen:

Vaccinatiebewijs maken voor vakantie in het buitenland (EU)

Als je:

  • 2 vaccinaties hebt gehad van Pfizer/BioNTech (merknaam Comyrnati), Moderna (merknaam Spikevax) of AstraZeneca (merknaam Vaxzevria)
  • 1 vaccinatie hebt gehad van Janssen

krijg je veertien dagen na de laatste prik een vaccinatiebewijs. Dit kun je binnenhalen via de CoronaCheck app, door te kiezen voor QR code maken en dan Vaccinatiebewijs. Per land kunnen de vereisten trouwens verschillen of je een of twee prikken gehad moet hebben en hoe lang geleden (kijk voor de specifieke vereisten per land hier).

De app haalt dan je gegevens op van GGD/RIVM en als je twee prikken (of 1 bij Janssen) hebt gehad - en de laatste minstens 14 dagen geleden - dan wordt een QR code (soort streepjescode) aangemaakt. Deze QR code kan gescand worden met een scanner en is het bewijs dat je je vaccinaties tegen corona hebt gehad.

In het buitenland of bij activiteiten in Nederland kun je met deze QR code in de CoronaCheck app aantonen dat je volledig gevaccineerd bent.

In Nederland gebruik je je Nederlandse QR code, in het buitenland kun je wisselen naar een code speciaal voor buiten Nederland door te klikken op Aanpassen naar internationaal.

Op dezelfde manier waarop je een vaccinatiebewijs maakt kun je ook een testbewijs maken. Als je nog niet volledig gevaccineerd bent dan moet je voor het buitenland vaak een testbewijs hebben. Nadat je een test gedaan hebt kun je in de CoronaCheck app een QR code van een testbewijs aanmaken.

Testen en testbewijs maken voor vakantie

Om een test voor een reis naar het buitenland te doen moet je:
1. Kijken welke test het land waar je heel wilt vereist (PCR of antigeen) en hoe oud de test mag zijn

2. Een (gratis) afspraak maken voor een test voor een reis naar het buitenland
Plan goed hoe lang van tevoren je de test kan doen en hoe oud het testresultaat mag zijn (vaak 48 uur)!

Voor de CoronaCheck app heb je een DigiD nodig om je gegevens op te halen (kijk bij 2. hieronder als je geen DigiD of smartphone hebt).

2. Geen smartphone: print je vaccinatiebewijs of testbewijs

Als je geen smartphone hebt (of je telefoon heeft niet minstens Android 6 of iOS 12) dan kun je je vaccinatiebewijs of testbewijs ook printen:

Heb je geen DigiD of printer dan kun je het vaccinatiebewijs of testbewijs ook op laten sturen

3. Wat betekent het als Nederland 'op rood' gaat door teveel besmettingen?

Het ECDC (Europese RIVM) bepaalt aan de hand van het aantal besmettingen elke week de kleurcodes voor landen. Groen is veilig, geel heeft risico's, oranje is alleen aangeraden voor noodzakelijke reizen en rood is onveilig (lees hier de uitleg).

Als landen waar je heen wilt op rood staan wordt dit afgeraden. Maar als Nederland zelf op rood gaat (vanwege het snel toenemende aantal besmettingen momenteel) dan kan dat ook problemen geven. Bijvoorbeeld dat je in quarantaine moet in het land waar je heen gaat. Of dat je zelfs een land niet in mag. Donderdag of vrijdag worden de kleurcodes vastgesteld door het ECDC. Dus dat wordt deze week spannend voor Nederland.

Als Nederland op rood gaat kun je hier bekijken voor jouw vakantiebestemming wat de gevolgen zijn:

(Vul je land in en klik op het > pijltje)


Het is sowieso handig om als je naar het buitenland gaat te kijken wat de vereisten zijn om naar dat land te gaan. Met bovenstaande link kun je dat voor elke vakantiebestemming bekijken.

Lees hier alle antwoorden op vragen over de CoranaCheck-app, het vaccinatie- of testbewijs, hoe je die gebruikt en hoe het werkt in het buitenland

Heb je nog tips, aanvullingen of correcties? Dan horen we die graag in de reacties hieronder!

Reacties

Werkt ook met firefox.Bij "geen contact met server" app verwijderen en voor android opnieuw installeren vanuit playstore.

Het vervelende aan deze app is, dat voor de QR-code Chrome geïnstalleerd moet zijn. Dus als je Google's Chrome uit privacy overwegingen hebt uitgeschakeld, dan werkt de app dus niet. Aan de ene kant wil de overheid de tech-giganten aanpakken en aan de andere kant dwingt diezelfde overheid je om Chrome te installeren. Je krijgt zonder Chrome steeds de melding dat de server niet bereikbaar is en je het later nog een keer moet proberen. Vorig jaar bij de zomerbieb app liep je al tegen hetzelfde aan. Wat ik begrijp is dat de Overheid een veiligheids protocol gebruikt dat is ontwikkeld door Google en dat is dan ingesloten in de Chrome browser app.

afbeelding van redactie

Je hebt een Android toestel neem ik aan? Op iOS werkt het wel zonder Chrome.

ideaal deze app heb voor de allerzekerheid wel mijn gele boekje ook afgestempeld

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ooste_rijk