Je kunt Edge nu verwijderen uit Windows 10 en 11 (dankzij de EU)

Vanaf vandaag is het mogelijk om web browser Microsoft Edge te verwijderen uit Windows 10 en 11. In de EU is dit sinds 6 maart 2024 verplicht, vanwege de nieuwe anti-monopolie-wet Digital Markets Act.

Waarschijnlijk moet je wel in Instellingen | Windows Update de 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn'-knop ingeschakeld hebben, anders krijg je deze mogelijkheid later. Wij laten zien hoe je Microsoft Edge kunt verwijderen uit Windows 10 en 11.

Verwijder Microsoft Edge uit Windows 10

1. Ga naar Instellingen | Apps | Apps en onderdelen en zoek Microsoft Edge op
2. Klik op Microsoft Edge en kies Verwijderen

Microsoft Edge wordt nu verwijderd uit Windows 10. Mocht je spijt hebben dan kun je Edge altijd weer opnieuw installeren. Edge Update en Edge WebView2 Runtime kun je niet verwijderen.

Verwijder Microsoft Edge uit Windows 11

1. Ga naar Instellingen | Apps | Geïnstalleerde apps en zoek Microsoft Edge op
2. Klik op de drie puntjes bij Microsoft Edge en kies Verwijderen


 
Microsoft Edge wordt nu verwijderd uit Windows 11. Edge Update en Edge WebView2 Runtime kun je niet verwijderen.

Microsoft waarschuwt dat apps en widgets die afhankelijk zijn van Edge niet meer beschikbaar zijn.

Windows zoeken en de nieuws- en weer-widgets op de taakbalk werken nu niet meer. Daarvoor zul je een andere feed provider voor de widgets en search provider voor Windows zoeken moeten installeren vanuit de Microsoft Store, maar dat is voorlopig nog niet mogelijk. Hopelijk kun je daar binnenkort diensten van derde partijen zoals Google of DuckDuckGo voor instellen.

Standaard browser toch niet direct gerespecteerd door Microsoft

Het hoopgevende bericht vorig jaar dat Microsoft eindelijk je standaard browser zal respecteren in Windows zoeken, start en widgets (en niet Edge zou openen) is helaas niet waar gebleken. Vermoedelijk omdat Edge niet als 'poortwachter' is aangewezen door de EU en daarom niet onder de DMA valt heeft Microsoft deze wijziging weer teruggedraaid.

Je kunt Edge verwijderen uit Windows, maar om in Windows zoeken en de widget in de taakbalk gebruik te maken van een andere zoekmachine of browser zal een derde partij (zoals bijvoorbeeld Google of DuckDuckGo) eigen Feed providers en Windows search providers moeten maken en die aanbieden via Microsoft Store. Onduidelijk is of en wanneer derde partijen deze providers zullen maken. Je standaard browser wordt toch niet direct gerespecteerd door Microsoft...

-> Wel kun je het gratis programmaatje MSEdgeRedirect gebruiken om je favoriete browser en zoekmachine te laten openen vanuit start, zoeken en widgets in Windows

In de reacties horen we graag of jij Microsoft Edge ook al kunt verwijderen uit Windows 10 of 11 en of je dat ook gaat doen!

Reacties

Sinds de mei-update is het weer raak: Iedere keer als ik Windows 11 opstart wordt automatisch zonder toestemming van de gebruiker Microsoft Edge geïnstalleerd. Zucht......

ik verwijder edge elke keer met geek maar komt elke keer terug. ook kan ik 'm niet verwijderen bij mijn apps, heb, bij de 3 puntjes, alleen de keuze: geavanceerde opties.

Er zijn websites die alleen met Edge goed werken en niet met Chrome of Opera. Dus Edge mag van mij niet weg. En als je het niet gebruikt heb je er toch geen last van?

afbeelding van redactie

@Leo
Heb je een voorbeeld van die websites? Op zich is Edge gebaseerd op Chromium, net als Chrome en Opera, dus het *zou* vergelijkbaar moeten werken.

Ik heb er wel last van, de updatetool is 474 mb!! Weg met die rommel, maar helaas kan ik dat blijkbaar niet de-installeren...

Wat een moeilijk gedoe, installeer de gratis versie van Revo Uninstaller en je kunt werkelijk alles wat je wilt verwijderen.

Wat een goede tip, bedankt!

Met Revo kan je inderdaad bijna alles verwijderen, maar je kan in dit geval dus niet voorkomen dat Microsoft Edge weer wordt geïnstalleerd, waarna je het weer handmatig moet verwijderen.

afbeelding van Léon

Misschien is het dankzij de Edge Blocker, maar ik heb deze vervelende browser in de afgelopen drie jaren (schat ik) slechts één keer zien terugkeren.

Heb zojuist nieuwste update van W10 geïnstalleerd. Maar optie verwijderen bij MS Edge was nog steeds niet actief. Dus kan het nog steeds niet verwijderen!

afbeelding van redactie

Heb je wel onder Instellingen | Windows Update de 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn'-knop ingeschakeld? Anders krijg je niet de nieuwste updates en heb je deze optie nog niet.

De 'Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn'-knop heb ik ingeschakeld maar de optie om te verwijderen heb ik ook nog niet. Ik heb windows11 pro gisteren opnieuw geïnstalleerd. Op zich geen ramp, ik wacht wel op de reguliere update. Maar raar is het wel.

MSEredirect geïnstalleerd:Wat betreft Windows zoek lijkt het ok, echter voor Weerbericht\Emois blijft systeem vra\gen naar installatie van Edge! Is daarvoor nog oplossing?

Ik gebruik firefox voor belangrijke zaken, Chrome om uitgebreid te kunnen zoeken, Edge voor de nieuws en interresses en gratissoftware bekijk ik overal...Geschiedenis wis ik altijd en ik draai privazer regelmatig.Overal draaien er extensies mee voor de privacy te verbeteren.

afbeelding van Satif42

"Microsoft heeft toch zijn eigen draai gegeven aan de EU-verplichtingen. Je kunt Edge verwijderen uit Windows, maar om in Windows zoeken en de widget in de taakbalk gebruik te maken van een andere zoekmachine of browser zal een derde partij (zoals bijvoorbeeld Google of DuckDuckGo) eigen Feed providers en Windows search providers moeten maken en die aanbieden via Microsoft Store. Onduidelijk is of en wanneer derde partijen deze providers zullen maken. Je standaard browser wordt toch niet direct gerespecteerd door Microsoft...''

Voor zover ik weet, mag dit niet van de EU en zal er dan ook ingegrepen worden. Als Microsoft hiermee wegkomt, zal dit een goede reden voor bijvoorbeeld google zijn, hetzelfde te doen. 

Satif

afbeelding van redactie

Het was eerst wel de bedoeling voor Windows 11, zo blijkt ook uit release notes van Microsoft voor Insider Builds:

'In the European Economic Area (EEA), Windows system components use the default browser to open links.'

https://blogs.windows.com...

Maar vermoedelijk omdat de EU Edge uiteindelijk niet aanwees als 'poortwachter' (want te klein marktaandeel) heeft Microsoft die wijziging weer snel teruggedraaid:
https://tweakers.net/nieu...

Het is erg jammer. Maar met MSEdgeRedirect kan het wel gelukkig.

Edge update en webview kan verwijderd worden via het register.

Ik heb Edge zo pas verwijderd. Ik gebruik het niet omdat ze alle data bijhouden. ik gebruik Firefox en als zoekmachine Duckduckgo. Niets wordt bijgehouden. daarnaast gebruik ik de browser brave ook ( houdt ook niets bij) en gebruik als zoekprogramma "Quand" die ook niets, maar dan ook niet van data onthoud.

En nochtans zijn die steenrijk !

Sorry, typfoutje;
Qwant

Jaren lang geweeklaag over Microsofts Edge, en nu je hem kunt verwijderen wil niemand hem meer kwijt, raarr! Het doet mij denken aan een ex medewerker, die constant aan het huilebalken was omdat zijn werkbroek niet prettig droeg, echter toen hem de vraag werd gesteld door het opperhoofd van het bedrijf aldaar hoe die broek zat antwoordde hij, die broek zit een partij lekker, heerlijk! werkelijk geweldig. Ik wil er nog een.

De Europese Unie zou er beter aan doen zich met nuttige dingen bezig te houden.
Bijvoorbeeld Samsung dwingen veiligheidsupdates voor de smartphone veel sneller beschikbaar te stellen. En anders Samsung dreigen de toegang tot de van de Europese markt te ontzeggen.
Dat zal de lakse Koreanen leren.

Op de EU hoef je echt niet te rekenen. Ik heb onlangs geprobeerd om geprogrammeerde veroudering op de agenda te zetten, iets wat ze 7 jaar geleden al zouden doen. Mijn Nokia telefoon is in een paar maanden tijd van een prima werkend naar een kreupel apparaat gegaan en de batterij trekt het niet langer dan 24 uur. Maar de EU doet helemaal niks. Miljoenen inwoners Kampen met deze oplichting, maar het zal ze daar in Brussel een zorg zijn!

Ik zie op Gratissoftware.nl dat vanaf nu Microsoft Edge te verwijderen is. Daardoor moeten wel eerst de laatste updates op je computer staan. Als ik die wil downloaden krijg ik het bericht: ‘Er zijn problemen bij de installatie van de updates, maar we proberen de installatie later opnieuw uit te voeren. Als u dit bericht dan weer ontvangt en meer informatie wilt zoeken via internet of ondersteuning wilt, komt het volgende wellicht van pas: (0x80070643)’. Is dat een ‘bewuste’ methode van Microsoft om te verhinderen dat Edge massaal wordt verwijderd? Mij is het niet gelukt om deze voor mij nutteloze browser te verwijderen. Graag hulp bij het verwijderen van Edge!

Deze fout wordt aangegeven bij de winRE update Kbxxx441. Ik geloof niet dat deze iets te maken heeft met de Edge Verwijder update, maar ik ben ook wel benieuwd.

Nee je moet wel een legale Windows 10 hebben

Gebruik Edge regelmatig op PC en telefoon dus waarom verwijderen?

Absoluut geen privacy. alles, maar dan ook alles wordt bijgehouden. 0% privacy, nog slechter dan de Chinezen.

Voor mij niets anders dan Edge. Lekker snel, scrolt goed.

Ik gebruik Edge terug, want Brave werk niet heel goed met somige websites, Firefox is traag,Chrome moet er niets van weten,En al de rest zijn Forks
Ik ga het zeker niet verwijderen

Nog nooit problemen gehad met Brave, noch met Firefox. Bij mij zijn beide erg snel en nog nooit problemen gehad dat een site niet opent in Brave. Ik denk dat het ook afhangt van 1e uw PC, ten tweede de snelheid van uw internetverbinding. Het ligt niet altijd aan het programma alleen.

ik heb zorin xfce op mijn pc en zelfs daar werk ik met edge , fire fox mijn tweede keus

Heel soms is er een site die niet in Firefox opent. Daar heb ik addon voor 'Open in MS Edge'
Daarom laat ik het geval maar staan.

Ik heb altijd gewijgerd om Edge te gebruiken en gebruik als browser firefox en Brave. nog nooit een probleem gehad dat een site niet opende in firefox of Brave. ik gebruik zelfs google niet meer als zoekmachine maar quant. quant bewaart niets en zend niets door.

Op het moment nog niet mogelijk hier,wacht dus effe af(win11 home)

afbeelding van PatjeRedfan

Ik gebruik edge als standaard browser, verbruikt het minst geheugen tegenover Chrome.

Ik laat Edge gewoon staan omdat ik heel af en toe problemen heb met een website op Google Chrome en dan kan testen of dat probleem bij Edge ook bestaat. Wel blijven updaten natuurlijk.

 Laat hem lekker ztten, dan gebruik je  hem   toch  niet? Waarom  zou  je  hem  verwijderen? Kan hem  inderdaad  verwijderen bij  apps.

Dick Westerman

Ik zie niet in waarom ik Edge zou willen verwijderen.
Er is niets mis met deze browser, die ik alleen gebruik voor serieuze zaken zoals internetbankieren etc. Surfen doe ik met de browser Opera met VPN en AdBlocker ingeschakeld.

Ik heb Edge kunnen verwijderen maar niet Edge update en Webview

afbeelding van redactie

Klopt, dat hebben we nu toegevoegd aan het artikel.

Er wordt in het artikel heel duidelijk vermeld dat deze laatste 2 die U noemt ook inderdaad niet verwijderbaar zijn.

manueel verwijderen via het register. Regedit en dan in vak zoeken invullen edge update en ok drukken. komt dan op de registerregel uit en dan manueel verwijderen

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oo_tenrijk