Kunstmatige intelligentie (AI) is overal: wat kun je ermee en hoe kun je het al gratis gebruiken?

De hype begon eind 2022 met ChatGPT: generatieve kunstmatige intelligentie (AI) die al chattend je vragen beantwoordt. De slimme chatbot ChatGPT wordt ontwikkeld door OpenAI - waar onder andere Microsoft onlangs tien miljard dollar in geïnvesteerd heeft. ChatGPT wordt in steeds meer software toegepast. En ook andere kunstmatig intelligente (AI) chatbots worden nu snel ontwikkeld door onder meer Google.

Wij laten zien wat je kunt met chatbots als ChatGPT en vergelijkbare generatieve Artificiële Intelligentie (dat wil zeggen: AI die zelf hele teksten en afbeeldingen kan maken). En wij geven tips over hoe, waarvoor en met welke software je deze kunstmatige intelligente chatbots gratis kunt gebruiken.

1. Wat kun je met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT?

De slimme chatbot ChatGPT kan menselijke taal begrijpen en moet in principe een menselijke conversatie kunnen nadoen als je ermee chat, maar het kan veel meer, zoals:

  • computerprogramma's schrijven
  • muziek componeren
  • verhalen, gedichten, liedjes en essays schrijven
  • vragen beantwoorden op allerlei gebieden
  • webpagina's samenvatten
  • teksten vertalen

De teksten en antwoorden van ChatGPT zijn vaak behoorlijk goed en de vrees bestaat al dat scholieren en studenten werkstukken zullen laten schrijven door ChatGPT en dat er hele websites mee gemaakt zullen gaan worden. Ook het vertalen van stukken tekst lijkt ChatGPT heel goed af te gaan. Worden vertalers brodeloos? Toch is ook een waarschuwing op zijn plaats want de feiten die ChatGPT presenteert kloppen niet altijd en OpenAI, de maker van ChatGPT, zegt ook zelf dat het systeem soms gaat 'hallucineren' en zelf dingen verzint. Controleer dus altijd de teksten die door ChatGPT gemaakt zijn.

ChatGPT werkt op basis van een taalmodel dat intensieve training heeft gehad. Door middel van machine learning is het getraind met honderdduizenden teksten. Het kan dan ook veel meer dan de toch wat simpelere digitale/virtuele assistenten als Google Assistent, Amazons Alexa en Siri van Apple (maar deze zullen ongetwijfeld ook steeds meer gebruik gaan maken van dit soort technieken).

2. Welke bedrijven zijn bezig met kunstmatig intelligente (AI) chatbots?

ChatGPT - waar alles mee begon - van het bedrijf OpenAI was eind vorig jaar als eerste gratis te gebruiken. Toen het (te) populair werd moest je een abonnement nemen, maar sinds kort is er ook weer een gratis variant die werkt met een ouder model van ChatGPT en die naar gelang de drukte beschikbaar is op de website.

Naast slimme Chatbot ChatGPT heeft OpenAI ook DALL-E ontwikkeld: een AI systeem dat afbeeldingen kan creëren. Je geeft een omschrijving en DALL-E genereert een afbeelding voor je. Je kunt DALL-E ook vragen om een bepaalde stijl te gebruiken.

Microsoft en Google springen ook op de AI-trein

Maar ook de techgiganten springen op de AI-trein. Zoals gezegd heeft Microsoft flink geld gestoken in OpenAI. En de softwaregigant introduceerde deze maand als eerste kunstmatige intelligentie op basis van ChatGPT in zijn applicaties. Microsoft Edge is nu uitgerust met een Bing Chat functie (en knop) waarmee je vragen kunt stellen en zoeken met behulp van ChatGPT. Het is de bedoeling dat ChatGPT ook geïntegreerd gaat worden in cloudplatform Azure van Microsoft en in Office-programma's zoals Word en Excel. Update: In november 2023 zit Copilot (Microsofts ChatGPT implementatie) in Microsoft Edge, Microsoft Office en Windows 11 (in de VS). Windows 10 krijgt Copilot ook.

In september 2023 heeft Microsoft AI assistent Copilot als hulpje voor heel Windows 11 geïntroduceerd. Copilot werkt vanuit de zijbalk (maar is voorlopig officieel nog niet in de EU te gebruiken, behalve met een trucje).

Ook andere bedrijven zijn bezig met AI als hulpmiddel voor software. Zoekgigant Google kwam vlak na Microsoft met de aankondiging dat het zijn eigen AI ontwikkelt onder de naam Google Bard. Chatten met Google Bard in Europa was vanaf 13 juli 2023 mogelijk. Op 8 februari 2024 is Google Bard omgedoopt tot Gemini.

En steeds meer software biedt inmiddels aan om AI tools te gebruiken. Vaak gebruikmakend van ChatGPT. Zo heeft web browser Opera in versie 97 AI Prompts geïntroduceerd, dat gebruik maakt van je ChatGPT account. En chatprogramma SnapChat komt ook met zijn eigen op ChatGPT gebaseerde MyAI.

Kunstmatige intelligentie in software (en dan bedoelen we AI gebruikmakend van intensief getrainde, complexe taalmodellen) zal vanaf nu waarschijnlijk in een stroomversnelling komen.

3. Overzicht van kunstmatige intelligentie (AI) die je gratis kunt proberen

Software AI   Hoe gebruiken?
       
ChatGPT website
(OpenAI)
ChatGPT   Registreer gratis en login op de website om te chatten met ChatGPT
Op de ChatGPT website kun je chatten met de slimme chatbot, vragen stellen en teksten laten schrijven.
 
DALL-E website
(OpenAI)
DALL-E   Login op DALL-E website met ChatGPT account
Op de DALL-E website kun je omschrijvingen geven waarmee het AI-systeem afbeeldingen genereert.
       
Microsoft Edge - Bing Chat AI ChatGPT   Vanaf Microsoft Edge 111 is de Bing Chat AI knop groot aanwezig in de werkbalk
Update november 2023:
Bing Chat is inmiddels hernoemd naar Copilot in Microsoft Edge
In Microsoft Edge kun je chatten met Bing Chat/Copilot om vragen te stellen, het web te doorzoeken en meer.
 
Copilot - Windows 11 ChatGPT   Je kunt Copilot voor Windows 11 al gebruiken in Nederland met deze truc
Microsoft heeft in september 2023 in Windows 11 22H2 AI assistent Copilot geïntroduceerd. Nog niet in de EU, maar met een trucje wel... Ook Windows 10 zal Copilot krijgen.
       
Opera - AI Prompts ChatGPT   In Opera 97 kun je AI Prompts aanzetten en ChatGPT gebruiken
In Opera kun je op de AI Prompts knop klikken om webpagina's samen te vatten, gerelateerde inhoud te vinden een meme te creëren en meer. In de zijbalk kun je gewoon ChatGPT gebruiken.
       
Gemini (voorheen Google Bard) Gemini   Google Bard is vanaf juli 2023 ook in Nederland uit te proberen. Vanaf 8 februari 2024 heet Bard Gemini
Gemini kun je ook vragen stellen, zoekopdrachten geven en teksten laten genereren.
 
Mozilla AI     Mozilla AI moet nog ontwikkeld worden
Ook Mozilla (producent Firefox en Thunderbird) heeft aangekondigd een betrouwbaar, onafhankelijk open source AI platform te willen ontwikkelen. Wanneer een eerste resultaat zichtbaar zal zijn in niet bekend.
       

4. Voorbeeld van ChatGPT

Hieronder geven we een voorbeeld van de kwaliteit van ChatGPT. We vroegen ChatGPT om een tekst te schrijven over AI als ChatGPT en Google Bard (nu Gemini geheten). Dit was het resultaat (klik voor groter):

En ChatGPT kan ook Nederlands:


Reacties

afbeelding van WriTer

Bij de DALL-E website moet je al direct je kredietkaart bovenhalen om credits te kopen, anders kun je er niets mee.

ChatGPT daarentegen werkt zeer goed en is gratis.

"Wandelen is het beste medicijn"

afbeelding van redactie

Gek, bij ons is dat niet zo. We kunnen gewoon inloggen en gratis een afbeelding laten maken met DALL-E.

Het zal ook zeker worden gebruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen om je te kunnen bestoken met nog meer reclames. Persoonlijk blijf ik liever mijn eigen hersens gebruiken en Bing chat is nu gelukkig te verbergen. Zowiezo wordt Microsoft de laatste tijd bijzonder opdringerig, wil ook graag je standaard instellingen voor je aanpassen als je een andere zoekmachine gebruikt zodat je niks meer ziet van de eveneens bijzonder opdringerige meldingen van Rewards.

Signup niet mogelijk melding bij ChatGPT.

afbeelding van redactie

Dan kun je in Microsoft Edge 111 Bing Chatten met ChatGPT gebruiken. Momenteel is registreren wel meer mogelijk trouwens.

Bing Chat gebruik ik nu een paar dagen zeer leuk, en interessant.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
s_anje