Wat is nieuw (en wat is verdwenen) in Windows 11?

Windows 11 is uitgekomen op 5 oktober 2021. Ten opzichte van voorganger Windows 10 heeft Microsofts nieuwe besturingssysteem veel vernieuwing. Visueel maar ook wat betreft functionaliteit.

Vernieuwingen in Windows 11

De interface van Windows 11 is behoorlijk vernieuwd. Zo is het Windows-logo nu een vierkante vlag, is er een nieuwe achtergrond en zijn het Startmenu en de taakbalk gecentreerd. Ook zijn iconen vernieuwd, hoeken van vensters en meldingen afgerond en zijn de live tegels verdwenen. Startmenu, zoeken en meldingen zijn nu zwevende vensters geworden. Veel wijzigingen kun je trouwens wel weer terugveranderen via de Instellingen (zo kun je bijvoorbeeld Start en de taakbalk weer links plaatsen).

In Windows 11 worden veel vernieuwingen geïntroduceerd. Wij bespreken een aantal opvallende wijzigingen. Klik op de afbeeldingen voor een grotere weergave.

 • Widgets komen terug naar Windows 11 (na weggeweest te zijn in Windows 10). Er zijn bijvoorbeeld widgets met agenda, foto's, weer, sport en nieuws. Behalve widgets van Microsoft kun je gelukkig ook widgets van derde partijen toevoegen. De Nieuws- en weerbalk die net in Windows 10 is geïntroduceerd verdwijnt dus weer in Windows 11.

 • Er is een nieuwe overzichtelijkere Instellingen app. De instellingen staan nu op een rijtje onder elkaar en je kunt makkelijk zoeken in alle opties.

 • Er zijn nieuwe mogelijkheden om meerdere vensters snel te rangschikken met 'snap lay-outs'. Als je je muis over de maximaliseer-knop beweegt kun je kiezen uit verschillende plekken om vensters neer te zetten en te rangordenen. Je kunt kiezen uit twee, drie of vier vensters in verschillende constellaties (zie de afbeelding).

 • Windows Verkenner heeft nieuwe icoontjes en een nieuwe lay-out.
 • Windows 11 is sneller en zuiniger, zo beweert Microsoft.
 • Microsoft Teams is direct geïntegreerd in Windows 11 en zetelt standaard in de taakbalk. Skype is verdwenen en wordt niet meer standaard meegeleverd.

 • Er is een nieuwe Microsoft Store met veel meer mogelijkheden voor ontwikkelaars om hun software te plaatsen. Zo kunnen ook traditionele Win32 desktop applicaties via de Store verspreid worden in plaats van alleen Univeral Windows Platform (UWP) apps. Als het goed is komt er dus veel meer software beschikbaar via de Microsoft Store.
 • Android apps zijn te gebruiken in Windows 11. Je kunt ze downloaden via de Microsoft Store. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Amazon Appstore. Deze functie komt pas later beschikbaar voor Windows 11 en nog niet bij de introductie op 5 oktober.

Onderdelen en software die zijn verdwenen uit Windows 11

De volgende componenten zul je niet meer standaard terugvinden in Windows 11:

 • Internet Explorer (indien nodig kun je de IE mode in Microsoft Edge gebruiken)
 • Skype
 • OneNote
 • Paint 3D
 • Cortana
 • Nieuws- en weerbalk (is getransformeerd in Widgets)
 • Tablet modus
 • Tijdlijn
 • Live tegels in Start

Wat vind jij de beste, handigste nieuwe functies in Windows 11? Laat het weten in de reacties!

Reacties

"Onderdelen en software die zijn verdwenen uit Windows 11 > Tablet modus" ik heb een 2-in-1 laptop met touch screen (zo een die je dubbel kan vouwen) en daar kan windows 11 dus niet tegen en loopt vast. Ja, ik heb het geprobeerd en ben zo snel mogelijk terug gegaan naar windows 10.

Ik heb vanmorgen de update gedaan naar Windows 11. Liep al direct tegen een probleem met WordPress aan. Heb heel snel terug gedowngraded naar Windows 10.

Om een andere start menu zoals Windows 7 en 10 en ook de taskbar terug zoals vroeger (maar zonder quick start) raad ik u aan Stardock Start11.
Ik heb het en is prima, taskbar is kleiner ,startnmenu is better, explore blijf zoals het is voor Win11
en kost amper 5 euro

Ik had Openshell geprobeerd , maar windows start trager en sommige Apps start gewoon niet

Open shell werkt prima, ook met Windows 11

https://open-shell.github... En geheel gratis en in tich talen!!!

Windows 11 is sneller en zuiniger, zo beweert Microsoft.

Nou..nee dus..

Lees maar eens op tweakers artikel waar ze op zelfde -redelijke nwe- pc en laptop zowel 10 als 11 hebben getest:
https://tweakers.net/revi...

In de conclusie daar oa ;
De prestaties van Windows 11 zijn door de bank genomen niet zo heel anders dan die van Windows 10.
Hoewel we op de desktop hier en daar een uitschieter hebben gezien, komen we gemiddeld nooit op een winst of verlies van meer dan twee procent uit.

Windows 11 vandaag geïnstalleerd ; loopt prima , juist Skype zelf moeten installeren .
het is prachtig systeem , een stuk warmer dan Win 10 , mooi afgewerkt .
trekt beetje op Win 7 .

ik zou ook heel graag de nieuwe windows11 in het nederlands willen hebben maar de pczegt dat het niet kan kunnen jullie dat voor mij installeren van harte dank kurt

Waardeloos

Lijkt wel goed. Vooral dat er ook onderdelen verdwijnen die men praktisch niet of nooit heeft gebruikt.

jij zegt "Vooral dat er ook onderdelen verdwijnen die MEN praktisch niet of nooit heeft gebruikt." jij denkt dat JIJ weet wat MEN wel of niet gebruikt. iemand anders kan deze verdwenen onderdelen wel nodig hebben. dus spreek niet voor anderen.
wat je had moeten zeggen is : Lijkt wel goed. Vooral dat er ook onderdelen verdwijnen die ik praktisch niet of nooit heb gebruikt.

Wat er ook is verdwenen is de ondersteuning voor processors. Het is het enige onderdeel waarop de upgrade naar 11 niet werkt. In vorige upgrades, van 7, 8.1 naar 10, waren alle processors eigenlijk in staat om met 10 om te gaan. Dit is voor het eerst, denk ik, dat Microsoft op de man, eh processor, speelt en nogal wat moderne processors buiten spel zet. Bij de vroege aankondiging van Windows 11 werd door een vertegenwoordiger van Microsoft nog gesteld dat alleen wanneer meerdere onderdelen niet compatibel bleken de installatie onmogelijk zou zijn. Maar toch is nu ook wanneer er een onderdeel van de systeemvereisten lijst niet bruikbaar lijkt, de upgrade niet mogelijk is. Terwijl de ruimere omschrijving van processor eigenlijk heel eng blijkt te zijn en vele processors, zoals hiervoor aangegeven, uitsluit. Da's jammer.

Reageer

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oos_enrijk