Flash is dood - in 2020 - gebruik jij de plugin nog?

Adobe heeft gisteravond een aankondiging gedaan die er al jaren zat aan te komen: plugin Flash gaat verdwijnen. Vanaf eind 2020 biedt Adobe geen updates meer aan voor Flash. De ooit zo populaire browser plugin - vroeger nodig om filmpjes, animaties, spelletjes en meer op websites mogelijk te maken - is dan End Of Life (EOL).

Flash bestaat al sinds 1996 en heeft het jarenlang makkelijk gemaakt om filmpjes en animaties op websites te zetten. De nadelen van Flash wogen echter steeds zwaarder. De plugin gebruikt veel processorkracht en was als energieslurper daardoor niet heel geschikt voor mobiele apparaten met een batterij/accu. Voormalig Apple-baas Steve Jobs stond Flash nooit toe op iPhones en iPads (lees zijn uitleg uit 2010) en vanaf 2012 was er ook geen Flash-variant voor Android-toestellen meer.

Verder is Flash notoir onveilig, elke maand worden tientallen lekken dichtgeplakt en regelmatig worden zero-day lekken al uitgebuit door internet criminelen zonder dat er een update beschikbaar is. Flash is ook onstabiel en traag en zorgt daardoor voor veel crashes in Chrome, Firefox, Edge, Internet Explorer, Safari en Opera. Veel browsers hebben inmiddels de Flash-plugin standaard uitgeschakeld: je moet klikken op Flash-inhoud op websites om deze te activeren.

Al deze nadelen van Flash bestonden natuurlijk al jarenlang, maar de grootste verandering is dat er inmiddels een volwassen alternatief voorhanden is: HTML5. HTML5 biedt dezelfde functionaliteit als Flash en is veiliger, stabieler, zuiniger, open source én standaard geïntegreerd in alle browsers. Het installeren van een aparte plugin is dus niet meer nodig.

Browsers schakelen Flash uit, Adobe faseert de plugin uit en steeds minder websites maken gebruik van Flash-inhoud. Enkele jaren terug bezocht 80% van de Chrome-gebruikers elke dag Flash-websites, nu nog maar 17%. Steeds minder websites gebruiken dus Flash, grote sites als YouTube schakelen meer en meer over op HTML5. Het percentage pc gebruikers met Flash geïnstalleerd wordt niet echt meer bijgehouden, maar in 2011 was dat nog 99%. Hoeveel zou dat in 2017 nog zijn - nu de plugin steeds minder noodzakelijk is?

In Chrome en Internet Explorer en Edge voor Windows 8.1/10 zit Flash standaard geïnstalleerd, dus daar kun je niet kiezen, maar voor Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer op Windows 7 kun je zelf kiezen of je de plugin installeert of verwijdert.

Onze vraag is:
Heb jij Flash eigenlijk nog geïnstalleerd in je browsers?

En in de reacties horen we graag over je ervaringen met en/of zonder Flash door de jaren heen!

Reacties

Eigenlijk is het zo, dat niet ik, maar diverse sites nog steeds flash gebruiken. Daarom kan ik/moet ik deze plugin wel installeren/aanzetten, omdat anders bepaalde functies op sites niet gebruikt kunnen worden. Kortom, het is geen bewuste keuze van de consument, maar van de ontwikkelaar/eigenaar van site. En ik moet dan noodgedwongen volgen.

Uiteraard gebruik ik dit, gaat (nog) niet anders.r

In IE op windows 7 is er geen volledige ondersteuning voor html5... (en zal er ook niet komen)

Heb voor oa wat web sdr radios keuze tot ; of in Firefox oid met html5 of in IE met flash... dus gebruik het nog steeds...

rtlnieuws.nl gebruikt nog steeds Flash en is dus hopeloos verouderd...en dat voor een nieuwssite! Dus dan maar geen filmpjes aldaar.

Ja, nog altijd onmisbaar op een site die ik zeer regelmatig raadpleeg. Helaas kan ik deze optie niet aanvinken om te stemmen. Dus maar niet gestemd.

Flash is allang dood. Alles is tegenwoordig HTML5.

Helaas voor een paar sites nog noodzakelijk, de Portugese Ipma (KMNI) gebruikt het nog. Hopelijk geeft deze aankondiging net het schopje om ervan af te stappen.
Maar van de andere kant,ze kunnen nog 2 jaar zo door :-)

Hier is flash ingebouwd in Internet Explorer en wordt via Microsoft geupdated

maar voor Firefox, Opera, Safari en Internet Explorer staat hierboven

afbeelding van redactie

Klopt. Tekst en keuzes zijn nu bijgewerkt.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit_rusland