Tip: Controleer of je mailadres en wachtwoorden van je accounts ooit gestolen zijn, verander ze en stel twee-staps authenticatie in!

Deze week kwam in het nieuws dat een hackergroep Apple probeert af te persen door te dreigen om iCloud-accounts (en bijbehorende iPhones en iPads) te wissen waarvan ze de gebruikersnamen/e-mail-adressen en wachtwoorden zeggen te hebben ontvreemd. Apple stelt dat zijn eigen servers niet gehackt zijn en dat de gegevens daar in ieder geval niet gestolen zijn.

Maar helaas kunnen gebruikersnamen en wachtwoorden wel uit eerdere hacks van andere bedrijven - zoals Yahoo, Twitter, DropBox en meer - zijn gekomen. En aangezien veel mensen mail-adressen en wachtwoorden hergebruiken voor meerdere online accounts die ze hebben bestaat dan toch het gevaar dat internet criminelen deze accounts weten te kapen.

Als jij dus ook dezelfde gebruikersnaam/mailadres en wachtwoord-combinatie gebruikt voor meerdere online accounts, dan is het raadzaam om te controleren of deze niet ooit zijn  buitgemaakt - en dus mogelijk gehackt kunnen worden.

Controleer of je mailadres/gebruikersnaam-wachtwoord-combinatie ooit gestolen kan zijn
Op de website HaveIBeenPwnd kun je je mailadres invoeren en kijken of deze ooit kan zijn buitgemaakt bij een hack van grote bedrijven als LinkedIn, Dropbox, Yahoo, Adobe en tientallen anderen. Als de site groen kleurt is er niks aan de hand, als de site rood wordt en 'Breaches' voor bepaalde accounts worden vermeld dan wordt het tijd voor actie.

Wat te doen als je mailadres en wachtwoord mogelijk zijn buitgemaakt?
1. Dan is het raadzaam om je wachtwoorden te wijzigen voor de betreffende diensten.

2. Als je dezelfde mailadres-wachtwoord-combinatie ook voor andere accounts hergebruikt, dan moet je de wachtwoorden voor die andere accounts ook wijzigen! (Omdat criminelen dus vaak deze gestolen gegevens uitproberen bij meerdere online accounts)

3. Stel waar mogelijk ook twee-stap-authenticatie, twee-factor-verificatie, of hoe het ook genoemd wordt, in voor je online accounts! Dit houdt in dat je niet alleen een wachtwoord nodig hebt om in te loggen, maar dat je een extra code per sms of op een vertrouwd apparaat krijgt als extra inlogbeveiliging. Zo kunnen hackers, ook al weten ze je wachtwoord, toch niet inloggen bij je account. Lees hier hoe je twee-staps-authenticatie instelt voor je Google, Microsoft, Apple, Dropbox, Facebook, Twitter, LinkedIn en andere accounts.

Lees hier hoe je je DigiD extra kunt beveiligen met sms controle of DigiD app

4. Als je van bepaalde accounts helemaal afwilt, ze wilt verwijderen, dan heeft de site JustDelete.me directe links naar de pagina's van tientallen online diensten, waar je je account kunt sluiten of verwijderen (maar doe dit alleen als je die dienst ook echt nooit meer wilt gebruiken!).

Kijk verder altijd uit voor phishing mails - valse e-mails van criminelen die vragen of je even je gebruikersnaam, wachtwoord en andere gegevens wilt invullen op een nep website (doe hier een test om te kijken of je phishing herkent), beveilig je pc met anti-virus en zorg dat je browsers, plugins en andere software up-to-date (zonder lekken dus) zijn.

In de reacties horen we graag of jouw accounts weleens gekaapt zijn en wat je doet ter beveiliging van je online accounts!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik ben gehackt en kan niet zelf niet meer bij mijn eigen gegevens omdat zij zelf gerommeld hebben met het wachtwoord. Kijk altijd uit op het internet en met emailaccounts, inloggegevens.

Mijn tip:
Je emailadres niet invullen. Ik heb het wel gedaan en sindsdien krijg ik naast de gebruikelijke spam allemaal vreemde spam met als afzender bv
egardable(hier staat mijn emailadres)@value21739.electionseat.us
en meer van dit soort ongein.
Mij een beetje te toevallig.

Ik ben niet blij. Ben blijkbaar in 2012 4 x betrokken geweest met mijn g-mail account bij malafide praktijken. Heb alles meteen veranderd.

Aanvulling..: zet ook nooit je werkelijke volledige naam, adres, Phone bnummer enzo in je email account van welke email dienst dan ook!

In approximately 2012, the Russian social media site known as VK was hacked and almost 100 million accounts were exposed. The data emerged in June 2016 where it was being sold via a dark market website and included names, phone numbers email addresses and plain text passwords.
En idd.. Hotmail account wat ik voor VK gebruikte geeft alarm.. maar eens ff ww veranderen. de overige 4 email accounts hier zijn schoon!

Geef dus al mijn email-adressen aan hun door; nergens staat dat die niet worden gedeeld met "derden".
Kan ik veel spam verwachten!?

Ik had bijna een jaar geleden al eens m'n E-mail al eens getest na het lezen van de getoonde site, geen last van extra spam.
http://www.rtlnieuws.nl/t...

Ziet er inderdaad wel "integer" uit, toch wacht ik nog even.

Al mijn Gmail accounts zijn jaren geleden binnengedrongen zonder mijn toestemming.
De outlook accounts nog geen probleem.

Mijn hotmail is niet goed, werd ooit gestolen van het avast forum ( werd eens gehacked geweest)

Ik heb 4 email adressen allemaal in orde.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oost_nrijk