Kijk of je mailadres & wachtwoord van accounts gestolen zijn

Dit artikel is bijgewerkt op 13 mei 2020

Hoe weet je of jouw mailadressen en wachtwoorden ooit gestolen zijn door hackers? Wij leggen uit hoe je dat kunt controleren en wat je dan moet doen.

Steeds vaker worden accounts gehackt (bijvoorbeeld je Facebook, Google, e-mail, Twitter, Microsoft of Dropbox account) zonder dat criminelen jouw pc hoeven binnen te dringen. Je wachtwoorden en gebruikersnamen/mailadressen zijn simpelweg ooit buitgemaakt door hackers die andere webdiensten of websites gekraakt hebben en daar databases vol met gegevens hebben gestolen.

Gevaar van hergebruik wachtwoorden

Aangezien veel mensen mail-adressen en wachtwoorden hergebruiken voor meerdere online accounts bestaat het gevaar dat internet criminelen deze andere accounts weten te kapen. Ze proberen namelijk - geheel geautomatiseerd - je gestolen mailadres en wachtwoord op tientallen websites en webdiensten uit - en als je je wachtwoorden hergebruikt dan is het altijd wel een keer raak en is je account gehackt. Kies dus altijd unieke wachtwoorden voor je online accounts!

Als jij dus ook dezelfde gebruikersnaam/mailadres en wachtwoord-combinatie hergebruikt voor meerdere online accounts, dan is het raadzaam om te controleren of deze niet ooit zijn  buitgemaakt - en dus mogelijk gehackt kunnen worden.

1. Controleer of je mailadres en wachtwoord-combinatie ooit gestolen is

A. HaveIBeenPwnd

Op de website HaveIBeenPwned kun je je mailadres invoeren en kijken of deze ooit kan zijn buitgemaakt bij een hack van grote bedrijven als LinkedIn, Dropbox, Yahoo, Adobe en tientallen anderen. Als de site groen kleurt is er niks aan de hand, als de site rood wordt en 'Breaches' voor bepaalde accounts worden vermeld dan wordt het tijd voor actie.

Ga naar HaveIBeenPwnd
 
B. Firefox Monitor

Een tweede site waar je kunt controleren of je mailadres en wachtwoord ooit is buitgemaakt is Firefox Monitor van Mozilla. De dienst zit ook ingebouwd in Firefox, maar je kunt met andere browsers ook gebruikmaken van de website.

Ga naar Firefox Monitor
 
2. Wat te doen als je mailadres en wachtwoord mogelijk zijn buitgemaakt?

3. Accounts opzeggen of helemaal verwijderen

Als je van bepaalde accounts helemaal afwilt, ze wilt verwijderen, dan heeft de site JustDelete.me directe links naar de pagina's van tientallen online diensten, waar je je account kunt sluiten of verwijderen (maar doe dit alleen als je die dienst ook echt nooit meer wilt gebruiken!).

4. Verdere maatregelen

Kijk verder altijd uit voor phishing mails - valse e-mails van criminelen die vragen of je even je gebruikersnaam, wachtwoord en andere gegevens wilt invullen op een nep website (doe hier een test om te kijken of je phishing herkent), beveilig je pc met anti-virus en zorg dat je browsers, plugins en andere software up-to-date (zonder lekken dus) zijn.

In de reacties horen we graag of jouw accounts weleens gekaapt zijn en wat je doet ter beveiliging van je online accounts!

Deel dit artikel: 

Reacties

Even je wachtwoorden en email adressen doorgeven op een site? Welke site dan ook, echt geen haar op mijn hoofd die daar aan denkt.

Misschien zit er wel een database achter die je gegevens opslaat..... Goed hoor.

IK zeg NIET doen

2 staps verificatie van Gmail is ook te hacken . Ik speek uit ervaring .
https://www.gratissoftwar...
Gmail adres nooit meer terug gekregen .

speek = spreek

Een aantal jaren geleden zijn zowel dropbox als Linkedinn gehackt. Daardoor lag mijn emailadres en bijbehorende wachtwoorden (ik had wel verschillende) op straat. Gevolg: een niet te stuiten hoeveelheid spam. Hier viel weinig tegen te doen. Uiteraard heb ik direct niet alleen mijn ww maar ook mijn emailadres gewijzigd. Alhoewel ik al 4 A4'tjes met geblokkeerde afzenders heb verzameld bleef de stroom spam maar aanhouden. Ik heb toen een aantal nieuwe emailadressen aangemaakt, 1 voor echt serieuze zaken zoals DiGiD en Mijn overheid c.a., 1 voor webwinkels, 1 voor het gewone dagelijkse mail verkeer en nog 2 gmail adressen. Ik heb er dik een half jaar over gedaan om iedereen, waarvan ik dat wilde, om te zetten naar mijn nieuwe adres(sen). Nadat ik gedurende twee maanden nog alleen maar spam op mijn gekaapt mailadres kreeg heb ik dat adres opgeheven. Resultaat: sindsdien NUL spam meer en mocht een adres weer gekaapt worden kieper ik dat zo weer weg. Verder maak ik , als het kan, geen accounts meer aan bij websites, die lijken mij niet zo waterdicht te zijn. Maar eigenlijk vind ik dat providers mee zouden moeten werken met het blokkeren van afzenders, dus niet alleen in de prullenmand plaatsen of in de spam-map maar niet meer doorsturen.

Ik ben gehackt en kan niet zelf niet meer bij mijn eigen gegevens omdat zij zelf gerommeld hebben met het wachtwoord. Kijk altijd uit op het internet en met emailaccounts, inloggegevens.

Mijn tip:
Je emailadres niet invullen. Ik heb het wel gedaan en sindsdien krijg ik naast de gebruikelijke spam allemaal vreemde spam met als afzender bv
egardable(hier staat mijn emailadres)@value21739.electionseat.us
en meer van dit soort ongein.
Mij een beetje te toevallig.

Ik ben niet blij. Ben blijkbaar in 2012 4 x betrokken geweest met mijn g-mail account bij malafide praktijken. Heb alles meteen veranderd.

Aanvulling..: zet ook nooit je werkelijke volledige naam, adres, Phone bnummer enzo in je email account van welke email dienst dan ook!

In approximately 2012, the Russian social media site known as VK was hacked and almost 100 million accounts were exposed. The data emerged in June 2016 where it was being sold via a dark market website and included names, phone numbers email addresses and plain text passwords.
En idd.. Hotmail account wat ik voor VK gebruikte geeft alarm.. maar eens ff ww veranderen. de overige 4 email accounts hier zijn schoon!

Geef dus al mijn email-adressen aan hun door; nergens staat dat die niet worden gedeeld met "derden".
Kan ik veel spam verwachten!?

Ik had bijna een jaar geleden al eens m'n E-mail al eens getest na het lezen van de getoonde site, geen last van extra spam.
http://www.rtlnieuws.nl/t...

Ziet er inderdaad wel "integer" uit, toch wacht ik nog even.

Al mijn Gmail accounts zijn jaren geleden binnengedrongen zonder mijn toestemming.
De outlook accounts nog geen probleem.

Mijn hotmail is niet goed, werd ooit gestolen van het avast forum ( werd eens gehacked geweest)

Ik heb 4 email adressen allemaal in orde.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenr_jk