Privacy (deel 6): Hoe kun je je DigiD, Google-diensten, Microsoft-accounts, e-mail, iCloud, Dropbox, Facebook, Twitter en LinkedIn beter beveiligen tegen hackers?

Dit artikel is bijgewerkt op 23 maart 2017

Regelmatig komt 'de cloud' in opspraak door de diefstal van privé-foto's en documenten of hacks van wachtwoorden. Zwakke, makkelijk te raden wachtwoorden en het niet gebruikmaken van twee-staps-verificatie of twee-staps-authenticatie zijn vaak de oorzaak van deze 'hacks'. De schuld ligt soms ook bij de beveiliging van de aanbieders van cloud-diensten die tekortschiet (Yahoo!), maar ligt vaak bij gebruikers zelf die hun - te makkelijke - wachtwoorden laten raden of in phishing mail trappen (en hun wachtwoorden invoeren op een valse website) en die geen twee-staps-authenticatie voor extra bescherming hebben ingeschakeld.

Hackers kunnen zo allerlei privé-materiaal buitmaken. De wijze les is: als je privé-documenten en -foto's online in de cloud opslaat, zorg dan wel dat je sterke wachtwoorden en goede beveiliging (twee-staps-verificatie) gebruikt! Wij leggen uit hoe je je privacy in de cloud kunt beschermen. En deze tips gelden natuurlijk ook voor je e-mail-, Facebook-, Twitter- en LinkedIn-accounts. En nog belangrijker: je DigiD!

1. Gebruik sterke wachtwoorden
Een hele oude, simpele en voor de hand liggende tip, maar wie gebruikt ook daadwerkelijk zulke wachtwoorden? Wissel hoofd- en kleine letters af, gebruik cijfers en andere tekens en gebruik niet één van de top 100 wachtwoorden (123456, abcdef, wachtwoord enzovoort...) of je geboortedatum of je woonplaats, want dan maak je het kwaadwillenden wel heel makkelijk!

2. Gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts!!!
Dit is een heel belangrijk advies! Als je hetzelfde e-mail-adres, dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites gebruikt dan is de kans veel groter dat je Google-, Facebook-, iCloud-, Microsoft- Twitter-, LinkedIn- of Dropbox-account gekraakt wordt. Als kwaadwillenden ergens je wachtwoord weten te stelen (bijvoorbeeld via malware, via phishing mail of via onbeveiligde wifi op vakantie) dan zullen ze dit in combinatie met je e-mail-adres vaak ook op andere sites uitproberen. Als je overal dezelfde wachtwoorden hebt dan kunnen ze al je accounts zo heel eenvoudig hacken. Gebruik dus - in ieder geval voor belangrijke accounts - altijd verschillende wachtwoorden!

3. Zet twee-staps-verificatie aan!
De beste manier om je online accounts te beveiligen is door twee-staps-verificatie of -authenticatie aan te zetten voor je accounts. Dit houdt in dat je voor het inloggen behalve je gebruikersnaam en wachtwoord ook nog een code nodig hebt die je per sms of anderszins op je mobiele telefoon ontvangt. Voor je pc of laptop thuis hoef je dit meestal maar een keer te doen omdat je ze dan als vertrouwd apparaat kunt aanmerken. Maar als je wilt inloggen vanaf een andere computer dan wordt om de extra code gevraagd die je via je telefoon krijgt toegezonden. Op deze wijze kunnen hackers - ook al hebben ze je wachtwoord - nog niet inloggen vanaf een andere pc.

Je kunt hier instructies vinden hoe je twee-staps verificatie of -authenticatie inschakelt voor:
- iCloud (Apple)
- Google
- Dropbox
- Facebook (aanmeldgoedkeuringen)
- Microsoft
- Twitter
- LinkedIn

> Lees hier hoe je extra controle via sms of DigiD app inschakelt ter bescherming van je DigiD

4. Trap niet in phishing mail
Regelmatig worden er valse mailtjes gestuurd die zogenaamd uit naam van je bank, credit card maatschappij, cloud provider enzovoort beweren dat er een probleem met je account is en of je even al je gegevens en wachtwoorden wilt invullen. Op deze wijze kunnen kwaadwillenden makkelijk al je gegevens stelen en inloggen op jouw accounts. Trap dus niet in dit soort mailtjes! De meeste instanties vragen dit soort zaken niet via mail. En controleer altijd heel goed het adres van de website waar je heen gestuurd wordt. Komt dit wel overeen met de betreffende instantie? Bij twijfel nooit doen!

5. Zorg voor een goede pc beveiling
Een laatste tip is natuurlijk om je computer goed te beveiligen, zodat wachtwoorden niet door malware buitgemaakt kunnen worden.

Hoe bescherm jij je privé materiaal in de cloud en je mail- en andere accounts? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

wat dacht je van banken ideal digid alles is lek en word opgeslagen.

Tot zaterdag had ik een Gmail account maar zonder G+ wat ik had opgezegt omdat ik er een bloedhekel aan had.Maar ik had wel een Gmail App om mijn Tel.Wat doet Google als iemand niks te maken wil hebben met G+, YouTube, etc?
Juist ze gingen moeilijk doen en eisten via mijn Tel een 2 Staps beveiliging.
Daar stak ik een stokje voor en wilde mijn account direct opheffen.
Pagina"s text doorgeworsteld maar ik kreeg mijn account niet weg.
Toen ging ik Googelen met als trefwoord "Hoe zeg ik mijn Gmail account op"
Ik deed dat 4 keer en ging terug naar Gmail,en direct ging ik naar mijn account om weer op te zeggen,en nu werkten ze mee.
Maar ik mocht ook zien wat ze opgeslagen hadden,ik viel bijna om van verbazing.

Ondanks dat ik mijn Contacten,Foto"s goed had afgeschermt,plus alles waar er op een SmarthPhone op draait het stond allemaal te lezen en ik kon het verwijderen.
Hoe komt Google aan data van Apple welke Apps ik gebruik, en nog veel meer.
Het kan niet anders dan dat die Gmail App +verificatie per sms alles wordt gestolen.
Vooral de Gmail App kon je nooit uitloggen.
En ik wist dat dit gevaarlijk was.

Google spioneert in alles wat los en vast zit en zie Google nu als Spyware.
Heb ik hun ook nog geschreven ook, maar goed ik heb alles gewist wat ze wisten.
Maar staan mijn gegevens nog in een Backup van hun?
Zeker weten denk ik.
De EU wil hen een torenhoge boete opleggen,wat mij betreft is die nooit hoog genoeg.
Slaap zacht gebruikers, terwijl wij (Google) jullie data stelen.
Criminelen zijn het.

Gast

wellicht is het gebruik van de meest beveiligde web browser Aviator aan te raden!

Voor het digitale tijdperk lagen privéfoto's desnoods achter slot en grendel in een kast. Om die te stelen moest je daadwerkelijk in een huis inbreken. Nu kunnen dieven alles stelen vanachter hun computer, zonder sporen achter te laten. En nog makkelijk te verspreiden ook. Dus wees wijs en zet zulke gevoelige privézaken niet in the cloud, maar bewaar ze veilig. Zie de andere reacties.

Hier komt mijn mening: Gebruik lekker ieder wachtwoord wat je wil gebruiken van minimaal 8 tekens en hou foto's met privémateriaal, zoals naaktfoto's, voor jezelf. Welk wachtwoord je ook gebruikt, of het nu héél zwak of juist héél sterk is, die idioten komen toch wel in je account. Daar kan je écht niets tegen doen.

iCloud werkt ook niet. Krijg de keuze tweetraps authenticatie niet te zien.

De Twitter 2-staps authenticatie werkt helaas niet.

Hoe kun je iCloud, Dropbox, Facebook, Twitter, LinkedIn, Microsoft-accounts en Google-diensten beter beveiligen tegen hackers?

Door helemaal geen gebruik te maken van deze diensten.

Win 7
Hier ben ik het helemaal mee eens .het is beter je foto,s op een USB stik dan in iCloud .alles is tegenwoordig makkelijk te hacken .

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nie_w-zeeland