Avast verkoopt geanonimiseerde surfgegevens. Acceptabel?

Vorige week werd bekend dat Mozilla (Firefox) en Opera de browser-extensies van Avast (en AVG) verwijderd hebben uit hun add-on-aanbod. Dit na klachten dat Avast surfgegevens van zijn gebruikers verzamelde door middel van de extensies. Vervolgens werd deze data doorverkocht aan derde partijen. Google heeft de extensies nog niet verwijderd uit de Chrome Store.

Update 25 december
De add-ons van Avast en AVG zijn weer te downloaden voor Firefox en Chrome. Avast heeft aanpassingen gemaakt waardoor minder informatie verzameld wordt (niet meer je besturingssysteem, land, verwijzende pagina, of je de website eerder bezocht hebt en meer, volgens BleepingComputer).

Avast belooft ook meer openheid over welke data verzameld wordt en heeft zijn privacy-voorwaarden verduidelijkt. De gegevens worden nog wel altijd - geanonimiseerd - verkocht aan derde partijen.

CEO Ondrej Vlcek van Avast (en dochterbedrijf AVG) reageert nu in zakenblad Forbes op de aantijgingen. Hij erkent dat Avast surfgegevens van zijn gebruikers verzamelt via de extensies voor Firefox, Opera en Google Chrome. Dit valt ook te lezen in de privacy-voorwaarden van het Tsjechische anti-virus-bedrijf.

Hij stelt echter dat alle data eerst geanonimiseerd wordt voordat deze naar Avast verzonden wordt. De surfgegevens zouden dus niet meer te herleiden moeten zijn tot unieke gebruikers. Deze anonieme gegevens worden vervolgens via een dochterbedrijf van Avast doorverkocht aan klanten.

Investeerders, marketeers en brand managers kunnen zo volgen hoe de ruim 100 miljoen Avast- en AVG-gebruikers zich gedragen op het web. Hoe ze van de ene naar de andere website gaan en waar ze naar zoeken. Goud voor bedrijven die willen weten hoe effectief bijvoorbeeld hun marketing campagne is. Avast verdient naar schatting zo'n twintig miljoen dollar per jaar met de verkoop van surfgegevens van zijn gebruikers.

Je gegevens worden dus verzameld door Avast als je surft op het web en doorverkocht aan derde partijen (wat Avast ook meldt in zijn privacyvoorwaarden). De gegevens zijn echter wel geanonimiseerd stelt Avast.

Voor veel mensen geen probleem wellicht (Google verzamelt ook al je surfgegevens), maar toch zullen er ook mensen zijn die het niet prettig vinden dat hun beveiligingssoftware ook al data verzamelt en doorverkoopt.

Onze vraag is:

Vind jij het erg dat Avast/AVG je geanonimiseerde surfgegevens doorverkoopt?

En in de reacties horen we graag je verdere mening hierover!

Reacties

al een tijd gestopt met alles wat van dicht of ver met avast te maken heeft, en ook op android

Avast heeft naar eigen zeggen 400 miljoen gebruikers:
https://www.security.nl/p...

Avast-privacybeleid in het Nederlands:
https://www.avast.com/nl-...

Microsoft-privacyverklaring (rechtsboven klikken op alles uitvouwen)
https://privacy.microsoft...

Daar staat onder andere:
"De volgende gegevens kunnen door ons worden verzameld:

Naam en contactgegevens. Uw voor- en achternaam, e-mailadres, postadres, telefoonnummer en andere soortgelijke contactgegevens.

Referenties. Wachtwoorden, wachtwoordhints en soortgelijke beveiligingsinformatie die wordt gebruikt voor identiteitscontrole en toegang tot het account.

Demografische gegevens. Gegevens over u, zoals uw leeftijd, geslacht, land en voorkeurstaal.

Betalingsgegevens. Gegevens voor het verwerken van betalingen, zoals het nummer van uw betaalmiddel (zoals een creditcardnummer) en de bij uw betaalmiddel horende beveiligingscode."

CCleaner 5.47 had ook is er een regel toegevoegd voor het opschonen van creditcard gegevens in Edge :
https://www.gratissoftwar...

Al zeker 2 jaar gestopt met avast, was toen al geweten op hun forum dat ze jumpshot overgenomen hadden en dat er data werd verstuurd !

Ik gebruik al jaren Linux.
Dan heb je geen scanners en cleaners nodig.

Data wordt ook verzameld met Linux ... dat kan je net als met Windows uitzetten

Bedankt voor de links , zo leer ik nog wat bij.

Telemetry(?) in Linux lijkt mij wel handig, anders krijg ik bloatware zoals:

Banshee
Brasero
Gimp
Hexchat
LibreOffice
Pidgin
Thunderbird
Tomboy
Transmission

bij de volgende update weer terug.

Avast had laatst ook al een vergelijkbare grap bij CCleaner.
Heb weinig vertrouwen in de privacy van Avast cs.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duits_and