Firefox-add-ons Avast en AVG verwijderd om dataverzameling

Mozilla heeft vier add-ons van Avast en AVG (dat hetzelfde moederbedrijf heeft) verwijderd uit het Firefox extensie-aanbod. Het betreft Avast Online Security en AVG Online Security (die urls controleren op kwaadaardige downloads en phishing) en Avast Safe Price en AVG Safe Price (prijsvergelijkers met aanbiedingen).

De add-ons van Avast en AVG voor Firefox (en Chrome) zijn op zich legitiem, maar verzamelen daarnaast erg veel gegevens over zijn gebruikers. Zo worden bezochte urls (websites), pagina-titel, de verwijzende pagina, besturingssysteem, een unieke gebruikers ID, land en meer surf-gegevens verzameld. En Avast/AVG heeft niet zo'n strikt privacy-beleid wat betreft het delen van dit soort gebruikersgegevens met derde partijen.

Mozilla heeft hierover een klacht gehad van een beveiligingsonderzoeker en besloten om de extensies van Avast en AVG te verwijderen vanwege deze privacy-schendende data-verzameling. Ook enkele tientallen andere, niet nader genoemde, add-ons zijn om deze reden verwijderd en zelfs geblokkeerd bij Firefox-gebruikers.

Als je de add-ons van Avast en AVG in Firefox hebt dan werken ze nog wel (de vraag is of je dat wilt, wij zouden ze uitschakelen via het Add-ons-menu), maar je kunt ze niet opnieuw downloaden. Mozilla schijnt in overleg te zijn met Avast/AVG, waarschijnlijk of deze hun add-ons kunnen aanpassen.

De dataverzameling door de Avast/AVG add-ons vindt ook plaats in de Chrome browser, maar Google heeft niet gereageerd op de klacht van de onderzoeker.

Heb jij add-ons van Avast of AVG in Firefox of Chrome? En houd je ze of ga je ze verwijderen?

Reacties

Niet dat ik zo'n enorme Microsoft fan ben, maar de ingebouwde (gratis) virusscanner van hen komt steeds beter uit de verf en na installatie heb je er geen omkijken naar. Draai een enkele keer een online-scanner, weet wat je moet doen en laten op internet en me lijkt dat je rustig kunt werken.

Toch al een paar jaar geen avast meer op de computers omdat ik al wist dat ze enorm veel data naar huis sturen, dus zo kan een gratis AV gratis blijven.... ik verkies liever een ander die niet veel pop-ups hebben en die geen data verkopen aan derden !

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
duits_and