Beta-versie Ubuntu 13.10 uitgebracht

Vorige week donderdag heeft moederbedrijf Canonical de eerste, en enige, beta-versie van Ubuntu 13.10 uitgebracht. De uiteindelijke uitgave van Ubuntu 13.10 is op 17 oktober (wat toevalligerwijs samenvalt met de release van Windows 8.1). Ubuntu 13.10 is op het eerste gezicht een van de minst schokkende halfjaarlijkse uitgaven van de Linux-distributie in jaren. Voor gebruikers verandert er niet veel.

De voornaamste wijzigingen zitten dan ook onder de motorkap. Ubuntu wordt het komende jaar klaargestoomd om te transformeren tot één basisbesturingssysteem voor zowel pc, tablet als smarphone. In Ubuntu 13.10 worden voorbereidingen daarvoor getroffen met de integratie van Mir en XMir als grafische display-server en vervanger van de aloude X-server. [Update: inmiddels is bekend geworden dat Mir en XMir pas in Ubuntu 14.04 ingebouwd gaan worden omdat de software nog niet stabiel genoeg is].

Nieuw zijn verder de uitgebreide semantische zoekmogelijkheden in de Dash (Ubuntu-knop rechtsboven) waardoor je zoekresultaten krijgt van applicaties en documenten op je pc, maar ook uit online bronnen zoals Wikipedia, Amazon, themoviedb.org, ScienceDirect, PubMed, eBay, Google News enzovoort. Op deze wijze moet de Dash dus een 'universele' zoekmachine voor je pc worden.

Ook is desktop-interface Unity 7 verder gestroomlijnd, waardoor werken met Ubuntu weer wat sneller en soepeler zal verlopen. Wat betreft het uiterlijk zijn er kleine aanpassingen aan bestandsbeheerder Nautilus gedaan, is er een applet toegevoegd aan de systeembalk voor je toetsenbordindeling en zijn er weer diverse nieuwe wallpapers beschikbaar (ook automatisch roulerende, zodat je door de dag heen andere achtergronden hebt).

Ten slotte brengt Ubuntu 13.10 natuurlijk bijgewerkte versies van de Linux Kernel (3.11), Firefox, LibreOffice, Rhythmbox en veel andere programma's. 17 oktober komt de definitieve versie van Ubuntu 13.10. Als je nu al wilt upgraden moet je Alt + F2 klikken en update-manager -d intypen.

Deel dit artikel: 

Reacties

hoi heb een redelijke nieuwe laptop minder dan een jaar oud er was iemand die er ubuntu op wou zetten maar zegt dat win8 een beveilig heeft dat het niet wou wil dat met de versie van 17oct wel misschien

Inmiddels is Mint de meest gebruikte distributie geen Ubuntu.

Volgens Distrowatch klopt dat misschien, maar veel andere bronnen melden dat Ubuntu nog steeds het meest gebruikt wordt.
Ik vind persoonlijk Ubuntu beter, of in ieder geval prettiger. Vooral de installatieprocedure o.a. indelen van de harde schijf is solide. Unity is hier en daar nog wat buggy, maar dat merk je eigenlijk pas, wanneer je met Compiz configuratiebeheer gaat spelen. Ik heb een kubus, met 6 bureaubladen en per bureaublad verschillende achtergronden, draaiend met Ubuntu 13.04.
De update procedure van Ubuntu is ook perfect. Toch is het altijd aan te bevelen om Ubuntu gewoon opnieuw te installeren bij nieuwe versies. Een aparte /home partitie kan daarbij handig zijn.

@Niels
Op welke gegevens baseer je dat? De enige bron die dit 'staaft' is het door gsm hierboven genoemde DistroWatch. DistroWatch telt echter alleen het aantal bekeken pagina's over de diverse distributies op zijn eigen website. En pageviews zeggen natuurlijk helemaal niks over gebruikerstatistieken. Dit is dus een waardeloze bron waar helaas een hele hype over gecreëerd is eind 2011.

Je kunt hier lezen waarom dit onzin is en Ubuntu veel meer gebruikt wordt dan Linux Mint:
http://www.omgubuntu.co.u...

En hier kun je nalezen dat op Wikipedia in juni 2013 0,52% van de bezoekers Ubuntu gebruikte en slechts 0,01% Linux Mint.
http://stats.wikimedia.or...

Dat betekent dus dat Ubuntu 50 keer meer gebruikt wordt dan Linux Mint door Wikipedia-bezoekers (wat wel een aardige indicatie geeft van wereldwijd gebruik).

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zeelan_