Hoe kun je Windows en Linux apart op twee harde schijven installeren?

Vragensteller: 
ano
Windows
Linux
Toelichting op vraag: 

In dit voorbeeld gaat het over Ubuntu, maar hetzelfde geldt voor Linux Mint.

https://computertotaal.nl...

Status: 
Tip

Reacties

Heel interessant artikel, kende ik nog niet. Ondanks dat heb ik het toch voor elkaar gekregen om in mijn geval Xubuntu en W 10 op 2 verschillende harddisks te installeren. Ik heb het met de botte bijl methode gedaan, domweg de W 10 schijf losgekoppeld en Xubuntu op de andere schijf gezet. Het nadeel hieraan is dat je de W 10 schijf niet in de Grub bootloader ziet en dus als je van schijf wilt wisselen dit in het bios moet wijzigen. Mogelijk kan ik dat aan de hand van dit artikel nog rechtzetten, nog even mee experimenteren. Overigens met de makkelijke linux tips van Pjotr kun je je Linux systeem nog even finetunen. https://makkelijkelinuxti...

Kijk eerst na welke schijf wat is. Ik ga ervan uit dat Windows op de eerste schijf sda staat en Xubuntu op de tweede schijf sdb en dat het een MBR-systeem is.

In het geval van een MBR systeem (net zoals in het artikel van 2015!).
Laat de schijf van Windows aangekoppeld en start Xubuntu.
In een terminalscherm van Xubuntu updatet je Grub met het commando 'sudo update-grub'.

Daarna start je het commando 'sudo grub-install /dev/sdb' aan dezelfde prompt. De MBR van de tweede schijf zal nu ook Windows in het Grub-menu vertonen.

Opgelet: gebruik niet /dev/sda om Grub te installeren, want dan integreer je Xubuntu in de MBR van de Windowsschijf (sda). Nu blijft die ongerept en blijft alles zoals het was met het verschil dat je niet meer hoeft te wisselen...

Laat nu in de opstartvolgorde de Xubuntuchijf als eerste staan en je kan van daaruit naar Windows. :-)
(Wissel je de opstartvolgorde naar de andere schijf dan start Windows gewoon op).

Succes!

Rechtzetting. Ik heb dit voor alle zekerheid toch eens getest in Virtualbox.
Ik ben te voorbarig geweest, sorry. MBR is al zo lang geleden... ;-)

Windows zal wel gedetecteerd worden maar zal niet opstarten omdat de schijfletters van naam wisselen bij opstart (sdb) met beide schijven aangekoppeld. Helaas.
De integratie zal via de live-DVD moeten gebeuren.

Om Windows terug uit het grub-menu te verwijderen van Xubuntu en de situatie te herstellen, koppel je de Windows schijf terug af.
Start Xubuntu (die dan sda wordt) en voer dezelfde commando's uit op sda.
Dus 'sudo update-grub' en 'sudo grub-install /dev/sda'.

Meestal doe ik eerst een test voor ik reageer.:-)

Windows schijf hoef je toch niet af te koppelen ? . in de bios kan je Windows (sda) als tweede laten opstarten en Linux (sdb) als eerste . zo heb ik hem nu staan .
Ik heb Windows GPT en Mint GPT geïnstalleerd (uefi). ze moeten wel allebei het zelfde zijn . dus niet de een MBR en de ander GPT .

@ano: Precies! Een systeem is of MBR of GPT maar de tekst waarnaar je refereerde gaat over een MBR installatie, dus ik dacht dat je die ook had.

Je hebt nu de Mintschijf als eerste staan. Maar Mint zal altijd gebruik maken van de sda2 partitie van de Windowsschijf! Dit is omdat Mint niet gebruik kan maken van een eigen EFI-partitie. Wanneer je in de firmware nu ENKEL de Mintschijf plaatst en alle andere bootopties op Disabled zet, dan zal Linux Mint niet meer opstarten.
EFI is veel flexibeler, mits de juist Linuxdistro gekozen wordt en een manuele installatie gedaan wordt!
http://home.scarlet.be/ps...
Wat hier kan op één schijf, gaat dus ook op voor twee schijven omdat elke distributie z'n eigen /boot/efi heeft. Wil men alle distro's in elk Grubmenu dan moet men die individueel bijwerken. Maar meestal zal men het bij één distro houden...

@Lammert: Ik hoop dat jij wel over een MBR systeem beschikt of ik ga weer de mist in. ;-)
In mijn vorige opstelling probeerde ik Windows en Linux strikt GESCHEIDEN te houden. Dat was verkeerd van mij want dat kan nooit op een MBR systeem!
Ik wou de kool en de geit sparen! ;-)
Tijdens een nieuwe test heb ik met opzet de MBR van de Windowsschijf gaan bijwerken. Het systeem start nu wel beide besturingssystemen op.
Men hoeft dus ook niet meer te wisselen maar het systeem verliest dan ook de autonomie van gescheiden besturingssystemen. Xubuntu zal opstarten vanuit de MBR van Windows want ze zijn immers aan elkaar verbonden als een Siamese tweeling. De Windowsschijf moet altijd als eerste opstartoptie gezet worden in het BIOS.

@ Linuxman : Ik heb gewoon een ouderwets bios en m.i. dus ook een MBR sectie. Ik heb bewust W 10 en Xubuntu elk afzonderlijk op hun eigen harddisk gezet, strikt gescheiden dus. Mocht de Windowsschijf corrupt raken kan hij mijn Linuxschijf niet verzieken of diens MBR. Heeft wel tot gevolg dat als ik van linux naar w 10 wissel dat ik het bios in moet duiken om de opstart volgorde te wijzigen. Dit probleem neem ik voor lief, heb de handeling al zo vaak uitgevoerd dat het voor mij maar een kleine tussenstap is. Beide systemen starten zonder enig probleem op.

@Lammert: Dat is een heel wijze beslissing.
Het is inderdaad de enige oplossing om ze strikt gescheiden te houden!

Ooit is het toestel aan vervanging toe en dan zal je moeilijk om UEFI heen kunnen. Maar ook dan kan je met handigheid gescheiden houden! ;-)

Hopelijk herbekijken alle Linuxdistributies en meer bepaald Ubuntu/Mint/Debian vlug hun installatieprogramma of lenen ze er eentje zoals Feren OS dat heeft gedaan.

Veel plezier met Xubuntu en Windows. :-)

@ Linuxman: Ik heb nog even het artikel op home.scarlet.be gelezen, hieruit begrijp ik dat je in geval van een (u)efi systeem i.p.v. een probleem kunt hebben met een Ubuntu of Mint distributie omdat die niet zichtbaar zijn. Dit is op te lossen met de volgende tip van Pjotr https://makkelijkelinuxti...

@Lammert:
Zolang de sda2 partitie van Windows automatisch wordt gebruikt, kan de herstelmethode uit de link hierboven soelaas brengen wanneer nodig is.
Maar in het geval dat in de toekomst hopelijk elke installatie de sda2 partitie links kan laten liggen, is een dergelijke herstelprocedure niet meer nodig.
Een leuke Xfce-distro die dat al allemaal kan is ArcoLinux (from Belgium) ;-)
https://distrowatch.com/t...

Inderdaad Linuxman, ooit komt de dag dat ik afscheid moet nemen van mijn desktop, hoop dat het nog even duurt, ben me al wel aan het oriënteren wat ik dan ga doen, nieuw, refurbished of zelf iets in elkaar flansen in de huidige kast, maar er komt sowieso weer een gescheiden Linux/ Windows combinatie op.

ik heb een computer met 2 schijven. er stond windows op. ik heb unbuntu erop gezet maar het programma doet het niet goed. moest ik de windows schijf eerst veranderen naar iets voor unbuntu/linux? graag simpel antwoorden, heb hier geen verstand van.

Wat doet Ubuntu niet goed? En je zegt: "Er stond Windows op". Staat Windows er nog steeds op of heb je nu alleen Ubuntu?

ik had een computer waar windows opstond. ik heb ubunbtu erop gezet. met de keuze om alles te wissen. dat ging. toen heb ik een ander linux programma erop willen zetten, met de keus van alles wissen. maar er wordt niets gewist op de harde schijf, ik heb nu 3 soorten ubuntu/linux erop. Ik schijn de harder schijf te moeten formateren maar dat lukt me niet. gaat boven mn pet. snap het niet. En waar ik woon (Drenthe) zijn geen ubuntu kenners.

Ja, ik begrijp wat je bedoelt: elke keer als je een andere versie van Ubuntu hebt willen installeren heeft die dat op een andere, waarschijnlijk al aanwezige, partitie gedaan. Op deze partitie wordt dan alles gewist en Ubuntu geïnstalleerd. De bestaande partities blijven zo aanwezig waardoor een multiboot systeem is ontstaan.

Je kan nog eens Ubuntu installeren en dan kom je zover ik weet bij de keuze: Installatietype en kies dan "Iets anders". Zo kan je ongewenste partities verwijderen.

Of om ongewenste partities te verwijderen kan je ook het volgende doen: Met Ubuntu wordt het programma GParted mee geleverd. Gebruik dit eens en probeer de ongewenste partities te wissen.

Bij beide manieren moet je wel precies weten op welke partitie de versie staat die je wilt houden.
Maar misschien is er iemand op het forum met meer kennis van Linux en Ubuntu dan ik heb en die je hiermee verder kan helpen.

Is het niet simpeler om met 2 harde schijven de Linux.iso op de Wschijf te zetten, ruimte te maken op de tweede schijf en een dual boot te creëren. Als je met een externe werkt is het in principe het zelfde. Wel even alle data backuppen. Eventueel later data ruimte maken. Is dit te simpel gedacht.

Reageer