Linux Mint 20.2 met beter updatebeheer en nieuwe apps

Linux Mint 20.2 'Uma' is gisteren verschenen voor de Cinnamon-, Mate- en Xfce-varianten van Mint.  Wij bespreken de wijzigingen in Cinnamon, maar die in Mate en Xfce zijn vergelijkbaar. Linux Mint 20.2 krijgt tot 2025 updates.

Nieuwe in Linux Mint 20.2: update manager uitgebreid

Linux Mint 20.2 heeft verbeteringen aan de update manager. Deze biedt nu ook updates voor extensies, thema's en applets en desklets (widgets). De update manager werkt deze extra's automatisch bij waarbij Cinnamon bijna onmerkbaar herstart wordt. Ook Flatpaks worden nu afgehandeld door de update beheerder.

Updates krijgen verder een duidelijkere notificatie (melding) als je ze nog niet geïnstalleerd hebt. Na zeven dagen ingelogd zijn of 15 dagen de update nog niet geïnstalleerd krijg je een melding van de (beveiligings)updates. Aan te bevelen is om beveiligingsupdates automatisch te laten installeren trouwens.

Nieuwe apps

Linux Mint 20.2 heeft verder enkele nieuwe apps aan boord. Zo wordt Bulky nu standaard meegeleverd: een applicatie om grote aantallen bestanden in een keer te hernoemen. Sticky Notes vervangt GNote als notitie-app. Sticky is ook te raadplegen vanuit de systeembalk.

De Warpinator app die in Linux Mint 20 werd geïntroduceerd, en waarmee je snel bestanden kunt delen met andere apparaten in je lokale netwerk, is nu uitgebreid met ondersteuning voor Android. Je kunt een Android-app downloaden zodat je met je telefoon of tablet ook snel bestanden kunt delen met je Linux Mint pc of laptop.

Verder zitten in Linux Mint 20.2 de volgende vernieuwingen:

  • Met bestandsbeheerder Nemo kun je nu ook de inhoud van bestanden doorzoeken.
  • Er zijn vijf geheugenlekken verholpen in Cinnamon 5 waardoor de prestaties beter zijn. Ook is er een geheugenmonitor en kun je het gebruikte RAM-geheugen beperken.
  • Verbeteringen aan printen en scannen.
  • en meer...

Download Linux Mint 20.2 Uma

Wat vind jij van deze uitgave van Linux Mint? Deel je ervaringen in de reacties hieronder!

Reacties

Even in het kort Windows 10/11 vraagt meer dan welke Linux varint.
Daarom is Linux sneller op dezelfde laptop/PC.
Windows virussen hebben geen grip op linux.
Beste reactie bedankt.

Lees dit ééns en ben je dan nog eker dat Linux geen virussen heeft ook niet via mail ofzo ? Blijf dan dromen ?????? https://www.linux.com/tra...

Misschien eens lezen wat Jip schrijft en ook het artikel zelf eens goed lezen.

Zelfs in 2011 wisten ze het al dus lees jij maar goed. Niets is nog veilig of je moet je eigen software maken ??? https://www.security.nl/p...

Jip zegt dat Windows virussen geen grip heeft op Linux.
Nu daar heeft hij gelijk in en dat het sneller is op dezelfde systeem klopt ook.
Dus geen onwaarheden te vinden.

Keep on dreaming.

Frans en Ikke, blijven dromen en Keep on dreaming. Dezelfde persoon ??

Albert en anoniem dezelfde persoon ??????

1 wel omdat ik daar vergeten ben mijn naam in te vullen en Firefox ingesteld nu niets bewaard
Maar verder ben ik altijd mijzelf. Voelt goed en niet bezwaard.

Zet cloudready van Neverware op je laptop en al die zever met linuxen, windows en andere stomme besturingssystemen is achter de rug. Veilig in de cloud met chrome os en geen gezever met virussen, adaware en andere rommel. Hou het simpel werk in de cloud en plaats een os op je pc en laptop.

Dat is van Google, veel Linux mensen hebben liever open source en onafhankelijkheid waar mogelijk.

Keep on dreaming zulks systeem bestaat anno 2000 niet meer. Daarom OS veel veiliger en simpeler dan alle linuxen en window achtigen.

Lees dit ééns en ben je dan nog eker dat Linux geen virussen heeft ook niet via mail ofzo ? Blijf dan dromen ?????? https://www.linux.com/tra...

Bedenk je wel twee keer voordat je een Linux distro installeert.
Er is geen weg terug naar Windows want Linux verknoeit de harde schijf met zijn maffe partities.

Natuurlijk wel, wat een klinkklare onzin.
Voor de twijfelaars kun je ook draaien vanaf een USB stick om te testen, wil je beide houden dan een dubbel boot maken en Linux een eigen partitie geven, simpel.
Mocht je alleen Linux gebruikt hebben, kun je bij installeren van Windows gewoon de schijf laten formateren in Windows format.

Wat een onzin. Als je weer Windows wilt installeren dan gooi je bij installatie de oude Linux partities weg en maak je nieuwe Windows partities.

Werk je soms bij Microsoft?

Wat een onzinnige opmerking zeg. Natuurlijk is er wel een weg terug je kunt namelijk gewoon weer Windows her installeren als je daar behoefte aan mocht hebben. Maar de kans is groot dat dat volstrekt hypothetisch is omdat als je één keer met het fantastische open source Linux te maken hebt gehad je niets meer moet hebben van die MS meuk! Linux is licht, stabiel, niet bevattelijk voor virussen en ook nog eens gratis! Dat lijkt me voldoende reden om af te rekenen een opgeblazen software als MS waar je ook nog eens flink voor moet betalen.

Ik denk dat Anoniem op 15:07 iets niet goed heeft gedaan en onkundig te werk is te gaan.

ik heb een keer linux op mn computer gehad , dat was ook gelijk de laatste keer en nooooit meer .
wat een droevig os is dat .
ik koop liever een nieuwe computer voor windows 11 ( omdat de deze windows 11 niet kan draaien )
dan dat er nog een keer zo n raar distro er op komt .

afbeelding van redactie

Het is maar wat je ligt en waar je mee om kan gaan

Eén keer? Wanneer? Toen de dieren nog spraken en de terminal in Linux nog voor alles moest gebruikt worden? Tegenwoordig gaat dat zoals in windows met de muis. En welke Linux? Er zijn veel smaken waarbij sommige idd grafisch erg summier zijn uitgewerkt, zodat ze op de meest zwakke en beperkte computers nog altijd vlot(ter dan windows) werken. Die worden natuurlijk door Jan met de pet gebruikt maar door echte Linux adepten. Andere Linux versies lijken dan weer zo erg op windows dat je commentaar volledig in het niet verdwijnt.
Maar ja, ieder zijn keuze.

NIET door Jan met de pet naturlijk

Het was kennelijk te hoog gegrepen voor je... Jammer gemiste kans voor je.

nee het was te traag , maar ja daar zal jij geen last van hebben

Klopt inderdaad, bij mij is het juist super snel! Denk dat je gewoon niet helemaal in de gaten had hoe het werkt en dan reageer je je onkunde op het OS af.

ik weet precies hoe het werkt dat is juist jou probleem en het probleem van al die onzin linux distributies.
sneller en beter dan windows is het niet en dat zal het nooit worden ook.
maar ik stop verders met schrijven hier want gezond verstand bij brengen bij de meeste linux gebruikers is niet te doen . dus verspilde tijd . ( maar ja die zal jij genoeg hebben met zo n traag os )

Volgens mij is deze Anoniem dezelfde zeurkous als de Anoniem (28 juni 2021 - 15:06) die op het draadje 'Zo ziet Windows 11 eruit: Microsoft stelt het geheel vernieuwde Windows voor' het over "ubuntu jankertjes" heeft, tenminste als ik z'n schrijfwijze en leestekens bekijk.

En nu doet deze zeurkous precies hetzelfde waar hij of zij anderen van beticht. Kom zeg stel je niet zo aan man en laat iedereen gewoon lekker gebruiken wat ie wil, maar ga niet zitten te zeuren over iets waar je blijkbaar geen doel over hebt.

Flink in de slappe was?
Geld te veel, kan het niet op?

Ik gebruik zelf de standaard Ubuntu met Gnome Shell maar Mint wordt ook gebruikt in een virtuele machine. Ik moet zeggen dat Cinnamon best wel lekker werkt

@ Jan: ben ik met je eens inderdaad dat Cinnamon prima werkt, erg gebruiksvriendelijk. Met Ubuntu wel eens wat aanloop problemen gehad maar Linux Mint werkt echt perfect.

Ik gebruik Windows al sinds 3.1, zeker niet slecht, maar Linux Mint werkt na het instellen, wat overigens snel en goed te doen is, heerlijk.
De tijd van alles via het Terminalvenster is ver voorbij, waar nodig is er veel heel te vinden in de diverse fora, zeker mensen als Pjotr hebben veel kennis die ze begrijpelijk delen.
Ik ben in het voorjaar nog even terug geweest naar Windows 10 pro, maar na 3 weken toch weer overgeschakeld naar Linux Mint 20.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
g_iekenland