iOS en iPadOS 15.2.1 repareert lek en fouten

De updates voor iOS en iPadOS 15, dat september 2021 is verschenen, staan hieronder op een rijtje. Je iPhone of iPad updaten kan 'over the air' (via wifi) onder Instellingen | Algemeen | Software-update.

Je kunt ook via Finder op je Mac bijwerken (vanaf macOS Catalina) of iTunes in Windows als je te weinig ruimte hebt op je iPhone of iPad! Sluit in dat geval je iPhone of iPad aan op je pc of Mac. Het is handig om eerst een backup te maken in iCloud of via iTunes of Finder op je pc of Mac - mocht er iets misgaan - en om je iPhone of iPad aan de oplader te leggen (lees hier meer instructies).

iOS en iPadOS 15.2.1 (12 januari 2022)

iOS en iPadOS 15.2.1 is een kleine beveiligings- en onderhoudsupdate. Een lek met betrekking tot HomeKit-apparaten (zoals slimme camera's, deurbellen, luidsprekers, lampen, thermostaten en sloten) is hierin dichtgeplakt. Verder zijn problemen opgelost met het verzenden van foto's via een iCloud-link in de Berichten-app en met niet-reagerende CarPlay-apps (voor in de auto) van derde partijen.

iOS en iPadOS 15.2 (13 december 2021)

iOS en iPadOS 15.2 is maandag 13 december verschenen. Dit is een update voor iPhone en iPad die als voornaamste vernieuwing het privacy-rapport voor apps heeft. Deze functie kun je instellen (en daarna bekijken) onder Instellingen | Privacy - (ga helemaal naar beneden) Rapport over privacy van apps. Hier kun je per app en website zien welke netwerkactiviteit zij ondernemen (dus met welke andere domeinen ze contact leggen). Ook kun je hier de toegang van apps tot gegevens en sensors van je iPhone en iPad bekijken.

Zo kun je heel nauwkeurig zien wat apps allemaal doen op je telefoon of tablet en of ze veel contact met diverse domeinen voor bijvoorbeeld tracking hebben. Voor gevorderde gebruikers die meer controle en zicht willen hebben wat er op hun i-apparaat gebeurt is het privacy-rapport een mooie toevoeging van Apple.

Verder worden in iOS en iPadOS 15.2 nog fouten opgelost (onder andere foutieve afspraakdata in Agenda met Microsoft Exchange) en verbeteringen doorgevoerd, zoals Verberg mijn e-mailadres en het wijzigen of verwijderen van tags.

Ten slotte worden 42 lekken dichtgeplakt in onder andere de Kernel, Sandbox en WebKit-motor van browser Safari. Met twee hiervan kon een toestel gejailbreakt worden.

iOS en iPadOS 15.1 (26 oktober 2021)

iOS en iPadOS 15.1 is een update voor Apples mobiele besturingssystemen waarin SharePlay wordt geïntroduceerd (lees hier uitleg). Daarmee kun je samen video kijken of muziek luisteren met iemand met wie je aan het FaceTimen bent. Voorlopig worden Apple TV en Apple Muziek ondersteund. Apps als Disney+ en TikTok volgen binnenkort. Of Netflix ook mee gaat doen is onbekend, maar er zullen vast meer apps volgen. Ook kun je je scherm delen in een FaceTime-gesprek en foto's bekijken of surfen of het web.

Verder worden nog enkele verbeteringen doorgevoerd en fouten opgelost. Zo zijn problemen verholpen waarbij de Foto's app ten onrechte aangaf dat de opslagruimte op je apparaat vol was, de Weer-app de temperatuur voor de huidige locatie niet goed kon weergeven en WiFi-netwerken niet altijd gedetecteerd werden.

Ten slotte worden nog beveiligingslekken dichtgeplakt in iOS en iPadOS 15.1, maar details daarover zijn nog niet bekendgemaakt.

iOS en iPadOS 15.0.2 (11 oktober 2021)

iOS en iPadOS 15.0.2 is een beveiligingsupdate voor iOS en iPadOS 15 waarin een zero day lek wordt gerepareerd dat al actief aangevallen werd. Updaten is dus aan te raden. Ook zijn enkele fouten verholpen zoals het verdwijnen van bewaarde foto's uit de Berichten-app als je berichten verwijdert.

iOS en iPadOS 15.0.1 (1 oktober 2021)

iOS en iPadOS 15.0.1 is de eerste update voor iOS en iPadOS 15, dat vorige maand verscheen. Dit is een onderhoudsupdate waarin enkele fouten worden opgelost, zoals met het ontgrendelen van Apple Watches en een onterechte melding in Instellingen dat de opslagruimte vol zou zijn.

Deel dit artikel: 

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederla_d