iOS 15: FaceTimen met Android en Windows of toch iOS 14.8

Apple heeft gisteravond iOS 15 en iPadOS 15 uitgebracht. Deze jaarlijkse gratis upgrade voor het mobiele besturingssysteem is beschikbaar voor alle toestellen die ook iOS 14 kunnen draaien. Dus ook je iPhone 6S uit 2015 en iPad Air 2 uit 2014 krijgen nog iOS of iPadOS 15.

Veel kleine vernieuwingen

Zoals de laatste jaren gewoonlijk zijn er niet veel wereldschokkende vernieuwingen in iOS 15 en iPadOS 15, maar vooral heel veel kleine verbeteringen aan apps en functies die het dagelijks gebruik net weer wat prettiger maken.

FaceTimen met Android- en Windows-apparaten

Wel een kleine revolutie is dat Apple eindelijk heeft besloten om FaceTime (Apples videobel-app) ook mogelijk te maken voor Android-toestellen en Windows-computers. Althans: je kunt nu met je iPhone, iPad of Mac FaceTimen met mensen die geen Apple-apparaat hebben. Je kunt daarvoor een FaceTime-link sturen naar Android- of Windows-bezitters en die kunnen dan een gesprek beginnen via de FaceTime website. Android- en Windows-gebruikers kunnen jou niet FaceTimen, maar je kunt hun dus wel bereiken nu.


In FaceTime kun je een link aanmaken (uitnodiging voor FaceTime gesprek) en verzenden (per WhatsApp of Mail of andere app) naar mensen met een Android-toestel of Windows-computer

Later dit jaar komt er nog een update voor iOS 15 waarin SharePlay wordt aangezet, waardoor je samen met anderen kunt kijken en luisteren naar video's en muziek terwijl je FaceTimet. Je deelt daarbij je scherm met anderen.

Verdere verbeteringen in iOS en iPadOS 15 zijn onder andere:

 • in Foto's-app, Safari, Berichten-app en Muziek-app is nu een onderdeel Gedeeld met jou waar je in één oogopslag alle foto's of muziek terugvindt die iemand aan je gestuurd heeft.
 • Focus is een uitbreiding van de Niet storen-modus waardoor je nu ook bij werk, slaap, lezen, sporten of andere situaties kunt instellen wie je mogen storen en van welke apps je meldingen krijgt (andere worden tijdelijk stilgehouden). In te stellen onder Instellingen | Focus.
 • Meldingen zijn opnieuw vormgegeven met foto's van contactpersonen en grotere app-logo's. Ook kun je instellen dat je eens in de zoveel tijd een meldingenoverzicht krijgt met alle meldingen in een keer. Alleen tijdgevoelige meldingen komen wel direct binnen.
 • De Weer-app heeft een nieuw jasje gekregen en geeft ook luchtkwaliteit aan. En er zit zelfs een 'buienradar' verstopt in de weer-app van Apple: als je naar beneden scrollt, op het Temperatuur-kaartje klikt en dan op het lagen-icoontje rechtsboven dan kun je Neerslag aanvinken en krijg je de regenvoorspelling op kaart voor de komende 12 uur.
 • Er zijn nieuwe widgets voor 'Zoek mijn', App Store, Slaap, Mail en Contacten.
 • De Memoji's (een emoji die je van jezelf kunt maken via de Berichten-app) hebben weer nieuwe opties gekregen
 • In de Gezondheids-app zie je nu trends in je gezondheid (aantal stappen, workouts, hartslag als je een Apple Watch hebt en meer) over de afgelopen zes maanden.
 • Foto's heeft nieuwe Terugblikken (op het Voor jou tabblad in Foto's).
 • Privacybescherming in Mail verbergt je IP-adres voor afzenders.
 • In Notities en Herinneringen kun je nu #tags gebruiken.

Safari: adresbalk nu onderaan het scherm

In web browser Safari is de meest in het oog springende verandering dat de adresbalk (waar je www en zoekopdrachten intypt) nu onderaan het scherm staat. Zo kun je er met één hand makkelijker bij. Mocht je niet kunnen wennen aan deze veranderingen dan kun je heel makkelijk de adresbalk in Safari in iOS15 weer bovenaan het scherm zetten (uitleg).

Veegtoetsenbord (swipe) eindelijk beschikbaar voor Nederland

Het heeft een paar jaar geduurd, maar in iOS 15 is eindelijk het swipe-toetsenbord ook beschikbaar voor het Nederlands. Je kunt dus nu vegen over het toetsenbord langs de juiste letters en dan wordt automatisch het juiste woord getypt. Je hoeft hier niks extra's voor in te stellen dus je kunt beginnen met vegen (swipen) om sneller te typen.

Keuze: iOS 15 of iOS 14.8

iOS 15 is beschikbaar voor alle iPhones en iPads van 2014/2015. Je kunt er nu trouwens ook voor kiezen om nog een tijdje op iOS 14 te blijven. Je krijgt dan wel de laatste beveiligingsupdates, maar nog niet de nieuwste functies. Je kunt dan wachten totdat je eventueel overstapt op iOS 15.

En als je een van de oudste toestellen hebt die nog naar iOS 15 mogen kun je er ook voor kiezen om permanent bij iOS 14 te blijven als je bang bent dat je iPhone of iPad te traag wordt met iOS 15. iOS 14 blijft namelijk gewoon updates ontvangen.

De keuze is prettig. En sowieso zit het wel goed met updates voor iOS, want Apple brengt tegenwoordig nog beveiligingsupdates uit voor toestellen van zes, zeven jaar oud.

Je kunt updaten naar iOS 15 (of 14.8) onder Instellingen | Algemeen | Software-update.

Let er wel even op dat als je iOS 15 wilt dat je naar onder scrollt en kiest voor Werk bij naar iOS 15 (want daarboven staat iOS 14.8).

Deel dit artikel: 

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
 • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
spanj_