Ernstig bluetooth-lek probleem voor ongepatchte Android-toestellen

Miljoenen apparaten zijn kwetsbaar voor een ernstig lek in bluetooth dat ervoor kan zorgen dat kwaadwillenden pc's, laptops, tablets en smartphones kunnen overnemen of de communicatie onderscheppen. Het lek - genaamd BlueBorne - is dichtgeplakt met de laatste september-updates voor Windows, Linux en Android. iOS is al sinds versie 10 van 2016 niet kwetsbaar (alleen in verouderde iPhones en iPads die nog op iOS 9 draaien is het lek niet verholpen). macOS schijnt ook niet kwetsbaar te zijn. Alleen ongepatchte Android-toestellen zijn een zorgenkindje.

Ernst van het lek
BlueBorne is zo ernstig omdat het lek kan worden misbruikt door criminelen zonder dat een gebruiker van een kwetsbaar apparaat iets hoeft te doen of iets in de gaten heeft. Als bluetooth aanstaat op de laptop, tablet of smartphone en het lek is niet gedicht dan kan een kwaadwillende het toestel al binnen 10 seconden overnemen. Het apparaat hoeft niet eens gekoppeld te worden en interactie van de gebruiker is niet vereist.

Veilig met laatste updates
Als je de laatste september-updates voor Windows en Linux hebt dan is je laptop buitenshuis niet kwetsbaar voor BlueBorne (aangezien bluetooth alleen op korte afstand werkt zul je thuis met een ongepatchte laptop of computer waarschijnlijk ook geen gevaar lopen). En zoals gezegd zijn iOS 10 en hoger en macOS ook niet getroffen.

Controleer of je Android toestel veilig is
Ook in Android is het lek dichtgeplakt - alleen het probleem is dat heel veel Android-apparaten niet over de laatste beveiligingsupdates beschikken. Controleer dus op je Android-toestel onder Instellingen en dan onderin bij Over de telefoon of je beschikt over de laatste september-beveiligingsupdates. Je kunt ook de app van beveiligingsbedrijf Armis (dat het BlueBorne-lek ontdekte) gebruiken om te controleren of je Android-toestel wel veilig is. Anders is de oplossing om bluetooth uit te schakelen op je telefoon of tablet, zo adviseert ook het Nederlandse Nationaal CyberSecurity Centrum. In ieder geval als je niet thuis bent.

Zijn jouw pc, laptop, tablet of smartphone kwetsbaar voor BlueBorne? Laat het weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Met de Nokia 8 is het probleem als één van de 1e toestellen al verholpen via de september patch die op 14 sept. al is vrijgegeven.

kwetsbaar volgens de app

En als je bluetooth uit hebt staan? Dan is er toch niets aan de hand?

Met een wat ouder android toestel heb je dus niets meer aan je smartphone die via BT werkt :(

ik bedoelde smartwatch

Laatste update is van 1 mei 2017 dus kwetsbaar.
'In ieder geval als je niet thuis bent'.
Dat zou betekenen dat ik geen gebruik zou kunnen maken van mijn bluetooth carkit.
Het lijkt mij daarom een onzinnig advies.
Ik zie niemand tijdens het rijden mijn bluetooth overnemen.
En wat houdt 'overnemen' in.
Ben ik de controle over mijn toestel voor altijd kwijt?
Het komt mij allemaal wat zo niet zwaar overdreven voor.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
neder_and