Bijna geen enkele Android telefoon heeft laatste beveiligingsupdates

Uit een onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat fabrikanten hun Android-telefoons nog altijd slecht updaten. Op maar 5% van de toestellen staat de recentste augustus-update van de maandelijkse beveiligingsupdates die Google uitbrengt. 11% heeft de juli-uitgave als laatste update en maar liefst een kwart heeft een beveiligingsupdate van meer dan een half jaar terug.

Veel Android-telefoons zijn dus nog altijd onveilig omdat fabrikanten als Samsung, Sony, LG, Alcatel en Huawei te lang wachten met het uitbrengen van beveiligingsupdates. En dit staat nog los van de Android-versie die je hebt: Android 8 is de nieuwste, maar veel toestellen krijgen deze niet eens meer. De maandelijkse door Google uitgebrachte beveiligingsupdates waar we het hier over hebben zijn ook voor oudere Android-versies beschikbaar en dienen door fabrikanten in principe elke maand uitgebracht te worden als ze hun klanten serieus nemen.

Van de fabrikanten is Google - natuurlijk - het trouwst met het updaten van zijn Nexus en Pixel-telefoons: deze hebben allemaal de nieuwste beveiligingsupdate. Daarna volgt het Turkse General Mobile dat dit jaar een Android One toestel in Nederland uitbracht. Vervolgens Samsung, dat het redelijk goed doet met de updates en meer dan de helft van zijn toestellen op updates van juni of nieuwer heeft. Daarachter zijn producenten als Motorola, Sony, LG, Alcatel, Wiko en Huawei allemaal slecht bezig aangezien meer dan de helft van hun toestellen als recentste update beveiligingsupdates heeft van een half jaar oud of meer.

Een slechte zaak natuurlijk. De Consumentenbond klaagde al eerder over het slechte update-beleid van Android-telefoonfabrikanten en klaagde Samsung aan.

Onze vraag is:
Wat is de recentste beveiligingsupdate die op jouw Android toestel staat?
Je kunt op veel Android-smartphones zien op welke datum de laatste beveiligingsupdate was onder Instellingen en dan onderin bij Over de telefoon.

In de reacties horen we graag jouw mening over het updatebeleid van veel Android-fabrikanten en of jouw telefoon wel goed bijgewerkt wordt!

Deel dit artikel: 

Reacties

In het artikel staat dat na Google (Nexus en Pixel-telefoons) Samsung het goed doet. Volgens het artikel van de Consumentenbond komt na Google General Mobile en valt Samsung qua updatebeleid erg tegen

General Mobile is niet zo'n bekende fabrikant, maar voor de volledigheid nu toegevoegd. Samsung doet het relatief aardig, met meer dan de helft van zijn toestellen met updates van de laatste drie maanden. Maar het kan natuurlijk beter.

Samsung: Niv. Android beveiligingspatch 1 mei 2017. Wordt dus niet tijdig bijgewerkt.
De Android versie zou ook worden bijgewerkt naar Android 7.0 Nougat.
Zou, nog geen noga gezien. Samsung blijft zoals zo vaak in gebreke.
De Europese Unie moet hier maar eens in actie komen.
De voortgang kun je zien op https://www.galaxyclub.nl/

Er wordt hierover telefoons gesproken, maar vergeet niet alle tablets die met een simkaart zijn uitgerust voor 3g en 4g verbindingen. Het geldt natuurlijk voor alle apparaten die met Android werken, van tablets tot televisies. Mijn tablet (Lenovo) heeft zijn laatste update gekregen op 17 november 2014!

Heb de nieuwe Lenovo Moto G5 met Android 7.0, had eerst geen idee maar heb toen even gekeken en heb gezien dat de laatste beveiligings patch van 1 maart 2017 was.
Dat was wel een teleurstelling, maar helaas weten we dat bij Android er zeer zelden patchen, updates en upgrades zijn.

Je koop een Android smartphone en daar moet je over het algemeen mee doen.
Je kan Google of een andere smartphone fabrikant voor het gerecht dagen, maar daar liggen die giganten geen seconde van wakker.

Ja, de verplichte apps van voornamelijk Google waar ik de meeste nooit van gebruik die worden te pas en te onpas geforceerd geüpdatet.

Pfffffff............beveiligingsupdate 1-2-2016; Android-versie 4.4.2. Samsung.

Als je een mobiel koopt krijg je meestal maar een beperkte tijd updates van Android, daarna kan je niet meer updaten terwijl dezelfde telefoon nog jaren mee kan.

Wil je werkelijk goed beveiligd zijn dan moet je dus eigenlijk elke twee jaar een nieuw toestel kopen c.q. abonnement afsluiten.

Daarnaast zijn bij bepaalde merken, Sony bijvoorbeeld, de Android versie ingepakt in hun eigen bijgeleverde softwarepakket.

Kennelijk kan je als je bijvoorbeeld nog Android vijf of zes nog op je telefoon hebt zitten nergens de juiste update vinden voor Android 8 of je moet het via dubieuze sites het gaan downloaden en dan op oneigenlijke manier een update forceren.

Laatste update 1-12-2016 voor Android 6, op Moto E 2nd 4G LTE.

Als iedereen gewoon een iPhone neemt is iedereen voorzien van de laatste updates. Geen gedoe met verschillende merken die achterop lopen, gewoon simpel 1 merk die gelijktijdig wordt gëupdate.

Is niet zo onvoordelig ook.......! -)

Weiger een iPhone te kopen wegens veel te duur voor wat het is.
Geef geen 700 à 1000 Euro uit voor zo'n apparaat.
De mijne heeft er €186 gekost, meer dan voldoende, en daar kan ik alles mee wat ik er mee wil doen.

Jij valt waarschijnlijk onder de doelgroep; Maakt me niks uit dat mijn telefoon onveilig is. Of je koopt elk jaar een nieuwe telefoon. iPhone is duur in de aanschaf maar dan zit je wat updates betreft minstens 5 jaar goed.

"Bij iOS, waar Apple zowel hardware (iPhone) als software controleert, zit ruim 90% op de laatste versie"

Dé reden om niet aan Android te beginnen.

Lenovo Vibe K5 met android 7.1.2 (lineage OS) patch 5 aug 2017. Nadeel van dit systeem, je moet alles zelf handmatig installeren. Maar voor mij geen probleem.

Mijn Huawei P9 (1,5 jaar oud) heeft op 5 sept. een update gehad met de android veiligheidspatch van 1 augustus 2017. Tot nu toe netjes dus.

Ik heb de General Mobile 4G nu een jaar en hoor 2 jaar lang de laatste beveiligingsupdates te krijgen. Echter sinds mei 2017 geen update meer gehad. Mijn moeder heeft dezelfde telefoon twee weken geleden gekocht en zij heeft wel de beveiligingsupdate van november gekregen. Heeft iemand een idee hoe dit kan? Zijn er meer mensen met een Android One telefoon met dezelfde ervaring?

Dat vele Android toestellen laat of helemaal geen updates krijgen heeft te maken met dat fabrikanten als Samsung en LG teveel moeten veranderen aan hun eigen Android variant en daar hebben ze geen zin in. Het is beter om voor onaangepaste Android te kiezen. Dit wordt ook wel Stock Android of Android One genoemd oftewl Android zoals Google het bedoeld heeft. Koop bijvoorbeeld een Google Pixel, Nexus of een toestel dat onder het Android One projekt draait. Zo krijg je ook geen bloatware en andere troep mee. Puur Android met bijna alleen Google apps en je favoriete apps installeer je er bij. Geen Samsung bla-bla-bla manager troep enzovoorts. En je krijgt vrijwel meteen de recente updates binnen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
du_tsland