Vanaf maart moet u kiezen welke browser u standaard wilt gebruiken

Tweeëneenhalf jaar nadat Opera de zaak aanhangig maakte bij de EU is het dan zo ver: consumenten moeten in maart gaan kiezen welke browser zij standaard willen gebruiken. Microsoft begint volgende maand met het, door de EU afgedwongen, browser keuzescherm. Wat gaat het worden: Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari, Opera of een ander?

In 2007 klaagde de Noorse browser-producent Opera Microsoft bij de EU aan voor zijn monopolie op de browsermarkt en het standaard meeleveren van Internet Explorer met Windows. Na jaren gesteggel gaat Microsoft in maart het veelbesproken 'browser keuzescherm' in Europa uitrollen. Voor Windows XP, Vista en 7 komt er in de loop van volgende maand een automatische update, waarna consumenten een keuzevenster te zien krijgen en moeten beslissen welke browser zij elke dag willen gebruiken.

Dit kan Internet Explorer zijn, maar ook Firefox, Google Chrome, Safari, Opera of een andere browser. Het scherm zal vijf genoemde browsers in willekeurige volgorde tonen en in een vervolgvenster nog een stuk of zeven kleinere browsers tonen. De browser die u kiest wordt daarna als standaardbrowser voor uw pc ingesteld.

Het scherm ziet er als volgt uit (maar dan vertaald):

Niet geheel duidelijk is of alleen Internet Explorer-gebruikers het scherm krijgen te zien. Wel krijgen IE6- en IE7-gebruikers het advies te upgraden naar Internet Explorer 8.

Peiling: Welke browser kiest u in het browser keuzescherm van Microsoft volgende maand?

Bron: Microsoft on the issues

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb deze update deze ochtend al gekregen. Maar aangezien ik toch vast hou aan Internet Explorer heb ik deze echter niet geinstalleerd.

Ik gebruik Windows XP prof. met Firefox als browser. Maar als ik zelf updates voor microsoft wil downloaden dan kan dat niet in Firefox. Kan dat straks dan wel als je alleen maar Firefox op de PC hebt staan? Kan natuurlijk ook wachten op de automatische updates maar toch!!

voor een preview van het browserkeuzescherm, zie:

http://www.browserchoice....

Het is simpel hé, Ik installeer die update gewoonweg niet. Ik zou niet weten waarom ik die zou moeten installeren als ik bij Internet Explorer blijf. Iets wat ik al jaren gebruik en tevreden over ben, ben ik niet vlug vanaf te brengen. En elke dag die vervelende popup kregen zeker zodat je kan kiezen welke browser je wil gebruiken. Dag Jan.

Ik kan nu toch ook een browser( bv IE) als standaard instellen terwijl ik nog 2 andere browsers (Firefox en Google chrome) gebruik.

Het verschil is dat Internet Explorer nu echt losgekoppeld gaat worden van windows en je dan ook niet meer voor de windows/office updates afhankelijk bent van Internet Explorer, dat is nu nog wel het geval. Je kunt dan dus Internet Explorer ook verwijderen, dat is nu niet mogelijk als je nog gewoon de maandelijkse patches wil blijven ontvangen. Eigenlijk werd onlangs al een tipje van de sluier opgelicht toen een ontwikkelaar van Microsoft uit de school klapte en verklaarde dat hijzelf niet Internet Explorer aan zijn beste vrienden zou adviseren.

Geldt dit voor Europa of de hele wereld?

Alleen in Europa. Daarbuiten heeft de EU niets te zeggen :-)

Reageer