Verkiezing: Wat vind je de beste web browser van 2017?

Op pc's en laptops zijn web browsers het venster op de wereld. En ook op tablets en smartphones bieden browsers de vrijheid om - buiten de gebaande paden van de apps om - nog veel te ontdekken. Browsers blijven dus ook nu nog essentieel, maar wat is de beste browser van 2017?

Microsoft heeft in 2015 met Windows 10 een nieuwe browser geïntroduceerd: Edge. De browser is sneller dan Internet Explorer en voldoet ook beter aan de webstandaarden. In 2017 bleek dat Edge toch nog niet zo populair is bij Windows 10 gebruikers met een marktaandeel van minder dan 5%. Wel wordt Edge beschikbaar gesteld voor Android en iOS! Een nieuwe strategie van Microsoft na het doodbloeden van Windows mobile.

Google Chrome is wereldwijd veruit de grootste browser. Op de desktop vooral met 60% marktaandeel, maar mobiel ook. Chrome heeft de monopolie van Internet Explorer volledig overgenomen - ondanks privacy-zorgen over Google. Googles browser is beschikbaar voor alle grote platforms: Windows, macOS, Linux, Android en iOS.

Firefox wordt door steeds minder mensen gebruikt - hoewel veel bezoekers van GratisSoftware.nl trouwe Firefox-aanhangers blijven. Toch gaat Firefox door met vernieuwen. In november 2017 kwam Firefox 57 Quantum uit dat twee keer sneller is en een nieuw uiterlijk heeft. Minder leuk: alle oude extensies moeten worden omgezet naar web-extensies. Firefox is te krijgen voor Windows, macOS, Linux, iOS en Android.

Apple levert Safari alleen voor zijn eigen besturingssystemen macOS en iOS (iPad en iPhone), maar maakt daardoor wel een browser die naadloos aansluit op je iPad, iPhone en Mac. Op mobiele apparaten is Safari nog de grootste browser in Nederland. Safari krijgt in 2017 anti-tracking functionaliteit (iOS: Instellingen | Safari - Privacy en beveiliging: Voorkom volgen aanzetten. Mac: Safari - Voorkeuren | Privacy - zet vinkje bij Voorkom volgen door gekoppelde websites).

Opera is in 2013 overgestapt op Chromium als browsermotor. Een controversiële stap, maar wel een waardoor de Noorse browser veel sneller werd. De afgelopen jaren heeft Opera hard gewerkt om functionaliteit aan zijn browser toe te voegen. En dat is aardig gelukt met gratis VPN, ad blocker en een vernieuwd uiterlijk met zijbalk. Opera is vorig jaar overgenomen door een Chinees consortium.

Naast de grote vijf, zijn er nog heel veel kleine browsers, zoals Vivaldi, het populaire Pale Moon, de privacy-bewuste Epic, SRWare Iron en Tor Browser. Het interessante en eveneens op privacy en beveiliging gerichte Brave en meer.

> Bekijk hier alle browsers die op GratisSoftware.nl besproken worden.

Onze vraag is:
Wat vind jij de beste web browser van 2017?

We zijn ook benieuwd naar je motivering: geef uitleg in de reacties hieronder, waarom jij een bepaalde browser de beste vindt dit jaar (en of je nog overgestapt bent)! En ook zijn we benieuwd of je op desktop en mobiel of tablet dezelfde browser gebruikt!

Google Chrome (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
18% (76 stemmen)
Internet Explorer (Windows, Windows Mobile)
3% (12 stemmen)
Firefox (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
47% (205 stemmen)
Safari (macOS en iOS)
0% (2 stemmen)
Edge (Windows 10, Windows Mobile, Android en iOS)
6% (26 stemmen)
Opera (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
13% (55 stemmen)
Pale Moon (Windows, Linux en Android)
5% (20 stemmen)
Vivaldi (Windows, macOS en Linux)
3% (11 stemmen)
SRWare Iron (Windows, macOS en Linux)
1% (3 stemmen)
Epic Privacy Browser (Windows en macOS)
1% (5 stemmen)
Brave (Windows, macOS, Linux, Android en iOS)
1% (4 stemmen)
Tor Browser (Windows,macOS en Linux)
1% (3 stemmen)
Maxthon (Windows, Linux, macOS, Android, iOS, Windows Phone)
1% (3 stemmen)
Chromium (Linux)
1% (3 stemmen)
Een andere browser, namelijk... (laat in de reacties weten)
1% (5 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 433
Deel dit artikel: 

Reacties

Voor mij is er maar 1 browser, met ´´stip!´´ Dat is Opera! Heeft, vind ik, een geweldige doorontwikkeling gekregen en functioneert, doorgaans, erg goed en is heel snel. Ook de gratis VPN mogelijkheid is ideaal (voor diegenen die er soms gebruik van willen maken.) Mooiste vind ik die z.g. voorkeur sites ´´presets´´ in diagrammen. Werkt zo enorm fijn!

Helaas zijn er nog altijd hier en daar sites, die blijkbaar niet aangepast zijn (of zich willen aanpassen?) aan het gebruik met Opera. Op marktplaats krijg ik nog altijd een rare melding, na de 1e aanmelding, dat marktplaats problemen met Opera kan geven. Nog altijd niet opgelost door het marktplaats team maar in de praktijk werkt het toch goed?!

Opera op mijn Windows pc's, Brave op mijn Android telefoon en tablet. Lastig, die polls waarbij je maar 1 keuzemogelijkheid hebt...

Slimjet veilig en snel.

De Firefox browser vind ik na de laatste grote update steeds slechter. M.i. niet sneller en het laden duurt erg lang. Ik ben weer teruggegaan naar Chrome. Daar ben ik niet zo een grote fan van vanwege Google, maar ja, ik wil toch makkelijk kunnen browsen.

Probeer dan eens Opera of Vivaldi?

Ik ben zeer tevreden met Edge. Loopt op zowel mijn vaste PC als op mijn laptop's als een tierelier!!

Opera op mijn (Windows 10) pc's, Brave op mijn telefoon en tablet (beiden Android).

Ik ben naar waterfox overgestapt omdat firefox mijn geliefde addons niet meer ondersteunt.
Voor de rest is het identiek.

Ben dit jaar weer terug gegaan naar de nieuwe Firefox omdat deze duidelijk verbetert is ten opzichte van de voorgaande. Edge tijdelijk gebruikt maar niet als standaard.
Chrome, weinig privacy. Op mobiele apparaten IOS.

Ik gebruik Slimjet.

Ik twijfel niet aan uw goede bedoelingen. Echter deze verkiezing is volkomen irrelevant. Omdat u browsers met operating systems vermengt, vermengt u kwaliteit met kwantiteit. Dit kan nooit een betrouwbaar resultaat opleveren.

Chrome heeft een fijne vertaalfunctie. Internet naar de T.V. met Chromecast.
Chrome is snel met opstarten en surfen op het internet.
Hele fijne internetbrowser

Chrome, veilig en snel, gewoon een hele fijne browser.

Firefox natuurlijk.. chrome is qua privacy net zo slecht als edge + IE

Opera natuurlijk, gevolgd door Vivaldi en op drie Firefox.

Voor mij is er op dit moment maar 1 browser die voldoet, niet in de laatste plaats om z'n snelheid en dat is Firefox Developer Edition (58.0b12). Edge is een fractie minder snel, maar is niet echt mijn browser. Het voortreffelijke Opera staat voor mij op een welverdiende 2e plaats.

Op mijn Windows 10 laptop gebruik ik Firefox Nightly
Idem op mijn Linux laptop (Zorin Lite)
Op mijn Android tablet gebruik ik Brave browser

ik ben "uiterst" tevreden over Avast Safe Browser, teven gebruik ik ook nog Edge en Vivaldi.

Avast Safe Browser verkoopt achter je rug gegevens door aan Google, Vivaldi niet!

Vorig jaar overgestapt van IE naar Chrome.
Reden was dat ik bij diverse providers niet meer kon inloggen.
Door diverse werd Chrome aangeraden;ik moet zeggen dit bevalt mij uitstekend.

Verwachting van de nieuwe Firefox was hoog gespannen, maar persoonlijk vind ik het allemaal wel meevallen. Het uiterlijk is stukken minder geworden en snelheid valt over te twisten. Daarom voor mij het betere alternatief: Pale Moon

Cliqz! Snel,goede veiligheids-instellingen, makkelijk in te stellen, en daardoor geen gedoe met allerlei Add-Ons.

Brave ook, als ze tenminste tot een afgewerkte 1.0-alfaversie komen... (voorspeld voor juni 2018)

Overgestapt op Opera omdat chrome vaak de privecy schend. Ook Firefox is een goed alternatief. Voor de privecy moet men wel in Opera als Firefox geen google meer gebruiken anders blijven ze je privacy schenden. Leve de vrijheid.

Ik heb gekozen voor Opera, alleen i.c.m. Windows 7 of hoger. Verder geeft een gratis VPN mogelijkheid de doorslag. Firefox 57 Quantum voldoet ook goed, maar lijkt trager dan Opera.

Ik ben gewend aan Chrome, ik vind die browser het makkelijkst te bedienen en bovendien het eenvoudigste.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nede_land