Opera 45 'herboren' met nieuwe zijbalk en optie om te Appen

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 45 is vandaag uitgebracht. Deze uitgave zorgt voor een 'herboren' browser, aldus de makers. Opera Reborn integreert enkele functies en interfacewijzigingen uit de experimentele Neon-browser van Opera. Wat met name opvalt is de zijbalk - die je nu kunt vastpinnen - met handige snelkoppelingen naar geschiedenis, snelkiezer, bladwijzers, extensies, persoonlijk nieuws en WhatsApp en Facebook Messenger.


Nieuwe zijbalk in Opera 45

De integratie met WhatsApp, Facebook Messenger (en Telegram is ook mogelijk) kan handig zijn als je wilt internetten en tegelijkertijd chatten via je browser. Je dient dan eerst in te loggen bij de webversies van WhatsApp, Facebook Messenger of Telegram (lees hier hoe je de webversie van WhatsApp gebruikt). In Opera kun je gelijk de QR-code scannen met je telefoon als je een chat-app via de zijbalk opent.


WhatsAppen vanuit zijbalk vastpinnen (klik op punaise om weer ongedaan te maken)

Je kunt nog meer snelkoppelingen toevoegen door rechts te klikken op de zijbalk: downloads, instellingen en Telegram. En je kunt de zijbalk laten verdwijnen door op het schuifje onderaan te klikken (zie pijltje in afbeelding linksonder).

Behalve deze opvallende, en wat ons betreft handige, zijbalk, heeft Opera 45 verder nieuwe iconen, een wat opgefrist uiterlijk en de mogelijkheid om een donker thema in te schakelen. Als je op de Snelkiezer/Startpagina rechtsboven klikt op het icoontje met de schuifjes, kom je bij Instellingen van de Startpagina (afbeelding rechtsonder). Hier kun je het donkere thema inschakelen, de achtergrond aanpassen (ook met bewegende plaatjes) en de suggesties in de Snelkiezer uitschakelen, mocht je dat willen.

Verdere vernieuwingen in Opera 45 zijn dat de ingebouwde adblocker is uitgebreid en dat de videoprestaties zijn verbeterd. De beveiliging is ook aangescherpt door waarschuwingen te tonen als je via onbeveiligde pagina's wilt inloggen (wat Chrome en Firefox al doen).

Ten slotte is Opera 45 gebaseerd op Chromium 58, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn ook in Opera zijn verholpen.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Wat vinden jullie van de vernieuwde Opera met zijbalk en mogelijkheid om te chatten? Geef je mening in de reacties hieronder!

Bron: 
Deel dit artikel: 

Reacties

Is het ook mogelijk om andere veel gebruikte app's in de zijbalk vast te zetten?,
Ik ben nieuw met Opera en kan het via internet zo niet vinden.

Versie 45 is een ramp. VPN werkt niet meer, de browser geeft iedere keer na starten een foutmelding over geheugen-problemen waar alleen maar uit te komen is door de browser opnieuw op te starten. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik deze update heb genstalleerd.

Vanmorgen is een update automatisch geïnstalleerd en nu werkt Weebly niet goed meer, waarmee ik mijn website maak.
In Firefox werkt Weebly nog wel correct, dus ik ben niet blij met deze update, die ik ook niet terug kan draaien :(

Als ik het goed gezien heb, is wat voorheen Thema heette nu Achtergrond geworden. Dat vind ik een achteruitgang. De titelbalk van een privévenster is nu altijd zwart en dat vind ik héél lelijk. Ik heb niet kunnen vinden hoe ik dat kan aanpassen.

Opera rules!

Dat weet je niet! Kun je nooit aantonen! Ik vind Windows 10 prima werken, maar heb dan ook niets veranderd in deze o.s. en updates installeer ik pas, als Microsoft ze vrijgeeft. Windows 10 werkt, bij mij zeker, onder alle apps, ook dat van Opera! Geen problemen hier.

Ik heb met deze Opera versie zoveel problemen onder mijn W10 1703 versie dat ik Opera heb verwijderd. Heel W10 blijft vast staan, ook na herstart zelfde euvel. Zelfs de batterij eruit moeten halen van de laptop omdat W10 gewoon bleef vast staan met Opera die continu staat te tracen.
Dus ik ben blij dat ik ervan af ben. Was altijd heel tevreden erover, dus draai nu afwisselend met Firefox en Google Chrome.

Vreemd, Frank? Ik werk ook met Windows 10, laatste updates eergisteren geïnstalleerd, maar geen centje last met Opera, of welk ander programma dan ook. Misschien kun je eens wat dingen nalopen, wellicht accepteert iets van Windows 10, of je firewall Opera niet? Tip..

Je had beter Windows 10 kunnen verwijderen want dat is het probleem.
Windows 10 is een in elkaar geflanst braggel en broddelwerk OS.

Ziet er inderdaat prima uit en werkt snel. Toch wordt het niet mijn standaardbrowser omdat A) zipbestanden per se eerst gedownload moeten worden voordat je ze kunt openen, en B) de Google-werkbalk niet voor Opera beschikbaar is.

Als je eerst de Opera extensie 'Download Chrome Extension' installeert, lukt het dan misschien om die werkbalk te installeren? Je kan dan voor Chrome gemaakte extensies ook in Opera gebruiken...

Herboren is een groot woord !
Alleen de what's app en Fb messenger is nieuw , de rest kon je voor deze nieuwe versie ook doen
Ik gebruik Opera al jaren, voor mij de best browser tot nu toe, snel, adblocker en VPn, en, een coole speeddial.Nog geen enkel probleem tot nu toe.Ik verstaa niet wat men vindt aan een google chrome? Maar ja da's een keuze
juist een beetje gewoon worden en voor u bookmarks gebruik en addon zoals import/export bookmarks

Ben al een tijd fan van Opera, maar wat dit betreft mijn stoutste verwachtingen. Klasse.

Goed bezig! Ziet er schitterend uit en wat mij betreft is Opera browser nr 1 geworden. Er zit, blijkbaar, bij de Chinezen meer drang naar creativiteit om nog meer moois van Opera te maken, dan de Noren al deden. De doorontwikkelingen zijn, qua stijl en vooral de enorm toegenomen snelheid, gigantisch te noemen. Voor mij is Opera absoluut een pracht browser geworden en kan nu met gemak de concurrentie aan met Firefox, Chromium etc. Perfect zo!

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ne_erland