Chrome heerst in browserland, Safari biedt mobiele tegenstand - vooral in Nederland (browserstatistieken april 2017)

De marktaandelen van browsers Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge, Opera en Safari worden gemeten door bedrijven als StatCounter en NetApplications die wereldwijd cijfers van tien- tot honderdduizenden websites hiervoor verzamelen. De statistieken van april 2017 hebben we uitgesplitst naar browsers voor desktop (pc en laptop) en mobiel (smartphones en tablets).

Desktop: Chrome veruit de grootste

Wereldwijd surft rond de zestig procent van de internetters met Chrome volgens StatCounter en NetApplications. In Nederland is dat inmiddels ook net iets meer dan de helft (50,11% volgens StatCounter). De hegenomie van Internet Explorer van tien jaar terug is dus overgenomen door Google Chrome.

De andere browsers mogen de kruimels oprapen. Firefox en Internet Explorer (Windows 7 gebruikers!) strijden om plek twee met marktaandelen van rond de 9 tot 18% bij zowel StatCounter als NetApplications. De cijfers voor Nederland zijn wat betreft Mozilla's en Microsofts browsers vergelijkbaar met de situatie wereldwijd.

Wel is zichtbaar dat het marktaandeel van Internet Explorer (IE) nog altijd terugloopt. Op Windows 10 is Edge nu in plaats van IE de standaardbrowser van Microsoft, dus Internet Explorer gebruikers zullen uitsterven samen met Windows 7 en 8. Edge doet het echter niet goed op Windows 10: wereldwijd gebruikt maar rond de vijf procent van de internetters Edge en in Nederland acht procent. Dit terwijl het marktaandeel van Windows 10 wereldwijd wel meer dan 25% bedraagt. Dit betekent dus dat de meeste Windows 10 gebruikers Edge vervangen door een andere browser (Chrome).

Opera, ten slotte, heeft in Nederland nog een marktaandeel van 5% maar wereldwijd is dit slechts 1 tot 2%.

Browsermarktaandelen in april 2017 op desktop en mobiele apparaten door StatCounter (SC) en NetApplications (NA) wereldwijd en in Nederland in procenten

  Desktop
(Nederland)
Mobiel
(Nederland)
Desktop
(wereldwijd)
Mobiel
(wereldwijd)
  SC SC NA SC NA SC
Google Chrome 50,11 34,51 59,0 63,45 54,37 46,41
Firefox 13,5 0,11 11,80 14,53 0,24 -
Internet Explorer 13,7 0,46 18,40 9,0 1,28 0,65
Safari 8,41 48,07 3,44 5,2 31,42 21,86
Edge 8,09 0,28 5,62 3,71 - -
Opera 5,4 0,39 0,78 2,07 4,49 4,67

Mobiel: Safari in Nederland de grootste

Op smartphones en tablets is Chrome wereldwijd ook de grootste volgens StatCounter en NetApplications. Ongeveer de helft van de internetters gebruikt Chrome op zijn mobiele telefoon en tablets. Aangezien Chrome natuurlijk op Android-toestellen staat, maar ook voor iPhone en iPad beschikbaar is wordt Apples Safari-browser eveneens beconcurreerd.

Safari is alleen op Apple-apparaten te gebruiken, dus het potentiële bereik is een stuk kleiner voor Apples browser. Bijna tachtig procent van de smartphones en tablets draait namelijk op het mobiele besturingssysteem Android van Google en slechts twintig procent op iOS van Apple. Toch wordt twintig tot dertig procent van het wereldwijde website-bezoek door mobiele apparaten verzorgd door Safari op iOS. Conclusie is blijkbaar dat Safari-gebruikers meer websites bezoeken of vaker internetten dan gebruikers van andere mobiele web browsers.

In Nederland is Safari zelfs de nummer één mobiele browser: bijna de helft van het mobiele internetgebruik komt in ons land voor rekening van Safari! 35% wordt verzorgd door Chrome-gebruikers.

Tot slot

Conclusie is dat Chrome op de desktop net zo'n monopolist aan het worden is als Internet Explorer vroeger. Firefox zakt langzaam weg, IE verdwijnt met Windows 7 en Edge weet het stokje nog niet over te nemen. Safari blijft op de desktop een kleine browser in de Mac-niche, maar weet op mobiel terrein wel potten te breken. Daar is Apples browser nog - als enige - een concurrent voor Chrome. Googles plan voor werelddominantie met zijn Chrome-browser is kortom glansrijk geslaagd. En dat in minder dan tien jaar tijd.

Wat vind jij van Googles dominantie op browser-gebied? Geef je mening in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Niet zo vreemd dat Google Chrome doomineert. Als je Google Earth op je computer wil is Chrome vereist. Bekende taktiek van Google. Waarom denk je dat Google+ zoveel gebruikers heeft? Als je een Youtube-account hebt heb je automatisch Google+

Chrome heerst in browserland. Ik heers op mijn PC.
Google Chrome komt er bij mij nooit en te nimmer op.
Geen klik krijgen ze van mij, geen advertentie raken ze aan mij kwijt.
Google is (d)evil.
Opera met VPN en AdBlocker moet je hebben.

hoe menubalk te plaatsen boven aan bij chrome..
gelijk firefox

Diverse keren Chrome geprobeerd maar ik kan er niet aan wennen. Gebruik hoofdzakelijk edge waarvan ik heb begrepen dat hij binnenkort zal worden losgekoppeld van de firmware zodat er beter en meer aan gewerkt kan worden. Nu krijgt hij 2x per jaar een update en dat is gewoon te weinig, waardoor hij ook slecht kan concurreren met andere browsers. Het is maar net wat je gewent bent.

altijd firefox

Hier al jaren Opera en daarnaast af en toe Vivaldi.
Op nummer drie Firefox... maar Chrome, daar vind ik niets aan.

Geen behoefte aan Chrome. Al jaren tevreden met Opera (inclusief gratis VPN en adblocker) en sinds enige tijd ook met Vivaldi. Houdt de muziek in internetland. :)

Ik gebruik nu al een jaartje Google chrome ipv firefox die regelmatig vastliep en dus bleef hangen. Chrome is meer stabiel en sneller dan FF , is mijn persoonlijke ervaring.

Google probeert je te pas en te onpas googlechrome door je strot te duwen.
Wanneer je even niet op let bij het installeren van een niet Google gerelateerd programma b.v. Ccleaner dan heb je het programma al op je machine staan.
Op deze manier is het niet zo moeilijk de grootste te worden.

Ik heb geen last van Chrome. Voor de een werkt Chrome, voor de ander Firefox en voor mij, met mij meerderen gezien eerdere reacties, werkt Opera op dit moment geweldig goed! Safari was een mooie browser en gebruikte ik vroeger ook vaak, tot het moment dat Apple Safari niet meer (qua updates) voor Windows werd uitgegeven en qua actualiteit toen helaas het exclusieve domein voor Apple gebruikers werd. Qua browsers is er genoeg keuze voorradig.

op zich leuke browser maar steeds reclame dus maar weer verwijderd

Alles is Google. Alleen daarom al geen gmail en geen chrome. Ik vind het gewoon een eng idee dat de halve wereld gmail gebruikt en surft met chrome.
Ik ben prima tevreden met FireFox, icm Ghostery (aanrader als je schoon internet wil)
En zoekt met.. jawel. Ik probeer duckduck go als zoekmachine maar helaas nog niet Nederlands georienteerd...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
hongari_e