Heb je wel zo'n snelle internetverbinding nodig? Bespaar geld!

De tijden dat we met een piepende inbelmodem bestanden binnenhaalden met een paar KB per seconde liggen nog maar zo'n 25 jaar achter ons. Geduld was het toverwoord. Met de huidige kabel- en glasvezelverbindingen halen we makkelijk internetsnelheden van tientallen tot honderden MB's per seconde. En de snelheden worden steeds hoger. Ziggo biedt op de kabel 1 Gbit/sec, KPN met glasvezel 4 Gbit/sec en onder andere Odido en Delta tot 8 Gbit/sec.

Maar hebben we deze snelheden ook nodig, of is het toch een beetje als met een Formule 1 auto door het centrum van Amsterdam willen racen?

Wij zetten alles op een rijtje. En onderaan in de peiling zijn we benieuwd welke internsnelheid jij hebt.

Download- en updloadsnelheden

Als je bij de twee grootste internetaanbieders van Nederland, Ziggo en KPN, kijkt dan bieden ze de volgende pakketten voor consumenten aan:

Downloadsnelheden (upload tussen haakjes)

Ziggo KPN
100 Mbit*/sec (25 Mbit) 100 Mbit/sec (100 Mbit)
200 Mbit/sec (30 Mbit) 200 Mbit/sec (200 Mbit)
400 Mbit/sec (40 Mbit) 1 Gbit/sec (1 Gbit)
1 Gbit/sec (100 Mbit) 4 Gbit/sec (4 Gbit)

* 100 Mbit = 12,5 MB, dus een bestand van 12,5 MB downloaden over een 100 Mbit-verbinding duurt 1 seconde. Een bestand van 100 MB duurt 8 seconden.

KPN is zijn glasvezel netwerk aan het uitrollen in Nederland en kan, omdat glasvezel sneller is, een heel snel pakket met 4Gbit/sec aanbieden. Ziggo is bij zijn kabelnetwerk gebleven, en kan door technische vernieuwingen de snelheid de komende jaren nog wel opvoeren, maar lijkt toch eerder tegen de grenzen aan te zullen lopen. Maar 1 Gbit/sec is ook heel snel natuurlijk.

Bij de upload-snelheid (dus van jou naar het internet) zien we de technische verschillen tussen glasvezel en kabel: glasvezel biedt een even snelle upload als download (symmetrische verbinding) terwijl bij kabel de uploadsnelheid veel lager is dan de download (ongeveer een factor tien).

Internetsnelheid testen

Als je je internetsnelheid test moet je bij voorkeur een computer met bedrade verbinding hiervoor gebruiken. Want WiFi-snelheden zijn altijd veel lager dan via bedraad internet. En als je test moet je ook zorgen dat niet je huisgenoten net heel veel aan het downloaden zijn of gamen of 4K films aan het streamen want dan valt jouw snelheid ook veel lager uit!

Maar wat heb je aan die snelheid, wat heb je echt nodig?

Internetverbindingen heb tegenwoordig giga-snelheden, maar heb je er ook wat aan? Want het is natuurlijk leuk als je de snelste verbinding hebt, maar heb je die ook echt nodig en benut je die wel ten volle?

Ziggo geeft een handig tabelletje met een indicatie van de internetsnelheden die je gebruikt bij diverse activiteiten op het web (en nodig hebt om zonder vertraging te kunnen internetten).

Benodigde snelheden voor activiteiten op het web


Ziggo

Voor een beetje mailen, internetten, videobellen en muziek luisteren via een streamingdienst heb je maar 5 Mbit/sec nodig. HD-video's streamen, groepsvideobellen en sociale media (YouTube en TikTok) vraagt 10 Mbit/sec. En als je veel online games speelt en 4K video's streamt (duurste abonnementen van streamingdiensten zoals Netflix) dan ben je 25 Mbit/sec kwijt.

Hoeveel mensen wonen in huis

Dit zijn dus de snelheden per activiteit. Daarnaast moet je kijken hoeveel mensen gebruikmaken van je internetverbinding, want je zult alle activiteiten moeten optellen.

Als je alleen of met zijn tweeën woont heb je dus eigenlijk nooit meer snelheid nodig dan de goedkoopste 100 Mbit/sec internetverbinding van KPN of Ziggo (sommige andere providers bieden nog goedkopere verbindingen van bijvoorbeeld 50 Mbit/sec). Als de een online games doet en de ander tegelijkertijd een 4K video kijkt op Netflix dan verbruik je nog maar 50 Mbit/sec. En dan kun je ondertussen ook nog op je smartphone appen.

Als je een stel met kinderen bent en er komen af en toe vrienden of vriendinnen van je kinderen, die allemaal smartphones hebben, dan heb je wat meer bandbreedte nodig en dus een snellere verbinding. Maar ook dan zal 200 Mbit/sec meestal nog voldoende zijn. 400 Mbit/sec zeker.

Gigabit-verbindingen zijn meestal overbodig, tenzij...

De verbindingen boven de 500 Mbit/sec en zeker de gigabit-verbindingen zijn dus eigenlijk meestal overbodig. Tenzij je heel veel grote bestanden downloadt van internet. Als je dagelijks vele gigabytes binnenhaalt van internet (downloaden software, games, films, muziek, grote bestanden voor werk) dan kan een snellere verbinding de downloadtijd verkorten. Een grote maar daarbij is dat lange niet alle web servers, waar je de downloads vandaan haalt, verbindingen met zulke hoge downloadsnelheden ondersteunen.

Conclusie: snel, sneller, slimst

Dus als je (voor werk) veel grote bestanden moet downloaden en uploaden dan kan een snellere verbinding zin hebben. En als je veel grote bestanden moet uploaden dan kan glasvezel nog een extraatje bieden vanwege de symmetrische download- en upload-snelheid.

Maar voor thuis in normale situaties heb je meestal meer dan voldoende aan de goedkopere verbindingen die internet providers aanbieden. Voor huishoudens van een of twee mensen is 100 Mbit/sec meestal prima. En voor huishoudens van vier is 200 Mbit/sec vaak genoeg. 400 Mbit/sec kan helpen als je vaak veel internettende gasten hebt of als je veel grotere bestanden downloadt.

Gigabit-verbindingen zijn ons inziens meestal overbodige luxe. Want net zoals je niks hebt aan een Formule 1 auto in hartje Amsterdam (of op de Nederlandse snelwegen), zo zullen de meeste mensen hun gigabit-verbindingen niet of nauwelijks ten volle benutten.

Voor veel geld het snelste abonnement kiezen is dus meestal niet het slimst...

Slechte WiFi? Duurder abonnement helpt meestal niet!

Als je laptop of smartphone thuis een slechte en trage internetverbinding heeft dan kun je geneigd zijn om een duurder en sneller internetabonnement te nemen. Maar vaak is de boosdoener slecht WiFi-bereik in huis! Als je vooral boven in de slaapkamers of op zolder slechte verbindingen en lage snelheden hebt op je telefoon of laptop dan is een extra access point (of WiFi-versterker, HomePlug of WiFi repeater) voor je WiFi waarschijnlijk een betere oplossing dan een duurder abonnement. De meeste providers bieden WiFi-versterkers aan om de ontvangst in je hele huis te verbeteren (bij Ziggo heet dat SmartWifi en bij KPN SuperWifi).

Je kunt natuurlijk ook zelf extra access points of homeplugs plaatsen:

Onze vraag is:

Wat voor (download)snelheid heeft jouw internetverbinding?

En in de reacties horen we graag of dit genoeg, te veel of te weinig is!

Reacties

Had een contract met KPN voor een snelheid van 100 Mbit/sec. Dit is zonder meerkosten verhoogd naar 200 Mbit/sec (aanbieding KPN). Is ruim voldoende. Ben zeer tevreden over KPN. Prijsverschillen met andere aanbieders zijn marginaal.

Een brief van KPN in de bus of iedereen wil thuisblijven wegens installeren van glasvezelkabel, asjemenou! Dat is nommer 4! Hoeveel? 4. Er zitten al 3 glasvezelkabels in de grond en nog is het schijnbaar niet genoeg, daar blijven we echt niet voor thuis, wij zijn wel gek maar niet goed!Ik heb overigens 100mb/s van ziggo en dat is riant, tesamen met gratis televisie van een andere aanbieder want die is nog nooit afgesloten.

Ik heb glasvezel van KPN geweigerd.
KNP wou de hele inrit open breken tot aan mijn voordeur en dan dwars oversteken naar de buurman.
Breek de boel bij de buurman maar open. Ik heb alles-in-1 van Ziggo tot grote tevredenheid.
Heb KPN niet nodig.

We hebben het koperdraadje van KPN al bijna twintig jaar achter ons gelaten.
Waarom zouden we dan nu ineens KPN willen. Willen we niet.

Voor als iemand een eigen woning heeft en bij verkoop van de woning het er inzit.

Buiten de snelheden..
of je nu coax of glas hebt er is imo  wel sprake van een duopoli!
Kijk maar naar 2 de grootste providers- KPN en ZIGGO -
Zitten bijna op zelfde abbo kosten-na de kortingen van 1e jaar- (zeker als je telefoon en tv erbij hebt) en das niet gezond!
(ziggo heeft 1 plusje..TV is daar stuk beter dan bij alle glas boeren)

gemeten waarden bij een Ziggo-abonnement:
kabel: 769 62,3
wifi: 485 62,4

De snelheidsmeter van Ziggo (hier genoemd) laat bij een kabelverbinding een aflopende waarde zien en komt gemiddeld op 439 en 63,7 uit, de wifi waarden zijn: 438 en 62,4

gemeten met kabel 204 met wifi hetzelfde. Moet er wel bij zeggen dat ik SmartWifi pods huur bij Ziggo. Maar het is niet duur en het geeft een enorme verbetering. Als wifi traag is kan je Ziggo gratis bellen, ze kunnen je ook op afstand helpen.

Ik ging van 200 Mbit/sec naar 100 Mbit/sec. Om geld te besparen, maar een maand later kwam er een aanbieding van Zigoo 200 Mbit/sec en dit was goedkoper dan de 100 Mbit/sec. Dus maar weer teruggegaan naar 200 Mbit/sec. Voor een jaar, maar maandelijks opzegbaar. Snelheidstesten geven aan dat wat waar ik voor betaal ook werkelijk ontvang. Nooi een probleem gehad met Ziggo en ik vind de klantenservice van deze provider uitermate goed.

Had ziggo 200mb en nu 100mb Odido glasvezel. Voor mijn gevoel is Odido soepeler, heb nooit storingen en kijk tv via app op tv en via wifi, bij ziggo had ik de tv app en bedraad aangesloten en was niet echt fijn. Verder doe ik ook alles draadloos, laptop etc, geen probleem met Odido maar bij Ziggo wel. Modem router van Odido veel beter dan van Ziggo. Had in principe nooit klachten hoor over ziggo (na ruim 40 jaar casema/ziggo) , maar na overstap merk je toch wel veel verschil

Ik had/heb een Ziggo al- in -one abbo (met dus tv en telefoon)
dat nog was gebaseerd op een  oude Chello/A2000  abbo versie.
 
Elk jaar beetje meer up en down dan vergelijkbare abbo/s maar er net tussen in qua prijs
Vorig jaar zou ik 400 Mb down en 40 up krijgen..maar toen heb ik abbo verlaagd naar 200/30  
snelheid zat , qua prijs scheelt het niet eens zoveel..maar ik heb er zat aan!
 

Snelheid is een iets.

Maar is de binnen bekabeling aangepast naar cat 7 kabel ?

Ik had 200, laten verlagen naar 100. Scheelt me behoorlijk wat Euro's. Ziggo verdient al genoeg.
Peter de Groot.

100MB is voor mijn eentje meer dan genoeg.

afbeelding van Léon

Eerst had ik 20: prima. Nu, als gedwongen glasvezelaar 50. Forse prijsverhoging. De markt is goed in dwingen.

In mijn woning is op dit moment bij KPN max 52Mb/sec mogelijk.
Tot op heden nooit problemen met internetten, telefoon, TV ook niet als mijn kleinzoon aan het gamen is.

helemaal mee eens , ik heb max 50 mbps en dat voor 2 personen in huis maar dat is meer dan genoeg , tv kijken totaal geen probleem en met de rest ook niet .

Net  van 500 naar 750 mb  gegaan  bij  Ziggo niet om gevraagd,verschil niet te  merken.

Dick Westerman

Internetsnelheden >1000 Mb/sec worden door sommige aanbieders wel al aangeboden maar de meeste pc bezitters hebben maar een netwerkkaart tot 1000Mb/sec. In de reclames voor deze hogere snelheden wordt nooit vermeld dat je ook wel een geschikte netwerkkaart moet hebben.

@TS Helemaal gelijk in,kijk maar eens de schreeuwende  reclame  van de aanbieders van Delta kabel,Hoeveel mensen weten nou eenmaal iets over een netwerkkaart in  hun  pc. Geloof dat ze snelheden  tot 8  gb aanbieden.

Dick Westerman

Betreffende Delta, een klacht ingediend bij reclame code commissie.

dat is inderdaad een sterk punt , dus mensen met een oudere computer ( zoals ik ) zou dan een helehoop geld gaan betalen terwijl de computer daar toch niets mee kan .
ik genk dat dat inderdaad iets is wat veel mensen niet weten , ik zelf viel daar ook onder .

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusla_d