Installatie van Windows 10 met Windows 7/8.1 licentie is echt niet meer mogelijk

Update 12 oktober 2023

The Verge meldt dat het nu definitief voorbij is en dat je niet meer Windows 10 kunt installeren en activeren met een licentiesleutel van Windows 7/8.1. Ook upgraden van Windows 7/8.1 naar Windows 10 is dus niet meer gratis. Tests van The Verge wezen uit dat de licentiesleutel niet meer geaccepteerd wordt en Microsoft heeft dit bevestigd.

Als je nog een oude pc hebt met Windows 7 of 8.1 dan ben je dus te laat om die nog te upgraden. Ook een verse installatie van Windows 10 kun je niet meer activeren met een licentiesleutel van Windows 7/8.1.

Als je al een keer de upgrade hebt gemaakt vanaf Windows 7/8.1 of al eerder Windows 10 geïnstalleerd en geactiveerd hebt met een licentie van Windows 7 of 8.1 dan blijven die gewoon functioneren en geldig. Alleen nieuwe installaties kun je niet meer activeren op deze manier.

Gratis installatie Windows 10 zonder activatie werkt ook prima

Gratis installeren van Windows 10 is trouwens nog wel mogelijk, alleen activeren met een oude licentiesleutel van Windows 7/8.1 niet. Een niet geactiveerde Windows 10 werkt wel gewoon! Alleen mis je enkele mogelijkheden voor persoonlijke instellingen, zoals het kiezen van kleuren, bureaublad-achtergronden en meer. En je krijgt af en toe meldingen en een watermerk in beeld dat je pc niet geactiveerd is. Maar, zoals gezegd: Windows 10 functioneert wel gewoon zonder activatie! En krijgt updates. Microsoft zou in de toekomst kunnen besluiten updates voor niet geactiveerde Windows 10 systemen stop te zetten, maar aangezien Windows 10 sowieso geen updates meer krijgt na oktober 2025 lijkt ons dat niet heel waarschijnlijk.

Samengevat

Voor 12 oktober 2023

 
Upgrade van Windows 7/8.1 naar Windows 10 was gratis
Activeren van Windows 10 met licentiesleutel van Windows 7/8.1 was mogelijk
   

Na 12 oktober 2023

 
Gratis upgrade van Windows 7/8.1 naar Windows 10 is niet meer mogelijk
Activeren van Windows 10 met licentiesleutel van Windows 7/8.1 is niet meer mogelijk
Gratis installeren van Windows 10 is nog wel mogelijk, alleen activeren niet. Windows 10 functioneert gewoon zonder activatie! En krijgt updates.

 
Origineel bericht 29 september 2023

Het lijkt erop dat Microsoft, acht jaar na de introductie van Windows 10 in juli 2015, de mogelijkheid om met een Windows 7 of 8.1 licentie gratis te upgraden naar Windows 10 heeft afgesloten. Dus helaas vanaf 20 september 2023 geen gratis Windows 10 meer met een licentie van Windows 7/8.1!

Rechtstreeks upgraden van een oude pc met Windows 7 of 8.1 lukt daarmee niet meer. En ook het nieuw installeren van Windows 10 op een pc en vervolgens activeren met een oude licentie van Windows 7 of 8.1 kan niet meer.

Als je zonder licentie Windows 10 installeert krijg je trouwens wel een werkend systeem. Alleen enkele opties om Windows 10 te personaliseren zijn uitgeschakeld.

Gratis upgraden van Windows 10 naar 11 is nog wel mogelijk - als je pc geschikt is voor Windows 11.

Vooralsnog konden we een schone Windows 10 installatie in een virtuele machine nog wel activeren met een oude Windows 7 licentiesleutel. Maar aangezien Microsoft het einde van deze route heeft aangekondigd zal dit vermoedelijk binnen afzienbare tijd daadwerkelijk gebeuren. Als je dus nog gratis wilt upgraden moet je snel zijn.

Reacties

het was al niet meer aanteraden om met windows 7 of 8 te werken omdat deze allang geen updates meer krijgen .

maar voor de mensen die de upgrade van windows 7 of 8 naar windows 10 hebben gedaan is het aan te raden om hun activering met microsoft account te koppelen , zodat ze bij een eventuelen schone instalatie geen problemen hebben om te activeren 

meer info :

Windows activeren - Microsoft Ondersteuning

7 en 8 kregen nog wel updates tot januari 2023 als je ESU pakket had aangekocht..
(en via bepaalde tooltjes kon je dat ook kosteloos regelen...)

het is nu oktober dus allang niet meer

Zelfs in oktober 2023 is het nog mogelijk de nwste updates voor windows 7 te krijgen...
(via tooltje even je win 7 laten denken dat je windows 7 embedded draait..)
die heeft nog ESU ondersteuning tot januari 2024!

Staat wel aardige info op > https://www.deskmodder.de...

Dit is natuurlijk een -imo verderfelijke manier- om mensen van 10 naar Windows 11 te pushen...

Immers.. veel mensen kunnen op hun huidige hardware wel Windows 10 draaien..maar op de normale manier geen 11 !

Dat zie je ook in de wereldwijde cijfers.. Windows 11 heeft amper 23% gebruikers

Zie hier : https://gs.statcounter.co... -
als je daar ff naar beneden scrolt kan je ook Europa, of Nederland of andere kiezen!

Als ze marktleider willen bljven moeten ze eens gaan nadenken over bv een Windows 11 light of zo..
zodat mensen met wat oudere hardware ook nog meekunnen!

Het gaat niet om mensen van W10 naar W11 te krijgen, maar om mensen van W7 en W8 een zetje te geven alsnog maar W10 op te waarderen en hen binnenkort geen gratis mogelijkheid meer te geven voor een upgrade. (En wellicht om de PC- en Laptopmarkt een impuls te geven om de verkoopcijfers op te krikken omdat misschien toch de overstap naar een modern apparaat wordt overwogen.)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-_usland