Wifi-repeaters, access points of homeplugs voor betere wifi?

Als je wifi-modem of router in de meterkast staat dan is de ontvangst beneden meestal wel goed. Maar boven op zolder wordt dat vaak een stuk minder - of heb je zelfs helemaal geen ontvangst. Om je wifi-bereik in huis te verbeteren kun je verschillende apparatuur gebruiken: access points, wifi repeaters (ook wel wifi versterkers of range extenders genoemd) en homeplugs of powerlines. Maar welke kun je het beste gebruiken? Er zijn drie opties.

1. Access point of tweede router als bridge
Als je meerdere vaste aansluitingen ('uit de muur') voor internet in huis hebt (of lange kabels getrokken hebt) dan is een access point de beste oplossing. Een access point kun je dan bekabeld aansluiten via een ethernetkabel en vervolgens weer een draadloos signaal laten uitzenden. Het voordeel is dat je geen snelheidsverlies hebt, zoals bij wifi-repeaters wel het geval is.

Als je een access point gebruikt, zorg er dan voor dat het access point dezelfde SSID, beveiliging (WPA2 bij voorkeur) en wachtwoord gebruikt als je router of wifi-modem. Hierdoor kun je moeiteloos 'roamen' (van het ene wifi-signaal op het andere overstappen) als je van beneden naar boven loopt met bijvoorbeeld een tablet of smartphone (of laptop).

In plaats van een nieuw access point te kopen kun je ook een oude router hiervoor gebruiken. Zet deze in de bridge-modus en schakel de dhcp-server in de tweede router uit, zodat alleen de hoofd-router of wifi-modem de lakens (in dit geval IP-adressen) uitdeelt aan alle apparaten. Access Point of tweede router kun je het best een vast IP-adres geven in je thuisnetwerk, dan hoeven ze niet steeds opnieuw een IP-adres op te halen bij je hoofd-router.

Nadeel van een access point is dat de configuratie wel een klusje voor gevorderden is.

2. Homeplug/Powerline (internet via het stopcontact)
Heb je boven geen internetaansluiting of kabels liggen dan kun je het beste een homeplug- of powerline-setje kopen. Met deze apparaatjes kun je internetten via het elektriciteitsnetwerk. Je verbindt in de meterkast een homeplug met je wifi-modem of router en vervolgens kun je overal in huis een tweede homeplug in het stopcontact steken, zodat je daar internet hebt.

Je hebt homeplugs met alleen ethernet-aansluiting (voor bekabeld internet) maar ook varianten met wifi of beide. Als je boven bijvoorbeeld alleen een tv wilt aansluiten op internet dan is een homeplug met alleen ethernet voldoende. Wil je ook draadloos kunnen internetten met je laptop, smartphone of tablet dan is wifi natuurlijk een vereiste.

3. Wifi repeaters
Wifi repeaters of range extenders zijn eigenlijk de minste oplossing als je de wifi-ontvangst in je huis wilt verbeteren. Wifi repeaters vangen het draadloze signaal van je router of wifi-modem op en zenden dat vervolgens weer uit. Hierdoor wordt de snelheid minstens gehalveerd en heb je boven dus veel minder snel wifi dan beneden. Voordeel van wifi versterkers is dat ze vaak niet duur zijn en makkelijk te installeren. Een makkelijke, maar minder goede oplossing.

Samenvattend:
Liever access point dan wifi repeater
Als je de mogelijkheid hebt kun je voor een sterker wifi-signaal beter een access point dan een wifi repeater gebruiken. De configuratie van een access point is echter wel wat ingewikkelder en je moet dus boven een ethernetkabel hebben liggen of een extra vaste internetaansluiting.

Liever homeplugs of powerlines dan wifi repeater
Homeplugs of powerlines hebben als voordeel dat ze via het elektriciteitsnet werken en dat je ze dus overal waar een stopcontact is kunt gebruiken. Daarbij wordt de internetsnelheid met homeplugs steeds hoger. Vertraagden ze een paar jaar terug soms nog flink, daar is steeds minder van te merken. Kies dan wel varianten met liefst 500 Mbps (of meer) snelheid en niet 200 Mbps. Homeplugs halen niet de snelheid van een gewone ethernetverbinding (ook niet als switch met een kabeltje), maar ze zijn wel sneller dan wifi repeaters. Wifi repeaters zijn echter weer goedkoper.

Noot:
Veel apparaatjes hebben zowel access point- als wifi repeater-functionaliteit. Het verschil in functie is kortweg dat access points het internetsignaal bedraad binnenkrijgen en (zonder snelheidsverlies) draadloos weer uitzenden. Wifi repeaters vangen het draadloze signaal op en zenden het dan weer uit - met minimaal 50% snelheidsverlies.

Reacties

In nieuwbouw heb je vaak problemen, het is allemaal snelbouw en zit vol betonijzer, metalen en andere, je woonst is een kooi, die van Faraday die elk signaal blokkeert. Dan heb je geen ontvangst op je draadloze telefoon, gsm, signalen worden werkelijk sterk verstoord en geblokkeerd. Je wordt ook ziek in dergelijk constructies. Toch mag men op die manier meer en meer bouwen. Als de omringende gebouwen ook in dezelfde trend zijn opgetrokken of vernieuwbouwd zit je met een riant probleem. Heb dat vaak gezien. Helaas is hier weinig tegen te beginnen, als je kiest voor een sterkere ontvangst gaat dat ten koste gaan van je gezondheid. Sommigen hebben daar destijds echt om gelachen maar de meesten van hen zien middels wel in dat ik gelijk heb al geven ze dat niet graag toe. Flatgebouwen, woontorens ... niet gezond. En als je als eigenaar van een woning zo links en rechts zo'n gebouw hebt ga je dat ondervinden aan je signaal, gelukkig heb je dan nog ' de zolder ' op dewelke het signaal sterker zal zijn, laat daar je wifi dan ook binnenkomen.

"Je wordt ook ziek in dergelijk constructies." wat een gezwets. 3Ghz signal heeft n golflengte van ca. 100 mm. Alle gaten groter dan die 100 mm gaat t signaal dus doorheen.

Het is veel makkelijker als je de aansluiting vanaf de meterkast (kabeltje vanuit de muur) gewoon verlengd en de modem buiten de meterkast zet op een plaats naar keuze.

Repeater haalt maar 50%. Reden is : signaal moet eerst ontvangen worden. Kan daarna pas uitgezonden(=herhalen=repeaten). Maw het signaalverlies daargelaten theoretisch kan niet boven 50% komen en praktisch dus al helemaal niet.
@Michiel: soms gaat vanuit de meterkast een loze leiding naar de zolder voor een eventueel te plaatsen wasmachine. Met een beetje massel met een trekdraad daar zelfs al in.
Ook is het zo dat een strak afgewerkte kabel niet als storend door de vrouw word ervaren. (Heb het zelfde probleem/uitdaging)

Ik heb op zolder geen goed wifi-bereik en op de eerste verdieping is het redelijk te doen. Een extra utp kabel trekken voor een acces-point lijkt ook niet echt een optie, omdat mijn vrouw "geen lelijke kabels door het huis wil hebben lopen".

We hebben in de meterkast nu een router (TP-Link TL-WR841N) met daaraan bedraad (via UTP) een Synology NAS. Ook hebben we beneden een wifi printer, maar die willen we straks graag naar zolder verplaatsen. Op zolder komt daarnaast nog een computer en een extra all-in-one printer die ook draadloos kan.

Nou willen we eigenlijk één (groot) wifi netwerk opzetten (eigenlijk het bestaande wifi netwerk qua bereik dus uitbreiden) zodat we vanaf alle plekken kunnen printen en vanaf alle plekken de NAS kunnen raadplegen en bestanden erop zetten en/of eraf halen.

Kan dit via bijvoorbeeld de Devolo 1200+ wifi set? Als we die Devolo adapter dan op zolder plaatsen en we deze adapter "clonen" met de huidige router, kunnen we dan gewoon onze wifi printer dan op zolder zetten en zal die dan gewoon herkend worden in het bestaande netwerk en kunnen we dan dus gewoon draadloos printen vanaf alle locaties, ongeacht of de betreffende computer via de router of via de Devolo draadloos is verbonden? En geldt dit dan ook voor de NAS (die we gewoon in de meterkast willen houden en dus rechtstreeks op de router is verbonden)

Is dit eventueel - mocht ik toch alsnog een loze leiding kunnen vinden - via een acces point te doen (bijvoorbeeld door die in te stellen met zelfde SSID en wachtwoord als router)?

Als je op deze pagina kijkt: http://www.appspeed.nl/nl...
Zie je onderaan een 'project met wifi staan'.
Je moet hiervan 'plan C' gebruiken. De repeater zet je in het trapgat tussen de 1e en de 2e verdieping. Je hoeft dan alleen een (korte) kabel tussen de repeater en de switch op de 2e verdieping aan te leggen.
De repeater in het trapgat geeft overal wifi op de 1e en 2e verdieping.
Kortom alle wensen ingevuld.

Als je het bekabelde, powerline of wifi netwerk deel wilt opmeten, kun je het gratis programma op www.appspeed.nl gebruiken. Je ziet dan de snelheid en eventuele haperingen. Als je iets wijzigt, zie je ook gelijk of het beter of slechter wordt.

Hebben de fabrikanten van repeaters en homeplugs dat misschien erg goed begrepen??

Heb een andere, heel goed werkende oplossing. Ik heb mijn wifi-modem/router op zolder staan. Hierdoor heb ik prima bereik in en om het hele huis, dus ook in de tuin en op het parkeerterrein voor het huis. Het is immers zo dat voor signalen met een frequentie als op de Wifi kanalen (2,4 en/of 5 GHz) een zo hoog mogelijke antennepositie het beste werkt. Er zijn maar weinig plekken in een huis die zo'n slecht resultaat halen als een meterkast. Wie het verzonnen heeft om daar modems/routers te plaatsen snapt er maar weinig van ;)

Dat heeft niemand verzonnen maar de kabelfirma's, gas- en water-bedrijven laten nu eenmaal in ALLE huizen hun leiding of kabel (koper of glasvezel) op één plek, in de meterkast, uit komen. Als je dat wil veranderen moet je bij de bouwfirma's en de gemeenten zijn.

Maar bedenk wel dat bij genoemde instanties, zoals ook bij banken, fouten uit het verleden geen enkele garantie bieden voor verbeteringen in de toekomst.

Hartstikke bedankt voor deze informatie, redactie!
Toevallig wordt ik halverwege augustus 2015 klant bij Telfort met interactieve TV en zat dus met het dilemma wat ik het beste kan gebruiken. Zat te twijfelen tussen Wi-Fi extenders en homeplugs. Denk dat ik toch maar ga voor de plugs! ;-)

Kun je twee wifi repeaters gebruiken in een systeem bv eentje binnen en eentje in de tuin? Hoe moet je die dan instellen?

op dit moment heb ik een homeplug die voor een extra lan aansluiting (zonder wifi) zorgt. Ik wil deze graag blijven gebruiken, maar wil van een ander merk een nieuwe homeplug met wifiop mijn router mijn electriciteitsnetwerk aansluiten. Omdat dit in de buurt van mijn router moet komt de nieuwe homeplug in dezelfde wandcontactdoos te zitten en gaat daardoor dus ook over dezelfde groep het signaal versturen. Heeft iemand daar ervaring mee, maw gaat dit werken en zo ja, gaat dit mog effect hebben op het signaal?

Dank redactie. Aan deze praktische tips heb ik veel gehad. De folder informatie op websites laten meestal niet de verschillen en de nadelen ten opzichte van producten zien.

Thanks

Over de repeaters, 50% is echt onzin. Ik heb er 1 en de snelheid is niet eens 5% minder. Verder goede samenvatting van alles.

Een goede uitleg. Ik wist niet dat ik voor een Access Point ook hetzelfde SSID en Wachtwoord mocht gebruiken.

Ik heb nog een vraagje, Zou ik het accespoint op een ander kanaal kunnen laten zenden? Win ik daarmee snelheid omdat ik de router dan niet stoor?

Veel te kort door de bocht reaktie. Heb je buren WiFi? dan is de kans heel groot dat je hun WiFi verstoort...waarop zij dan weer maatregelen nemen, waarop jij dan weer moet reageren, enz., enz.

Heb je een alleenstaand huis? of buren zonder WiFi? Gebruik dan een ander kanaal.

De meeste WiFi apparatuur staat standaard ingesteld op 'automatisch kiezen van kanaal'. Dat is de meest domme instelling die je maar kan gebruiken.

Deze zorgt er namelijk voor dat je WiFi automatisch een sub-optimaal kanaal kiest, waardoor je bereik behoorlijk verminderd. Stel je WiF apparatuur altijd op een van de volgende kanalen: 1, 5 of 11.

Een voorbeeld:
Stel, je woont in het midden van een huizenblok met 5 huizen. Alle (over-)buren hebben WiFi. Jij kiest kanaal 1, dan buurman links kiest kanaal 11, overbuurman links kiest kanaal 5, buurman rechts kiest kanaal 5 en overbuurman rechts kiest kanaal 11.

Nu heeft iedereen veel groter WiFi bereik, omdat de WiFi zenders elkaar niet meer storen. Eenmalig een keer met alle buurmannen om de tafel en je favoriete kanaal te kiezen. Het is echt harstikke belangrijk dat er alleen tussen kanalen 1, 5 en 11 gekozen word (heeft te maken met draaggolven en er is niet genoeg ruimte hier om dat uit te leggen).

Gewoon alle buren zelfde ssid en wachtwoord= mefadekkend wifinetwerk

Gewoon alle buren zelfde ssid en wachtwoord= megadekkend wifinetwerk

Ik heb een ap geïnstalleerd op een ander kanaal. Echter als ik met mijn smartphone bij dit ap in de buurt kom krijg ik niet automatisch connection. IK moet dan eerst de wifi uit en aan zetten. Pas dan is er connectie. ENig idee hoe dit kan?

Ik weet dat het oud is, maar misschien vragen meerdere mensen zich hetzelfde af. Dat deze niet automatisch verbind met het AP komt door je client (laptop / iPad etc). Deze zal pas verbinding maken met je AP zodra de huidige verbinding niet meer stabiel is of niet meer genoeg bereik heeft. Bij jet uit en weer aan zetten wordt gezocht naar het sterkste signaal, en dat is in dat geval je AP.

ben woonachtig in een appartement waar inde woonkamer een slechte wifi ontvangst heb waar mijn Modem Fritzbox 7490 Glasvezel aansluiting in de meterkast staat , in een kleine slaapkamer dikke betonnen muur een PC bedraad in de woonkamer TV ook bedraad slaapkamer 2 TV bedraad nu wil ik router aansluiten via de TV ontvanger met een internet hub Router is dat mogelijk zo niet wat kan ik dan homeplug of Powerline vooreen goede wifi ontvangst in de woonkamer laptop en Tablet

Bij # 1.) schrijf je: "Access Point of tweede router moeten sowieso een vast IP-adres krijgen van de hoofdrouter in het thuisnetwerk."
Kun je aub even toelichten WAAROM het een vast IP-adres moet zijn?
Alvast bedankt, Jan

Het moet niet, maar is meestal handiger voor je interne IP plan. Daarnaast mogelijk stabielere en snellere opstart van de connecties.

Ik denk erover om een powerline set te kopen. Ik heb daar echter een vraag over.mijn bedoeling is om zoveel mogelijk over het lichtnet te internetten. Ik wil dan geen wifi.aanhebben staan. De reden hiervoor is een beetje hippie achtig;ik wil zo min mogelijk straling in mijn huis (al weet ik heus wel dat de wifi van de buren ook mijn huis bereikt). Ik wil echter op sommige momenten wel wifi kunnen gebruiken, bijvoorbeeld als ik even op de ipad werk. Na dat moment wil ik de wifi echter meteen uit kunnen zetten en weer via het lichtnet internetten. Mijn vraag is: is dit mogelijk? Is er een homeplug/powerline verkrijgbasr waarbij ik dus merendeek via het lichtnet internet maar ook af en toe de wifi kan inschakelen door middel van een knop.of een extra adapter? Vriendelijke groet,

In het admin webscherm is wifi meestal makkelijk aan/uit te zetten.

als je geen straling in je huis wil zou ik zeker geen powerline gebruiken.
je stroom kabels stralen als wifi antennes en veroorzaken ook nog eens heel veel storing.

Waarom niet het hele stroomnet afgeschakeld? 230 Volt. 16 Ampere, das pas gevaarlijk....

Klinkklare nonsens.

Zoek op Googel dan vindt je het vast vel wat
ps maar het beste is toch cat 6 of hoger internet kabels aan te leggen in het huis
Het is veel werk maar werkt het beste

Het wordt juist enorm afgeraden om je Wifi accesspoint hetzelfde SSID of wifinaam te geven als je Modemrouter of router. Snelheid verlies je sowieso als je via een accessoint of router verbinding maakt. Afhankelijk van een hoop factoren.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenri_k