GIMP

Horizontal Tabs

Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (4858 stemmen)
Beschrijving: 

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en macOS en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met duurbetaalde fotobewerkers, zoals PhotoShop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.


GIMP in enkelvenster modus (klik voor groter)

Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.

Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt. Tegenwoordig heeft GIMP een donker uiterlijk, als u dat niet lastig leesbaar vindt dan kunt u ook voor een licht thema kiezen:

Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.

Tip Als u alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op uw foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kunt u beter een eenvoudiger programma proberen. Kijk hier voor meer fotobewerkers.

DL

Inst

Website producent: 

Reacties

Samenvoegen in Gimp, HDR fotografie..met smart zit ik op deze optie te wachten met Gimp. Ik kan nog lang wachten denk ik :(

nieuwe versie 2.10.28

Kan je met dit programma ook zwart/wit foto's inkleuren?

Is er iemand die er al mee kan werken, zoek de functie om een persoon van de achtergrond te halen en op een andere achtergrond te plakken, wie kan me helpen, bericht me even aub, 0474088933

Marva

ik wil dit

@Arend
Dank voor het melden. Link is nu gecorrigeerd.

@Arend ,

Download via de site GIMP zelf , kies download GIMP 2.10.22 directly .

https://www.gimp.org...

De link download GIMP voor Windows:
https://mirror.jalec...
werkt niet bij mij, geeft 404 Not Found

Nieuwe update: 2.10.22

Release highlights:

* Improved HEIC and newly added AVIF support;
* Numerous improvements in the PSP file format support;
* Improved multi-layer TIFF exporting;
* Better handling of the Exif “Orientation” metadata;
* New “Sample merged” option in the GEGL operation tool.

https://www.gimp.org...

Pagina's