GIMP

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Geschikt voor: 
Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (4677 stemmen)
Actueel: 

10 november 2018
GIMP 2.10.8 is verschenen. Dit is de vierde onderhoudsupdate voor de grote uitgave GIMP 2.10. In versie 2.10.8 worden voornamelijk fouten opgelost en optimalisaties doorgevoerd, zodat de fotobewerker weer een stuk stabieler is. Ook onder macOS zijn diverse verbeteringen doorgevoerd. GIMP 2.10.8 is er voor Windows, Mac en Linux.

Beschrijving: 

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en macOS en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met duurbetaalde fotobewerkers, zoals PhotoShop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.


GIMP in enkelvenster modus (klik voor groter)

Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.

Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.

Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.

Tip Als u alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op uw foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kunt u beter een eenvoudiger programma proberen. Kijk hier voor meer fotobewerkers.

Categorie: 
Fotobewerking
Versienummer: 
2.10.8
Licentie: 
Open source
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 

GIMP 

Download: 

Download GIMP voor Windows
(wacht enkele seconden dan begint de download automatisch)

Download Nederlandse hulpbestanden voor GIMP
(optioneel)

Installatie: 
100% schoon

De eerste keer opstarten van GIMP direct na de installatie duurt vrij lang. Daarna zal GIMP sneller openen.

Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 

Reacties

Het programma is eenvoudig in gebruik zegt men hier? Daar denk ik anders over, het is belachelijk ingewikkeld gemaakt en daardoor gebruiksonvriendelijk voor de doorsnee gebruiker. Standaard gebruikte handelswijzes bij andere fotoprogramma's worden hier ingewikkeld verwezenlijkt. En de nu toegevoegde ND gebruiksaanwijzing heeft ook zo zijn gebreken.

Waar vind ik een uitsluitend Nederlandse handleiding van GIMP 2.10.6???

is dit ook te gebruiken op acer??

Als u bedoeld een laptop van Acer. Ja. Bij mij wekt het anders goed. Start vlot op en laat zich goed hanteren. Al vind ik het vrij ingewikkeld.

Deze versie is alleen voor 32 bits

Ik bedoel natuurlijk alleen voor 64 bits en niet voor 32 bits

Versie 2.10 is niet voor MacOS

@Rogier
Nog niet voor macOS inderdaad. Dat volgt meestal binnen een paar weken.

deze versie geeft alleen maar foutmeldingen, ben weer terug naar de vorige versie

probleem opgelost, enkele oudere plug-ins werken niet meer met deze versie.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
noo_wegen