GIMP

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en macOS en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met duurbetaalde fotobewerkers, zoals PhotoShop. Als je geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kun je waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.


GIMP in enkelvenster modus (klik voor groter)

Verder kun je met GIMP werken met lagen en sjablonen en heb je tientallen filters en scripts tot je beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kun je onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kun je uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en je kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit je scanner of digitale camera.

Met GIMP kun je verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op je website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heb je ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt. Tegenwoordig heeft GIMP een donker uiterlijk, als je dat lastig leesbaar vindt dan kun je ook voor een licht thema kiezen:

Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.

Tip Als je alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op je foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kun je  beter een eenvoudiger programma proberen. Kijk hier voor meer fotobewerkers.

Inst

Reacties

Anoniem, mogelijk GIMP verwijderen met REVO uninstaller en dan ook alles opruimen. Daarna opnieuw installeren. Misschien werkt het.

Het lukt mij helaas niet meer om een transparantie laag te maken. Heb GIMP meerdere keren verwijderd van mijn pc en weer opnieuw geïnstalleerd, echter alles zonder resultaat.
Alle vensters met o.a. gum en toverstokje doen het niet meer, weet niet meer hoe ik dit nog goed krijg?

Het downloaden van Gimp lukt niet. Volgens Bitdefender is mijn PC/windows 11 niet geschikt om Gimp te downlaoden ??

Als aanvulling op mijn reacties van 2 december -
Het probleem dat wslu wordt geïnstalleerd wanneer de GIMP help packages worden geïnstalleerd, dat heeft mogelijk enkel betrekking op de non-snap repository version van GIMP.
Ik wist niet dat er een GIMP snap versie wordt geboden op Ubuntu en ook beschikbaar is voor Kubuntu.
Ik veronderstel dat de GIMP snap versie niet de problemen heeft die de non-snap repository versie heeft (het installeren van wslu wanneer de GIMP help packages worden geïnstalleerd), gezien dat de help packages waarschijnlijk standaard zijn opgenomen in de snap.
Met dank aan Daveski17, die de GIMP snap versie onder mijn aandacht bracht:
https://www.wilderss...

Er is wat merkwaardigs met de installatie van GIMP op Kubuntu 22.04, en voor zover ik weet geldt dat ook voor Ubuntu 22.04 en andere van Ubuntu 22.04 afgeleide distro's.
Het volgende is wat ik opmerkte op Kubuntu 22.04.1:

Op Kubuntu 22.04.1, als GIMP wordt geïnstalleerd en de GIMP help packages worden geïnstalleerd, dan wordt ook wslu geïnstalleerd, "a collection of utilities for the Windows 10 Linux Subsystem". Eh.. wat?! Dat verwacht je niet op (K)ubuntu.
Als wslu is geïnstalleerd, dan worden removable devices (zoals een USB stick) indien mounted door middel van 'Mount and Open' niet geopend in Dolphin file manager, maar in plaats daarvan is te zien dat WSLView wordt gestart en vervolgens gelijk weer sluit. Niettemin, wanneer vervolgens Dolphin file manager wordt geopend, dan zijn removable devices daarin correct toegankelijk.
Verder, als wslu is geïnstalleerd, dan wordt WSLView ingesteld als de standaard browser in plaats van Firefox snap (Firefox klaagt dan dat het niet de standaard browser is).
Omdat ik GIMP niet werkelijk nodig heb, Pinta snap is een goed genoeg alternatief voor me, heb ik GIMP gedeïnstalleerd, en vervolgens wslu verwijderd door middel van purge (sudo apt purge wslu), daarmee bovengenoemde problemen ongedaan makend.

Bronnen:
https://bugs.launchp... source/gimp-help/ bug/1971763
https://bugs.launchp... source/wslu/ bug/1971757
https://bugs.launchp... source/systemsettings/ bug/1978842
https://askubuntu.co...
https://www.kubuntuf...

Samenvoegen in Gimp, HDR fotografie..met smart zit ik op deze optie te wachten met Gimp. Ik kan nog lang wachten denk ik :(

nieuwe versie 2.10.28

Kan je met dit programma ook zwart/wit foto's inkleuren?

Is er iemand die er al mee kan werken, zoek de functie om een persoon van de achtergrond te halen en op een andere achtergrond te plakken, wie kan me helpen, bericht me even aub, 0474088933

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <em> <strong> <br> <p>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en paragrafen worden automatisch gesplitst.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
den_marken