GIMP

Aanbevolen door GratisSoftware.nl

Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 8.5 (4709 stemmen)

Horizontal Tabs

Beschrijving: 

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is het uitgebreidste en beste gratis programma voor fotobewerking. Deze oorspronkelijk voor Linux ontwikkelde software is ook al jaren beschikbaar voor Windows en macOS en kan op veel onderdelen de concurrentie aan met duurbetaalde fotobewerkers, zoals PhotoShop. Als u geen professioneel grafisch ontwerper bent dan kunt u waarschijnlijk prima uit de voeten met GIMP. Om te tekenen is GIMP ook heel geschikt.
 
GIMP bevat zeer veel opties voor de bewerking van foto's en beelden. Een kleine greep uit de vele mogelijkheden. Natuurlijk kan GIMP de volgende bewerkingen uitvoeren op afbeeldingen:
- vergroten/verkleinen/schalen
- roteren en bijsnijden
- kleur/helderheid aanpassen
- retoucheren
- uitgummen, airbrush, penselen
- selecteren op kleur, vorm
- hoeken meten etc.


GIMP in enkelvenster modus (klik voor groter)

Verder kunt u met GIMP werken met lagen en sjablonen en heeft u tientallen filters en scripts tot uw beschikking om allerlei effecten te bewerkstelligen. Zo kunt u onder andere lichteffecten en schaduwen aanbrengen, afbeeldingen vervormen en bepaalde stijlen toepassen op een foto (kubisme, impressionisme, Van Gogh, olieverf, sepia etc.). Ook kunt u uit verschillende randen en lijstjes kiezen en bijvoorbeeld koffievlekken op een foto 'morsen'.

Een schermafdruk (screenshot) maken is mogelijk met GIMP en u kunt plaatjes rechtstreeks importeren vanuit uw scanner of digitale camera.

Met GIMP kunt u verder zelf logo's, knoppen (buttons) en afbeeldingen maken - voor op uw website bijvoorbeeld. De mogelijkheden om te tekenen zijn vrij uitgebreid.

De interface van GIMP is wel even wennen. Doordat GIMP zo uitgebreid is zitten sommige mogelijkheden nogal verstopt. Het is dus even zoeken om alle functies te ontdekken, maar dan heeft u ook wat. In GIMP 2.6 en 2.8 is de menustructuur al vereenvoudigd en gebruikersvriendelijker gemaakt.

Het is aan te raden om ook eens een kijkje te nemen bij de (Nederlandse) cursussen en handleidingen, die onder het kopje Hulp en ondersteuning onderaan de pagina staan, om het volledige potentieel van GIMP te leren benutten.

Tip Als u alleen wat simpele bewerkingen wilt uitvoeren op uw foto's dan is GIMP misschien te ingewikkeld en kunt u beter een eenvoudiger programma proberen. Kijk hier voor meer fotobewerkers.

DL

Website: 

GIMP 

Hulp en ondersteuning: 
Deel deze download: 

Reacties

Dank voor de mogelijkheid om GIMP te mogen gebruiken

Dag allen!

Check eens mijn site www.2D3D.gratis/vide... voor een complete training in Gimp! 6 uitgebreide uitleg film en +10.000 woorden tekst. Maar het meest innovatieve zijn de +65 mini-filmpjes. Super kort, leggen maar 1 dingetje uit en zo vind je direct wat je zoekt. Staan alleen op www.2D3D.gratis en dus geen reclame en afleiding. Sowieso heb ik nog veel meer andere toffe creatieve gratis software bij elkaar gezet met een heleboel training en inspiratie. Meer info? Mail me via info@2d3d.gratis.

Ik ga het proberen!

Waardeloos! Totaal niet te begrijpen!

Jammer dat er geen RAW convertor in zit.

Leuk proggie hoor, maar ondersteund geen RAW bestanden. Dat vind ik een gemis.

@d
Dan is de installatie waarschijnlijk niet goed verlopen. Opnieuw downloaden en installeren kan helpen.

werkt voor geen meter na installatie; score op 10? = 0

@Hans
Misschien heb je bewerkingen gedaan die niet in het jpeg-formaat kunnen worden bewaard? Probeer anders eens als .PNG op te slaan (exporteren als).

Heb ik gedaan. Krijg toch: "Plug-in JPEG-afbeelding kon afbeeldingen niet opslaan"

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
ne_erland