Hoe kun je Windows 11 toch installeren op een ongeschikte pc?

 

Upgrade 27 november 2023:

 
Originele artikel:

Je wilt Windows 11 graag installeren op je pc (lees hier op welke manieren je Windows 11 kunt downloaden), maar die lijkt ongeschikt te zijn. Wat kun je dan nog doen? Wij geven twee oplossingen. Met de eerste oplossing kun je, als die mogelijk is, gewoon op normale wijze Windows 11 draaien. De tweede is niet aan te raden, omdat je van Microsoft mogelijk geen updates meer krijgt voor Windows 11! (Maar als je Windows 11 alleen wilt uitproberen op een oude pc kan het voor gevorderden een optie zijn).

Pc is niet geschikt volgens Microsoft

Je hebt bij Windows Update gekeken of Windows 11 voor je klaar staat en ziet de volgende mededeling verschijnen:

'Deze pc voldoet momenteel niet aan alle systeemvereisten voor Windows 11'

Dat is balen. Wat kun je nog doen? Als eerste kun je klikken op 'Pc-statuscontrole ophalen' en de app (PC Health Check in het Engels) downloaden (hier de directe downloadlink) en uitvoeren.

Het is sowieso aan te raden de Pc-statuscontrole app te laten checken, want er zit een door Microsoft erkende fout in Windows Update waardoor sommige pc's ten onrechte afgekeurd worden.

Je klikt op de blauwe  Nu zoeken  knop in de Pc-statuscontrole app en kijkt wat er volgens Microsoft mankeert aan je pc:

De resultaten kunnen er bijvoorbeeld als volgt uitzien:

Als de processor niet wordt ondersteund dan kun je niet meer op normale wijze Windows 11 draaien! Er zijn wel trucjes om de controle van type processor te omzeilen (zie verderop in dit artikel), maar dan garandeert Microsoft niet dat je pc goed werkt en kan het zelfs zo zijn dat je geen updates meer ontvangt (hier komen we later op terug).

1. Hoe kun je TPM 2.0 en Beveiligd opstarten inschakelen (indien mogelijk)?

Als de Pc-statuscontrole app zegt dat je computer TPM 2.0 of Beveiligd opstarten (UEFI/Secure Boot) moet ondersteunen dan bestaat er een kansje dat je deze functies nog wel kunt inschakelen in de UEFI/BIOS van je pc. Wij leggen in de volgende tip uit hoe je TPM 2.0 en Beveiligd opstarten eventueel kunt inschakelen - als je pc hier toch over beschikt:

Als je TPM 2.0 en UEFI/Secure Boot (Beveiligd opstarten) niet kunt aanzetten in de BIOS, dan kun je Windows 11 niet op een normale wijze installeren.

2. Op eigen risico: processor-controle en TPM 2.0 omzeilen en toch Windows 11 installeren (niet aanbevolen!)

Er is een uitweg om Windows 11 toch op je pc te installeren, ook als die niet geschikt is. Microsoft geeft deze optie zelf aan op zijn website, maar met flinke waarschuwingen! Zo stelt Microsoft dat ongeschikte pc's met Windows 11 compatibiliteitsproblemen kunnen geven en een minder betrouwbare ervaring (meer crashes). Ook 'wordt de pc niet meer ondersteund en heeft deze geen recht meer op updates'! Bedenk je dus twee keer voordat je onderstaande register hack uitvoert!

Alleen voor zeer ver gevorderden die weten wat ze doen! Je pc moet trouwens wel beschikken over TPM 1.2 en UEFI, anders lukt zelfs deze hack niet.

Je kunt de controle van processor en TPM 2.0 op je Windows 10 pc als volgt omzeilen:

1. Open het zoekvenster in Windows 10 en typ 'regedit'

2. Open de Register-editor en klik 'Ja' op de Gebruikersaccountbeheer-melding

3. Ga naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup

4. Rechtsklik op MoSetup en selecteer Nieuw > DWORD (32-bits)-waarde

5. Kopieer of typ het volgende in het 'nieuwe waarde' vakje:

AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU

6. Dubbelklik op het nieuwe  Dword AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU-item en zet de waarde op 1:

7. Herstart de pc

8. Nu kun je met Microsofts Hulpprogramma om installatiemedia te maken (tweede optie op deze pagina) Windows 11 toch installeren op de computer die niet voldoet aan de vereisten.

Je moet dan wel de volgende waarschuwing goed lezen en Accepteren tijdens de installatie:

Maar bedenk wel: je pc kan minder stabiel zijn en Microsoft kan updates voor Windows 11 op ongeschikte pc's blokkeren als het dat wil!

Gratis tool om ongeschikte pc's te upgraden naar Windows 11

Er is ook een tool, gemaakt door een onafhankelijke ontwikkelaar, om Windows 10 op computers die niet voldoen aan de vereisten toch te upgraden naar Windows 11. De processor- en TPM 2.0-controle worden hierbij omzeild en de ISO's via Microsoft gedownload. Alleen voor gevorderden en niet aan te bevelen op pc's die je dagelijks gebruikt, want Microsoft kan de updates stopzetten op ongeschikte computers!

Reacties

Ik heb gisteren mijn laptop met niet ondersteunde processor i5-6267U voorzien van Windows 11 23H2. In nog geen kwartier prima gelukt zonder enig probleem. Niks gesleuteld aan de Registry, gewoon met de mediacreation tool van Microsoft zelf. Wat jammer is, dat deze bijna 8 jaar oude laptop vanwege technische storingen eigenlijk EOL is. Het meest opvallende is, dat de laptop nu "razendsnel" opstart in vergelijking met win10. (Zelfs laten repareren is nu weer een optie.) Ook de waarschuwing waar Gratissoftwaresite op wijst tijdens de installatie, omdat de laptop niet voldoet aan de minimale systeemvereisten heb ik niet zien verschijnen. Vraag ik me dus af of bij updaten vanaf Win10 ander parameters worden gebruikt dan bij een schone installatie.

Wat ik vergat te vermelden was: Dit lukte niet toen ik nog Win10 op de harde schijf had, maar wel toen er geen Win10 meer op stond. Er vond heel duidelijk géén "toets" plaats naar de hardware. Volgens de Microsoft tool was alleen de processor het probleem. Maar er werd vanaf de USB opstart en zonder enige hapering werd direct begonnen met de installatie. Ik ben nog steeds verbaasd. Ook werd via mijn Microsoft account mijn office 2016 geïnstalleerd en zonder problemen geactiveerd.

LS,
is het wellicht mogelijk deze tip en ander tips te voor zien van een Permalink?
zie : https://nl.wikipedia.org/...

Op 2 ongeschikte PC's heb ik de W11 eisen omzeild. Updates worden sinds kort niet meer opgehaald en kunnen dus ook niet geïnstalleerd worden.

Dat is vreemd, want bij mij worden tot nu toe alle updates geïnstalleerd.

Windows 11 22H2:

Eenvoudige manier om vanaf de officiële van Microsoft gedownloade ISO/DVD een schone installatie van Windows 11 22H2 op niet compatibele apparaten te maken.
Werkt zowel op BIOS/MBR als UEFI/GPT machines.

Je hebt alleen een .reg bestand nodig met enkele BypassXXX entries. Dat .reg bestand kun je maken in kladblok door onderstaande tekst van 6 regels daarin te kopiëren en op te slaan als bijvoorbeeld BypassCheck.reg .

Evt.kun je dat bestand meebranden op de DVD door met het gratis programma AnyBurn dit toe te voegen aan de ISO vóór het branden. (Editeer Image optie)
Je kunt het ook op een USB zetten die tijdens de booten van de DVD is ingeplugd.

Boot vanaf de DVD zoals normaal en zodra het eerste donkerblauwe installatiescherm (is die met keuzes) verschijnt, druk je op Shift+F10. Bij de command-prompt typ je Regedit en drukt Enter. Kies menu Bestand->Importeren en zoek het .reg bestand en Open deze. De entries worden toegevoegd. Daarna typ je Exit om terug te keren naar de installatie. Ga op de normale manier verder....

Dit is de inhoud die je in het .reg bestand moet kopiëren:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig]
"BypassTPMCheck"=dword:00000001
"BypassRAMCheck"=dword:00000001
"BypassSecureBootCheck"=dword:00000001

Ik heb windows 11 22H2 op een oude laptop waar windows 95 op stond gezet en en alles werkt perfect.

Gewoon zorgen dat je meer ram zet in je laptop,4 is te weinig

ik weet niet of het zo slim is om toch naar windows 11 tegaan op een ongeschikte pc omdat straks de updates worden geblokt , en ook als de halfjaarlijkse update eraankomt deze niet zomaar kan worden geinstaleerd .
tevens gaat windows een water merk op alle ongeschikte pc zetten waar windows 11 op staat .

Microsoft may add a watermark on unsupported Windows 11 devices - Dot Esports

het zal voor velen een probleem worden als de ondersteuning voor windows 10 in 2025 inderdaad zal stoppen .
niet iedereen heeft zomaar een paar honderd euro over voor een nieuwe computer / laptop .

daarom denk ik dat velen dan genoodzaakt zijn om tegen die tijd  een ander os te instaleren op hun computer .
er zijn gelukkig genoeg keuzes , en bv linux mint doet het zeer goed ook op oudere computers die bv minder ram hebben .

maar niemand kan in de toekomst kijken en wie weet gaat ms de eisen nog wel veranderen ten goede van de zeer vele computers die op dit moment geen windows 11 kennen draaien zo niet zal ms veel klanten kwijt raken .

Dat watermark gedoe is al 1 dag later weer te omzeilen/niet meer zichtbaar met een register hack!

En buiten dat; ik ben niet zo bang dat windows 11 ineens- na update of half jaarlijks service pack - niet meer gaat werken op niet ondersteunde hardware..
(Draai al 3e-wel dus het laatste jaar- windows 7 home met ESU patch ...
en ESU zou niet eens werken op de home versie!

En die OS race..meeste mensen kunnen toch prima nog met win10 blijven werken tot minimaal 2025!
(en ik vermoed dat er dan ook wel weer een jaartje extra word aangeplakt/of ook weer een esu achtig ding komt..)

als je nu eerst een goed ga lezen , is dat precies wat ik schreef .wat het laatste aangaat.

maar updates  worden wel degelijk stop gezet en de halfjaarlijkse update kan je ook niet zomaar instaleren .

misschien ben jij handig genoeg op je computer maar er zijn er genoeg bij die niet zomaar in het rigister gaan zitten knoeien .

en dan zeker ook niet aanteraden voor mensen die daar geen kaas van hebben gegeten .

maar een ieder voor zich . , ms waarschuwd niet voor niets .

Ik heb mijn 'ongeschikte' Lenovo laptop waarop Windows 10 Home Edition is geïnstalleerd geüpdatet met de Windows 11 Upgrade Tool. Windows 11 draait als een tierelier. Alle updates gewoon kunnen binnenhalen. Ik vind Windows 11 een verbetering.

Helaas blijkt dat ik na een goed halfjaar de updates niet meer kan installeren. Er is iets mis gegaan is de melding telkens. Probeert u het nog een keer. En je begrijpt het al; die melding krijg ik steeds. Het is voor zo ver ik het kan beoordelen over en uit met de updates. Jammer.

Het kan vrij eenvoudig zijn; Download de Win10 ISO en zet deze op disk. Download ook de Win11 ISO. Kopieer de install.wim file van Win11 over die van Win10, en start de setup. Klaar.

win 10 en de .wim overzetten werkt, maar upgrade gaat niet. Niets behouden dan kan je de nieuwe versie installeren. De laptop is 2 jaar jong maar de cpu is een Intel 7040 i3. De tool die via dit artikel te downloaden is geeft een andere fout, ondanks het handmatig starten van de virtual dvd en uitzetten van het zoeken naar updates voorafgaand aan de setup. Melding, 'er kan niet bepaald worden of de pc geschikt is'. Wel heb ik een desktop en laptop 4de generatie Intel, die zijn nog steeds up to date.

Een verdere tip: Met Explorer Patcher (google zelf maar) kun je de taakbalk van Win11 aanpassen zodat die werkt en eruitziet als in Windows 10, small icons, combine when full, taakbeheer enz.

Een manier om een werkende DVD van Win11 te maken die ook op oude PC's werkt als ze niet van USB kunnen booten.
Download Win10 iso (64 bit)
Download Win11 iso
Download AnyBurn en installeer (gratis) Tip!
Start AnyBurn en kies Edit Image om de Win10 iso te veranderen.
In de map Sources dan het bestand Install.ESD (heel groot bestand) verwijderen.
Kies dan Toevoegen om hetzelfde bestand maar dan van de Win11 iso in deze Win10 iso te plaatsen.
Opslaan als nieuw iso onder een nieuwe naam.
U kunt dit bestand dan branden naar DVD. Is bootable, gebruikt de Win10 systeemeisen en werkt!

Werkt dus voor nieuwe installaties en voor upgrades van Win10.

@OmeSjaak
Volgens mij bedoel je: 'Imagebestand editeren?

Daar sta je dan mooi voor Jan met de korte achternaam met je dure Intel Core i7 die waardeloos blijkt te zijn. Bij mij mankeert er ook van alles aan. Aftands BIOS i.p.v. UEFI. Geen Secure Boot. TPM 2 ontbreekt. Beeldscherm heeft geen ondersteuning voor HDR. Direct Storage vereist de Standard NVM Express Controller.
PC is anderhalf jaar oud. Ik heb kennelijk ook een kat in de zak gekocht.

https://www.youtube.com/w...

Met deze tips kun je zelfs op computers van 2008 Win11 installeren. Enige vereiste is 64 bit omdat er geen 32 bit Win11 wordt gemaakt. Samengevat: hernoem appraiserres.dll voor een bestaande Win10 te upgraden of gebruik de nieuwste Rufus met speciale Win11 instellingen (en hernoem de dll) om een bootable USB te maken voor nieuwe installaties.

En eerst de Win11 iso downloaden van de site van MS natuurlijk...

Ook dat kan je met Rufus regelen.

afbeelding van redactie

Met de Windows11Upgrade Tool (van een onafhankelijke ontwikkelaar, niet van Microsoft, zie kadertje onderaan artikel) hebben we een laptop uit 2006 weten te upgraden naar Windows 11. Werkt goed. En updates komen ook nog elke maand binnen tot nu toe. 

Deze heb ik er dus gewoon uit gehaald

Als je windows 11 niet op een z.g.n. ongeschikte PC kan installeren zitten we straks met een enorme afvalberg van z.g.n. onbruikbare PC's. Microsoft is dan een grote mileuvervuiler.

ik heb het ge probeert als het niet na wens werkt. Zet het gwn terug er kan niks gebeuren dus gwn proberen

Ik zal niet zeggen welke maar ik heb een DLL uit de instalmap verwijdert en dan ratelt hij de Instalatie net zo af als in Windows 10

Fijn voor je man, wel jammer dat je straks waarschijnlijk alsnog geen updates krijgt en dan ben je, vrees ik, evengoed de sjaak.

ik krijg nog steeds alle updates

werkt nog altijd met i7 950 oude stempel dus en zonder TPM 2 en alle eisen zijn negatief

ik had ook op computer gezet zonde uefi en temp maar ik heb een side gevonden waar wel windows 11 geinstaleerd wordt en voordeel ik krijg alle updates en behoud van bestanden je tikt bij google mediacreationtool.bat-main het nadeel is 22h2 kan niet geinstaleerd worden maar tot nu toe krijg ik op 21h2 updates (pcwebplus.nl) nederlands

Geef dan ook ff op welke *.dll

nou voorruit dan appraiserres.dll

Is helemaal niet nodig. Ik heb volgens de tool PC Health Check ; ik zou geen updates krijgen ect ect ect. Kortom mijn pc deugde niet. Ik heb deze pas gekocht en is geproduceerd in 2021. Ik heb Windows 11 via mediacreationtool op usb gedownload en via de bios geïnstalleerd. Werkt perfect en ik kreeg alle updates, ook antivirus updates en Intel updates, via update kwam alles gewoon binnen. Ik heb natuurlijk nog een usb met windows 10 liggen maar het gaat niet nodig zijn. Microsoft wou gewoon veel aandacht , Windows 10 was de laatste versie ooit, en dan komt er een 11 dat uitleggen aan je gebruikers doe je door er veel poeha rond te maken, iedereen wil en wou Windows 11 , ze gaan géén miljoenen processors achterlaten, trouwens niet de eerste keer dat MS dit flikt.

Help het je hopen dat het allemaal van een leien dakje blijft gaan zoals je het nu beschrijft. Kon echter wel eens de categorie 'Wishful thinking' zijn naar mijn idee.

Rufus komt met een andere oplossing in een nieuwe (béta-)versie: https://tweakers.net/nieu...

afbeelding van redactie

Interessant!

Ik heb hier:
https://www.gratissoftwar...
een afbeelding geplaatst waarop je kan zien dat ik W11 op een AMD Netbook uit 2011
heb geïnstalleerd.
https://www.coolblue.nl/p...

Daar was een Netbook met W7 Starter.

microsoft heeft zelf een tooltje uitgebracht om windows 11 op een niet geschikte pc te installeren.
windows 11 upgrade is de naam ze raden het af om te gebruiken maar geven toch uitleg van het hoe en wat. Ik heb het op een ruim 10 jaar oude laptop gezet processor intel 2core 2ghz en 4gig ram ssd 240
en wat denk je doet het perfect.

afbeelding van redactie

Je bedoelt misschien dit tooltje:
https://www.gratissoftwar...

Maar dit is niet van Microsoft zelf. Het werkte in ons geval wel. Maar niet aan te bevelen voor op pc's die je dagelijks gebruikt omdat Microsoft de updates kan stopzetten op ongeschikte computers.

inderdaad dat bedoel ik werkt prima zoals ik al zij.

Slecht advies. Waarom zou je per se Windows 11 willen forceren.
Met mogelijk onaangename nog onvoorziene verrassingen tot gevolg
Wat is er dan zo bijzonder aan Windows 11 dat je er niet zonder zou kunnen.

afbeelding van redactie

Met de eerste optie die we geven kun je gewoon op normale wijze Windows 11 draaien. De tweede is niet aan te raden inderdaad, maar op een (te) oude pc kun je dan wel Windows 11 uitproberen.

Eens, Windows 11 ten koste van alles proberen te installeren lijkt mij ook een heel slecht idee. Dan zijn er andere en betere alternatieven. Misschien dat het wel werkt maar de kans lijkt mij groter dat je veel problemen voor jezelf creëert.

Dat hangt er van af. Windows 11 in VirtualBox is een goed idee en Windows 11 op een oude computer ook.
Problemen voor jezelf creëren? Dan los je die toch op? En lukt dat niet, dan zet je gewoon Windows 10 weer terug.

En tot nu toe ben ik nog geen probleem tegengekomen, integendeel. Windows 11 draait als een zonnetje o.a. op een oude Acer met AMD X2 processor uit 2009! Inclusief alle tot nu toe uitgekomen updates.

vbox werkt niet

Ik heb ook het probleem dat bij Windows Update staat dat mijn pc niet geschikt is voor Windows11
Als ik op advies van Microsoft zelf het programma PC Health Check uitvoer, wordt gezegd dat mijn pc wel degelijk geschikt is. Gecontroleerd met het programma WhyNotWin11.exe en het programma Win11RCT.exe. Ook die concluderen dat mijn pc wel degelijk geschikt is. Windows Update bevat blijkbaar een merkwaardige bug, dit lijkt me niet de beste manier om de verspreiding van Windows11 te promoten. Het wordt hopelijk snel opgelost..............

Maar bedenk wel: je pc kan minder stabiel zijn en Microsoft kan updates voor Windows 11 op ongeschikte pc's blokkeren als het dat wil!' Dus NOOIT gaan upgrades als je pc ongeschikt is volgens Ms.

Microsoft heeft bevestigd dat soms ten onrechte een melding kan ontstaan dat "uw PC niet geschikt is" voor Windows 11. Info: https://www.windowslatest...

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-ru_land