Tor Browser

Info

Ons oordeel

Download

Details
Licentie: 
Open source
Categorie: 
Browser
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

We hebben het veel over privacy gehad op GratisSoftware.nl. Om anoniem te kunnen surfen bestaat al jaren de speciale Tor Browser waarmee je via het TOR-netwerk je IP-adres en andere locatiegegevens kunt verbergen. Ook kun je hiermee geblokkeerde websites bezoeken. Het TOR-netwerk wordt veel gebruikt door dissidenten, klokkenluiders, journalisten, activisten en vrijheidsstrijders. Keerzijde is dat ook veel criminelen van TOR gebruikmaken op het beruchte 'dark web' (de achterbuurt van internet). Tor Browser maakt surfen anoniem, maar ook trager en je zult veel functionaliteit op websites missen.

TOR betekent The Onion Router. TOR is een open netwerk dat bestaat uit verschillende knooppunten (servers die onion routers heten) die ervoor moeten zorgen dat dat dataverkeer en communicatie anoniem verzonden wordt zonder dat de afzender of bron bekend wordt. Om te surfen op het TOR-netwerk gebruik je de Tor Browser.

Wikipedia legt de werking van TOR als volgt uit:
Onion routing (OR) is een techniek voor anonieme communicatie via een computernetwerk. Berichten worden herhaaldelijk versleuteld en vervolgens verzonden via verschillende netwerknodes genaamd onion routers. Het valt te vergelijken met het pellen van een ui: elke onion router verwijdert een laag van encryptie om de navigatie-instructies te ontdekken en stuurt het bericht naar de volgende router, waar dit wordt herhaald. Dit voorkomt dat intermediaire nodes in het netwerk de herkomst, bestemming, en inhoud van het bericht kunnen achterhalen.

Met TOR kun je je locatie/IP-adres verbergen, maar de communicatie, de inhoud zelf is - als deze het TOR-netwerk verlaat - niet versleuteld (alleen binnen het TOR-netwerk zelf bij de tussenliggende knooppunten is deze beveiligd).

Je kunt het makkelijkst gebruikmaken van het TOR-netwerk met de TOR browser bundel, die wordt aangeboden door het TOR-project. Deze TOR-browser is een aangepaste versie van Firefox.Bij gebruik van de Tor Browser wordt ten zeerste aangeraden om de standaardinstellingen niet te veranderen en geen extra plugins of extensies te installeren (omdat die je locatie kunnen verraden).

Standaard maakt Tor Browser gebruik van de volgende extensies voor extra beveiliging: NoScript, HTTPS-Everywhere, Torbutton en Tor Launcher. Als privacy-zoekmachine staat DuckDuckGo ingesteld. Tor beschermt ook zoveel mogelijk tegen tracking en browser fingerprinting.

Tor Browser waarborgt je anonimiteit tijdens het surfen, maar internetten wordt wel trager en je zult veel functionaliteit op websites missen door ontbrekende plugins en extra beveiligingsmaatregelen.

Lees hier meer uitleg over TOR

Waarschuwing! Ook Tor is niet altijd waterdicht en bevat soms lekken waardoor uw anonimiteit in gevaar kan komen. En soms worden er malafide knooppunten in het TOR-netwerk aangemaakt die locatiegegevens en IP-adressen proberen te achterhalen.

Dark Web
Met TOR kun je op het 'gewone' internet anoniem surfen. Veel criminelen en aanbieders van duistere praktijken gebruiken daarnaast het beruchte 'dark web': websites met .onion als domeinextensie. Ook journalisten, klokkenluiders en mensenrechten activisten - vooral in dictaturen - maken gebruik van het dark web, maar helaas bestaat een groot deel van .onion-websites uit illegale en verwerpelijke inhoud. Als je TOR gebruikt dan raden wij aan alleen het normale web te bezoeken en niet de .onion websites op het dark web (die gelukkig ook niet makkelijk te vinden zijn). Blijf weg uit deze gevaarlijke achterbuurten van het internet!

inst

Hulp en ondersteuning: 

Tor geeft nog de volgende adviezen/waarschuwingen om anoniem te blijven:
- download geen torrents via Tor: dat geeft je IP-adres prijs
- schakel geen plugins in: daar zitten vaak lekken in
- open geen gedownloade documenten terwijl je nog online bent (wegens eventueel ingebouwde scripts/malware die contact zoeken met internet)
- bezoek alleen versleutelde https-websites

Reacties

Mullvad heeft de update ook ruim twee dagen geleden gehad!

@Arie
DuckDuckGo Browser is nog in publieke beta. Als deze uit de testfase is gaan we er zeker naar kijken.

Mullvad Browser hebben we hier staan inmiddels:
https://www.gratisso...

Hier wat leesvoer voor de redactie van gratissoftwaresite. Is van 22-06-2023.
https://spreadprivac...
Hier is al eerder, en in mijn ogen terecht, melding van gemaakt.
Is nu de 27e en nog steeds geen vermelding op GSS.
Raar!

P.S. Hetzelfde geldt voor Mullvad.

Ik wou Tor instaleren.....vergeet het maar.
Alles liep vast.... mijn brouwser deed het ook niet meer.
Is er wat met de download aan de hand?
Kon de download ook niet verwijderen.
Op het laatst mijn pc.opnieuw opgestart en de tor download verdwijderd,en opnieuw mijn brouwser er op gezet.
Ik denk dat er iets goed mis is met de download.

Een vraag : is de tor browser te combineren met een VPN , zoals Proton VPN ?

ik weet dat via tor browse veilig ben

Bij mij is het niet in het Nederlands.

:( Anoniem = Wim

Op het bureaublad geïnstalleerd en nu lukt het wel. De poging het te doen op een andere partitie, mislukte.

probleem met update. Icoon staat in taakbalk en is niet meer bereikbaar. Prog staat ook niet meer in programma's en onderdelen in het configuratiescherm.

Melding:
"Kan geen toegang krijgen tot het opgegeven apparaat, pad of bestand. Mogelijk hebt u niet de juiste toegangsmachtigingen voor het item"

Pagina's