Tor Browser

Actueel: 

20 april 2017
Tor Browser 6.5.2 is verschenen. In deze uitgave van de privacy browser worden de onderliggende Firefox-motor, OpenSSL en Https-everywhere bijgewerkt naar de laatste versie. Verder worden lekken dichtgeplakt en een crash verholpen.

Besturingssysteem: 
Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7.5 (45 stemmen)
Omschrijving software: 

We hebben het veel over privacy gehad op GratisSoftware.nl. Om anoniem te kunnen surfen bestaat al jaren de speciale Tor Browser waarmee u via het TOR-netwerk uw IP-adres en andere locatiegegevens kunt verbergen. Ook kunt u hiermee geblokkeerde websites bezoeken. Het TOR-netwerk wordt veel gebruikt door dissidenten, klokkenluiders, journalisten, activisten en vrijheidsstrijders. Keerzijde is dat ook veel criminelen van TOR gebruikmaken op het beruchte 'dark web' (de achterbuurt van internet). Tor Browser maakt surfen anoniem, maar ook trager en u zult veel functionaliteit op websites missen.

TOR betekent The Onion Router. TOR is een open netwerk - beheerd door vrijwilligers - dat bestaat uit verschillende knooppunten (servers die onion routers heten) die ervoor moeten zorgen dat dat dataverkeer en communicatie anoniem verzonden wordt zonder dat de afzender of bron bekend wordt. Om te surfen op het TOR-netwerk gebruikt u de Tor Browser.

Wikipedia legt de werking van TOR als volgt uit:
Onion routing (OR) is een techniek voor anonieme communicatie via een computernetwerk. Berichten worden herhaaldelijk versleuteld en vervolgens verzonden via verschillende netwerknodes genaamd onion routers. Het valt te vergelijken met het pellen van een ui: elke onion router verwijdert een laag van encryptie om de navigatie-instructies te ontdekken en stuurt het bericht naar de volgende router, waar dit wordt herhaald. Dit voorkomt dat intermediaire nodes in het netwerk de herkomst, bestemming, en inhoud van het bericht kunnen achterhalen.

Met TOR kunt u uw locatie/IP-adres verbergen, maar de communicatie, de inhoud zelf is - als deze het TOR-netwerk verlaat - niet versleuteld (alleen binnen het TOR-netwerk zelf bij de tussenliggende knooppunten is deze beveiligd).

U kunt het makkelijkst gebruikmaken van het TOR-netwerk met de TOR browser bundel, die wordt aangeboden door het TOR-project. Deze TOR-browser is een aangepaste versie van Firefox.Bij gebruik van de Tor Browser wordt ten zeerste aangeraden om de standaardinstellingen niet te veranderen en geen extra plugins of extensies te installeren (omdat die uw locatie kunnen verraden).

Standaard maakt Tor Browser gebruik van de volgende extensies voor extra beveiliging: NoScript, HTTPS-Everywhere, Torbutton en Tor Launcher. Als privacy-zoekmachine staat DuckDuckGo ingesteld.

Tor Browser waarborgt uw anonimiteit tijdens het surfen, maar internetten wordt wel trager en u zult veel functionaliteit op websites missen door ontbrekende plugins en extra beveiligingsmaatregelen.

Lees hier mee uitleg over TOR

Waarschuwing! Ook Tor is niet altijd waterdicht en bevat soms lekken waardoor uw anonimiteit in gevaar kan komen. En soms worden er malafide knooppunten in het TOR-netwerk aangemaakt die locatiegegevens en IP-adressen proberen te achterhalen.

Dark Web
Met TOR kunt u op het 'gewone' internet anoniem surfen. Veel criminelen en aanbieders van duistere praktijken gebruiken daarnaast het beruchte 'dark web': websites met .onion als domeinextensie. Ook journalisten, klokkenluiders en mensenrechten activisten - vooral in dictaturen - maken gebruik van het dark web, maar helaas bestaat het grootste deel van .onion-websites uit illegale en verwerpelijke inhoud. Als u TOR gebruikt dan raden wij aan alleen het normale web te bezoeken en niet de .onion websites op het dark web (die gelukkig ook niet makkelijk te vinden zijn). Blijf weg uit deze gevaarlijke achterbuurten van het internet!

Categorie: 
browser
Laatst gewijzigd: 
20 april 2017
Versienummer: 
6.5.2
Licentie: 
Freeware
Taal: 
Nederlands en Engels
Website: 
Download: 

Download Tor Browser bundel voor Windows, macOS en Linux
(kies een taal en klik op Download Tor Browser)

Installatie: 
100% schoon
Privacy: 
Verzamelt geen gegevens
Deel deze download: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Het artikel waar de link in de eerste alinea naar verwijst beweert:
device fingerprinting. Je kunt er niets tegen doen.
Ook een sterk anonimiseringspakket als Tor is niet tegen het fingerprinten bestand.

Ik gebruik in Opera naast de VPN de Add-on User Agent Switcher om browser fingerprinting tegen te gaan.
Dit bericht bijvoorbeeld is zogenaamd geplaatst via Chrome on Windows.
Firefox kent nog veel meer User Agent Switchers en Spoofers.

Je kunt er dus wel iets tegen doen. Frequent van User Agent wisselen zal ook helpen.

Waarom ik TOR gebruik? Omdat ik het beu ben dat mijn volledig gedrag op website's door velen bijgehouden kan worden. Hoelang je op bepaalde pagina's zit in combinatie met mijn IP adres. Vervolgens krijg je dan ook nog een specifieke reclame in Google of site's met reclame. Ik ben er niet gek van.

Ieder recht op zijn eigen mening, maar laten we niet discuseren wat hier wel of niet aangeboden mag worden.
Op deze site wordt met goede bedoeling voor ieder wat wils toch mooie mogelijkheden aangeboden.
Maak er dan ook dankbaar gebruik van, en als een bepaalde software je niet ligt, wel laat hem dan (links) liggen, simpel toch.

Ik heb de browser verwijdert omdat ik zoal geen extensie kon toevoegen. Verder vind ik `m uitstekend.

Bedankt, ik ga `m uitproberen.

Tor is een handige browser dat werkt tegen de censuur van vele overheden.
Zoals met alles kun je er misbruik van maken, geef me een mes en ik kan er mijn brood mee snijden, of je kunt er ook iemand mee neersteken, zo blijf je bezig.
Deze nieuwe versie ga ik al eens downloaden.

en wie wil dan expliciet annoniem surfen?
beroemde browser als je de diverse literatuur er op na leest, dat zoiets hier aangeboden wordt, kan er bij mij niet in, lijkt me illegaal content, behoord minimaal in het donkergrijze segment

De browser is zeker niet illegaal. Je kunt er gewoon mee surfen. Ook het Tor-project is volkomen legaal. Alleen wordt helaas met dit soort techniek niet alleen goede dingen gedaan...

Tor is van oorsprong een project van de Amerikaanse marine (nu niet meer) en was bedoeld voor militairen. Maar ook journalisten, klokkenluiders en activisten gebruiken Tor veel. In dictaturen is Tor onmisbaar voor mensen die het niet met het regime eens zijn. Lees hier meer:
https://www.torproje...

Sorry redactie dit getuigd van ondoordachtheid en gebrek aan proffesioneel gedrag speciaal nu. Wie zet er nu aan tot dergelijke praktijken?

Lees graag eerst dit linkje:
https://www.torproje...

Dit is een moeilijke discussie: techniek kan zowel ten goede als ten kwade gebruikt worden, maar dat is met alles zo. Je kunt ook niet betonscharen verbieden omdat fietsendieven die veel gebruiken.

Wat Tor betreft: de techniek en de browser zijn volkomen legaal. Alleen misbruiken sommigen het ook voor duistere doeleiden. Ten tweede is de Tor Browser overal vrij verkrijgbaar en is het niet zo dat wij als enige de software bespreken. Ten derde bieden steeds meer softwarebedrijven versleuteling van communicatie en dataverkeer en dergelijke aan. Zo wordt Google beschuldigd door de NSA dat ze terrorisme in de hand werken met het compleet versleutelen van mail, berichten en dataverkeer, zodat inlichtingendiensten die niet meer kunnen onderscheppen. Dat is trouwens een kulargument want er bestaan ook veel andere technieken om berichten te versleutelen.
Maar ja, wat is wijsheid. Privacy is een groot goed, ook voor gewone burgers, maar zeker voor mensen die ageren tegen dictaturen, of voor journalisten en klokkenluiders die heikele kwesties aan de orde stellen. Tor Browser is een hulpmiddel voor deze mensen, maar kan verder door iedereen gebruikt worden die op zijn privacy gesteld is en er niet van gediend is dat overheden, inlichtingendiensten of advertentiebedrijven hun leven volgen en in kaart brengen.
Maar goed, zoals gezegd, het blijft een moeilijke discussie bij het afwegen van voors en tegens.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
oosten_ijk