Tor Browser

Voor Windows, macOS en Linux
Cijfer van bezoekers: 
Gemiddelde: 7 (71 stemmen)

Info

Details
Versienummer: 
8.0.4
Licentie: 
Freeware
Categorie: 
browser
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

We hebben het veel over privacy gehad op GratisSoftware.nl. Om anoniem te kunnen surfen bestaat al jaren de speciale Tor Browser waarmee u via het TOR-netwerk uw IP-adres en andere locatiegegevens kunt verbergen. Ook kunt u hiermee geblokkeerde websites bezoeken. Het TOR-netwerk wordt veel gebruikt door dissidenten, klokkenluiders, journalisten, activisten en vrijheidsstrijders. Keerzijde is dat ook veel criminelen van TOR gebruikmaken op het beruchte 'dark web' (de achterbuurt van internet). Tor Browser maakt surfen anoniem, maar ook trager en u zult veel functionaliteit op websites missen.

TOR betekent The Onion Router. TOR is een open netwerk - beheerd door vrijwilligers - dat bestaat uit verschillende knooppunten (servers die onion routers heten) die ervoor moeten zorgen dat dat dataverkeer en communicatie anoniem verzonden wordt zonder dat de afzender of bron bekend wordt. Om te surfen op het TOR-netwerk gebruikt u de Tor Browser.

Wikipedia legt de werking van TOR als volgt uit:
Onion routing (OR) is een techniek voor anonieme communicatie via een computernetwerk. Berichten worden herhaaldelijk versleuteld en vervolgens verzonden via verschillende netwerknodes genaamd onion routers. Het valt te vergelijken met het pellen van een ui: elke onion router verwijdert een laag van encryptie om de navigatie-instructies te ontdekken en stuurt het bericht naar de volgende router, waar dit wordt herhaald. Dit voorkomt dat intermediaire nodes in het netwerk de herkomst, bestemming, en inhoud van het bericht kunnen achterhalen.

Met TOR kunt u uw locatie/IP-adres verbergen, maar de communicatie, de inhoud zelf is - als deze het TOR-netwerk verlaat - niet versleuteld (alleen binnen het TOR-netwerk zelf bij de tussenliggende knooppunten is deze beveiligd).

U kunt het makkelijkst gebruikmaken van het TOR-netwerk met de TOR browser bundel, die wordt aangeboden door het TOR-project. Deze TOR-browser is een aangepaste versie van Firefox.Bij gebruik van de Tor Browser wordt ten zeerste aangeraden om de standaardinstellingen niet te veranderen en geen extra plugins of extensies te installeren (omdat die uw locatie kunnen verraden).

Standaard maakt Tor Browser gebruik van de volgende extensies voor extra beveiliging: NoScript, HTTPS-Everywhere, Torbutton en Tor Launcher. Als privacy-zoekmachine staat DuckDuckGo ingesteld. Tor beschermt ook zoveel mogelijk tegen tracking en browser fingerprinting.

Tor Browser waarborgt uw anonimiteit tijdens het surfen, maar internetten wordt wel trager en u zult veel functionaliteit op websites missen door ontbrekende plugins en extra beveiligingsmaatregelen.

Lees hier meer uitleg over TOR

Waarschuwing! Ook Tor is niet altijd waterdicht en bevat soms lekken waardoor uw anonimiteit in gevaar kan komen. En soms worden er malafide knooppunten in het TOR-netwerk aangemaakt die locatiegegevens en IP-adressen proberen te achterhalen.

Dark Web
Met TOR kunt u op het 'gewone' internet anoniem surfen. Veel criminelen en aanbieders van duistere praktijken gebruiken daarnaast het beruchte 'dark web': websites met .onion als domeinextensie. Ook journalisten, klokkenluiders en mensenrechten activisten - vooral in dictaturen - maken gebruik van het dark web, maar helaas bestaat het grootste deel van .onion-websites uit illegale en verwerpelijke inhoud. Als u TOR gebruikt dan raden wij aan alleen het normale web te bezoeken en niet de .onion websites op het dark web (die gelukkig ook niet makkelijk te vinden zijn). Blijf weg uit deze gevaarlijke achterbuurten van het internet!

Download

Website: 
Hulp en ondersteuning: 

Tor geeft nog de volgende adviezen/waarschuwingen om anoniem te blijven:
- download geen torrents via Tor: dat geeft je IP-adres prijs
- schakel geen plugins in (Flash!): daar zitten vaak lekken in
- open geen gedownloade documenten terwijl je nog online bent (wegens eventueel ingebouwde scripts/malware die contact zoeken met internet)
- bezoek versleuteld https-websites
 

Deel deze download: 

Reacties

TOR op Mac en Linux LET OP zie https://blog.torproj...

zou er toch eventjes over nadenken.
http://datanews.knac...

Ik vermoed dat de Tor-browser gecorrumpeerd is. Scriptblokkering staat namelijk gewoon uit.

Na enig uitzoekwerk blijkt dat scriptblokkering die uit staat, een standaard instelling is van Tor. Je dient zelf de hoogste veiligheidsinstelling aan te klikken.

Het artikel waar de link in de eerste alinea naar verwijst beweert:
device fingerprinting. Je kunt er niets tegen doen.
Ook een sterk anonimiseringspakket als Tor is niet tegen het fingerprinten bestand.

Ik gebruik in Opera naast de VPN de Add-on User Agent Switcher om browser fingerprinting tegen te gaan.
Dit bericht bijvoorbeeld is zogenaamd geplaatst via Chrome on Windows.
Firefox kent nog veel meer User Agent Switchers en Spoofers.

Je kunt er dus wel iets tegen doen. Frequent van User Agent wisselen zal ook helpen.

Waarom ik TOR gebruik? Omdat ik het beu ben dat mijn volledig gedrag op website's door velen bijgehouden kan worden. Hoelang je op bepaalde pagina's zit in combinatie met mijn IP adres. Vervolgens krijg je dan ook nog een specifieke reclame in Google of site's met reclame. Ik ben er niet gek van.

Ieder recht op zijn eigen mening, maar laten we niet discuseren wat hier wel of niet aangeboden mag worden.
Op deze site wordt met goede bedoeling voor ieder wat wils toch mooie mogelijkheden aangeboden.
Maak er dan ook dankbaar gebruik van, en als een bepaalde software je niet ligt, wel laat hem dan (links) liggen, simpel toch.

Ik heb de browser verwijdert omdat ik zoal geen extensie kon toevoegen. Verder vind ik `m uitstekend.

Bedankt, ik ga `m uitproberen.

Tor is een handige browser dat werkt tegen de censuur van vele overheden.
Zoals met alles kun je er misbruik van maken, geef me een mes en ik kan er mijn brood mee snijden, of je kunt er ook iemand mee neersteken, zo blijf je bezig.
Deze nieuwe versie ga ik al eens downloaden.

Pagina's

Reageren

Verplichte controlevraag
Om spam tegen te houden
nederl_nd