Mullvad Browser

Info

Ons oordeel

Download

Details
Licentie: 
Open source
Categorie: 
Browser
Taal: 
Nederlands en Engels
Omschrijving software: 

Mullvad Browser is een op Firefox en Tor gebaseerde browser van de gelijknamige VPN dienst Mullvad, wat mol betekent in het Zweeds. Mullvad Browser wordt gemaakt door het Tor Project samen met Mullvad en is geheel gericht op privacy. Mullvad Browser is Tor Browser maar dan zonder het Tor netwerk. Het is dan ook eigenlijk de bedoeling dat je Mullvad Browser gebruikt met een VPN - en dan het liefst de betaalde Mullvad VPN dienst, zo hoopt het bedrijf.

Mullvad Browser is Tor Browser zonder Tor netwerk, maar wel met alle andere privacy-voordelen:

  • standaard privé modus om te browsen
  • sterkte anti-fingerprinting
  • geen telemetrie (geen gegevensverzameling van gebruikers)
  • blokkeren van trackers via uBlock Origin extensie

Mullvad lijkt verder erg op Firefox, maar heeft de privacy iets scherper afgesteld. Mullvad Browser doet verder wat Tor Browser en LibreWolf ook doen: privacy voorop stellen in een browser die gebaseerd is op Firefox. Als je je privacy belangrijk vindt kun je dit soort browsers gebruiken (of de privacy in de instellingen van Firefox wat aanscherpen).

Een VPN wordt daarnaast ook aangeraden voor betere privacy (verbergen IP-adres bijvoorbeeld). Mullvad wil graag dat je zijn betaalde VPN dienst gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Bijvoorbeeld ProtonVPN en Windscribe bieden prima gratis VPN diensten met respectievelijk een iets beperktere snelheid en een datalimiet.

De standaard zoekmachine in Mullvad Browser is DuckDuckGo. Als je ook de betaalde Mullvad VPN gebruikt kun je ook de eigen Mullvad Leta zoekmachine gebruiken, die zoekopdrachten geanonimiseerd via Google doet.

Mullvad Browser is een prima privacy browser die sinds enkele maanden bestaat. De samenwerking met het Tor Project zorgt voor een betrouwbare basis. Een VPN bij Mullvad Browser gebruiken is aan te raden als je privacy echt belangrijk vindt. Maar dat hoeft niet per se de betaalde Mullvad VPN te zijn. Mullvad Browser is vooralsnog alleen in het Engels te verkrijgen - wat dan weer wel fingerprinting moeilijker maakt.

Reacties

@Frodo
Dank, is toegevoegd

Ik zag met installeren van deze laatste versie dat het ook in het nederlands is.

@Anoniem
Klopt:
https://www.gratisso...

Tor browser is ook naar 13!!!

welk besturingssysteem heb je, ik neem aan windows. Dan moet je in het zoekvak van windows Mullvad browser intypen.Vervolgens rechts onder op verwijderen klikken.

Hoe verwijder ik deze browser?

@Patrick
DuckDuckGo Browser is nog in publieke bèta. Als deze uit de testfase is gaan we er zeker naar kijken.

Bedankt dat jullie mullvad browser hebben opgenomen! Duckduckgo heeft ook een browser voor windows!

@George
Cijfer is van de bezoekers (zoals er ook bij staat ;-)) Daarachter staat het aantal stemmen. Het cijfer in de tabel rechts is dus hetzelfde als het cijfer bij de software bespreking (Cijfer van bezoekers).

Ons oordeel is in de smiley en de korte omschrijving samengevat.

Bij deze wil ik een vraag stellen, die wellicht al eens gesteld én beantwoord is. Hoe is de puntentelling opgebouwd? Waarom heeft bijvoorbeeld Firefox er 78 en Vivaldi 76? Met deze kennis is het voor de lezers mogelijk makkelijker om hun browserkeuze te maken.

Pagina's