Downloadwijzer voor pc, laptop, tablet en telefoon

- Dit artikel is uit 2011 en inmiddels enigszins verouderd -

Computers, tablets en telefoons hebben een besturingssysteem nodig om te kunnen functioneren. En voor elk besturingssysteem is weer aparte software te downloaden. Een korte handleiding met gratis software en apps voor alle besturingssystemen.

1. Pc, laptop en Mac

Het bekendste besturingssysteem (of operating system of OS) is Windows. Windows (van Microsoft) draait op meer dan 90% van alle pc's en laptops.

Daarnaast zijn er Macs en MacBooks waarop Mac OS X (van Apple) draait als besturingssysteem. En sommige mensen gebruiken Linux (waarvan Ubuntu de bekendste variant is) op hun pc.

Op een besturingssysteem draaien vervolgens allerlei programma's, ook wel software, applicaties of apps genoemd. Met software kunt u allerlei taken uitvoeren zoals mailen, internetten, muziek draaien, foto's bewerken, documenten opstellen en meer.

Bekende voorbeelden van software-programma's zijn Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint), PhotoShop, Internet Explorer, Firefox, Outlook, iTunes, Windows Mediaspeler, Adobe Reader en veel meer.

Voor Windows, Mac OS X en Linux wordt aparte software ontwikkeld. Op een Mac kunt u dus geen Windows-software downloaden. En op Windows kunt u geen Mac-software of Linux-programma's draaien.

Als u een pc of laptop (notebook, netbook, ultrabook) hebt en nieuwe programma's wilt downloaden dan moet u dus software voor Windows (of Linux) hebben. Bij een Mac of MacBook heeft u Mac-software nodig.

Download gratis software voor Windows pc of laptop

Download gratis software voor MacBook of Mac

Download gratis software Linux (Ubuntu, openSUSE, Fedora, Linux Mint etc.)

2. Tablets en smartphones

Tablets (zoals de iPad en Galaxy Tab) en smartphones (zoals de iPhone, telefoons van Samsung, HTC en Nokia en BlackBerry) hebben weer hun eigen besturingssysteem met aparte programma's of software die apps genoemd worden. Een overzicht.

iPad en iPhone zijn beide van Apple (net als Mac OS X). Het besturingssysteem op deze smartphones en tablets heet iOS.

Download gratis apps voor iPhone
Download gratis apps voor iPad

Zoekgigant Google heeft zijn eigen mobiele besturingssysteem gemaakt. Dit heet Android en het wordt gebruikt op veel telefoons en tablets van Samsung (Galaxy), HTC, LG, Sony Ericsson en Motorola. (Voor laptops heeft Google trouwens ook zijn eigen webgebaseerd besturingssysteem genaamd Chrome OS, maar dat wordt nog niet veel verkocht).

Download gratis apps voor Android

Microsoft heeft met Windows het grootste besturingssysteem voor computers. Op de markt voor telefoons en tablets is Microsoft echter een kleine speler. Met Windows Phone (de naam van het OS) probeert de softwaregigant terrein in te halen. Sinds eind 2011 hebben Nokia (dat al zijn nieuwe toestellen ermee gaat uitrusten) en Samsung en HTC (die beide ook veel smartphones met Android maken) telefoons uitgebracht met Windows Phone als besturingssysteem.

Download gratis apps voor Windows Phone

De BlackBerry telefoons van het Canadese Research In Motion (RIM) zijn in Nederland nog redelijk populair, maar het bedrijf heeft het moeilijk en BlackBerry verliest marktaandeel.

Download gratis apps voor BlackBerry

Als uw telefoon geen van bovenstaande besturingssystemen draait dan is de kans groot dat Symbian erop staat. Veel oude Nokia's en SonyEricssons zijn hiermee uitgerust. Dit besturingssysteem zal echter niet lang meer doorontwikkeld worden aangezien Nokia vanaf 2011 vol inzet op Windows Phone. Voor oude Nokia's zijn in de Ovi-store van Nokia veel apps te downloaden.


Samenvattend

Producent Pc/laptop Tablet/telefoon
Microsoft: Windows Windows Phone (telefoon)
Apple: Mac OS X iOS (iPad/iPhone)
Google: Chrome OS (laptop) Android
Research In Motion (RIM): - BlackBerry
Diverse Linux producenten: Ubuntu, openSUSE, Linux Mint, Fedora, Debian etc. -