Nederlandse browsermarktaandelen: Google Chrome duidelijk de grootste browser van Nederland (september 2014)

Regelmatig bekijken wij de Nederlandse browsermarktaandelen op pc en laptop aan de hand van de cijfers van statistiekboer StatCounter en de statistieken van GratisSoftware.nl zelf.

Google Chrome is inmiddels, na jarenlange hegemonie van Internet Explorer, duidelijk de grootste browser in Nederland. Volgens Statcounter gebruikt in ons land 47,2% Googles browser tegen slechts 28,2% Internet Explorer. Firefox is derde met 16,3% maar zit wel - al jaren - in een neerwaartse lijn. Google Chrome blijft ook doorgroeien: in september is er 3% bijgekomen ten opzichte van de meting in mei.

Browsermarktaandelen op pc en laptop in procenten in Nederland van StatCounter en GratisSoftware.nl (mei en september 2014)

    StatCounter GratisSoftware.nl
    mei 2014 sep 2014 mei 2014 sep 2014
1 Google Chrome 44,32 47,22 30,4 32,3
2 Internet Explorer 27,85 28,22 29,5 28,6
3 Firefox 18,2 16,34 30,9 28,8
4 Safari 7,47 6,9 5,8 7,1
5 Opera 0,77 0,73 0,9 0,6

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Op GratisSoftware.nl is het beeld wat anders: Chrome is wel de grootste met 32,3% (en groeit ook bij ons door), maar daarachter strijden Firefox en Internet Explorer om de tweede plek met allebei ruim 28%. Firefox wint deze tweestrijd nog nipt, maar heeft bij ons ook de dalende lijn ingezet.

Mac-browser Safari blijft rond de 7% schommelen op de desktop. Interessant is dat als tablets meegerekend worden Safari op 20% uitkomt! Er wordt dus veel gesurft op iPads in Nederland.

Opera ten slotte heeft de overstap naar Chromium als browser-engine moeten bekopen met een marginaal bestaan: slechts 0,6 tot 0,7% gebruikt de Noorse browser nog in Nederland.

Waar Internet Explorer rond 2004 nog een marktaandeel van ruim 95% had is dat met de komst van Firefox (2004) en Google Chrome (2008) wel veranderd, zoals het grafiekje van StatCounter mooi laat zien (klik voor groter):

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik heb een jaar geleden al voorspeld dat GoogleOpera gaat verdwijnen en tot mijn genoegen blijkt dat het geval.
In deze zwarte Opera valt binnenkort het doek en er volgt geen applaus.

Ikzelf gebruik nog steeds Opera Next 12.50 met de originele Presto motor. Volgens mij hebben veel meer liefhebbers van Opera zich afgekeerd van de ontwikkelingen die na het verschijnen van deze versie hebben plaatsgevonden en die van Opera een oninteressante Chrome-kloon hebben gemaakt, een ontwikkeling die blijkbaar genadeloos wordt afgestraft door de hedendaagse computergebruikers. Als ik de statistieken hierboven bekijk: slechts 0,73 procent van de mensen gebruikt nog Opera volgens StatCounter en op GratisSoftware is dat nog iets minder. Ik vermoed dat een deel van de mensen die volgens de statistieken hierboven nog steeds Opera gebruiken mensen zijn zoals ik, mensen die weigeren de huidige Chrome-kloon te gebruiken. Ik zou dit graag uitgesplitst zien, ik wil graag weten hoe groot het aandeel is van de huidige 0,73 procent Opera gebruikers die nog een oorspronkelijke versie van de browser gebruiken.

Hoe dan ook, zelfs als dit aandeel klein zou zijn dan nog blijft het wachten op het moment dat de ontwikkelaars van Opera eindelijk begrijpen dat men ruim een jaar geleden een verkeerde weg is ingeslagen en men gaat het tij niet keren door de Chrome-kloon steeds verder te ontwikkelen, de cijfers zijn duidelijk genoeg. Opera staat simpelweg voor de keuze: óf de browser verdwijnt straks helemaal óf het wordt weer de eigenzinnige en innovatieve browser die het oorspronkelijk was. In het laatste geval zie ik het aandeel Opera weer snel stijgen tot een kleine 10 procent van de markt.

Onze privacy wordt ons steeds verder afgenomen, ik ben daarom niet zo voor chrome. Het is een uitstekende browser, maar je geeft google wel heel veel inzicht in jouw privé leven.

Ben net weer overgestapt naar firefox en die bevalt me goed. Ik kreeg met de nieuwste versie van Google Chrome steeds vaker last van crashes en ook ging mijn videokaart intensiever warm draaien bij het gebruik ervan. Met firefox 32 loopt als soepel en stil. Dat mijn wachtwoorden beter beschermd zijn vind ik ook een belangrijk pluspunt.

Firefox is mijn favoriet. Prettig in gebruik en prima naar eigen smaak te configureren. Daarnaast geen zorgen wat privacy betreft.

Firefox 32 bevalt mij prima!Redelijk snel zonder al te veel add-ons te downloaden.

Veel mensen hebben google chrome op hun pc staan omdat ze vergeten zijn een paar vinkjes af te zetten bij het installaeren van één of ander programma.
Heel veel van deze mensen gebruiken google niet om te surfen. maar hij staat wel op hun pc of laptop en word derhalve meegerekend in boven staande onderzoeken. Hetgeen volgens mij een behoorlijke vertekening van de werkelijkheid geeft.

Bovenstaand onderzoek geeft wel het surfgedrag van mensen weer: statistieken van browsers die mensen daadwerkelijk gebruiken als ze internetten worden weergegeven. Dus echt Google Chrome gebruiken ze.
Wat wel kan is dat Chrome als standaardbrowser staat ingesteld zonder dat mensen het zelf doorhebben (want Chrome wordt, zoals je al aangeeft, meegeleverd met veel andere software en dan als standaard ingesteld). Veel mensen weten niet eens het verschil tussen IE, Chrome of Firefox en vinden alles wel best, als ze maar kunnen internetten.
Of mensen vinden Chrome gewoon echt een prettige browser, dat kan natuurlijk ook... ;-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zw_den