java

Java 8 update 121 plakt zeventien lekken dicht

Gisteren is Java 8 update 121 verschenen. Dit is de reguliere driemaandelijkse beveiligingsupdate voor Java. In deze uitgave worden zeventien kritieke beveiligingslekken dichtgeplakt. Deze kwetsbaarheden kunnen zonder authenticatie op afstand worden misbruikt, dus snel updaten is gewenst.

Java 8 JRE uitgebracht door Oracle

Na jaren van ontwikkeling heeft Oracle Java 8 uitgebracht. De Java Runtime Environment (JRE) of Java plugin zorgt voor bepaalde extra functionaliteit in je web browser en maakt het mogelijk dat Java-programma's of applets draaien op je pc. Sommige software - zoals Apache OpenOffice en FrostWire - is afhankelijk van of maakt gebruik van Java.

Schakel Java uit: weer ernstig lek dat al misbruikt wordt

Het nieuwe jaar is nog maar net begonnen en het notoir onveilige Java is alweer getroffen door een ernstig lek dat actief door kwaadwillenden misbruikt wordt om schadelijke code op pc's uit te voeren. Er is nog geen beveiligingsupdate voor dit zero-day lek, dus de enige remedie is om de browserplugin uit te schakelen.

Hoe kun je de Java-plugin uitschakelen in Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome en Opera

Wij laten zien hoe je Java voor Internet Explorer, Firefox, Safari, Google Chrome en Opera kunt uitschakelen. Dit advies geldt trouwens voor elke browser die je hebt, voor elke gebruiker op je pc en zowel voor Windows, Mac OS X als Linux!

Java uitzetten in Internet Explorer (Windows)
1. Ga naar menu Extra (of het tandwieltje rechtsboven in Internet Explorer 9 en hoger) | Invoegtoepassingen beheren | Werkbalken en extensies
2. Selecteer de (twee) Java-plugins en klik op Uitschakelen

Heb jij het onveilige Java nog op je pc staan?

Firefox schakelt onveilige Java-plugins uit

Omdat tegenwoordig veel malware op internet gebruik maakt van beveiligingslekken in verouderde Java-plugins heeft Mozilla besloten om Java-installaties die ouder zijn dan versie 6 update 31 en versie 7 update 3 uit te schakelen in Firefox.

Houd Java up-to-date (of verwijder de plugin) voor je eigen veiligheid!

Heb je een oude uitgave van Java op je pc staan, dan is deze kwetsbaar voor aanvallen door internet criminelen. Verouderde Java-plugins worden namelijk heel vaak gebruikt om malware (virussen, Trojaanse paarden, rootkits) op de computer van argeloze internetters te plaatsen. Met alle nare gevolgen vandien, zoals geplunderde bankrekeningen, gestolen wachtwoorden en gehackte pc's.