Google agenda beheren vanuit Thunderbird (met Lightning) of Sunbird

Vaste bezoekers van Gratis Software Site weten inmiddels dat het mogelijk is om webmail-accounts te beheren vanuit Thunderbird. Minder bekend is de mogelijkheid om met Sunbird en Lightning (de agenda's van Mozilla) je Google agenda te beheren. Sunbird is een standalone agenda, Lightning de speciaal voor mailprogramma Thunderbird gemaakte agenda. Voor Thunderbird-gebruikers is Lightning het makkelijkste. Lightning is als extensie voor Thunderbird te downloaden.

Download en installeer de Provider for Google Calendar extensie in Sunbird of in Thunderbird (voor Lightning)

Open je Google agenda en ga naar Instellingen > Agenda's
Klik onder Mijn agenda's op je agenda

Scroll naar beneden en klik op een van de oranje XML knopjes
Klik met de rechter muisknop en kies Koppelingslocatie kopiëren

Open nu Sunbird of Lightning in Thunderbird en ga in het menu naar Bestand > Nieuw > Agenda
Kies in het geopende venster Op het netwerk en klik op Volgende

Selecteer in het nieuwe venster de optie Google Agenda en plak het eerder gekopieerde adres in het Locatie veld

In het volgende venster wordt gevraagd een naam en kleur aan de gemaakte agenda te geven

Tot slot zal je gevraagd worden om je wachtwoord in te voeren

Je kunt nu vanuit Sunbird of Lightning in Thunderbird de Google agenda beheren (overigens kan het ook in omgekeerde richting).

Let op: verandering aangebracht in Sunbird of Lightning verschijnen niet niet altijd even snel in de Google agenda (en omgekeerd). Als je de veranderingen direct wilt doorvoeren kun je de pagina van de Google agenda handmatig verversen.

Let op: de Provider downloadt de inhoud van de Google agenda niet naar je harde schijf (dit merk je aan de korte vertraging bij het laden van de agenda inhoud als je Sunbird of Lightning opstart). Het is vooralsnog niet mogelijk om de agenda ook offline te beheren (er wordt op het ogenblik gewerkt aan offline support voor de extensie).

De Provider extensie om de Google agenda mee te beheren maakt een nieuw agenda-profiel aan naast reeds bestaande profielen in Sunbird of Thunderbird met Lightning. Om de Google agenda te beheren moet je dus het juiste agenda-profiel selecteren.

De Google agenda is ook niet zichtbaar als deze niet geselecteerd is (wellicht komt daar verandering in als de mogelijkheid om offline te werken wordt toegevoegd). Omgekeerd zijn andere (lokale) agenda's wel zichtbaar als het Google-profiel is geselecteerd.

Een andere beperking is dat het Google profiel het niet toestaat om taken bij te houden (waarschijnlijk omdat de Google agenda deze mogelijkheid niet biedt).

Met EssentialPIM is het wel mogelijk om de inhoud van de Google agenda te importeren en offline te bekijken, maar jammer genoeg werkt dit maar in een richting. Het is dus niet mogelijk om vanuit EssentialPIM veranderingen aan te brengen in de Google agenda.

Reacties

Ik had eerder een manual gevolgd om de afspraken van mijn windows mobile 6.1 HTC mobiel te syncen met Google Agenda. Dat ging goed. Nu heb ik bovenstaande gedaan en zie ik alle afspraken dubbel in Lightning. Ik heb er dus 2 agenda's die identiek zijn (Algemeen en Google agenda). Ik kan Google of Algemeen uitvinken en het lijkt mij het beste om Algemeen uit te vinken. Maar als ik dan een afspraak toevoeg staan beiden weer aangevinkt. Het syncen tussen Google en Lightning werkt wel goed.

Zie de vraag van Zwier.

Agenda's van andere gebruikers die ik volg via de google agenda, kan ik die simpel invoegen in deze kalender of moet ik ze per stuk toevoegen?

Super tutorial! Ik ben gisteren een paar uur bezig geweest de 2 te integreren, maar kon nergens een how-to vinden, op de mozilla site, na het installeren van de add-ons. Dank zij deze makkelijke stappen lukt het binnen 5 minuten! THANX

Mijn vraag is ongeveer dezelfde als van_zwier; Hoe sync je gedeelde agenda's? Ik heb nu 't wachtwoord e.d. van de andere account toegevoegd, maar da's natuurlijk niet de bedoeling, lijkt me.

het werkt super ! alleen moet ik zeggen dat het mij ook niet lukte eerst nadat ik een addon heb geïnstalleerd:
https://addons.mozilla.or...
toen kreeg wel de mogelijkheid om bij formaat google agenda te kiezen.

Werkt prima met de agenda, echter worden in lightning niet de agenda's getoond die je in je gmail agenda hebt toegevoegd, via andere agenda's. Bijv. voetbal agenda's, hoe krijg je deze extra agenda's in lightning getoond?

Werkt uitstekend! Ingevoerde afspraken via Thunderbird zijn meteen zichtbaar op de agenda van m'n HTC magic op Android.

Can't say I am impressed. Until now unable to get any message into or from Google agenda to my calendar in Thunderbird/lightning/googleprovider. As a matter of fact, since I loaded the provider, I only seem to be able to get my new events in calender at a random succes rate. Events will show in the sidebar when I do not select the calendar, but are invisible when I select the calendar.

Na zelf lang de Provider gebruikt te hebben ben ik sinds enige tijd overgeschakeld naar CalDav, wat nu rechtstreeks door Google ondersteund wordt.

Voor mij werkt dit even goed, zoniet zelfs nog iets beter/vlotter dan via de Provider.

Ik zou dan ook, zeker voor nieuwe gebruikers, onmiddellijk aanraden de kalender van google in te laden via CalDav.

Ik heb de laatste versie van de Provider van Google agenda add-on en de laatste versie van Lightning op mijn Ubuntu Thunderbird staan. Als ik op de Google agenda wil invoeren zoals hierboven beschreven staat dan kan ik niet op "Verder" klikken. Erg raar. Op mijn Windows machine werkt het wel?

Enig idee?

Hallo,

Ik heb Thunderbird 2.0.0.19 met de plugins Lightning 0.7 en Provider for Google Calendar 0.5.1

Als ik bovenstaande handleiding volg kom ik tot aan:

8 Open nu Sunbird of Lightning in Thunderbird en ga in het menu naar Bestand > Nieuw > Agenda
Kies in het geopende venster Op het netwerk en klik op Volgende

Selecteer in het nieuwe venster de optie Google Agenda en plak het eerder gekopieerde adres in het Locatie veld
8

Hier staat bij mij de optie "Google Agenda" niet in het lijstje en kan ik hem bijgevolg niet aanvinken......

Enig idee wat ik fout doe?

Nog een vraagje, Lightning verschijnt in het Engels binnen een nederlandstalige Thunderbird, kan dit aangepast worden?

Alvast bedankt,

Michel

Ik snap niet waarom je niet de laatste versies van Lightning (0.9) en Provider for Google Calendar hebt. Heb je ze wel via bovenstaande instructies gedownload?

Als je een nieuwe agenda kiest, moet je ook de Netwerk-optie kiezen bij de eerste stap. Dan komt Google Calendar wel tevoorschijn. Anders moet je misschien controleren of de Provider for Google Calendar extensie wel geactiveerd is onder Extra | Addons in Thunderbird.

Ik heb al het bovenstaande gedaan. Dan wordt mijn wachtwoord gevraagd. Na deze te hebben ingevoerd blijft het scherm continu om mijn wachtwoord vragen en mijn agenda wordt niet ingelezen. Wat te doen?

Jan Dirk

Als je maar een Google agenda hebt dan zal de extensie automatisch je gebruikersnaam uit de XML feed lezen.
Verzeker je ervan dat ook het @gmail.com gedeelte erbij staat.

Probeer ook eens de andere XML knop (er staan er twee).

Werkt het nog niet, plaats dan je vraag op het forum, dat  'praat' wat makkelijker.

Als is alles heb gedaan zoals bovenstaand, blijft er gevraagd worden om het wachtwoord en wordt de google agenda niet ingelezen.Wat kan ik hieraan doen?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-z_eland