Schermresolutie Linux

Vragensteller: 
Marcel
Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Linux Mint Rosa
Toelichting op vraag: 

Kan iemand mij helpen? Ik heb een Fujitsu Amilo uit 2007 met Linux mint Rosa erop. Draait goed, maar rosa wordt niet meer geupdated. Een andere distributie installeren lukt niet want de schermweergave wordt dan zo vergroot dat maar een klein deel zichtbaar is en ik niet meer bij de munu's kan om wat dan ook in te stellen. De resolutie van het scherm is 1280x800,1GB werkgeheugen, AMD turion 64 met 0,5 gb cache. Ik heb L-en Xbuntu geprobeerd, mint 18,2 lxle ubuntu, etc, maar loop steeds vast door die schermresolutie. Vanaf dvd draaien gaat prima met alle distributies, dan blijft de resolutie netjes 0- 1280x800 maar zodra ik op de hd installeer is het mis. Wie weet een oplossing?

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Heb je tijdens het installeren problemen met een te groot schermweergave ? Zet dan de muis op de balk (zie rood kruisje op deze afbeelding https://ibb.co/7bDscYD ) Hou dan de linke muisknop ingedrukt en sleep het iets naar links . Dan kan je op Verder drukken .

Dank je wek voor je reactie. Ik ga het proberen

Misschien het volgende:

Gebruik de laatste versie van Linux Mint Cinnamon, start hiermee op dan zit je automatisch in de testversie Engelse taal. Kies Preferences -> System Settings -> Hardware -> Display.
Stel de gewenste schermresolutie in. Terug naar het bureaublad en selecteer Install Linux Mint.

Wie weet lukt het op deze manier.

Bedankt

Iemand die slechts 1 Gb ram heeft cinnamon aanraden ?

Word sowieso moeilijk omdat de meeste bekende linux versies tegenwoordig allemaal 64 bit only zijn..en om daar beetje normaal mee te werken heb je minimaal 2 Gb ram nodig... en das al krap..

Cinnamon is ongelukkig gekozen, daar heb je zonder meer gelijk in. Ik had het zelf zo voor hem getest zonder bij zijn computer specificaties stil te staan..

De essentie is echter dat er eerst in de Trial Mode de goede schermresolutie wordt ingesteld en dan nog steeds vanuit de Trial Mode de installatie wordt uitgevoerd.
In principe moet dat met elke versie  mogelijk zijn.

Ieder bedankt voor de adviezen. Ze werken alleen helemaal niet. Cinnamon was inderdaad veel te zwaar, de laatste mint XFCE uitgeprobeerd en ook Xubuntu 10.04 32 bits. Van tevoren in terminal venster met xrandr -s de resolutie ingesteld (via preferencies kwam ik niet in system settings) en daarna installeren. Na installatie is alleen de resolutie 800x640 beschikbaar met koeieletters op het scherm. Niet te doen en ook niet meer te wijzigen.
Ik ben bang dat ik het maar met linux mint 17.03 moet blijven doen en verder geen internet meer moet gebruiken.

Jammer dat het niet gelukt is. Veel succes verder!

Wat u misschien nog kan proberen (na installatie) is de nvidia-driver wijzigen in "Stuurprogrammabeheer" . (Zo heet dat bij mij in een Linux mint Xfce). Bij mij was de aanbevolen nvidia-driver niet goed en kreeg daardoor een verkeerd beeldscherm met grote pictogrammen . zie https://makkelijkelinuxti... Probeer ze allemaal uit als u erbij kan komen.
Verder denk ik dat u beter Xubuntu 18.04.5 LTS 32-bit kunt nemen omdat die kan werken op 1 GB .
https://www.gratissoftwar...

Helaas waren alle suggesties zonder succes, de verwijzing naar het forum leverde een onbegrijpelijke brij van programmaregels op. Het lijkt het MSDos tijdperk uit de jaren '80 wel. Wat zijn Mac en windows gebruiksvriendelijk vergeleken met dit gedoe. Maar goed, er verschijnt licht: ik heb mint 20.2 xfce naast mint 17.3 Rosa geïnstalleerd in dual boot. Als ik nu versie 20.2 eerst opstart in de herstelmodus en vervolgens geen repairopties gebruik maar doorstart in de normale opstartmodus dan "pakt" hij de hogere resolutie 1280x762. Mysterieus! Omslachtig maar het werkt. Ik krijg dan wel een vrij kale desktop, ik moet nog uitvogelen hoe ik dat veranderd krijg.

Als aanvulling op de suggestie van Chantal: ik heb dezelfde ellende met de resolutie beleefd en bij mij bleken alle NVIDIA-drivers de boosdoeners te zijn. Mijn goed werkende oplossing is: gebruik de eigen xserver-xorg-video-nouveau-driver van Linux zelf in Stuurprogrammabeheer.

weer een paar uurtjes bezig geweest, het begint me de keel uit te hangen, maar hierbij het resultaat:
1. drivers opgehaald via sudo apt install nvideo-driver-470. Daarna reboot: niks veranderd, nog steeds 800x600 resolutie. Van alles geprobeerd om de driver werkend te krijgen maar zou niet weten hoe.
Stap 2: opnieuw opstarten in recovery mode en vervolgens gewoon doorstarten. Bijna goed nu.
stap 3: xrandr -s eerst 1024x768 geprobeerd, levert onleesbaar scherm met strepen, daarna blind xrandr -s 1280x720 en ziedaar : helemaal volgens het boekje.
Nu nog de slaapstand/hybernate werkend krijgen zodat ik niet steeds deze hele procedure hoef te volgen. Maar dat schijnt in Linux Mint ook weer een hele toestand te worden. Zucht.

afbeelding van Postbus

Over slaapstand, zie: https://makkelijkelinuxti... , punt 7.

Zie eventueel ook: https://genuine-lamps.com...

Heb je deze? https://nl.hardware.info/.... Dan heb je een grafische kaart van ATI.

Nee, een amilo La 1703 met een AMD sempron single core. De video geeft aan: VIA K8M890CE/K8N890CE [Chrome 9]. Het probleem zit vast wel in de driver, maar daar kom ik echt niet uit.Overigens: de tips over de slaap- en sluimerstand gaan over het uitschakelen daarvan. ik wil juist inschakelen.
Hoe dan ook: het werkt nu via de wat ongebruikelijke opstart, zelfs een oud usb modempje dat ik voor € 1,50 ergens zag liggen doet het.

Reageer