Verkiezing: Wat vind je de beste schoonmaker van 2018?

Er zijn heel veel programmaatjes om je computer mee op te ruimen. Dit kun je doen om ruimte mee te winnen of om internet- en gebruikerssporen uit te wissen. In een tijd dat privacy steeds belangrijker wordt is het niet gek dat dit soort software heel populair is.

Aan de andere kant gaan er ook steeds meer stemmen op om niet allerlei programma's van derde partijen te gebruiken, maar gewoon de standaard opruimmogelijkheden die in Windows 10 ingebouwd zitten.

CCleaner kreeg het bijvoorbeeld zwaar te verduren: sinds de overname van CCleaner door beveiligingsbedrijf Avast regen de incidenten zicht aaneen. Blijf je CCleaner gebruiken, of heb je tegenwoordig een andere favoriet?

Er zijn natuurlijk nog veel meer opschoners. PrivaZer is de favoriet van de Consumentenbond, omdat het de meeste ruimte vrijmaakt op pc's. Of HDCleaner, een all-in-one schoonmaker en optimaliseerder. Het bekende, maar niet door iedereen geliefde, Advanced SystemCare Free is er ook nog.

Er zijn tegenwoordig opschoners voor Windows, Mac en Linux en Android. Toch is niet iedereen enthousiast over deze cleaners: sommigen vinden dat ze - als ze te agressief hun werk doen - juist meer kwaad dan goed doen.

Wij kunnen daar als stelregel over meegeven: als je geen risico's wilt nemen vermijd dan het opschonen van het Windows register of het optimaliseren van je computer. Het vrijmaken van ruimte en wissen van sporen kan echter geen kwaad. En houdt bij schoonmakers liever vast aan de standaardinstellingen dan dat je allerlei extra items aanvinkt waarvan je niet precies weet wat ze doen.

Onze vraag is:
Wat vind jij de beste schoonmaker van 2018?

En in de reacties horen we graag waarom je dit de beste schoonmaker vindt en of je ook op je Android telefoon of tablet een schoonmaker hebt!

CCleaner (Windows, Mac en Android)
39% (153 stemmen)
Advanced SystemCare (Windows en Android)
3% (12 stemmen)
PrivaZer (Windows)
23% (89 stemmen)
HD Cleaner (Windows)
2% (6 stemmen)
Wise Disk Cleaner (Windows)
4% (14 stemmen)
Glary Utilities (Windows en Android)
3% (13 stemmen)
BleachBit (Windows en Linux)
1% (4 stemmen)
Schijfopruiming (standaard met Windows meegeleverd)
13% (50 stemmen)
Een andere schoonmaker, namelijk... (laat weten in de reacties)
2% (6 stemmen)
Ik gebruik geen schoonmakers
8% (30 stemmen)
Ik ruim browsersporen vanuit mijn browser zelf op
3% (10 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
2% (6 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 393
Deel dit artikel: 

Reacties

Op Win 10 gebruik ik Schijfopruiming van Microsoft zelf.
Op Manjaro Linux geen opschoonprogramma in gebruik. BleachBit zou kunnen maar tot nu toe nog niet toegepast.
Wat ik in beide systemen wel altijd gebruik is de instelling in browser FF om cookies en internetgebruikssporen op te ruimen.

Gebruik dagelijks (nog)ccleaner op standaardwaarden Deze op te schonen en daarna te cleanen,
Ook schakel ik de software 'Eusing free registry' cleaner (uitgebreider) soms in als de computer minder lekker draait .Daarna weer goed werkt.Kan het ook weer terug herstellen(opslag) mocht er iets mis zijn gegaan.. Nooit nodig geweest.(vele jaren )

Op mn android cleanmaster lite.
Op mn pc niets want gebruik linux mint 18.3.

Ik gebruik ze nog zo weinig mogelijk, het klopt wel degelijk dat er soms wat teveel wordt opgekuist.

Alleen bij problemen in het register of om in één klap cookies en andere sporen te verwijderen gebruik ik sporadisch nog een oudere versie van Ccleaner.

Was een van de weinige programma's die ik nog vertrouwde maar sinds Avast het heeft overgenomen ben ik stilaan aan het afhaken.

Ik gebruik al jaren Wise Care, niet te verwarren met Wise Disk (ook gratis programma), maakt uitstekend schoon, zonder dat ie ooit teveel weghaalt, wat me met andere cleaners wel eens overkomen is.

Schoonmakers voegen niets toe.

De beste schoonmaker is mijn vrouw.

De vraag is: "WAT" en dus niet "WIE". Leesprobleempjes?!

Zeker werkzaam in de ´´Haas Azijn fabriek?´´ Je mag ook niks zeggen... (Laat iemand ff een keer een geintje maken en niet gelijk zo zuur feministisch er bovenop duiken, als iemand een lolletje plaatst. He, God! Wat ´n azijn zure reactie! Okay! Klaar! Volgende topic...)

Niemand zit op dergelijke flauwe en kinderlijke antwoorden te wachten; het toont jouw niveau wel duidelijk aan! Einde discussie, wat mij betreft.

Jij weet NIETS van mijn niveau want je kent mij niet eens! Alleen al om die reden moet je je waffel over mij houden! Doe gezellig mee met de topics hier en als iemand ´n keer even, tussendoor, zonder serieus zijn vrouw in een bepaalde rol te duwen (dat snap je dus niet, blijkbaar) een geintje maakt, ga er leuk op in zoals ik of hou anders je gezanik voor je! En nu sluit IK de discussie. Geen woord meer hierover. Klaar!

Pfff, wat een niveau! Schelden, zogenaamd leuk zijn, zogenaamd geintjes maken, grote mond, agressie...kan dat voortaan niet gewoon in Jip en Janneke-taal?

Jip en Janneke zijn geen schoonmaak programma´s, maar figuren uit kinderboeken. Leuk dat jij Janneke heet, trouwens! Dan heet je broer wellicht Jip en is jullie moeder vast en zeker Annie M.G. Schmidt? Da´s ook toevallig!.. Zo! Even lachen en nu klaar ermee, ja?!!

HAHAHAHAHA...!!!! Laat ze het maar niet horen. Dan slaap jij de komende tijd op de bank!!!

Blijf je van het register af, vooral als je er geen inzicht in hebt. Als er iets fout gaat kom je daar vaak niet meteen achter, maar bijvoorbeeld pas bij een grote halfjaarlijkse upgrade van Windows 10. Gaat het dan fout, dan wordt dit Microsoft in zo'n geval ten onrechte verweten. Het beste kun je alleen zorgvuldig schoonmaken als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om privacy redenen. Voor de rest gebruik je de PC beter om er mee te doen waar het apparaat voor bedoeld is.

Als Apple gebruiker hoef je geen registers en dergelijke op te ruimen. Wel oude bestanden en mail-bijlages en natuurlijk caches. Ik gebruik daarvoor de CleanMyMac X app die nog veel meer voor je kan doen.

CCleaner & Eusing Cleaner

Sinds de slepende ellende van Ccleaner hier van afgestapt. Voor het opschonen van tempbestanden gebruik ik Windows 10 zelf. De rest van het opschonen is eigenlijk onnodig en misschien wel problematisch gezien de vele problemen met updaten van Windows die hierdoor kunnen ontstaan. Het gehele "opschonen" is meer een marketingverhaal geworden dan noodzaak.

CCleaner op Android en BleachBit op Linux.

CCleaner om de hele boel op te ruimen, maar voor de individuele(wat moeilijkere gevallen) ga ik voor de terecht alom geprezen Geek Uninstaller. Die veegt alle ballast goed en rücksichtslos van de kaart.

PriVazer is voor mij (en zo te zien voor de meeste mensen op deze site) het beste en meest afdoende register cleaner programma. Dus dan is voor mij de keuze wel helder.

Ik ben heel voorzichtig met dit soort programma´s, maar genoemd stukje gratis software slaagt er telkens weer goed in om het register perfect op te schonen en toch goed de overbodige rommel eruit te filteren. Dat kun je heel mooi zien tijdens het reinigen.

Register opschonen is totaal overbodig.
Lees deze maar eens, hij weet wel waar hij het over heeft : https://www.schoonepc.nl/...

En toch schoon ik iedere week mijn register op met PriVazer. Ik merk daarna een duidelijke toename in snelheid en mijn laptop CPU gaat nog soepeler werken. Zie het als je auto die je ophaalt na een onderhoudsbeurt. Dan rijdt ´ie ook weer een stuk lekkerder. Ik vind het reinigen van het register absoluut zinvol, maar moet wel met mate gebeuren. Dat dus wel!

Even nog aan mijzelf toevoegend. Natuurlijk (!) moet je nooit zelf aan het register gaan sleutelen. Daar heb ik ook leergeld mee, vanuit het verleden met Windows XP. Maar een programma als PriVazer is door professionals specifiek uitgedacht om alleen die dingen te verwijderen / te corrigeren, dat overbodig is en het register, anders, vervuild. Dus als je met mate, zoals gesteld, een goede register cleaner gebruikt als PriVazer wat op een veilige manier reinigt (kies altijd de gemiddelde optie.) Dan kan dat geen kwaad.

Nonsens

Mag je vinden! Ik ben het alleen mordicus oneens met je conclusie en argumenten lees ik niet. Je hebt, vind ik, goede, maar ook onbetrouwbare cleaners. PriVazer behoort, wat mij betreft, tot de goeden. Grijpt veilig in en de keuzevrijheid van de manier van opschonen is groot. Wil jij liever geen cleaner? Jouw keuze! Mijn register blijft prima werken met PriVazer. Nooit problemen gehad en verwacht ze ook zeker niet te krijgen. Mijn ervaring.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
noorweg_n