De voordelen van standaardinstellingen en -programma's in Windows

Wij houden wel van (gratis) alternatieven voor standaardsoftware. GratisSoftware.nl staat er vol mee. Maar standaard meegeleverde programma's gebruiken op je Windows-pc heeft ook zo zijn voordelen. Tenminste, sommige standaardprogramma's. Ook niet teveel prutsen in de instellingen van Windows is een aanrader om een stabiele pc te behouden. En schoonmakers, tweakers en optimalisatie-software moet je mee uitkijken. We leggen uit waarom.

De laatste grote upgrade naar Windows 10 versie 1803 gaf weer een stroom aan klachten. Veel van onze bezoekers meldden problemen, variërend van niet-opstartende pc's en niet-werkende randapparatuur tot een instabiel, crashend Windows. Een aantal van deze klachten werd veroorzaakt door virusscanners en pc schoonmakers van derden die incompatibel bleken met deze Windows 10 upgrade (wiens schuld dat is - Microsoft of de betreffende softwareproducenten - laten we in het midden).

Virusscanners en pc optimaliseerders en schoonmakers grijpen diep in op een Windows-systeem. Als Microsoft grote wijzigingen aanbrengt dan kan dat weleens problemen geven met dit soort software - zo bleek bij de laatste Windows-upgrade: onder andere Avast en Advanced SystemCare veroorzaakten zwarte schermen.

Virusscanners

Windows Defender (Microsofts eigen virusscanner) is tegenwoordig goed genoeg - niet de beste, maar ruim voldoende - om je pc te beschermen, zo blijkt uit onafhankelijke tests. En omdat Defender van Microsoft zelf is heb je minder problemen als er wijzigingen doorgevoerd worden in Windows, want daarvan zijn de Defender-ontwikkelaars natuurlijk goed op de hoogte. Voordeel van Windows Defender boven gratis virusscanners van derden is dat er ook geen reclame wordt gemaakt en geen extraatjes aangesmeerd worden. Bovendien is Windows Defender heel gebruikersvriendelijk: je hebt er nauwelijks omkijken naar.

Dus, onze eerste tip:

Overweeg om Windows Defender te gebruiken in plaats van een virusscanner van derden!

Schoonmakers en optimaliseerders

We noemden al de gevaren van pc schoonmakers en optimaliseerders die beloven je pc schoner en sneller te maken. Er zijn redelijk goede, terughoudende opruimers en optimaliseerders, maar aggressievere exemplaren (zoals bijvoorbeeld Advanced SystemCare) kunnen soms meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. Dit komt doordat ze diep in de Windows-instellingen wijzigingen aanbrengen of teveel weggooien en met name bij updates kan dit voor veel ellende zorgen. CCleaner was altijd een goede keus, maar sinds de overname door Avast zijn er enkele problemen geweest en zijn we er niet zo zeker meer van of dit nog een aanrader is.

Dus misschien toch maar geen schoonmaker van een derde partij. Wat betreft het schoonmaken: de ingebouwde schoonmaaktool in Windows 10 kan ook aardig wat ruimte vrijmaken op je pc (lees hier hoe je na een upgrade zo 10 tot 20 GB kunt terugwinnen). Je browsergeschiedenis en tijdelijke bestanden kun je trouwens wel veilig opruimen met cleaners. Maar, dit kun je ook gewoon in je web browser zelf doen.

Optimalisatie-software en register cleaners kun je misschien sowieso maar beter links laten liggen omdat die te diep ingrijpen op Windows en bij wijzigingen en Windows-updates voor problemen kunnen zorgen. Microsoft test zijn updates natuurlijk heus wel (en ook behoorlijk grondig), maar het kan niet alle varianten van hardware en alle combinaties van software die Windows-gebruikers hebben uitvoerig testen. Er zijn namelijk honderden miljoenen Windows-gebruikers met allemaal verschillende configuraties van hardware en software.

Om die reden is het al beter om een vrij standaard Windows-installatie te hebben zonder al te veel exotische instellingen en zonder programma's die ingrijpende wijzigingen in je instellingen doorvoeren: dan weet je in ieder geval redelijk zeker dat jouw specifieke configuratie van je systeem (softwarematig) getest is door Microsoft en weinig problemen zal opleveren bij upgrades en updates van Windows.

Onze tweede tip:

Gebruik geen - of zo weinig mogelijk - pc optimaliseerders en schoonmakers (en kijk eens naar de opschoon-tool in Windows)!


Tenzij je een gevorderde gebruiker bent en weet wat je doet.

Instellingen wijzigen en pc tweaken

Dan het tweaken van instellingen. Er zijn mensen die na een installatie van Windows twee dagen bezig zijn om alles naar hun wensen aan te passen en elke instelling in Windows te wijzigen (in de Instellingen van Windows zelf of met een speciaal tweak-programma). Dit is natuurlijk leuk, maar ook dit kan problemen opleveren bij toekomstige upgrades.

Microsoft test met name Windows met de standaardinstellingen zoals het geleverd wordt. Hoe exotischer en afwijkender al je instellingen zijn hoe eerder dat tot problemen kan leiden. Als je dus minder kans op moeilijkheden wilt hebben dan kun je misschien ook eens wat minder je hele Windows-systeem overhoop gooien. Het is ook niet voor niks dat bij aanhoudende pc problemen de beste tip is om Windows opnieuw te installeren of te resetten: opnieuw beginnen met een schoon systeem.

Standaardinstellingen zijn meestal best oké, maar kleine wijzigingen aanbrengen mag natuurlijk wel - als je maar niet met tweakprogramma's je hele systeem sloopt. Je mag bijvoorbeeld best je bureaublad-achtergrond wijzigen en een andere standaardbrowser en -mailprogramma instellen (zie verderop).

Onze derde tip:

Verander niet teveel aan de standaardinstellingen van Windows en mijd (als je geen gevorderde bent) alle tweak-programma's!

Wat je wel kan veranderen

Oké. Wat we tot nu toe eigenlijk gezegd hebben is dat je niet teveel moet prutsen en klooien met je Windows-pc omdat dit voor problemen kan zorgen. Maar sommige dingen in Windows zouden we je wel aanraden om te wijzigen.

Zo zijn standaardbrowser Edge en het mailprogramma in Windows 10 echt ondermaats. Edge is een sympathieke poging van Microsoft om het rampzalige Internet Explorer te vervangen door een fatsoenlijke browser die zich wel aan de webstandaarden houdt en die niet zo extreem onveilig is als IE. Maar af en compleet is Edge nog altijd niet. Wij zouden je dus aanraden om Edge als standaardbrowser te vervangen door Firefox (onze favoriet) of Google Chrome.

Het mailprogramma in Windows 10 is ook een gedrocht. Mailboxen instellen is een ramp, de mogelijkheden zijn beperkt en de vreemdste foutmeldingen komen voorbij. Microsoft Office Outlook is wel een prima programma, maar Windows Mail zouden we zo snel mogelijk vervangen door bijvoorbeeld Thunderbird (het zusje van Firefox).

Ook de reclame, ongewenste apps en ongevraagde aanbevelingen en adviezen in Windows 10 zouden we uitzetten als we jou waren. En het Startmenu en de taakbalk kun je natuurlijk naar eigen wens aanpassen.

Samengevat

Kort samengevat, als je een stabieler Windows 10 systeem wilt:
- probeer Windows Defender in plaats van een virusscanner van een derde partij
- gebruik geen optimaliseerders en tweak-programma's en wees terughoudend met schoonmakers
- pruts niet teveel in alle instellingen van Windows (maar enkele zaken zijn wel aan te raden of onschadelijk)
- ruil wel de standaardbrowser en -mailprogramma in voor fatsoenlijke applicaties

Wat vind jij: moeten mensen minder tweakers, cleaners en virusscanners van derden gebruiken? Geef je mening in de reacties hieronder!

Reacties

Ik gebruik iedere week disk cleaner - CCleaner - WinUtilities - PrivaZer - Eusing Free Registry Cleaner en eens per maand PatchCleaner.
De pc loopt als een zonnetje nooit problemen met updates ik maak altijd eerst een herstelpunt maar heb het nooit nodige gehad. De pc heb ik jaren geleden laten samenstellen meteen Win 10 Prof. er op en heb 'm daarna nooit meer opnieuw hoeven in te richten. En geloof me ik gebruik 'm de hele dag veel met Corel Draw Lightroom. Maar.................. je moet bij de reiniging programma's wel weten wat het gevolg is en bepaalde opties uitvinken ik zoek alle raad omtrent dergelijke reiniging programma's via het internet. En uiteraard de ervaring ik zit al van 1989 aan de pc voorheen op mijn werk nu al 16 jaar thuis iedere dag meer dan 10 uur aan de pc. Ik ben ooit begonnen met 1 reiniging programma en heb na het reinigen 14 dagen de pc gebruikt en gekeken of ik er voordeel bij had en of zich problemen voor deden dat heb ik dus bij alle bovengenoemde reiniging programma's gedaan behalve PatchCleaner die heb ik pas in bezit. Het gratis programma Novabench vind ik nuttig gebruik het eens zou ik zeggen. Natuurlijk zijn dit mijn persoonlijke ervaringen en wou ik even kwijt hier.

Je kan beter nog een stuk of wat bij installeren -:)

Het is verstandig om helemaal geen cleantools te gebruiken.

Prima verhaal en in zekere zin terecht ook - stof tot nadenken...
Maar PrivaZer is ook door specialisten een betrouwbare schoonmaker etc bevonden en ik gebruik het al jaren en merk dat mijn PC ervan opknapt.
Ook herkent ie SSD schijven en is erg handig om bijvoorbeeld de prullenbak te legen, zonder dat er sporen achterblijven en resten van verwijderde programma's opruimen werkt ook degelijk. Het pikt bijvoorbeeld na een nieuwe installatie van Windows ook de schijf mee om bijvoorbeeld oude- niet meer van belang zijnde updates op te ruimen en de oude installatie, eventueel. Dat laatste kun je ook met 'deze computer,' 'eigenschappen' en 'schijfopruiming' doen en dan kiezen voor 'systeembestanden opschonen.' Maar PrivaZer doet dat ook en wordt er ook gronden en veilig gekeken naar de rest. Nooit problemen gehad met wat voor versie ook van Windows - Gebruik nu Windows 10 Pro - 1803 versie. De schijf laat ik trimmen (SSD) door Smart Defrag of door het eigen programma wat in Windows10 zit.

Het blijft lastig te doorgronden waardoor het moeilijkheden ontstaan bij een upgrade. Ik gebruik Advanced System Care, ruimt ontzettend veel rommel, waardoor mij beide Lenovo laptops als een zonnetje draaien. Echter bij upgrade 1803 gaf de ene laptop wel problemen, de andere niet (beide nieuw). Ik dacht dat het aan ASC lag, maar het bleek om dbPowerAmp te liggen. Een gewone audioconverter dus. Tot slot: veel mensen tweaken hun Windows juist omdat het enerzijds hobby is, anderzijds omdat je sommige instellingen van Windows nu eenmaal niet bevalt. Kortom: kunnen tweaken, maar het maar beter niet doen is toch vreemd voor een computeraar.

Zonder de mogelijkheid om te tweaken, kun je net zo goed in het Apple 'eco-systeem' investeren. Even zonder dollen, naar mijn mening, de populariteit van Windows is zoals deze is, omdat deze naar alle wensen en noden te zetten is.

Waar eerdere versies van Windows daarin uitblonken, leidde dat ook tot veel problemen. Met Windows 10 neemt Windows de ideologie van Apple steeds meer en meer aan. Alhoewel ik al jaren probleemloos met Windows 10 werk, vind ik dat aspect van het besturingsysteem wel steeds meer tegenvallen. Met het besturingssysteem is op zichzelf verder weinig mis.

Defender en gezond verstand ben je veilig denk ik.
Ik ben het helemaal met het betoog eens, geen schoonmakers gebruiken, vrijwel overbodig, toch raar dat Ccleaner nog steeds op 1 staat in de rechtse kolom ;-)

Dank u GratisSoftware nl voor uw interessante artikels die velen kunnen helpen. Ook hier heeft u weer volkomen gelijk.
Het goede mag ook eens gezegd worden!
Dank u wel.

Aan de andere kant heeft Gratissof(t)waresite wel altijd dit soort programma's onder de aandacht van het pc-minnend publiek gebracht. Misschien een moment om de koers radicaal te wijzigen en het voortaan alleen nog maar te hebben over software zoals Libre-Office of Winbank. Dat zijn uiteindelijk de programma's die echt gratis zijn en je de aanschaf van dure office programma's of boekhoudprogramma's kan besparen. (Hoewel ik Microsoft Office voor goud zou inwisselen tegen Libre-Office.) En die niet appeleren aan het onterechte of terechte gevoel dat je van alles moet instellen om de bemoeienis van bijvoorbeeld Microsoft of Google of stiekeme partijen te voorkomen.

Tijden veranderen en software ook, Windows is beter geworden (vind ik) met de oudere versies moest er echt wel eens opgeruimd worden. Ik gebruikte vroeger ook met veel plezier en dankbaar Ccleaner, maar sinds Windows 10 en een paar keer een akkefietje met Ccleaner/Avast blijf ik er ver van weg.

Ik heb Norton een update per 5 minuten
Werkt perfect

Ik vraag me af hoe jij ziet dat er per 5 min. een update is?
Ik zie enkel 'Actueel' staan bij updates...

Vind WINDOWS DEFENDER ook wel goed, Alleen maak ik me een beetje zorgen over maar een automatische update per dag. Vind ik een beetje aan de magere kant. Vandaar dat ik nu KPN VEILIG heb, En voldoet uitstekend, En update elk uur.

goede adviezen van gratis software
volg ze al 10 jaar op (sinds pensionering)
ben tevreden
niet teveel poespas en alles loopt soepel
niet het vele is goed, maar het goede is veel.

Tsja......ik gebruik Avast al jaren en ach die reclamebanners klik ik gewoon weg. Wat ik toch een zeer goedetool van avast is, is dat je je pc kan scannen nog voordat deze is opgestart "de zogenaamde OPSTARTSCAN" het mooie van deze functie is dat alle belangrijke stuur programma's nog niet zijn geladen dus virussen en andere troep kan zich moeilijker verberg. Het schoonmaken is voor mij allang niet meer "zodat de pc sneller loopt" maar om het totale installatie bestand niet te groot te laten worden. Per week haal ik zo'n, 1 MEG weg en dat is dus aardig wat! Ccleaner en Privazer zijn voor mij nog steeds uitstekende cleanders nooit last mee!

Een gebruiksvriendelijkere manier zou nog zijn dat Microsoft niet elk half jaar een grote update uitbrengt met allerlei opties en features waar men niet echt op zit te wachten.
Het kost elke keer weer erg veel moeite om de boel weer een beetje normaal te laten werken. En dan bedoel ik niet tweaken of iets dergelijks, maar gewoon weer terug krijgen zoals het eerder was omdat de update alles gereset heeft naar standaardwaarden.
Een grote update per jaar (liever nog per 2 jaar) is volgens mij meer dan genoeg, dan zou het ook nog eens beter getest kunnen worden op bugs. In de laatste update zaten echt te veel fouten.

Héél bijzonder deze reactie: Geeft de redactie het advies niet te veel te veranderen en dan nu een klacht dat bij een update alle standaardwaarden weer zijn ingesteld. Ik heb bij nog geen enkele update van Windows 10 kunnen vaststellen dat de update "alles gereset heeft naar standaardwaarden.". Op één na: na iedere update is één instelling van het voortreffelijke browsertje IE11 gewijzigd: die van het weergeven van gemengde inhoud. Dus ik denk dat de heer of mevrouw Wijk het lichtend voorbeeld is van het aanbrengen van wijzigingen die de stabiliteit in gevaar brengen. Mag hij of zij nog blij zijn dat Microsoft Update alles zo gewijzigd heeft dat het systeem toch kan opstarten.

PS: bij het updaten naar 1804 GEEN ENKELE FOUT! Net als bij alle voorgaande halfjaarlijkse updates. (Ik kan me wel voorstellen dat, als de pc oorspronkelijk op Windows 7 of 8 draaide, verouderde hardware een probleem kan geven.)

Hier ook, ik ben begonnen met een schone installatie in 2015 en daarna nooit problemen gehad, alles ging soepel.

Schitterend betoog van de redactie. Helemaal mee eens, alleen jammer dat zij 'vergeten' is de andere eminente browser (naast Ff) te noemen t.w. Opera. Nog 1 klein ding: een zeer veilige en betrouwbare cleaner (toch wel:-)) is
Ashampoo Winoptimizer. Hopelijk gaat de redactie dit programma over niet al te lange tijd bespreken:-)

Het is verstandig om helemaal geen cleantools te gebruiken.
De ware reden van het hedendaagse gebruik van cleantools is angst!
Door cleantools veroorzaakte problemen zijn lastig op te lossen.
(is te lezen in SchoonePC van Menno Schoone)

Ja alles is wel aanwezig binnen windows 10 1804, je moet wel de weg weten binnen de instellingen maar neem daar even goed de tijd voor om alles te doorlopen. Ik zelf heb bijna alles op uit staan. Vooral onder de knop privacy.
Verder eens in de zoveel tijd gebruik ik Privazer. Schijfopruiming vooral na een update (als alles soepel loopt)

1803

En nadat je alle privacy instellingen via Windows zelf hebt aangepast, moet je eens het programma 'O&O Shutup' downloaden en uitvoeren. Dan zie dat 90% van alle privacy opties nog steeds gewoon zijn ingeschakeld. Met dat freeware tooltje, wat je niet eens hoeft te installeren, kan je veel gemakkelijker alle privacy opties naar wens in- of uitschakelen. Scheelt je een hele hoop tijd en muisklikken.

Maar verder ben ik het wel eens met het artikel en bovenstaande post.

En als je de Windows toets en de 'W' toets tegelijkertijd indrukt, verschijnt er een menu met een paar Windows eigen tools die erg prettig in gebruik zijn. Scheelt weer een paar programmas die je niet van een derde partij hoeft te installeren.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
ne_erland