AxCrypt

Horizontal Tabs

Ons oordeel

DL

Beschrijving: 

AxCrypt is een handig programmaatje dat je gegevens beveiligt tegen pottenkijkers door documenten en bestanden op je pc te versleutelen met een wachtwoord. Als je op je privacy gesteld bent is AxCrypt een prima programmaatje. De gratis versie wordt wel steeds beperkter helaas.

De encryptie die AxCrypt gebruikt (AES-128) zorgt ervoor dat deze bestanden vervolgens nauwelijks te kraken zijn - mits je een voldoende veilig (= lang en gevarieerd) wachtwoord gebruikt natuurlijk. Want de zwakke plek van encryptie zit altijd in het wachtwoord. De betaalde variant kent ook sterkere versleuteling met AES-256.

Door de integratie in de Windows Verkenner kun je met de rechter muisknop elk bestand op eenvoudige wijze versleutelen. Ook decryptie kan via de rechter muisknop. Je kunt gewoon op elk bestand rechtsklikken en kiezen voor AxCrypt. Voer dan een wachtwoord in en klik OK. AxCrypt beschikt nu ook over Secured Folders waar bestanden automatisch in beveiligd worden.

De gratis versie van AxCrypt wordt wel steeds beperkter helaas, door de Freemium-opzet. Je krijgt de eerste dertig dagen gratis de beschikking over alle functionaliteit en moet dan genoegen nemen met minder functionaliteit of gaan betalen.

Waarschuwing Vergeet niet je wachtwoord, want anders kun je je versleutelde bestanden niet meer openen.

Inst

Uitleg: 

Je gebruikt AxCrypt via het rechtermuisknop-menu in Windows Verkenner. Klik rechts op een bestand dat je wilt versleutelen en kies voor AxCrypt.

Reacties

Je moet nog steeds de oudere versie hebben,
geen reclame, geen gezeur over e-mail adres, waarvoor hebben ze dat nodig, geen 30 dagen proefversie.
http://www.oldversio...
Van harte aanbevolen.

Versie 2.1.1606.0 is inmiddels verschenen.

Weet iemand dit. Ik gebruik Dropbox. Ik heb eerst de testversie geprobeert om vervolgens de premium versie te kopen. In de test werden nieuwe documenten automatisch als versleuteld opgeslagen in de eerder beveiligde map. Wanneer ik nu nieuwe documenten opsla worden ze niet versleuteld. Vergeet ik iets aan te zetten? Moet ik nog iets doen om deze functie te kunnen gebruiken? Mijn mappen staan niet in de door AxCrypt aangemaakte folder.

Dat klinkt alsof je slachtoffer bent van ransomware (gijzelsoftware). Aan te raden is om een pc expert of iemand in je omgeving met verstand van computers in te schakelen om te kijken wat er te redden valt.
 

Volgens mij hebben hackers dit programma via een emailbijlage op mijn computerbestanden gezet. Overals staat de extensie .serp achter.
Kunnen de programma makers dit ook ongedaan maken?
Ze vragen namelijk voor €700,- bitcoins losgeld.
Als het gewoon een programma is moet dat toch kunnen?

Een 1.7 versie moet je hebben.
http://www.oldversio...
Niet die antieke rommel die op SourceForge staat.

Of 'gewoon' de nieuwste versie installeren en een tijdelijk e-mail adres opgeven via bijvoorbeeld nada temporary email. Wordt zonder meer geaceepteerd. Zodra je de code binnen hebt en hebt geregistreerd dan ASxCrypt blokkeren in de firewall. Krijg je ook geen gezeur en/of reclame achteraf.

Ik heb nog steeds de hele "oude" 1.7 bevalt mij prima, zou niet weten waarom ik naar de "nieuwe" moet overstappen.

Een map beveiligen kan ook anders, maar bied niet de beveiliging van encryptie die jij waarschijnlijk voor ogen hebt. En dan zit er niets anders op dan elk bestand apart te versleutelen. Je kan ook een archief, zoals 7-zip aanmaken en daar alle bestanden versleuteld in bewaren, maar is volgens mij omslachtiger indien je bepaalde bestanden wilt bijwerken. Dus mijn inziens is elk bestand apart versleutelen de beste oplossing. Tenzij je het niet hoeft te updaten, dan is een versleuteld archief beter. Nadeel van een groot archief is dat als dit corrupt zou raken je mogelijk alles kwijt bent, terwijl als 1 versleuteld bestand corrupt raakt je alleen dat bestand kwijt bent. Hoewel daar ook herstel blokken voor aan te maken zijn. Dit kan helaas niet met 7-Zip maar wel weer met WinRAR. Het ligt dus maar aan hoe je de versleutelde bestanden gaat gebruiken en wat je persoonlijke voorkeuren hierbij zijn.

Wat is het verschil tussen sluiten en afmelden ?