Unallocated space NTFS, wie heeft tips?

Vragensteller: 
Jack de Voogd
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10 home 64 bit
Toelichting op vraag: 

Goedmiddag,

Ik werk met Windows 10 64 bit en heb met een paar partitieprogramma's geëxperimenteerd. Nu probeer ik mijn 1TB in te delen als een ongeveer 50% 50%, zodat ik mijn windows programma's e.d. op de ene partitie houd (zoals reeds ingesteeld; moet intact blijven!) en de overige parties kan gebruiken voor bestanden.
Mijn PC gebruik ik voor huis-tuin-en-keuken-doeleinden (internet, email, office, overige niet al te belastende programma's...), dus niet voor games o.i.d. (8 GB intern met Intel I4005 processor is voor mij voldoende.
Ben archeoloog, met - lang geleden als IT-er gewerkt en nog steeds als hobby - dus heb er niet veel verstand van. Pruts maar wat aan. Misschien heeft iemand enige tips?

Met vriendelijke groet,

Jack de Voogd

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Je kunt unallocated space gebruiken om er een partitie of meerdere partities van te maken. Unallocated betekent: nog niet toegewezen aan een partitie.

Alle partitie programma's werken ongeveer op dezelfde manier, dus hier een min of meer bruikbare (dat hoop ik tenminste) aanwijzing.
Selecteer de bestaande partitie van 1TB en maak met de schuifregelaar deze kleiner naar het gewenste formaat van ongeveer 500 gb. Moet natuurlijk wel kunnen wat ruimte betreft, want je kan moeilijk een partititie met 600 gb aan bestanden naar 500 gb verkleinen.
Als het lukt zie je aan de rechterkant het gedeelte met unallocated ruimte. Maak hier een "logical" partitie van en formatteer dit gedeelte.
Vergeet niet op Apply te drukken om alle bewerkingen uit te voeren.
Als alles goed is gaat het partitie programma nu aan de slag en dat kan wel wat tijd kosten. Na afloop heb je dan twee partities. Nu de bestanden die je niet op C: wilt hebben naar de nieuwe partitie verplaatsen en je bent klaar.
Succes en lukt het niet zeg dan waar het misgaat, dan kijken we verder.

Dank voor de antwoorden en het meedenken! Ik zal proberen of dit soelaas biedt. Mijn PC is nu met minitoot partition wizard 12.0 bezig en dit kost enige tijd.

Met vriendelijke groet,

Jack de Voogd

Reageer