De beste gratis beveiliging voor je pc en Mac - onze tips voor 2014

Het is belangrijk je pc - en Mac - goed te beveiligen. Zeker als je internet bankiert en online winkelt. Deze beveiliging kan ook prima gratis. Er zijn veel goede gratis virusscanners, die niet of nauwelijks onderdoen voor betaalde varianten. Ook anti-spyware en firewalls zijn allemaal gratis te krijgen. Wij geven onze tips voor gratis beveiliging van je pc en Mac in 2014.

  Windows-gebruiker Gevorderde
Windows-gebruiker
 
Mac-gebruiker
Anti-virus & anti-spyware Panda Cloud Antivirus Free Comodo Internet Security avast! Free Antivirus
 
  Of:
Kies een andere gratis virusscanner
       
Firewall Ingebouwde Windows-firewall aanzetten Firewall in Comodo Internet Security Ingebouwde Mac-firewall aanzetten 
 
Of:
Kies een andere gratis firewall
       
Losse anti-malware scanner Emsisoft Anti-Malware Free AdwCleaner -
   
  Of:
Kies een andere on demand gratis malwarescanner

Gratis anti-virus
De makkelijkste virusscanner is zonder twijfel Microsoft Security Essentials (MSE). Eenvoudig te bedienen en geen gezeur met registraties en pop-up vensters. Toch valt de bescherming die MSE biedt de laatste tijd tegen. Microsoft heeft dit jaar ook toegegeven dat Security Essentials alleen basisbescherming biedt.

Wij prefereren daarom Panda Cloud Antivirus Free. Dit is een prima, vrij lichte virusscanner die het afgelopen jaar vaak goed uit anti-virus tests naar voren kwam en dus goede bescherming biedt. Bovendien is Panda heel eenvoudig in het gebruik en heb je er nauwelijks omkijken naar.

Voor gevorderden, die meer controle en instelmogelijkheden willen is bijvoorbeeld Comodo Internet Security een goed beveiligingspakket. Comodo was in 2013 regelmatig de beste gratis virusscanner in tests. Behalve anti-virus heeft Comodo ook een geïntegreerde firewall.

Bij de installatie van Comodo en Panda moet je wel goed kijken wat je wel en niet wilt mee-installeren. Lees dus goed de installatie-instructies die wij geven!

Andere gratis virusscanners als AVG Anti-Virus Free, Avira Free AntiVirus en avast! Antivirus Free geven ook prima bescherming. avast! is ook een goede keus als je een Mac hebt.

Gratis firewall
De ingebouwde Windows-firewall zal voor de meeste gebruikers wel afdoende zijn. De firewall in Mac OS X - en soms Windows - moet je nog wel zelf aanzetten. Gevorderde gebruikers kunnen hier een losse gratis firewall downloaden.

Gratis anti-spyware
Het kan raadzaam zijn om af en toe handmatig met een on demand anti-malware scanner op virussen, spyware en andere rotzooi te scannen.
Emsisoft Anti-Malware Free is een goede keuze hiervoor, die naast de eigen scan engine ook gebruik maakt van de anti-virus motor van het zeer goed bekendstaande BitDefender.
Ook AdwCleaner is een goed programmaatje om met name hardnekkige browser werkbalken (toolbars) en andere advertentie-software te verwijderen. Download hier andere gratis anti-spyware programma's.

Extra beveiliging
Voor de beveiliging van je browser bij het internetbankieren is HitmanPro.Alert een handig tooltje. HitmanPro.Alert controleert je browser op banking Trojans (een groep malware die financiële gegegevens - en geld - probeert te stelen).

Een alltime favorite van ons is WinPatrol dat met Scotty de waakhond de instellingen van je pc bewaakt en blaft bij verdachte activiteiten.

Zorg er ook voor dat je browser én de browser-plugins (zoals Flash, Java en Adobe Reader) altijd up-to-date zijn!

En lees de top tien geboden om je computer veilig te houden.

We zijn natuurlijk ook benieuwd hoe de beveiliging van jouw Windows pc of laptop of Mac eruit ziet. Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik ben al jaren zeer tevreden over mijn Panda av. en als firewall
www.sphinx-soft.com.

Wat ik kwijt wil over Hitman Pro:

Ik heb deze tool jaren geleden gebruikt en per toeval nu ik dit lees heb ik het onlangs nog eens geprobeerd te gebruiken. Het probleem dat bij mij optrad is dat ik het niet weer kon de-installeren. Hitman Pro verwijderen was dus niet gelukt. Alle software die je zelf niet weer kan verwijderen is naar mijn mening onbetrouwbaar. Verder heb je weinig controle over wat Hitman Pro van je pc wil afhalen. Voor mij krijgt Hitman Pro dus een 0/10 en zal ik hem dus niet gebruiken. Wat gebruik ik als variant: Privazer, Ccleaner, Windows Defender, Revo Uninstaller.....deze tools werken voor mij perfect en je kan ze ook instellen naar eigen behoeften. Verwijderen van onderdelen gebeurt pas wanneer je er zelf voor kiest. Misschien is dit een tip...al besef ik dat ik hiermee hitman pro gebruikers tegen de schenen trap....dit is gewoon mijn ervaring :)

David S,

Heb je het over HitmanPro, of over HitmanPro.Alert?
Dat zijn twee verschillende producten.

De redactie noemde niet HitmanPro, maar HitmanPro.Alert.

HitmanPro is een on-demand malware scanner en verwijderaar.
HitmanPro.Alert is dat niet, maar bewaakt de integriteit van de browser.
HitmanPro.Alert 2.5 biedt tevens tevens bescherming tegen crypto ransomware.
HitmanPro:
http://www.surfright.nl/n...
HitmanPro.Alert 2.0:
http://www.surfright.nl/n...
HitmanPro.Alert 2.5 tevens met CryptoGuard:
http://www.surfright.nl/n...

Verder, waarom het verwijderen van HitmanPro (of HitmanPro.Alert?) problematisch voor je was, dat kan ik niet beoordelen zonder meer informatie. Ik heb in ieder geval niet die ervaring met HitmanPro en HitmanPro.Alert. Beide zijn te verwijderen via Windows Configuratiescherm, Programma's, Een programma verwijderen.
Overigens kun je ook altijd contact opnemen met SurfRight voor ondersteuning bij HitmanPro of HitmanPro.Alert.

Ten slotte, je noemt Privazer, CCleaner, Windows Defender en Revo Uninstaller als alternatieven ("varianten", schreef je). Maar drie daarvan zijn echter geheel ándere soorten applicaties dan HitmanPro en HitmanPro.Alert.
Privazer en CCleaner zijn opruim-programma's, die geen specifieke anti-malware functie hebben. Revo Uninstaller gebruik je om programma's grondig te kunnen deïnstalleren, en heeft eveneens geen specifieke anti-malware functie. Alleen Windows Defender is enigszins vergelijkbaar met HitmanPro, in de zin dat het een anti-malware scanner is. Maar HitmanPro.Alert is, zoals eerder hierboven beschreven, een heel ánder soort applicatie.

Als je via internet bankiert heb je met een gratis virusscanner een probleem. Banken eisen een top beveiliging en dat moet je aantonen als je rekening is leeggehaald.

Mijn rekening wordt niet laaggehaald, want er is niets te halen... :-)
Maar er kan alleen iets gebeuren, als ik onvoorzichtig ben.
Daarom bankier ik alleen maar via Linux.

De gratis Comodo (CIS) is een goede optie. Er staat nergens in de regels van mijn Rabobank dat het een betaalde scanner/firewall moet zijn, er staat o.a. het volgende:

Wanneer wij spreken over het veilig houden van uw apparatuur, dan doelen we op zaken als:
Het up-to-date houden van alle software op de door u gebruikte apparaten...
Installeren van firewall-software. Niet alleen op uw apparatuur maar ook in de gebruikte netwerkapparatuur zoals bijvoorbeeld uw internetmodem/router
Installeren van antivirus, anti-malware en antispam software op uw apparatuur...
Het instellen van een zo zwaar mogelijk beveiligde verbinding wanneer u een draadloos netwerk gebruikt...

...U bent zelf verantwoordelijk voor de inrichting van uw apparatuur...Voor de bescherming van de door u gebruikte apparaten, zijn oplossingen beschikbaar van veel verschillende leveranciers. Welke beveiligingsoplossing voor u passend is, hangt af van uw apparatuur en de zaken waarvoor u deze gebruikt. Wij kunnen daarover helaas geen advies geven...

https://www.rabobank.nl/p...

Bullshit

Panda is een sympathieke virusbeschermer. Maar bij het scannen gebeuren toch rare dingen, af en toe. Ik heb al een paar keer gehad dat de scanner bleef hangen. Soms op 35%, soms - heel frustrerend - op 99%. Om dan, na opnieuw de scan te starten, rustig de scan af te maken. Dan weer in een slakkengang, dan weer in een ijltempo. Ik plaats dan vraagtekens bij de bedrijfszekerheid. En omdat ik toch geen gekke dingen doe, is MSE eigenlijk wel voldoende. Met voor de zekerheid toch maar HitmanPro.Alert als browsercontrole. Vroeger (vroegâh) gebruikte ik iObit ASC Pro, maar daar ben ik van af gestapt.
Misschien ligt het aan mijn waarneming maar ik heb ook de indruk dat er minder ge-virust wordt. Minder, maar wel veel gevaarlijker, want ongrijpbaarder en tegelijkertijd dieper ingrijpend op je systeem. Daardoor heb ik het idee dat die virusscanners net een haringnet zijin. Prima voor de visjes in dat formaat, maar een walvis zwemt er zò doorheen. En wij, spelend computersprot, zijn gelukkig meestal niet interessant genoeg voor een walvis.

Dit is precies wat ik bedoel met vastlopen tijdens het scannen.
Ook moeilijk te verwijderen van de PC

Heb je Geek Uninstaller of REVO Uninstaller al geprobeerd? Daarna met CCleaner of Eusing Free Registry Cleaner je register opschonen en je Panda is net zo onvindbaar als des Panda's liefdesleven (ik durf niet te garanderen dat Panda dan ook echt weg is, hoewel bij herinstallatie Panda zich net zo gedraagt alsof het voor het eerst geïnstalleerd wordt).

De gratis Privatefirewall 7 (alleen Engels) is beter dan alles wat hier wordt aangeboden, tot op poortniveau i.p.v. op applicatieniveau.
http://www.privacyware.co...

Al 2 maal geprobeerd maar mijn PC loopt telkens vast \\\\\\met \Panda
Waardeloos.

Volledig eens met de Redactie
Heb hier 7 maanden Panda Cloud gebruikt en sinds vorige week overgestapt op Comodo Internet Security met zijn sterke protectie/detectie. Zoals de amerikanen zeggen Its Rock Solid ;)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zuid_korea