Vakantietips 2016: veilig internetten met VPN, gestolen apparaat terugvinden, foto en video, mobiele data uitzetten, handige apps en meer

De vakantie is (bijna) begonnen! Tijd voor absolute digitale rust of gaan de laptop en tablet toch mee op vakantie? Dan zijn onderstaande handige gratis software en apps eigenlijk onmisbaar voor veilig internetten op reis, om je gestolen laptop, tablet of smartphone terug te vinden, als je heel veel vakantiefoto's wilt versturen en filmpjes op je iPad of Android tablet wilt zetten. Plus handige gratis vakantie-apps voor je smartphone en tablet en instructies hoe je mobiel internet uitschakelt op je telefoon om dure telefoonrekeningen te voorkomen.

Veilig internetten op open wifi netwerken of hotspots
Op vakantie maak je vaak gebruik van gratis open wifi-netwerken in je hotel of op de camping. Ook zijn gratis hotspots heel verleidelijk. Heel handig, maar deze netwerken zijn meestal niet, of niet goed, beveiligd waardoor je gebruikersnaam en wachtwoord voor de mail zo te onderscheppen zijn. Of je andere wachtwoorden en codes voor websites die over een onbeveiligde verbinding gestuurd worden.

Met gratis VPN software en apps kun je ook op open wifi-netwerken veilig internetten. Deze handige programma's en apps maken een VPN-verbinding met beveiligde proxy servers, waardoor je veilig kunt surfen en mailen. De gratis varianten van de VPN software hebben vaak wel enige beperkingen, zoals reclame in de interface, een tijdslimiet of snelheidsbeperking, maar verder functioneren ze prima. Er zijn VPN apps voor laptops en tablets en smartphones.

Download gratis VPN software en apps

Vind je gestolen laptop, tablet of smartphone terug
Laptop verloren, vergeten of gestolen? Met Prey kun je terugvinden waar je apparaat gebleven is. Achterhaal de locatie van je notebook met dit handige programmaatje.

Op iPhones en iPads zit deze anti-diefstal functionaliteit al ingebouwd. Je kunt deze activeren door onder Instellingen | iCloud - Zoek mijn iPhone (of iPad) op Aan te zetten.

Op Android smartphones of tablets kun je Google Apparaatbeheer gebruiken. Lees hier hoe je apparaatbeheer kunt instellen op je Android-apparaat. Daarna kun je via de website Google Apparaatbeheer de locatie van je toestel bepalen. Ook kun je Prey gebruiken of de geïntegreerde anti-diefstal funcionaliteit in gratis anti-virus apps van bijvoorbeeld Avast Free Antivirus, Avira Free AntiVirus, AVG Anti-Virus Free, Qihoo 360 Total Security Essential of Lookout Security.

Download Prey
Download Avast Free Antivirus, Avira Free AntiVirus, AVG Anti-Virus Free, Qihoo 360 Total Security Essential of Lookout Security

Heel veel vakantiefoto's versturen
Heb je heel veel foto's gemaakt op vakantie en wil je iedereen deelgenoot maken van je avonturen dan is verzenden per mail meestal geen optie en is al je foto's appen ook een klus. Met gratis webdiensten als WeTransfer en Dropbox kun je echter heel makkelijk honderden vakantiefoto's delen met je familie en vrienden. Ook met Google Foto's kun je via de website snel meerdere foto's delen door afbeeldingen te selecteren en te kiezen voor Delen (rechtsboven het deel-symbool).

Wil je toch liever vakantiefoto's direct appen naar je vrienden en familie? Gebruik dan Verzendlijsten in WhatsApp om snel en makkelijk foto's naar meerdere personen te sturen (een groep aanmaken is niet nodig).

Gebruik WeTransfer of Dropbox of Google Foto's

Filmpjes op je iPad of Android tablet zetten
Als je op vakantie gaat is het fijn om filmpjes of dvd's op je tablet te kunnen bekijken - zeker als je onderweg niet overal internet hebt. Voor jezelf of voor de kinderen. Je moet dan de dvd's eerst rippen en omzetten voor je iPad of Android tablet. Ook veel filmpjes moet je eerst converteren, zodat je ze kunt afspelen op je tablet. Handbrake is een van onze favorieten om filmpjes om te zetten, maar er zijn meer gratis programmaatjes voor video conversie:

Download gratis software om video's of dvd's omzetten om af te spelen op je iPad of Android tablet

Met iTunes kun je filmpjes op je iPad zetten. Of gebruik iCloud, Google Drive, OneDrive of Dropbox om video's over te zetten en weer te downloaden.

Gratis vakantie-apps voor smartphone en tablet
Wij zetten een aantal zeer praktische gratis apps voor je telefoon en tablet voor op vakantie voor je op een rij.

Navigatie
En voor het rijden naar je vakantiebestemming zijn Google Maps of HERE Maps natuurlijk onmisbaar. Met HERE Maps kun je je kaarten van tevoren (met wifi) downloaden, wat veel mobiel dataverbruik scheelt. Ook Google Maps heeft tegenwoordig deze offline kaarten functie.

Gezondheid
GGD op reis - Ga je naar verre landen dan kun je met de GGD app kijken welke vaccinaties je nodig hebt en direct een afspraak maken. Verder meer tips voor de medische voorbereiding van je vakantie.

EHBO - Bij kleine ongelukjes, verwondingen of ziekten onderweg krijg je snel tips wat je kunt doen met de EHBO app.
Thuisarts.nl - Wil je betrouwbare informatie over ziekten en kwaaltjes en niet horror-verhalen van internet? Gebruik de Thuisarts app van het Nederlands Huisartsen Genootschap.
 
Kids
Willen je kinderen spelletjes doen of filmpjes kijken? Hier enkele gratis apps voor kids.
 
Weerbericht
Het weer op je vakantiebestemming volgen, of juist - als je naar verre oorden bent gereisd - kijken wat voor weer het in Nederland is?
 
Download weer-apps


Mobiele data uitzetten
En ten slotte: vergeet niet om het mobiele internet van je telefoon uit te zetten! In het buitenland internetten via de data-verbinding (3G/4G) van je smartphone is nog altijd heel erg duur! Pas in 2017 worden de roaming-tarieven afgeschaft is net besloten door de Europese Commissie. Dus we moet nog twee jaar opletten met dataverbruik in het buitenland. En let op: veel apps verbruiken data op de achtergrond! Vergeet dus niet mobiele gegevens of mobiele data uit te zetten. Internetten via wifi wordt vaak gratis aangeboden op vakantie en met de bovenaan genoemde VPN-apps kun je gratis én veilig internetten.

Op Android-telefoons kun je in de Instellingen de Mobiele gegevens uitzetten. Ook via het snelmenu op de meeste Android-telefoons kan dit: veeg met twee vingers van de bovenkant van het scherm naar beneden en schakel Mobiele gegevens uit. Hieronder instructies voor enkele merken en modellen om mobiele gegevens uit te schakelen.

Samsung Galaxy S7/S6: Instellingen | Gegevensverbruik - Mobiele gegevens uitschakelen
Samsung Galaxy S5/S4: Instellingen | Meer netwerken | Mobiele netwerken - Mobiele gegevens uitschakelen
Samsung Galaxy S3: Instellingen | Meer instellingen | Mobiele netwerken - Pakketgegevens uitschakelen
HTC One: Instellingen - Mobiele gegevens uitschakelen
Sony Xperia: Instellingen | Meer... | Mobiele netwerken - Mobiel dataverkeer uitschakelen
Huawei: Instellingen | Mobiele netwerken - Gegevenstoegang aan uitzetten of Instellingen | Meer... | Mobiele netwerken - Gegevenstoegang aan uitzetten
LG: Instellingen | Tethering & Netwerken | Mobiele netwerken - Datatoegang aan uitzetten of Opties | Meer... | Mobiele netwerken - Datatoegang uitzetten

iPhone: ga naar Instellingen en schakel je Mobiele data (of Data roaming) uit

Windows Phone: Instellingen | Mobiel netwerk - Dataverbinding op uitgeschakeld zetten

Nog een vakantietip:
Zo kun je op vakantie wel mail versturen met je mailprogramma op je laptop, tablet of smartphone via Ziggo

Tags: 
Deel dit artikel: 


Ook op GratisSoftware.nl:

Reacties

Wie zegt dat of de vpn aanbieder wel te vertrouwen is ?
Deze kan het netwerk verkeer ook onderscheppen want je bent verbonden met het netwerk van de deze aanbieder, je moet dan wel deze aanbieder kunnen vertrouwen.
Eigenlijk zouden de providers zoals ziggo een gratis vpn moeten aanbieden voor hun klanten voor openbare wifi hotspots.(ook voor het buitenland)
Want je bent daar toch al bekent.

Gebruik de internetbrowser Opera. Deze heeft de functie VPN in zijn instellingen. Aan jou de keuze deze in te stellen, indien nodig.

Reageren

Controlevraag tegen spam
de_emarken