Top tien tips om je pc veilig te houden

In de jaren negentig had bijna niemand beveiligingssoftware op zijn Windows-pc. Toen kwamen de virussen en raakte iedereen ervan overtuigd dat je een virusscanner nodig had. Zo'n tien jaar terug begon de spyware-plaag, waarna anti-spyware en firewalls tot het collectieve bewustzijn van de pc-gebruikers doordrongen.

Maar tegenwoordig lukt je het zelfs niet meer om met bovengenoemde beveiligingssoftware alle malware af te stoppen. Het kraken en misbruiken van computers is big business geworden voor internet criminelen, die bankrekeningen plunderen en pc's in zogeheten botnets gebruiken om op grote schaal schadelijke acties uit te voeren.

Wat te doen om alle slechteriken buiten de deur te houden? Deze tien geboden zijn van belang als je je pc veilig wilt houden.

Essentiële beveiligingssoftware
Deze software heb je op een Windows-pc nodig. Maar ook op een Mac is een virusscanner misschien geen overbodige luxe meer.

10. Gebruik een (gratis) virusscanner. Zorg dat je virusscanner up-to-date is! Een betaalde virusscanner waarvan het abonnement verlopen is, is zinloos. Dan kun je beter een gratis  anti-virus applicatie downloaden.

9. Gebruik een (gratis) firewall. Je hoeft geen aparte firewall te hebben als je alle meldingen lastig vindt. Het is ook prima als de ingebouwde Windows Firewall aanstaat (Configuratiescherm | Beveiliging).

8. Gebruik (gratis) anti-spyware software. Als extra beveiliging kan het handig zijn om af en toe handmatig te scannen met een on demand malware-verwijderaar. Gebruik echter niet meerdere realtime (altijd draaiende) virusscanners of spyware-verwijderaars. Dat is onnodig en vertraagt je pc.

Altijd updaten!
De sleutel tot pc-beveiliging (voor zowel Windows, Mac OS X en zelfs Linux) is en blijft: houd al je software up-to-date. Beveiliging is namelijk een continu proces dat nooit ophoudt.

7. Update je browser. Zorg dat je altijd de laatste versie van je browser hebt. De meeste aanvallen vinden nu via internet plaats en de eerste verdedigingslinie is een browser zonder gaten. Sla dus nooit een update van je browser over! Google Chrome wordt automatisch geüpdated, dus daar hoef je niks voor te doen. Internet Explorer wordt via Windows Update geüpdated (de laatste versie voor Windows XP is IE8 en voor Vista en Windows 7 is dat momenteel IE9). Firefox en Opera updaten ook automatisch, maar maken daar nog wel melding van. Als je een heel oude versie van je browser hebt dan moet je naar Windows Update gaan (IE6, IE7) of handmatig de laatste versie downloaden (Firefox, Opera, Safari).

6. Update je browser plugins. Internet criminelen maken tegenwoordig heel veel gebruik van lekken in browser plugins als Java, Flash en Adobe Reader. Laat dus de automatische updaters van deze plugins in de systeembalk aanstaan en sla geen update over! Java kun je zelfs misschien beter verwijderen van je pc.

5. Update alle software op je pc. Sla nooit Windows Updates over. Automatische Updates van Microsoft komen elke tweede dinsdag van de maand binnen. Hiermee wordt alle Microsoft-software automatisch geüpdated. Andere software kun je zelf op updates controleren door bijvoorbeeld Secunia PSI. Ook Mac OS X en Linux krijgen automatisch beveiligingsupdates.

Denk na!
Gebruik je gezonde verstand. Internet is net als het echte leven: de meeste mensen zijn wel vriendelijk, maar er zijn ook veel kwaadwillenden.

4. Klik nooit zomaar op verdachte bijlagen of linkjes in de mail of chat. Een oeroude tip die geldig blijft. Met name pdf-bijlagen en Office-bestanden kunnen vergiftigd zijn met schadelijke scripts. En gevaarlijke zip- en exe-bestanden waren ook nog altijd rond. Uitnodigende linkjes in de mail kunnen je naar schadelijke websites lokken die je pc besmetten. Denk dus eerst na voor je klikt!

3. Kijk goed uit wat je binnenhaalt met p2p- en bittorrent-programma's. Er zit heel veel schadelijke rotzooi op deze netwerken om bestanden mee te delen.

2. Klik nooit op linkjes in e-mails die zogenaamd van je bank zijn. Banken zullen NOOIT via e-mail vragen of je wilt inloggen of je je gegevens wilt wijzigen. Gooi dit soort e-mailtjes (die vaak ook vol taalfouten zitten) direct weg. Als je internet bankiert, controleer dan in de adresbalk of de url begint met https (de s staat voor een beveiligde verbinding) en www . naamvanjouwbank . nl (nep-websites hebben vaak hele lange adressen met andere namen na de www).

1. Download (gratis) software alleen uit vertrouwde bron. Als je op zoek bent naar (gratis) software download dan niet zomaar alles van elke website. Er zijn veel websites die schadelijke software ter download aanbieden, dus bezoek alleen vertrouwde adressen (zoals GratisSoftware.nl, of MajorGeeks of FileHippo) of de officiële website van de producent.

Een tip die niet per se met beveiliging te maken heeft, maar wel handig is om onnodige werkbalken, veranderde zoekmachines en meer van dit soort ongein te voorkomen, is: let altijd goed op tijdens de installatie van software! Vaak wordt er onnodige extra software van derde partijen aangeboden tijdens de installatie. Lees dus alles goed en haal de vinkjes weg! Op GratisSoftware.nl maken wij altijd melding van dit soort overbodige 'extraatjes' onder het kopje Installatie instructies.

Een bonustip is om over te stappen van Windows op een veiliger besturingssysteem zoals Ubuntu.

Heb je meer tips om je pc veilig te houden? Laat ze hieronder in de reacties weten!

Deel dit artikel: 

Reacties

Misschien ook een interessante tip om veel ellende te voorkomen. Ben je fanaat van gratis software en heb je een oudere computer? Gebruik de oudere computer om gratis software te testen. Met een SSD-schijf en Windows 7 of 10 is die pc nog snel genoeg om die testsoftware daarop te draaien. Met deze werkwijze is een image (back-up) maken van je schijf geen overbodige luxe. Die image (gemaakt met bijv. gratis software AOMEI Backupper) kan je die terugzetten, wanneer je computer te loom wordt en je start weer met een bijna nieuwe pc. Ik maakt telkens een volledige nieuwe back-up vooraleer ik een eerdere versie terugzet.
Het kost je wat harde schijven om al die back-ups bij te houden.
Eindresultaat, je gewone computer blijft zuiver van al die restbestanden, die na het verwijderen er toch nog blijven opstaan.

advanced system care en ccleaner ook heel fijn.

* Ik ben erachter gekomen dat [door mijn eigen gratis en niet gratis software], dat N360 [een Zeer goede software is, in sinds korte tijd zijn naam heeft hersteld.]

* Dat betaald vs onbetaald, dat slechts 12 % betaald iets beter is.
Als vergelijking met: beide hebben een zendmast voor mobiel ontvangst. toch is er 1 die iets beter presteert. De kwaliteit, zit het in de ontvangst de

Installeer NOOIT google chrome; 1 bittere ellende... Maar pas op, het staat bijna bij alle gratis anti virus- antispyware heel klein aangevinkt; niet 1 keer maar gedurende de installatie nòg een keer! Google chrome doet je hele pc crashen!!!

Wat een onzin !

Ja vind ik ook ik heb Google Chrome Geinstalleerd en er is helemaal geen crash gebeurd google chrome is veilig je hebt gelijk

ik werk al met Google chrome sedert dat hij verschenen is, nooit geen moeilijkheden ermee gehad en supersnel. Je kan wel je privacy instellingen iets beheren met hier dit even te bekijken; https://myaccount.google....

WinPatrol vergeten GSS? Dit kan echt niet waar zijn!!

WinPatrol is inderdaad een favoriet, maar misschien meer voor gevorderden.

Hoe zit het nu eigenlijk met de veiligheid van een hardwarematige firewall in een router?

Schakel overbodige Windows Services uit, behalve prestatiewinst levert dit ook meer veiligheid op, denk aan de Remote Desktop Service bijvoorbeeld;
alleen voor Windows XP
http://www.schoonepc.nl/o...
http://www.theeldergeek.c...
voor XP/Vista/Win7/Win8
http://www.blackviper.com

Lees je e-mail eerst op de server(s) van je e-mail provider(s) alvorens het te downloaden naar je inbox, virussen en andere malware hebben dan geen kans, bijvoorbeeld m.b.v. het programma Junkanoo voor POP3, onbeperkt aantal accounts
http://www.kidmoses.com/b...
of Mailwasher Free, helaas slechts voor 1 e-mail account
http://www.mailwasher.net/

Ik denk dat het goed is om niet alleen beveiligingssoftware te hebben die afhankelijk is van een database met reeds bekende malware. Immers, er wordt constant nieuwe malware ontwikkeld door kwaadwillenden en daarvan kan je ook het slachtoffer worden voordat jouw virusscanner die kan herkennen. Met andere woorden: nieuwe updates kunnen makkelijk te laat komen.

Ikzelf gebruik daarom ook een programma dat het gedrag van de software op mijn computer in de gaten houdt. Dit programma grijpt in zodra zich iets ongewoons voordoet. Momenteel gebruik ik hiervoor Mamutu Guard van Emsisoft maar er zijn vast en zeker ook gratis alternatieven.

neem WinPatrol, en Scottie blaft bij onraad.

Naast deze tips heb ik nog 1 belangrijke tip voor iedereen die zeker wilt weten dat hij/zij veilig is: neem gewoon geen internet ;)
Nee hoor de bovenstaande tips voldoen prima ;)

+1 voor jou

groetjes

Veiligheid kent meerdere aspecten en doelgroepen:
Enkele toevoegingen:
1. Zorg dat je laptop aan een kensington kabel vastzit en dat je scherm gelocked is als je je werkplek verlaat en zorg dat je scherm automatisch na een x aantal minuten wordt gelocked.
2. Zet een sterk wachtwoord op de bios en windows account.
3. Gebruik sterke encryptie om eventuele gevoelige data (en swapfile) of je hele harde schijf te versleutelen (gebruik bijv. Truecrypt of R-Crypto) en zorg dat je hardware geen embedde Rakshasa backdoor heeft :-). Schakel de sluimerstand (hybernation) uit.
4. Gebruik professionele wipe software om tijdelijke (gevoelige) bestanden en log files te wissen of je harde schijf te wipen voordat je je pc op straat zet :-)
5. Heb je een iPhone of iPad, zorg dan in ieder geval voor een device lock van minimaal 6 karakters, dat is moeilijker om zomaar even te bruteforcen en wipe hem als je hem verkoopt (of de Hi! lease periode is afgelopen) met een professionele wipe tool die je in de appstore kunt kopen.
6. Zet gevoelige gegevens liever niet in de cloud.
7. Gebruik een tool als KeePass om je wachtwoorden in te bewaren en sterke wachtwoorden te genereren.

De schade die malware kan veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het stelen van wachtwoorden en bank-/creditcard-gegevens kan namelijk ook door mensen worden gedaan als zij toegang krijgen tot je pc/laptop/mobile device (bijv. bij diefstal). O.a. bovenstaande maatregelen maken het moeilijker om toegang te krijgen tot die gegevens.

Nog eentje dan:
Stel in je bios in dat je niet kunt booten van een external device.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frank_ijk