Peiling: hoe luister jij naar muziek?

Vroeger hadden we langspeelplaten (LP's), cassettebandjes en later cd's. Eind jaren negentig begon de opmars van de mp3'tjes die je illegaal kon downloaden via Napster, Kazaa en LimeWire. Nu is vinyl weer helemaal terug, en cd's zijn er ook nog, maar verder luisteren steeds meer mensen muziek via online streamingdiensten als Spotify en Apple Muziek. Of gewoon op YouTube.

Onze vraag is:

Hoe luister jij muziek?

(je kunt meerdere antwoorden geven)

En in de reacties horen we graag waarom je dat medium gebruikt!

Reacties

Wij hebben in onze woonkeuken een hifi installatie, met heel veel mogelijkheden. Maar meestal luisteren we of radio(via internet) of mp3-tjes die op een usb-stick staan. Beide wel via de hifi installatie

afbeelding van Léon

Vooral radio via internet: onbegrensde variatie en super eenvoudig. Rond de wereld in 80 seconden.

Ook Qobuz

Internet radio, de hele dag Classic.nl Opera.
Af en toe een cd.

ik luister muziek met mijn oren

Flac-files (bootlegs) op de pc en mp3 via usb-stick op de stereoset. Verder Spotify en Cd (hierboven al aangegeven)

Echt van muziek genieten doe ik via Youtube waar genoeg muziek van hoge audio-kwaliteit te vinden is die ik dan afspeel met mijn Denon-versterker die is aangesloten op mijn Samsung TV van 60 inch. Het geluid komt dan tot mij via 2 boekenplank luidsprekers (Bowers & Wilkins 706 S2) en Dali subwoofer.

LP's: als ik de tijd heb
CD's: als het zo uit komt
Cassetebanden: als mijn GX casettedeck weer een nieuwe snaar heeft, wordt een tijdrovende klus.
Ik laat wel eens een blinde vergelijkingstest horen met iemand die iets kritisch zegt over cassettekwaliteit. Ze horen het verschil niet tussen een CD en een bandopname (op goede tape met Dolby C) uit begin jaren 90. Ik ook niet eigenlijk.

Maar het vaakst gewoon digitaal vooral van smartphone naar bluetooth koptelefoon (dan vaak internetradio)
of van laptop naar versterker. (Dan vaak MP3). Soms ook youtube (invidious) als ik nieuwe albums
opzoek van bepaalde artiesten, of lekker ga browsen van stijl naar stijl.

Het is inderdaad helemaal versnipperd nu, qua bronnen.

Cassette bandjes staan er om bekend dat het frequentiebereik nogal te wensen over laat. Ook ruis is een probleem wat door het gebruik van Dolby onderdrukt wordt. De prijs is dan dat het geheel wat dof klinkt.
Als iemand geen verschil hoort tussen een CD en een cassette bandopname zegt dat meer iets over de leeftijd van de luisteraar dan over de kwaliteit van de opname.

Ik luister via mijn geluidsinstallatie ouderwets naar FM of DAB+ radio en via mijn NAS naar mp3's (die ik zelf heb geript van mijn cd's) of gedownload. Een enkele keer naar internetradio.

Tidal heeft hi-res audio voor de prijs waarop Sootify mp3 biedt

Mijn voorkeur gaat uit naar de cd. De muziek van cd vind ik uiteindelijk toch het beste geluid geven. Zeker, wanneer dit via een goede HI-FI installatie mogelijk is. Je 'beleeft' de muziek dan veel meer en je zit er als het ware middenin. Ook het idee, de cd in een cd-speler te moeten doen vind ik bij het echte muziek luisteren horen. En natuurlijk een boekje, waarin je de informatie van het album terug kan vinden, maakt het helemaal compleet. Mp3 gebruik ik veel op mijn telefoon (Soms pc)en vind ik handig, als je ergens bent en je wilt je eigen muziek luisteren. Ik rip ze van me eigen cd's en zo heb je dan altijd je favoriete muziek in goede kwaliteit bij de hand. Zonder stapels cd's te hoeven meenemen. Maar ik vind het in zijn geheel allemaal wel veel 'kaler', dan wanneer ik dezelfde muziek via mijn HI-FI set luister.

Meestal internetradio via Sonos,of anders  muziek  van pc via Sonos.

Dick Westerman

Bij voorkeur Hi-Res met de juiste hardware...

Cd, internet radio, you-tube, mp3, en waarom?......?

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nederlan_