Gratis besturingssysteem Ubuntu 10.10 verschijnt op 10 oktober 2010

Op 10 oktober verschijnt van het populaire gratis Linux-besturingssysteem Ubuntu versie 10.10. Ubuntu 10.10, bijgenaamd Maverick Meerkat, moet een volwaardige vervanger worden van Windows en Mac OS X. Slaagt Ubuntu 10.10 daarin?

Ubuntu 10.04, dat in april verscheen, was weer een grote sprong voorwaarts in de ontwikkeling van het populaire gratis Linux besturingssysteem. Behalve allerlei snelheidsverbeteringen en veranderingen onder de motorkap kreeg Ubuntu toen een gloednieuw uiterlijk en werd - eindelijk - afscheid genomen van het bruine basisthema dat jarenlang de Linux-distributie kleurde.

Ubuntu 10.10 is een minder radicale vernieuwing, maar kent wel enkele belangrijke verbeteringen. De standaard mailclient Evolution (een waardig alternatief voor Outlook) zal veel sneller worden, zo belooft producent van Ubuntu Canonical.

Verder is fotobeheer-programma F-Spot vervangen door het snellere en uitgebreidere Shotwell (maar waar blijft de mogelijkheid om foto's direct per mail te verzenden?). Informatie over songs die gespeeld worden in de mediaspeler zijn nu geïntegreerd in de volume-indicator in de systeembalk.

Het Ubuntu Software Centrum (waar u duizenden programma's gratis kunt downloaden en installeren - een soort App Store) is ook weer verbeterd. Het uiterlijk is wat opgefrist, maar vooral handig is de installatie-geschiedenis die nu bijgehouden wordt. Ook is Ubuntu Software Center nu de standaard-applicatie om van internet gedownloade .deb-bestanden (de .exe van Ubuntu) te openen. Niet dat u vaak software zal hoeven te downloaden van internet, want bijna alles is te krijgen via de centrale Ubuntu Repositories.

Ook is Ubuntu One (2 GB gratis online opslag en synchronisatie) verbeterd en is de netbook-editie van Ubuntu drastisch aangepast. Ten slotte natuurlijk weer heel veel vernieuwingen en aanpassingen onder de motorkap.

Ubuntu 10.10 zal op 10 oktober verkrijgbaar zijn voor desktops/laptops, netbooks en servers. Met het - licht gerestylede - nieuwe uiterlijk, het snellere Evolution, 2 GB gratis online opslag,  ondersteuning voor mobiele telefoons en iPods en prima multimedia-mogelijkheden lijkt Ubuntu 10.10 klaar te zijn om de concurrentie met Windows en Mac OS X aan te gaan.

De huidige versie Ubuntu 10.04 LTS is ook te downloaden

Deel dit artikel: 

Reacties

hallo. voor ik ubuntu ga downloaden; heb ik nog een paar vragen.
hoe zit het met windows updates? moet ik die stopzetten, zodat ik geen updates meer ontvang . en de outlook werkt ie ook nog normaal? of moet ik die weer opnieuw instellen ?
ik heb een avg virusscanner . heb ik die dan nog nodig ?
graag een antwoord hier op .
groetjes peter .

Ubuntu is een vervanger van Windows. Het komt in de plaats van Windows. Ik zou - afgaande op je vragen - adviseren hulp te vragen als je Ubuntu wilt installeren naast Windows, want ik geloof dat je het idee niet helemaal snapt.

bedankt voor jullie reactie . ik snap'm. als ik ubuntu download is windows niet nodig. maar outlook dan? blijft die dan gewoon werken ?

Nee, want Outlook werkt ook onder Windows. Ubuntu is een besturingssysteem met software die compleet Windows vervangt. Maar zoals gezegd: zonder begrip en enige pc ervaring zou ik er niet aan beginnen.

Beste schrijvers,

Ik zit eigenlijk een beetje gedwongen op windows te tikken. De reden is omdat ik een aantal videobewerking en audiobewerking software gebruik voor mijn werk maar onder Ubuntu Studio wordt de geluidkaart van mijn HP niet goed ondersteund. Daarnaast wordt mijn DVCam deck ook niet goed ondersteund en deze heb ik wel nodig om videomateriaal in te lezen. Nu zullen er een aantal zijn die roepen "je hebt toch flash en sd kaarten" ja die zijn er maar daar werkt mijn broadcast camera niet mee.

Mijn vraag is dus eigenlijk een aansluiting op wat er eerder werd geschreven. Wordt er nu wel veel meer apparaten beter ondersteund zoals firewire 400 kaarten, nvidia kaarten, matrox capture boards en MBox.

hoi.
heb sinds gisteren Ubuntu 10.10 En ben erg tevreden. Deze versie is net zo stabiel als 10.04LTS Alleen wel meer compleet. Heb een mooie awn dock geplaatst. En blij dat de bruine kleur is vervange. De 10.04LTS draait nu nog als desktop dual boot met vista. Versie 10.10 Meerkat draait op een thinkpad R52 {laptop}
Hiervoor fedora13 gedraaid die vond ik erg stabiel. Een compleet kantoor aplicatie. Maar een beetje saai. Open SuSe ook geprobeerd die was echter te groot voor mijn laptop. Maar wel een goed draaind distro voor de veeleisende gebruiker. Er is veel in te stellen via Yast. Ook erg mooi is de kubus als desktop

Het type is de HP PSC 1350, is als netwerkprinter via een usb-hub aangesloten. Zal eens kijken naar dat HPLIP.

Je kunt meestal via ipp, JetDirect of andere mogelijkheden de netwerkprinter gebruiken. Het wil wel eens helpen om een andere optie te proberen of om het zoekproces naar de printer (Systeem | Beheer | Afdrukken - Netwerkprinter) opnieuw te starten. Na twee, drie keer proberen herkent ie em vaak wel vanzelf.

Probeer HPLIP eens, uiteraard gratis te downloaden

Re:randapparatuur: tot op heden is het me nog niet gelukt om mijn HP all-in-one aan de praat te krijgen (Ubuntu 10.10 herkent wel een PSC-1300 series, maar printen, ho maar...).

Wat voor type HP printer heb je exact?
En heb je hem met usb- of parallelle kabel aangesloten (usb is te prefereren)?
En is ie gewoon direct aan de pc of als netwerkprinter?

Jullie zijn wel zo blij met Ubuntu.
Maar hoor niemand over aan te sluiten aperetuur, zoals printers
hoe is het daar meegesteld, want ik ben ook geinterresseerd.
gr.jan

Randapparatuur is in het algemeen probleemloos aan te sluiten, gemakkelijker zelfs dan bij Windows.

Andere voordelen: Ubuntu start snel op en dat blijft ook gewoon zo! Geen steeds trager systeem zoals bij Windows. En verder is het systeem zeer veilig. Bestanden zijn uitwisselbaar met Windows software zoals Office. Bij problemen bezoek je even het Ubuntu forum en krijg je snel antwoord. Meer info:

http://sites.google.com/s...

http://forum.ubuntu-nl.org/

Geduld is een mooie deugd.
Hij is er dus wel.

vandaag 10.10.2010
nog geen ubuntu 10.10 te bespeuren

Hoi,

Ik wil graag reageren op, vooral de laatste twee regels. Ik ben een groot voorstander van open source ipv al die dure nietszeggende distro's van windhoos, Mac is wel ok overigens echter rete duur. Niet nodig als je Ubuntu kent en gebruikt hebt.
Ik gebruik Ubuntu nu 4 jaar en zal niet snel meer overstappen. De mogelijkheden die Ubuntu nu biedt zijn zo sterk verbeterd dat ze mijns inzien windows al lang hebben verdreven als concurrent. De ondersteuning die Ubuntu nu biedt tov vroeger is aanzienlijk verbeterd. Bijna alles werkt out of the box. Het systeem is super stabiel en over software gesproken, er is zo veel te krijgen op elk vlak dat niets onmogelijk is.
Opstarten binnen 25 seconden en afsluiten binnen 7 seconden is geweldig.
Geen virusscanner nodig, firewall werkend op de achtergrond geen omkijken naar.

Ik hoop dat veel meer mensen de gok durven te wagen om windows los te laten en zichzelf te tijd gunnen om kennis te maken met Ubuntu.

Sorry dat ik erg negatief ben over windows, maar veel betalen voor een product c.q producten als windows is belachelijk.

Ik ben zeer blij dat er mensen zijn die werken aan open source en met producten komen als Ubuntu die zo vooruitstrevend zijn dat ik trots ben deze te mogen gebruiken.

Gr,

demidam

Hallo,
heb recent Ubuntu (10.04) geinstalleerd op mijn netbook (dual boot xp met usb stick).
geen enkel probleem gehad bij de installatie! In enkele minuten was de klus geklaard.
Zelfs verbinding maken met het internet (lan, wifi, 3G ) verliep vlekkeloos.
heel gebruiksvriendelijk, eventjes windows knopje omdraaien en je bent er zo mee weg.
Kan ik upgraden naar 10.10 zonder een herinstallatie ?
groeten

Reageer