TrueCrypt 5.0 voor het versleutelen van bestanden of hele schijven

Voor mensen die nogal op hun pc privacy gesteld zijn, is TrueCrypt het perfecte programma. Met deze gratis software kunt u bestanden, partities, usb sticks en hele schijven versleutelen, zodat anderen er niet bij kunnen. De gisteren uitgekomen versie 5.0 van TrueCrypt biedt zelfs de mogelijkheid om de systeempartitie te versleutelen, zodat mensen bij het opstarten eerst een wachtwoord moeten intypen voordat ze met uw pc of laptop kunnen werken.

TrueCrypt is een van de weinige gratis encryptie-programma's die geen limiet stelt aan de grootte van de te versleutelen schijfgebieden. Vaak bestaat slechts de mogelijkheid om maar 25 mb aan gegevens te versleutelen. TrueCrypt kent deze beperkingen niet: u kunt er hele harde schijven mee versleutelen. Maar ook usb-sticks of delen van partities (de grootte kan variëren van enkele kilobytes tot vele gigabytes) kunt u door middel van encryptie beveiligen.
TrueCrypt is een bewijs van de kracht van open source projecten: een jarenlange, continue ontwikkeling door vele vrijwilligers (al dan niet gesteund door bedrijven) kan leiden tot producten die kunnen wedijveren met commerciële concurrenten. En TrueCrypt is zo'n uitstekend open source product.

In TrueCrypt 5.0 is de optie toegevoegd om ook de systeempartitie te versleutelen, zodat een pre-boot authentication (wachtwoord invoeren bij opstarten) is vereist voordat mensen toegang kunnen krijgen tot een systeem. Handig voor laptops met belangrijke persoonlijke gegevens, in geval van verlies of diefstal.

Voor de zeer paranoïde gebruikers kan TrueCrypt ook een verborgen versleuteld gebied in een ander versleuteld gebied maken. Door deze dubbele beveiliging is niet eens te achterhalen dat er nog meer versleutelde gegevens aanwezig zijn.

De handigste toepassingsmogelijkheid voor de meeste mensen zal zijn om een usb-stick te versleutelen. Bij verlies kunnen gegevens dan niet door anderen bekeken worden. De site Security.nl heeft hiervoor een duidelijke handleiding in twee delen gemaakt. Bekijk deel 1 en deel 2.

TrueCrypt 5.0 is behalve voor Windows 2000/XP/Vista nu ook beschikbaar voor Mac OS X. En de Linux-variant van TrueCrypt heeft in deze versie een interface gekregen. Een Nederlandse vertaling kunt u los downloaden.

TrueCrypt is wel voor gevorderden. Lees eerst de documentatie goed door, anders kunt u per ongeluk hele partities wissen!

Download TrueCrypt

Deel dit artikel: