Steeds meer gratis online diensten

Een duidelijke trend de laatste jaren is om steeds meer diensten online aan te bieden. Mailen, tekstverwerken, foto's beheren en webpagina's bouwen - alles kan op internet tegenwoordig. En bovendien gratis!

Wat Microsoft probeert met Windows Live doet Google op zijn eigen manier: het verplaatsen van uw bureaublad naar het web. U heeft geen software meer nodig die op uw pc geïnstalleerd is, maar u kunt al uw werkzaamheden op internet uitvoeren. Het maakt niet meer uit achter welke pc u zit: u kunt met uw gebruikersnaam en wachtwoord online inloggen om uw mail te bekijken (wat natuurlijk al jaren kan), maar ook om uw documenten te bewerken en op te slaan, of om webpagina's te maken. U heeft alleen nog een internet browser nodig om al deze taken uit te voeren.

Laten we even op een rijtje zetten welke gratis online diensten Google en Microsoft al beschikbaar stellen:

Dienst Google Microsoft
E-mail Gmail Windows Live Mail
Zoeken Google Zoeken Windows Live Search
Tekstverwerken Google Docs & spreadsheets -
Spreadsheets bewerken Google Docs & spreadsheets -
Foto's online zetten Picasa Webalbums Windows Live Spaces
Webpagina's maken Google Page Creator -
Agenda Google Agenda -
Veiligheid scannen - Windows Live OneCare

 
Het mooie bij Google is dat als u een account heeft en daarop inlogt u al deze services linksboven op de webpagina beschikbaar heeft. Zo kunt u zich gelijk voor alle diensten inschrijven en vanaf één plek werken met uw documenten, foto's en mail. Een online desktop komt op deze manier steeds dichter bij. Windows Live is vooralsnog iets beperkter, maar heeft als extraatje met Windows Live OneCare dat u uw pc kunt scannen op virussen, opschonen en de prestaties ervan kunt verbeteren.
 

Deel dit artikel: